Рішення
від 23.09.2016 по справі 372/1623/16-ц
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1623/16-ц

Провадження № 2-1028/16

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

23 вересня 2016 року Обухівський районний суд Київської області в складі:

Головуючого судді Болобана В.Г.,

за участі секретаря Рудніцької О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом Обслуговуючого кооперативу «Олександрійський» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з оплати комунальних платежів,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Обухівського районного суду із позовом, в якому просив стягнути з відповідача заборгованість зі сплати комунальних послуг. В обґрунтування позову зазначив, що відповідач ОСОБА_1, як член обслуговуючого кооперативу «Олександрійський», прийняв на себе зобов’язання щодо оплати комунальнмх послуг, однак взяті на себе обов’язки не виконує, в звязку з чим виникла заборгованість зі сплати комунальних послуг, яка станом на 01.06.2016 року складає 17745 грн. 77 коп., також з відповідача підлягають стягненню пеня, три проценти річних та інфляційне збільшення боргу.

В судове засідання представник позивача не з’явився, подав заяву, в якій просив розглядати справу за його відсутності, позовну заяву підтримав в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання повторно не з’явився, хоч про час та місце розгляду справи була повідомлений належним чином, заперечень щодо позову, заяв та клопотань до суду не направив.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України в разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. З огляду на викладене фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ч. 1 ст. 224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд вважав можливим розглянути спір за відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Згідно з протоколом загальних зборів членів обслуговуючого кооперативу «Олександрійський» № 02/08 від 05.08.2008 року відповідач ОСОБА_1 включений до складу членів Обслуговуючого кооперативу «Олександрівський».

Пунктом 2.6 статуту Обслуговуючого кооперативу «Олександрівський» визначено, що основними обов’язками членів кооперативу є: додержання статуту кооперативу; виконання рішень органів управління Кооперативу та органів контролю за діяльністю кооперативу; виконання своїх зобов’язань перед кооперативом; сплата визначених статутом та рішенням Загальних зборів кооперативу внесків; своєчасне покриття витрат кооперативу на експлуатацію і ремонт належних кооперативу мереж, споруд і приміщень загального користування, сплата внесків до спеціальних фондів та плати за комунальні послуги.

В зв’язку з невиконанням зобов’язань зі сплати комунальних платежів відповідач ОСОБА_1 допустив виникнення заборгованості в розмірі 23607 (двадцять три тисячі шістсот сім) грн. 68 коп., яка станом на 01.06.2016 року складається із заборгованості зі сплати комунальних послуг в розмірі 17745 грн. 77 коп., пені в розмірі 4301 грн. 01 коп., три відсотки річних в розмірі 281 грн., інфляційних витрат в розмірі 1278 грн. 90 коп., що підтверджується розрахунком.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є власник, споживач, виконавець, виробник. За положеннями вищевказаного Закону, власником приміщення є фізична або юридична особа, якій належить право володіння, користування та розпорядження приміщенням. У разі спільної власності кількох співвласників рішення щодо управліннямайном приймається відповідно до закону. Споживачем є фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

Статтею 20 зазначеного Закону, передбачений обов'язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом та одержувати від виконавця вчасно та відповідної якості житлово- комунальні послуги.

За ст. 67 Житлового кодексу України плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Відповідно до ст. 68 Житлового кодексу України наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Статтею 11 передбачено що підставами виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

Статтею 14 встановлено, що цивільні обов'язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Частина 4 ст. 319 передбачає що власність зобов’язує, а також стаття 322 визначає, що власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить

Стаття 509 визначає, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Стаття 526 визначає що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України визначено, що боржник вважається таким, що прострочив зобов’язання, якщо він не виконав зобов’язання у :трок встановлений законом. Частиною 2 цієї ж статті визначено, що боржник, прострочивши виконання зобов’язання, відповідає перед кредитором за завдані простроченням збитки та згідно ч.І ст. 623 Цивільного кодексу України має відшкодувати кредиторові завдані збитки.

Статтею 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Законом України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов’язань» встановлено, що платники грошових коштів сплачують на користь здержувана цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін але не перевищує подвійної облікової ставки НБУ.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також трьох процентів річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Таким чином, зважаючи на вищевикладене, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню, визнає правомірними вимоги позивача щодо стягнення з відповідача на його користь суми заборгованості зі сплати комунальних послуг в розмірі 17745 грн. 77 коп., пені в розмірі 4301 грн. 01 коп., три відсотки річних в розмірі 281 грн., інфляційних витрат в розмірі 1278 грн. 90 коп., що підтверджується розрахунками заборгованості, наявними в матеріалах справи, оскільки відповідачем порушуються законні права та інтереси позивача.

Відповідно до вимог ст. 88 ЦПК України витрати по сплаті судового збору в розмірі 1378 грн. слід стягнути з відповідача.

Керуючись статтями 11, 14, 319, 509, 526, 612, 623 ЦК України, статтями 60, 88, 197, 209, 212-215, 224, 226 ЦПК України , суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрованого за адресою: 02232, АДРЕСА_1) на користь обслуговуючого кооперативу «Олександрівський» (ЄДРПОУ 35758921, розрахунковий рахунок № 26002301017085 в ПАТ «ВТБ Банк» МФО 321767) заборгованість зі сплати комунальних послуг в розмірі 17 745 (сімнадцять тисяч сімсот сорок п’ять) грн. 77 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрованого за адресою: 02232, АДРЕСА_1) на користь обслуговуючого кооперативу «Олександрівський» (ЄДРПОУ 35758921, розрахунковий рахунок № 26002301017085 в ПАТ «ВТБ Банк» МФО 321767) штрафні санкції в сумі 5 861 (п’ять тисяч вісімсот шістдесят одна) грн. 91 коп. а саме: 4 301 (чотири тисячі триста одна) грн. 01 коп. - пені; 281 (двісті вісімдесят одна) грн. - три відсотка річних; 1 278 (тисяча двісті сімдесят вісім) грн. 90 коп. - інфляційних втрат.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь обслуговуючого кооперативу «Олександрівський» судовий збір в розмірі 1378 грн.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Київської області через Обухівський районний суд шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Заочне рішення може бути переглянуто Обухівським районним судом у разі подання відповідачем відповідної заяви протягом десяти днів з дня отримання його копії.

СуддяОСОБА_2

Дата ухвалення рішення23.09.2016
Оприлюднено29.09.2016
Номер документу61543221
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості з оплати комунальних платежів

Судовий реєстр по справі —372/1623/16-ц

Рішення від 23.09.2016

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Болобан В. Г.

Ухвала від 27.07.2016

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Болобан В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні