Постанова
від 30.11.2011 по справі 2а-11522/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 листопада 2011 р. № 2а-11522/11/1370

12 год. 10 хв.

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючий -суддя Коморний О.І.,

секретар судового засідання - Гнилиця Р.І

від

позивача ОСОБА_1

відповідача не прибув

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Сокальському районі Львівської області про стягнення податкового боргу з товариства з обмеженою відповідальністю «Сокальський Агрошляхбудсервіс».

Обставини справи.

Позивач, Державна податкова інспекція у Сокальському районі Львівської області, звернулась до суду з позовом про стягнення на користь бюджету з товариства з обмеженою відповідальністю «Сокальський Агрошляхбудсервіс»заборгованості в сумі 71733,96 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідач має заборгованість перед бюджетом у вищевказаній сумі, яку самостійно не погашає.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю, просить позов задовольнити.

Відповідач представника у судове засідання не направив, заперечень на позов не подав, неодноразово повідомлявся про дату і час судових засідань. Відповідно до ч.6. ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вирішує справу на основі наявних доказів.

Суд заслухав пояснення представника позивача, оглянув оригінали документів, які мають значення для справи, повно, всебічно та об'єктивно оцінив докази, які містяться у матеріалах справи та

в с т а н о в и в:

Відповідач, товариство з обмеженою відповідальністю «Сокальський Агрошляхбудсервіс»зареєстрований 22.10.1997 року, код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) 03581012.

З поданих позивачем до матеріалів справи доказів судом встановлено, що відповідач має заборгованість перед бюджетом, яка складається із:

- заборгованості по земельному податку з юридичних осіб в сумі 3631,50 гривень (несплачений залишок за лютий-червень 2011 року), згідно податкової декларації з плати за землю №2341 за 2011 рік;

- заборгованості по орендній платі за землю в сумі:

- 36859,55 гривень, згідно податкової декларації з плати за землю (земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності) №35997 за 2010 рік;

- 26328,25 гривень (несплачений залишок за лютий-червень 2011 року), згідно податкової декларації з плати за землю (земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності) №2339 за 2011 рік;

- 701,06 гривень, згідно податкового-повідомлення рішення №0005701501 08.07.2011 року,

- 1410,43 гривень, згідно податкового-повідомлення рішення №0007001501 09.08.2011р.

- 1442,00 гривень, згідно податкового-повідомлення рішення №0007371 від 19.08.2011 року;

- 1361,17 гривень - пеня нарахована за несвоєчасну сплату грошових зобов'язань по орендній платі за землю з юридичних осіб.

Згідно п. 57.3 ст.57 Податкового Кодексу України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом самостійно, у зв'язку з порушенням платником податків податкового законодавства, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку розпочато процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Згідно п.59.1 ст.59 Податкового Кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу, в порядку, визначеному для надсилання податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п.59.5 ст.59 Податкового Кодексу України, у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

З матеріалів справи судом встановлено, що податкові вимоги відповідачу надіслано 02.09.2009р. та 02.10.2009р.

Порядок вжиття заходів органами державної податкової служби щодо погашення податкового боргу платника податків визначений ст.95 Податкового кодексу України.

Положеннями п.95.1, 95.2, 95.3 ст.95 цього Кодексу передбачено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду.

Відповідно до п.п.20.1.19 п.20.1 ст.20 Податкового Кодексу України податковий орган має право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та /або податкового боргу у випадках, порядку та розмірах встановленими цим кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), вилученою державою (Автономною республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Закріплений у ч.1 ст.11 КАС України принцип змагальності сторін передбачає, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Вміщений у ч. 2 цієї ж статті принцип диспозитивності визначає, що суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідного до цього Кодексу, і не може виходити за межі позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог тільки в разі якщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, про захист яких вони просять.

Відповідно до ч. 1 ст. 138 Кодексу адміністративного судочинства України предметом доказування є обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги чи заперечення або які мають інше значення для вирішення справи (причини пропущення строку для звернення до суду тощо) та які належить встановити при ухваленні судового рішення у справі.

З огляду на зміст викладених норм процесуального права та зважаючи на те що вимогами заявленого позову є стягнення штрафних санкцій, предметом доказування у даній справі є обставини, які свідчать про наявність підстав, з якими закон пов'язує можливість стягнення штрафних санкцій у судовому порядку, обґрунтованість їх розміру, встановлення факту їх сплати у добровільному порядку або встановлення відсутності такого факту тощо.

При цьому, питання правомірності винесення податкових повідомлень-рішень та рішень про застосування штрафних санкцій не може бути предметом доказування, оскільки рішення суб'єкта владних повноважень, яким такі санкції застосовані не є предметом судового розгляду, а отже суд не має права у межах розгляду даної справи здійснювати його правовий аналіз.

На час розгляду справи судом, відповідачем не надано доказів оскарження податкових повідомлень-рішень чи сплати своїх податкових зобов'язань, відтак суми податкових зобов'язань відповідача є узгодженими, однак у встановлені законом строки до бюджету не сплачені, тобто, визнаються сумою податкового боргу (узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у встановлений термін).

З огляду на наведене, оскільки іншого не було встановлено у визначеному законом порядку, суд вважає позовні вимоги законними, обґрунтованими та такими що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 7-14, 50, 71, 86, 143, 158, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в :

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Сокальський Агрошляхбудсервіс»(Львівська область Сокальський район смт. Жвирка вул. Л. Українки 32 А, ЄДРПОУ 03581012) до бюджету 71733 (сімдесят одну тисячу сімсот тридцять три ) грн.. 96 коп.

3. Судові витрати з сторін не стягуються.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена в строк та в порядку, визначеному ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Повний текст постанови складено та підписано 05.12.2011 р. о 17:00 год.

Суддя Коморний О.І.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.11.2011
Оприлюднено29.09.2016
Номер документу61557963
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11522/11/1370

Постанова від 30.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 25.10.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 25.10.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні