Ухвала
від 23.09.2016 по справі 157/943/16-ц
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/943/16-ц

Провадження №2/157/355/16

УХВАЛА

23 вересня 2016 року м.Камінь-Каширський

Суддя Камінь-Каширського районного суду Волинської області Антонюк О.В., вивчивши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виключення з актового запису про народження відомостей про батька

в с т а н о в и в :

21 вересня 2016 року ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом, в якому просить виключити з актового запису про її народження відомості про батька ОСОБА_1 Олімбека Атласовича.

Одночасно з пред'явленням позову, ОСОБА_1 подала заяву про звільнення її від сплати судового збору, яку мотивує тим, що неспроможна сплатити судовий збір у розмірі 551,20 грн., оскільки не має постійного місця роботи, а працює вдома у підсобному господарстві, за рахунок чого і проживає. Її біологічний батько ОСОБА_3 помер 10 листопада 2006 року, мати ОСОБА_2 позбавлена батьківських прав, нею та її братами і сестрами не цікавиться, не надає допомоги.

Згідно зі ст. 82 ЦПК України та ст. 8 Закону України «Про судовий збір» суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

У п. 29 постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» зазначено, що відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір» та ст. 82 ЦПК України єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім'ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім'ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Згідно з вимогами ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст. 61 цього Кодексу.

Отже, особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Разом з тим, пред'явивши позов до суду та заявляючи клопотання про звільнення від сплати судового збору, ОСОБА_1 не подала належних доказів, які підтверджують те, що її майновий стан перешкоджає сплаті судового збору.

За таких обставин, приходжу до висновку, що для вирішення питання про звільнення від сплати судового збору позивачці необхідно подати документи про її майновий стан (зокрема довідку податкового органу про доходи, тощо), або ж зазначити підстави та подати докази для розстрочки або відстрочки сплати судового збору, або ж сплатити судовий збір у передбаченому законом розмірі, а саме у розмірі 551 грн. 20 коп., про що надати суду оригінал квитанції (реквізити для сплати судового збору: отримувач коштів - УДКСУ у Камінь-Каширському районі (Камінь-Каширський район) 22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37908808, банк отримувача ГУДКСУ у Волинській області, код банку отримувача (МФО) 803014, рахунок отримувача 31210206700095, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу - судовий збір, Камінь-Каширський районний суд Волинської області код ЄДРПОУ 02890469. При заповненні платіжного документа у графі В«Код платникаВ» платником судового збору - фізичною особою - зазначається ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв'язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані).

З урахування наведеного та вимог ст. 121 ЦПК України, позовну заяву ОСОБА_1 з клопотанням про звільнення від сплати судового збору належить залишити без руху та надати позивачу п'ять днів з дня отримання копії цієї ухвали для виправлення вищевказаних недоліків.

Керуючись ст.ст. 119, 121 ЦПК України, суддя

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виключення з актового запису про народження відомостей про батька, - залишити без руху.

Повідомити позивачці ОСОБА_1 про необхідність усунення зазначених недоліків позовної заяви у п'ятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали і роз'яснити, що у разі невиконання зазначених вимог позовна заява буде вважатись неподаною і їй повернута. Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О. В. Антонюк

Дата ухвалення рішення23.09.2016
Оприлюднено29.09.2016
Номер документу61553031
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —157/943/16-ц

Ухвала від 26.10.2016

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 23.09.2016

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні