Ухвала
від 21.09.2016 по справі 310/6508/16-а
БЕРДЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 310/6508/16-а

2-аз/310/9/16

У Х В А Л А

Іменем України

21 вересня 2016 року м. Бердянськ

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області в складі:

головуючого - судді Дністрян О.М.,

при секретарі Буюклинській К.О.,

розглянувши клопотання ОСОБА_1 про забезпечення позову, -

В с т а н о в и в :

Ухвалою від 16 вересня 2016 року відкрито провадження по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Бердянської міської ради Запорізької області, третя особа - Приватне акціонерне товариство «Бердянський райагропромпостач», про визнання протиправним та скасування п.10 рішення чотирнадцятої сесії Бердянської міської ради Запорізької області VІІ скликання від 19.08.2016р. № 39 «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок».

20.09.2016р. позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням про забезпечення вищезазначеного позову, а саме: просив суд зупинити дію п.10 рішення чотирнадцятої сесії Бердянської міської ради Запорізької області VІІ скликання від 19.08.2016р. № 39 «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок» до набрання судовим рішенням по вищезазначеній справі законної сили, допустивши негайне виконання рішення. Своє клопотання про забезпечення позову ОСОБА_1 мотивував тим, що оскаржуваним рішенням відповідача було внесено зміни до договору оренди землі від 15 квітня 2014 р., зареєстрованого в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права 13.05.2014р., номер запису про інше речове право 5849143, укладеного між Бердянською міською радою та ПрАТ «Бердянський райагропромпостач», площею 2,3100га (кадастровий номер 2310400000:08:004:0047), розташованої за адресою: вул. Макарова, 69-а, для будівництва бази відпочинку, а саме, в частині зміни кадастрового номеру та каталогу координат. Внаслідок прийняття оскаржуваного рішення землі проходу увійшли до складу земельної ділянки ПрАТ «Бердянський райагропромпостач» шляхом зміни кадастрового плану та каталогу координат. На теперішній час користування проходом до пляжу між б/в «Фіона (між № 69 та № 71 по вул.Макарова) та санаторієм ПП «Курорти Приазов'я» (вул.Макарова, 71) неможливе, що порушує його право, як члена територіальної громади м.Бердянська, на використання природних рекреаційних ресурсів. Позивач вважає, що грубе порушення його прав та прав територіальної громади продовжується шляхом прийняття Бердянською міською радою подальших рішень, спрямованих на позбавлення проходу громадян до моря, зокрема, рішення, що є предметом оскарження у вищезазначеній справі. Крім того позивач вважає, що відповідач сприяє порушенню його законних прав шляхом прийняття подальших рішень щодо земель проходу, що перешкоджає йому у доступі до об'єкту водокористування. Отже, існування небезпеки заподіяння шкоди його правам та інтересам, передбаченим Конституцією України та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо можливості реалізації законних прав є очевидним. Вважає, що не забезпечення позову може призвести до завдання шкоди законним права, свободам та інтересам як його, так і громади.

Відповідно до ч.1 ст. 117 КАС України суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Відповідно до ч.2 ст. 117 КАС України - ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову постановляє суд першої інстанції.

Положеннями ч. 3 ст. 117 КАС України передбачено, що подання адміністративного позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб'єкта владних повноважень, але суд у порядку забезпечення адміністративного позову може відповідною ухвалою зупинити дію рішення суб'єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються. Ухвала негайно надсилається до суб'єкта владних повноважень, що прийняв рішення, та є обов'язковою для виконання.

Відповідно до п. 17 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 06.03.2008 № 2 "Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ", судам необхідно враховувати, що згідно з частинами третьою та четвертою статті 117 Кодексу адміністративного судочинства України забезпечення позову в адміністративних справах допускається лише у двох формах: 1) зупинення дії рішення суб'єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються; 2) заборони вчиняти певні дії. Наведений перелік підстав забезпечення позову є вичерпним.

Вищевикладена позиція Вищого адміністративного суду України кореспондується з ч. 4 ст. 117 Кодексу адміністративного судочинства України, в силу якої, адміністративний позов, крім способу, встановленого частиною третьою цієї статті, може бути забезпечено забороною вчиняти певні дії.

Відтак, у випадку незабезпечення адміністративного позову у цій справі існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі.

Більш того, Пленум Вищого адміністративного суду України у зазначеній вище Постанові № 2 від 06.03.2008, звернув увагу судів на те, що вжиті адміністративним судом заходи забезпечення адміністративного позову повинні бути пов'язані з фактичними обставинами адміністративної справи та співмірними заявленим позовним вимогам.

Таким чином з метою правової оцінки зв'язку між бажаним для позивача заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, варто зауважити, що предметом адміністративного позову є вимога позивача про визнання протиправним та скасування п.10 рішення чотирнадцятої сесії Бердянської міської ради Запорізької області VІІ скликання від 19.08.2016р. № 39 «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок». Водночас у клопотанні про забезпечення адміністративного позову позивач просив зупинити саме дію п. 10 оскаржуваного у справі рішення.

Отже, забезпечення позову у формі зупинення дії оскаржуваних рішень узгоджується із нормою ч. 3 ст. 117 КАС України та є допустимими, обраний позивачем спосіб забезпечення позову у справі пов'язаний із предметом адміністративного позову.

Враховуючи викладене, а те, що внаслідок подальших дій по реалізації оскаржуваного рішення існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, крім того, для відновлення прав та інтересів позивача (за захистом яких він звернувся до суду) необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, суд приходить до висновку про необхідність забезпечення адміністративного позову саме шляхом зупинення дії оскаржуваного пунтку рішення.

Відповідно до ч. 5 ст. 118 КАС України - виконання ухвал з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно. Виконання ухвал про заборону вчиняти певні дії виконуються в порядку, встановленому законом для виконання судових рішень.

Керуючись ст.ст. 117, 118, 186 КАС України, суд, -

У х в а л и в :

Клопотання ОСОБА_1 про забезпечення позову - задовольнити.

Зупинити дію п.10 рішення чотирнадцятої сесії Бердянської міської ради Запорізької області VІІ скликання від 19.08.2016р. № 39 «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок» до набрання судовим рішенням по вищезазначеній справі законної сили.

Ухвалу для виконання направити до Бердянської міської ради.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення21.09.2016
Оприлюднено28.09.2016
Номер документу61526484
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —310/6508/16-а

Ухвала від 12.10.2016

Адміністративне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Дністрян О. М.

Ухвала від 12.10.2016

Адміністративне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Дністрян О. М.

Ухвала від 26.09.2016

Адміністративне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Дністрян О. М.

Ухвала від 21.09.2016

Адміністративне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Дністрян О. М.

Ухвала від 16.09.2016

Адміністративне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Дністрян О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні