Рішення
від 31.08.2016 по справі 495/5287/16-ц
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/5287/16-ц

рішення

ІМЕНЕМ УКрАЇНи

31 серпня 2016 року м. Білгород-Дністровський

Білгород - Дністровський міськрайонний суд Одеської області

у складі головуючого - судді Боярського О.О.,

при секретарі - Рачицькій І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Білгород-Дністровському цивільну справу за позовом Фермерського господарства «Адамівка» до Адамівської сільської ради, ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_25, ОСОБА_26, ОСОБА_27, ОСОБА_28 про визнання права власності на комплекс будівель та споруд № 7 в порядку виділення майнового паю в натурі,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ФГ «Адамівка» звернувся в суд з позовом до відповідачів та уточнивши свої позовні вимоги просить суд визнати за Фермерським господарством «Адамівка» (код ЄДРПОУ 33268323) право власності на комплекс будівель та споруд № 7 Адамівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, який складається з: вагова літ. «А» площею 49,9 кв.м., зерновий склад літ. «Б» площею 2 386,7 кв.м., зерновий склад літ. «В» площею 1497,0 кв.м., зерновий склад літ. «Г» площею 1010,5 кв.м., зерновий склад літ. «Д» площею 675,4 кв.м., зерновий склад літ. «Є» площею 1117,6 кв.м.

В обґрунтування своїх вимог вказує на те, що між ФГ «Адамівка» та відповідачами були укладені договори купівлі-продажу майнових паїв від 31.12.2012 року, та 30.03.2013 року. На підставі вищезазначених договорів ФГ «Адамівка», як правонаступник ТОВ «Адамівка», отримало свідоцтва про права власності на майнові паї, були складені акти приймання-передачі, затверджені Адамівською сільською радою, довідка СВК ім.. Шевченко про передачу комплексу господарських будівель та споруд у власність ТОВ «Адамівка», рішення сільської ради про присвоєння юридичної адреси.

Проте, для отримання документів пор право власності, оформлення договорів із РЕМ та для оренди земельної ділянки необхідно зареєструвати право власності. Оскільки процедура реєстрації права власності на виділене майно на підставі свідоцтв на майновий пай не належить до компетенції сільської ради, яка видала вказане свідоцтво, позивач вимушений звернутись до суду для здійснення та захисту свого речового права.

Представник позивача у судове засідання не з'явився. Голова ФГ «Адамівка» ОСОБА_29 надав до суду заяву з проханням справу розглянути за відсутністю представника позивача, позов підтримує та просить його задовольнити.

Представник Адамівської сільської ради у судове засідання не з'явився. В матеріалах справи наявна заява сільського голови ОСОБА_30 згідно з якою, Адамівська сільська рада просить справу розглянути за відсутністю представника сільської ради та задовольнити позовні вимоги.

Відповідачі у судове засідання не з'явились, поштою надали на адресу суду заяви з проханням розглянути справу без їх участі в судовому засіданні, проти позовних вимог не заперечують.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази якими обґрунтовуються доводи позивача, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, 31 грудня 2012 року між ТОВ «Адамівка» (нині - ФГ «Адамівка») та ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_25, ОСОБА_26, ОСОБА_27, ОСОБА_28 були укладені Договори купівлі-продажу майнового паю (кожний зі своїм окремим номером), відповідно до яких позивач купував у відповідачів майновий пай колективного сільськогосподарського підприємства імені Шевченко в селі Адамівка в розмірі належним та визначеним для кожного продавця - відповідача.

30 березня 2013 року такі ж самі договори купівлі-продажу були укладені між позивачем та іншими власниками майнових паїв - ОСОБА_3 та ОСОБА_4

У зв'язку з припиненням господарської діяльності СВК ім. Шевченко, 01 вересня 2014 року був складений Акт, згідно з яким СВК ім.. Шевченко передав, а ТОВ «Адамівка», яке є правонаступником СВК ім. Шевченко, прийняло комплекс будівель та споруд у складі: вагова, зернові склади № 1, № 2, № 3, № 4, № 5, зерноочисний комплекс, пожарний резервуар, вбиральня.

Відповідно до довідки Голови СВК ім.. Шевченко ОСОБА_29 від 06.10.2014 року за № 10, на підставі свідоцтв на право власності майнового паю від 06.10.2014 року серії АД № 674-V, АД № 675-V, АД № 676-V, АД № 677-V, АД № 678-V, АД № 679-V, виданих Адамівською сільською радою Білгород-Дністровського району Одеської області та на підставі заяви про видачу майнового паю за адресою: Адамівська сільська рада, комплекс будівель та споруд № 7 «зернотік», прийнято рішення передати ТОВ «Адамівка» у власність: вагова, зернові склади № 1, № 2, № 3, № 4, № 5, зерноочисний комплекс.

Рішенням виконавчого комітету Адамівської сільської ради № 86 від 23.12.2014 року зернотоку була присвоєна наступна адреса: комплекс будівель та споруд № 7, Адамівська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області.

Рішенням Адамівської сільської ради № 96-УІІ від 16.06.2016 року був затверджений акт прийому-передачі зернотоку (комплекс будівель та споруд № 7) ФГ «Адамівка», яке є правонаступником ТОВ «Адамівка» та належить йому згідно купівлі-продажу свідоцтв на майнові паї, а саме: вагова, зернові склади № 1, № 2, № 3, № 4, № 5, зерноочисний комплекс.

За змістом ст.ст. 7 , 9 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» майно колективного підприємства належить його членам на праві спільної часткової власності і після припинення членства на підприємстві у особи виникає право на отримання паю в натурі.

Указом Президента України від 29 січня 2001 року № 62/2001 "Про заходи щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки" та постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 177 передбачено недопущення порушень майнових прав, забезпечення вільного здійснення права власності на майнові паї та виділення групі осіб (окремим особам), які є власниками паїв, індивідуально визначених об'єктів зі складу майна реорганізованих сільськогосподарських підприємств чи їх правонаступників.

Наказом Міністерства аграрної політики від 14 березня 2001 № 62 затверджено Порядок розподілу та використання - майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств (далі Порядок).

Відповідно до пункту 8 Порядку кожен із співвласників має право скористатися своїм майновим паєм, зокрема, шляхом об'єднання свого майнового паю з паями інших співвласників, отримання майна у натурі у спільну часткову власність та передання його до статутного (пайового) фонду новостворюваної юридичної особи, у тому числі до обслуговуючого кооперативу; отримати свій майновий пай у натурі індивідуально чи разом із членами своєї сім'ї і використати його на свій розсуд; відчужити пай будь-яким способом в установленому законом порядку.

Згідно з пунктом 9 Порядку виділення із складу пайового фонду майна у натурі окремим власникам чи групам власників за їх бажанням у процесі вирішення майнових питань здійснюється підприємством-правонаступником (користувачем) на підставі рішення зборів співвласників.

Пунктом 10 Порядку встановлено, що з метою реалізації права власності громадян на майнові паї, комісія, визначає користувачів пайового фонду майна реорганізованого підприємства, до яких перейшли зобов'язання з виділення майнових паїв співвласника; на основі заяв формує групи співвласників, які виявили бажання отримати свої майнові паї у натурі у спільну часткову власність єдиним комплексом та список осіб, які прийняли рішення отримати свої паї в індивідуальну власність, та для виділення не витребуваних паїв особам, які з різних причин не прийняли жодного з рішень щодо розпорядження належними їм майновими паями.

Відповідно до п. 15 Порядку виділення майнових паїв у натурі окремим особам, які виявили бажання отримати свої майнові паї в індивідуальну власність, проводиться підприємством - користувачем майна із переліку майна, виділеного на ці цілі.

При виділенні майна в натурі конкретному власнику (пункт 15 Порядку) підприємство-правонаступник (користувач) одночасно з підписанням акта приймання-передавання майна робить відмітку про виділення майна в натурі у Свідоцтві про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (далі Свідоцтво), що засвідчується підписом керівника підприємства та печаткою.

Свідоцтво з відміткою про виділ майна в натурі індивідуально, акт приймання-передавання майна можуть бути підставою для оформлення прав власності на зазначене майно у встановленому порядку.

В силу ст. 392 ЦК України , власник майна може пред'явити позов про визнання права власності, якщо це право не визнається іншою особою.

Враховуючи вищезазначене, аналізуючи докази по справі в їх сукупності, суд приходить до переконання, що права позивача порушені та підлягають захисту шляхом визнання за позивачем ФГ «Адамівка» права власності на комплекс будівель та споруд № 7 Адамівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, який складається з: вагова літ. «А» площею 49,9 кв.м., зерновий склад літ. «Б» площею 2 386,7 кв.м., зерновий склад літ. «В» площею 1497,0 кв.м., зерновий склад літ. «Г» площею 1010,5 кв.м., зерновий склад літ. «Д» площею 675,4 кв.м., зерновий склад літ. «Є» площею 1117,6 кв.м.

Керуючись ст. ст. 10 , 60 , 212 , 215 , 294 ЦПК України , ст. 120 , 152, ЗК України , ст. 377 ЦК України , суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Фермерського господарства «Адамівка» - задовольнити.

Визнати за Фермерським господарством «Адамівка» (ідентифікаційний код 33258323, код ЄРПОУ 33258323) право власності на комплекс будівель та споруд № 7 Адамівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, який складається з: вагова літ. «А» площею 49,9 кв.м., зерновий склад літ. «Б» площею 2 386,7 кв.м., зерновий склад літ. «В» площею 1497,0 кв.м., зерновий склад літ. «Г» площею 1010,5 кв.м., зерновий склад літ. «Д» площею 675,4 кв.м., зерновий склад літ. «Є» площею 1117,6 кв.м.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання до апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення31.08.2016
Оприлюднено29.09.2016
Номер документу61548290
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —495/5287/16-ц

Рішення від 31.08.2016

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

Ухвала від 11.08.2016

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

Ухвала від 14.07.2016

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні