Рішення
від 20.09.2016 по справі 912/3205/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2016 рокуСправа № 912/3205/16 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Макаренко Т.В. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 912/3205/16

за позовом Державного підприємства "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою"

до Відділу Держгеокадастру в Ульяновському районі

про стягнення 14 580,00 грн

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1 , довіреність №01/18-481 від 10.08.16;

від відповідача - участі не брали;

У судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини прийнятого рішення.

Державне підприємство "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" звернулось до Господарського суду Кіровоградської області із позовом до Відділу Держгеокадастру в Ульяновському районі про стягнення 14 580,00 грн заборгованості за виконання робіт із покладенням на відповідача судових витрат. Позов обґрунтовано невиконанням відповідачем своїх зобов'язань, передбачених умовами Договору № 6535 від 24.07.2013 надання послуг зі створення цифрових растрових карт по Ульяновському району, шляхом перетворення графічних матеріалів технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів в цифровий растровий вигляд.

Ухвалою від 31.08.2016 господарським судом порушено провадження у справі, розгляд якої призначено на 16 год. 00 хв. 20.09.2016, витребувано від сторін необхідні для вирішення спору докази.

На виконання ухвали господарського суду від 31 серпня 2016 року позивачем подано письмові пояснення № 01/18-601 від 20.09.16 з витребуваними судом документами.

У судовому засіданні 20.09.16 представник позивача повністю підтримав заявлені позовні вимоги.

Відповідач участі свого представника у судовому засіданні 20.09.16 не забезпечив, хоча у матеріалах справи наявні докази належного повідомлення відповідача про час і місце проведення даного засідання суду.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, обговоривши усі обставини справи, оцінивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Станом на день подання позову та розгляду справи по суті Відділ Держгеокадастру в Ульяновському районі є правонаступником Відділу Держземагенства в Ульяновському районі, враховуючи таке.

Організацію, повноваження та порядок діяльності центральних органів виконавчої влади України визначено Законом України "Про центральні органи виконавчої влади". Частиною 7 статті 5 цього Закону встановлено, що міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, щодо яких набрав чинності акт Кабінету Міністрів України про їх припинення, продовжують здійснювати повноваження та функції у визначених сферах компетенції до завершення здійснення заходів з утворення міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, до якого переходять повноваження та функції міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, що припиняється, та можливості забезпечення здійснення ним цих функцій і повноважень, про що видається відповідний акт Кабінету Міністрів України.

Порядок здійснення заходів, пов'язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 № 1074 (надалі - Порядок).

Відповідно до пункту 4 цього Порядку орган виконавчої влади утворюється шляхом утворення нового органу виконавчої влади або в результаті реорганізації (злиття, поділу, перетворення) одного чи кількох органів виконавчої влади.

Пунктом 6 Порядку визначено, що права та обов'язки органів виконавчої влади переходять до утвореного органу виконавчої влади у разі перетворення органу виконавчої влади.

При цьому, згідно пункту 7 Порядку майнові права та обов'язки органів виконавчої влади у разі їх злиття, приєднання або перетворення переходять правонаступникові на підставі передавального акта, а у разі їх поділу - згідно з розподільчим балансом.

Згідно з пунктом 12 Порядку орган виконавчої влади, утворений в результаті реорганізації, здійснює повноваження та виконує функції у визначених Кабінетом Міністрів України сферах компетенції з дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України щодо можливості забезпечення здійснення таким органом повноважень та виконання функцій органу виконавчої влади, що припиняється.

Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 442 від 10.09.2014 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" здійснено реорганізацію Державного агентства земельних ресурсів України шляхом перетворення його в Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру.

В пунктах 5, 6 цієї постанови установлено, що центральні органи виконавчої влади, що утворюються шляхом реорганізації інших центральних органів виконавчої влади, є правонаступниками органів, які реорганізуються. Права та обов'язки центральних органів виконавчої влади, що ліквідуються, передаються відповідним центральним органам виконавчої влади, на які цією постановою покладено функції з реалізації державної політики у відповідній сфері. Центральні органи виконавчої влади, що припиняються згідно з цією постановою, продовжують здійснювати повноваження та функції у визначених сферах до завершення здійснення заходів з утворення центральних органів виконавчої влади, яким передаються повноваження та функції центральних органів виконавчої влади, що припиняються.

25.09.2014 проведено державну реєстрацію юридичної особи Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

Відповідно до Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру від 14.01.2015 №15, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра аграрної політики та продовольства і який реалізує державну політику у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності, земельних відносин, землеустрою, у сфері Державного земельного кадастру, державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року № 5 "Про утворення територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру" утворено територіальний орган Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру - відділ Держгеокадастру в Ульяновському районі Кіровоградської області як юридичну особу публічного права ( Додаток № 1 до постанови), в свою чергу відділ Держземагенства в Ульяновському районі Кіровоградської області як територіальний орган Державного агентства земельних ресурсів реорганізовано шляхом його приєднання до відповідного територіального органу Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, а саме утвореного відділу Держгеокадастру в Ульяновському районі Кіровоградської області (Додаток № 2 до постанови).

Відділ Держгеокадастру в Ульяновському районі Кіровоградської області діє відповідно до Положення про Відділ Держгеокадастру в Ульяновському районі, затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Відповідно до статті 108 Цивільного кодексу України перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Отже відділ Держгеокадастру в Ульяновському районі є належним відповідачем у даній справі, оскільки, як правонаступник, відповідає за всіма зобов'язаннями відділу Держземагентства в Ульяновському районі.

24.07.2013 між Відділом Держземагентства в Ульяновському районі (Замовник) та Державним підприємством "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" (Учасник, Виконавець) укладено Договір № 6535 (надалі Договір).

Відповідно до пункту 1.1. Договору Учасник (Виконавець) зобов'язується у 2013 році надати Замовнику послуги, а Замовник - прийняти і оплатити такі послуги.

Найменування послуг: створення цифрових растрових карт по Ульяновському районі, шляхом перетворення графічних матеріалів технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів в цифровий растровий вигляд (п. 1.2. Договору).

Виконавець повинен надати Замовнику передбачені цим Договором послуги, якість яких відповідає умовам визначеним у технічному завданні (Додаток № 1), що є невід'ємною частиною цього Договору.

Ціна цього Договору становить 14 580,00 грн з ПДВ, у тому числі ПДВ - 2430,00 грн. у відповідності з Протоколом узгодження договірної ціни (Додаток № 2) та Кошторисом (Додаток № 3), що є невід'ємними частинами цього Договору (пункт 3.1. Договору).

Строк (термін) надання послуг: до 20 грудня 2013 року згідно з календарним планом (Додаток №4), який є невід'ємною частиною цього договору.

Відповідно до п. 5.2 Договору результати наданих послуг Виконавець оформляє відповідно до вимог, зазначених у технічному завданні (Додаток № 1), що є невід'ємною частиною цього Договору та надає Замовнику створені цифрові растрові карти та акти наданих послуг. Форма акта наданих послуг затверджена Додатком № 5 цього Договору. Складання актів наданих послуг здійснюється відповідно до Технічного завдання (Додатку № 1), що є невід'ємною частиною цього Договору..

Виконавець може надавати Замовнику акти наданих послуг за фактично надані послуги до 05 числа місяця, наступного за звітним, останній акт до 20 грудня 2013 року (п. 5.3 Договору).

Замовник протягом трьох робочих днів з дня одержання акту наданих послуг зобов'язаний направити Виконавцеві підписаний акт наданих послуг або мотивовану відмову від прийняття наданих послуг (п. 5.4 Договору).

Відповідно до п. 5.9. Договору, послуги, які зазначаються в акті наданих послуг та надаються за умовами цього Договору, вважаються виконаними з моменту підписання Сторонами актів наданих послуг, що є підставою для здійснення розрахунків.

Згідно розділу 6 Договору Виконавець зобов'язаний забезпечити надання послуг, які відповідають умовам Технічного завдання на виконання робіт, і у строки, встановлені цим Договором, Замовник же зобов'язаний своєчасно і у повному обсязі сплачувати за надані послуги, приймати надані послуги згідно з актом приймання-передачі.

Замовник також має право змінювати обсяг послуг та загальну вартість цього Договору залежно від реального фінансування видатків Замовника. У такому разі сторони вносять відповідні зміни до цього Договору (п. 6.2.2. Договору).

Виконавець має право своєчасно і у повному обсязі отримувати плату за надані послуги (підпункт 6.4.2. Договору).

Даний Договір набирає чинності з дати його підписання сторонами і діє до 31 грудня 2013 року (пункт 10.1. Договору).

Договір підписаний повноважними представниками сторін та скріплений печатками.

Технічне завдання на послуги із створення цифрових растрових карт по Ульяновському району шляхом перетворення графічних матеріалів технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів в цифровий растровий вигляд, що є Додатком №1 до Договору складено сторонами, погоджено Виконавцем та затверджено Замовником, підписано та скріплено печатками сторін.

Додаток №4 до Договору, яким є Календарний план виконання робіт згідно договору №6535 від 24.07.2013, містить найменування робіт та етапи, терміни виконання і вартість робіт. Згідно даного додатку роботи зі створення цифрових растрових карт, шляхом перетворення графічних матеріалів технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів в цифровий растровий вигляд надаються до 20 грудня 2013 року. Анотований звіт про надані послуги з створення цифрових растрових карт по Ульяновському району шляхом перетворення графічних матеріалів технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів в цифровий растровий вигляд надається також до 20 грудня 2013 року. Загальна вартість робіт разом з ПДВ становить 14 580,00 грн. Календарний план підписано повноважними представниками та скріплено печатками сторін.

Виконавець свої зобов'язання за Договором виконав у повному обсязі, що підтверджується ОСОБА_1 № 12152 виконаних робіт від 30.08.2013, відповідно до якого представники Замовника та Виконавця склали цей ОСОБА_1 про те, що Виконавцем надано послуги в повному обсязі згідно Календарного плану та Технічного завдання, затверджених Договором. Загальна вартість виконаних робіт без ПДВ 12 150,00 грн, ПДВ 20% - 2430,00 грн. Загальна вартість виконаних робіт з ПДВ 14580,00 грн. ОСОБА_1 № 12152 виконаних робіт від 30.08.2013 підписано повноважними представниками та скріплено печатками сторін.

Відповідно до пункту 4.1. Договору Розрахунки проводяться Замовником на підставі ч.1 ст. 49 Бюджетного кодексу України щомісяця шляхом перерахування вартості наданих послуг, визначеної у акті наданих послуг із зазначенням кількості аркушів (штук) створених растрових цифрових карт, протягом 10 банківських днів з дати підписання Сторонами кожного із зазначених актів, в межах фактичних надходжень на реєстраційний рахунок за бюджетною програмою 2803030 "Проведення земельної реформи".

Доказів сплати вартості послуг у порядку передбаченому пунктом 4.1 Договору сторони господарському суду не надали.

Позивач 15.06.2016 звернувся до Замовника з претензією № 01/18-375 від 15.06.2016 про проведення розрахунків. У претензії позивач просить погасити заборгованість в сумі 19544,78 за договорами № 6134 та № 6135 від 24.07.13, перерахувавши кошти на відповідний банківський рахунок підприємства.

Відповідачем у відповіді на претензію від 08.07.16 визнано, що кредиторська заборгованість за договором № 6535 від 24.07.13 на суму 14580,00 грн. підтверджена актом звірки і рахується за КПКВ 2755020 "Проведення земельної реформи", але в зв'язку з відсутністю затвердженого кошторису відділ не має змоги задовольнити претензію і погасити наявну кредиторську заборгованість станом на 08 липня 2016.

Вирішуючи даний спір господарський суд бере до уваги такі положення чинного законодавства.

За пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини. Відповідно до частин 1, 2, 4 статті 202 названого Кодексу, правочинами є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків; правочини можуть бути односторонніми та дво- чи багатосторонніми (договори); дво- чи багатосторонніми правочинами є погоджена дія двох або більше сторін.

Відповідно до частини 2 статті 509, статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу і має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно положень частини 1 статті 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до частини 1 статті 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідачем виконано свої зобов'язання за договором належним чином, що підтверджується актом виконаних робіт № 12152 від 24.07.13, підписаним та скріпленим печатками сторін. ОСОБА_2 приймання-передачі наданих послуг підписаний Замовником без зауважень.

Всупереч вимогам чинного законодавства та Договору, Замовник не сплатив за надані послуги. Позивач 15.06.2016 направив претензію про сплату заборгованості, проте відділ Держгеокадастру в Ульяновському районі зазначив, що заборгованість визнає, але не має змоги погасити.

За частиною 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Статтями 610, 612 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання); боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частиною 2 статті 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу.

Згідно частини 1 статті 96 Цивільного кодексу України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями, а статтями 525, 526 Цивільного кодексу України і статтею 193 Господарського кодексу України встановлено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Заперечення відповідача, викладені у листі від 08.07.16, щодо відсутності затвердженого кошторису, господарський суд вважає необґрунтованими, оскільки відсутність бюджетного фінансування не є підставою для звільнення відповідача від виконання своїх грошових зобов'язань за договором відповідно до приписів частини другої статті 617 Цивільного кодексу України та частини 2 статті 218 Господарського кодексу України. За вказаними нормами особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Не вважається випадком, зокрема, відсутність у боржника необхідних коштів.

Така правова позиція відповідає статті 1 Протоколу №1 до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та рішенням Європейського суду з прав людини зі справи "Терем ЛТД, Чечеткін та Оліус проти України" від 18.10.2005 та зі справи "Бакалов проти України" від 30.11.2004.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 15.05.2012 у справі № 11/446.

На підтвердження існування заборгованості відповідача перед позивачем за Договором № 6535 від 24.07.2013 у розмірі 14 580,00 позивачем надано господарському суду ОСОБА_2 звірки взаєморозрахунків між ДП "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" та відділом Держгеокадастру в Ульяновському районі станом на 06.06.2016, підписаний від їх імені керівниками та головними бухгалтерами, підписи яких скріплено печатками установ. Оригінали цих актів досліджені господарським судом у судовому засіданні.

Посилання відповідача на відсутність коштів не приймається судом до уваги, оскільки згідно з ч. 1 ст. 167, ч. 3 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості і при цьому держава діє у цивільних відносинах на рівних правах з іншими суб'єктами цих відносин.

Відповідно до ч. 1 ст. 222 Господарського процесуального кодексу України учасники господарських відносин, які порушили майнові права або законні інтереси інших суб'єктів зобов'язані поновити їх, не чекаючи пред'явлення їм претензій чи звернення до суду.

Виходячи із п. 6.1.1 Договору, ст. ст. 96, 167, 169, 509, 527, 625, 627 Цивільного кодексу України, ст. 218 Господарського кодексу України, відповідач не має посилатися на відсутність своєї вини у несвоєчасній оплаті послуг. Відсутність коштів не звільняє Головне управління від відповідальності, встановленої ст. 625 Цивільного кодексу України.

Щодо положення пункту 8.1. Договору про його дію до 31.12.2013, то господарський суд враховує положення частини 4 статті 631 Цивільного кодексу України, відповідно до якого закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору.

За вказаних обставин господарський суд вважає такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги ДП "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" про стягнення з Відділу Держгеокадастру в Ульяновському районі 14 580,00 грн заборгованості за Договором № 6535 від 24.07.2013.

На підставі статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 32, 33, 43, 44, 49, 82, 84, 85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Відділу Держгеокадастру в Ульяновському районі (26400, Кіровоградська обл., м. Благовіщенське, вул. Героїв України, 72, ідентифікаційний код 39841887) на користь Державного підприємства "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" (25030, м. Кіровоград, вул. Академіка Корольова,26, код 00700186) заборгованість в сумі 14 580,00 грн. та судовий збір в сумі 1378,00 грн.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили та направити стягувачу.

Згідно ч. 5 ст. 85 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Повне рішення складено 26.09.16.

Суддя Т. В. Макаренко

Дата ухвалення рішення20.09.2016
Оприлюднено29.09.2016
Номер документу61552491
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 14 580,00 грн

Судовий реєстр по справі —912/3205/16

Рішення від 20.09.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 31.08.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні