Ухвала
від 22.09.2016 по справі 766/5896/16-ц
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/5896/16-ц

н/п 2/766/3197/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2016 року м. Херсон

Суддя Херсонського міського суду Херсонської області Ус О.В., розглянув матеріали позовної заяви Управління Пенсійного фонду України в м.Херсоні до ОСОБА_1 про відшкодування надміру виплаченої пенсії,-

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшла позовна заява Управління Пенсійного фонду України в м.Херсоні до ОСОБА_1 про відшкодування надміру виплаченої пенсії.

Зазначений позов підлягає залишенню без руху, оскільки поданий з порушенням вимог ст. 119 ЦПК України виходячи з наступного.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 119 ЦПК України позовна заява повинна містити ім'я (найменування) позивача і відповідача, а також ім'я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання (перебування) або місцезнаходження, поштовий індекс, номери засобів зв'язку, якщо такі відомі.

З позовної заяви вбачається, що позивачем не зазначено місце проживання (перебування) відповідача, що унеможливлює повідомлення сторони.

Крім того, позивач в другому пункті прохальної частини позову просить звільнити Управління Пенсійного фонду України в м. Херсоні від сплати судового збору, яке мотивує відсутністю коштів, призначених на сплату судового збору .

За змістом ст. 82 ЦПК України, ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше, ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставах, визначених ч. 1 ст. 82 ЦПК України, ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір».

Статтею 8 Закону України «Про судовий збір» також передбачена можливість відстрочення сплати судового збору, враховуючи майновий стан сторони.

Наведена норма, що дає право зменшити, відстрочити або звільнити від сплати судового збору, враховуючи майновий стан, насамперед стосується сторін соціально вразливої верстви населення з метою вільного їх доступу до правосуддя.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» № 484-VIII, викладено у новій редакції ст. 5 Закону України «Про судовий збір», яка виключила Пенсійний фонд України та його органи з числа осіб, які звільнені від сплати судового збору.

Тобто, обов’язок сплати судового збору Пенсійним фондом з 01 вересня 2015 року є прямою вимогою нової редакції Закону України «Про судовий збір».

Крім того, особа, звернувшись із клопотанням про звільнення від сплати судового збору, повинна навести обставини, які свідчать про її незадовільне (скрутне) матеріальне становище, та подати суду відповідні докази.

Позивачем до клопотання не додано жодного належного та допустимого доказу, який би доводив зазначений ним майновий стан та неможливість сплати судового збору. Сама по собі обставина про відсутність коштів на судові витрати не є підставою для звільнення від сплати судового збору.

З урахуванням наведеного, судом не вбачається підстав для звільнення позивача від сплати судового збору, внаслідок чого клопотання задоволенню не підлягає.

З огляду на викладене, позивачеві необхідно надати до суду уточнену позовну заяву із зазначенням зареєстрованого місця проживання відповідача, відповідно до кількості сторін у справі, сплатити судовий збір у встановленому Законом України «Про судовий збір» розмірі за наступними реквізитами: отримувач коштів: УК у м Херсоні /м Херсон/22030101 , код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37959799, банк отримувача У ДКСУ у Херсонській області, код банку отримувача (МФО) 852010, рахунок отримувача 31210206700002, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу судовий збір за позовом …. Херсонський міський суд Херсонської області.

Відповідно до ст.121 ЦПК України, якщо позовна заява, подана без додержання вимог, викладених у статтях 119-120 ЦПК України, суддя постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху та надає строк для усунення недоліків.

На підставі викладеного та керуючись статтею 121 ЦПК України ,-

У Х В А Л И В :

Відмовити Управлінню Пенсійного фонду України в м. Херсоні у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Позовну заяву Управління Пенсійного фонду України в м.Херсоні до ОСОБА_1 про відшкодування надміру виплаченої пенсії - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків п’ять днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати позивачу.

Роз’яснити, що у разі невиконання вимог цієї ухвали у встановлений строк, позовна заява вважатиметься не поданою та буде повернута.

Ухвала в частині визначення розміру судових витрат може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Херсонської області через Херсонський міський суд Херонської області шляхом подачі апеляційної скарги в п'ятиденний строк з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

СуддяОСОБА_2

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення22.09.2016
Оприлюднено29.09.2016
Номер документу61549751
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —766/5896/16-ц

Ухвала від 18.10.2016

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 22.09.2016

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні