Ухвала
від 26.09.2016 по справі 206/5472/16-к
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/5472/16-к

1-кс/206/337/16

УХВАЛА

26 вересня 2016 року слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділення Самарського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015040700001240 від 05.08.2015 року, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

в с т а н о в и в:

23 вересня 2016 року до Самарського районного суду м. Дніпропетровська із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, звернувся слідчий ОСОБА_2 .

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що в провадженні СВ Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015040700001240 від 05.08.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування по кримінальному провадженню встановлено: 05.08.2015 року об 11.00 годині до чергової частини ІНФОРМАЦІЯ_1 , з заявою звернувся ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , про те, що в ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) виявлені факти фінансових порушень.

13 березня 2015 року ревізійною комісією ІНФОРМАЦІЯ_4 та аматорів водно-моторного спорту „ ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) було проведено перевірку діяльності цієї громадської організації (надалі - ГО).

За результатами перевірки було виявлено факти фінансових порушень з боку керівництва ГО на загальну встановлену суму 392643 (триста дев`яносто дві тисячі шістсот сорок три) грн. Повну суму збитків встановити не вдалось, оскільки частина звітної документації ревізійній комісії надана не була.

Так, відповідно пункту 4.2.3. Статуту ГО, Рада вирішує питання, що не належать до виключної компетенції Загальних зборів. Зокрема:

-координує поточну діяльність Громадської організації, її місцевих осередків та забезпечує виконання програмних завдань в період між Загальними зборами;

-затверджує програми поточної діяльності Громадської організації;

-контролює виконання бюджету Громадської організації;

-розглядає і вносить пропозиції щодо проектів нормативно-правових актів органів державної влади та місцевого самоврядування;

-утворює комісії, комітети та інші робочі органи Громадської організації;

-здійснює господарське управління майном громадської організації;

-приймає рішення про тимчасове припинення повноважень Голови Громадської організації у випадках, передбачених законодавством України та цим Статутом, та призначає з числа членів Ради виконуючого обов`язки Голови, та терміново скликає Загальні збори;

-приймає рішення про прийняття та виключення з членів Громадської організації;

-затверджує рішення про створення, реорганізацію та ліквідацію місцевих осередків Громадської організації, прийняті Зборами відповідних осередків,

-затверджує правила, процедури, положення про органи управління Громадської організації та інші внутрішні документи, визначає організаційну структуру Громадської організації;

-розподіляє кошти, затверджує кошторис Громадської організації, контролює його виконання;

-приймає рішення про заснування друкованих органів Громадської організації та про участь у створенні інших громадських неприбуткових організацій і фондів, а також суб`єктів підприємницької діяльності або придбання їх часток (паїв) або акцій;

-затверджує структуру штатного апарату Громадської організації;

-нагороджує членів Громадської організації та приймає рішення про надання матеріальної допомоги за рахунок коштів Громадської організації та про надання інших пільг, встановлених Громадською організацією;

-здійснює зв`язки з іншими об`єднаннями громадян України, державними та недержавними установами, організаціями, засобами масової інформації, фізичними особами як в Україні, так і за кордоном;

-погоджує укладання угод Головою Громадської організації на суму вище 10 000 (Десять тисяч), та пов`язаних зі здачею території Громадської організації в суборенду;

-вирішує питання про розміри членських внесків, а також про періодичність та порядок сплати цих внесків;

-виводить зі свого складу осіб, членство яких у Громадській організації припинилося;

-здійснює інші повноваження, покладені на неї згідно з цим Статутом.

Відповідно до звіту ревізійної комісії ГО від 13.03.2015, голова ГО ОСОБА_4 самовільно, всупереч пункту 4.2.3. Статуту, додатково виплатив собі заробітну плату за період 2011-2015 років на загальну суму 84394 грн., ОСОБА_5 за той же період на загальну суму 72134 грн., ОСОБА_6 за той же період на загальну суму 60585 грн. Цими діями ОСОБА_4 з корисливих мотивів розтратив та привласнив в своїх інтересах та в інтересах третіх осіб кошти ГО на загальну суму 217113 грн.

Також, в супереч повноваженням Ради ГО, ОСОБА_4 надав члену ГО ОСОБА_7 50% пільгу по сплаті членских внесків на період з 2010 по 2014 роки на загальну суму 3672 грн.

Також, в супереч повноваженням Ради ГО, ОСОБА_4 умисно з корисливих мотивів не вніс до фонду ГО вступні членські внески ста членів ГО по 100 грн. з кожного, чим привласнив у загальній сумі 10000 (десять тисяч) грн.

Також, ревізійною комісією виявлено, що через недбале ставлення до виконання покладених на нього Статутом ГО обов`язків, ОСОБА_4 не вжив заходів для погашення заборгованості по сплаті членських внесків 55 членами ГО на загальну суму 122770 (сто двадцять дві тисячі сімсот сімдесят) грн., не вжив заходів для стягнення з орендаря олати 1174 (одна тисяча сто сімдесят чотири) грн. оплати за електричну енергію, не вжив заходів до припинення протиправного електропостачання дачі ОСОБА_8 , через яке ГО понесло збитки у сумі 19868 (дев`ятнадцять тисяч вісімсот шістдесят вісім) грн., припинення незаконного відчуження невстановленою особою (можливо - його рідною дочкою) матеріалів та використання їх для ремонту та роботи кафе, що знаходиться на території ГО на загальну суму 2446 (дві тисячі чотириста сорок шість) грн., запобігання відчуженню невстановленими особами залишкового металобрухту на загальну суму 3600 (три тисячі шістсот) грн.

Таким чином, діями ОСОБА_4 було розтрачено та привласнено кошти та майно ГО на суму, яка в двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а саме 230784 (двісті тридцять тисяч сімсот вісімдесят чотири) грн.

В ході досудового розслідування по даному кримінальному провадженню встановлено, що ОСОБА_4 , є посадовою особою (головою правління) ІНФОРМАЦІЯ_4 та аматорів водно-моторного спорту „ ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), який розтратив та привласнив кошти та майна ГО, та володіє документами, які мають доказове значення по кримінальному провадженні, та які знаходяться за місцем реєстрації ІНФОРМАЦІЯ_4 та аматорів водно-моторного спорту „ ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_2 (місце фактичного знаходження ГО: АДРЕСА_3 ).

14.03.2016 року слідчим СВ Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області призначена по кримінальному провадженню судово-економічна експертиза.

25.03.2106 року Самарський ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області надійшло клопотання від судового експерта ОСОБА_9 , з приводу надання документів, які підтверджують фінансово - господарську діяльність ІНФОРМАЦІЯ_4 та аматорів водно-моторного спорту „ ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) за період 2011-2015 р.р.

До теперішнього часу на «Вимогу» слідчого СВ Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області відповіді не надійшло.

З метою документального та фактичного підтвердження збитків та для проведення судово - економічної експертизи, необхідно отримати оригінали документів від ІНФОРМАЦІЯ_4 та аматорів водно-моторного спорту „ ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) за період 2011 - 2015 р.р.

Враховуючи викладене, виникла необхідність у доступі до речей і документів, та проведенні їх вилучення (виїмки) у ГО Дніпропетровського міського клубу рибалок мисливців та аматорів водно - моторного спорту « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), для встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, для проведення експертизи судово економічної експертизи, крім того, дані документи знаходяться у безпосередньому володінні співробітників вказаного органу, які можуть бути причетними до прикриття незаконної діяльності, тобто існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, які знаходяться у зацікавлених осіб, з метою ухилення від відповідальності.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах даного кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних речей і документів та можливість їх вилучити, в ГО Дніпропетровського міського клубу рибалок мисливців та аматорів водно - моторного спорту « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за місцем реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 (місце фактичного знаходження ГО: м. Дніпро ( колишня назва м. Дніпропетровськ, берег кримської затоки, Ленінського водосховища ).

На підставі викладеного просить Задовольнити клопотання і винести ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку) в ГО Дніпропетровського міського клубу рибалок-мисливців та аматорів водно-моторного спорту „ ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) за місцем реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 (місце фактичного знаходження ГО: АДРЕСА_3 ), а саме оригіналів документів, які підтверджують фінансово господарську діяльність ГО Дніпропетровського міського клубу рибалок-мисливців та аматорів водно-моторного спорту „ ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) за період 2011 2015 р.р., а саме:

Статут підприємства;

Накази;

Договори на придбання товарів, робіт (послуг);

Кошториси на витрачання коштів;

Касові документи (видаткові, прибуткові, касові ордери, звіт по касі);

Облік членських внесків;

Банківські виписки (платіжні доручення);

Акти приймання виконання робіт;

Документи, що підтверджують придбання товаро матеріальних цінностей (видаткові накладні, товарні чеки та ін.);

Авансові звіти на витрачення коштів;

Документи, що підтверджують нарахування заробітної плати (відомості нарахування та виплат заробітної плати, табеля обліку робочого часу звітності з єдиного соціального внесу);

Облік доходів та витрат підприємства:

Регістри бухгалтерського обліку по рах. 301,311, 631, 661, 361 та ін.;

Та ін. документи, що мають значення для вирішення питання.

Дозволити тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку): слідчому СВ Самарського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , іншим слідчим слідчої групи; оперуповноваженим СКП Самарського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області; прокурору Дніпропетровського місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_10 ).

Клопотання погоджено з прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1, оформлене відповідно до вимог ст. 160 Кримінального процесуального кодексу України.

В порядку ч. 2 ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення речей, до яких слідчий просить суд дати тимчасовий доступ, розгляд зазначеного клопотання призначено без виклику особи, у володінні якої знаходяться зазначені речі.

Розглянувши матеріали клопотання, приходжу до висновку про необхідність задовольнити клопотання про надання тимчасового доступу до речей та їх вилучення з огляду на наступне.

У відповідності до ст. 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом ст. 162 Кримінального процесуального кодексу України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації; відомості, які можуть становити лікарську таємницю; відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій; конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; відомості, які можуть становити банківську таємницю; особисте листування особи та інші записи особистого характеру; інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних; державна таємниця.

Положенням ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

У повістці про судовий виклик, що слідчий суддя, суд надсилає особі, у володінні якої знаходяться речі і документи, зазначається про обов`язок збереження речей і документів у тому вигляді, який вони мають на момент отримання судового виклику.

Слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Врахувавши дійсні обставини справи, вважаю клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає частковому задоволенню.

Такі висновки засновані перед усім на тому, що зазначені речі, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні у зв`язку з тим, що іншими способами не можливо довести обставини, які слід доказати за допомогою вищенаведених речей, що не може бути здійснено іншим шляхом.

Проте не підлягає задоволенню клопотання в частині надання тимчасового доступу до інших документів, що мають значення для вирішення питання, а також надання тимчасового доступу до речей та документів та їх вилучення оперуповноваженим СКП Самарського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області, які до даного кримінального провадження не мають відношення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 159-166, 369, 370, 371, 372, 376 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання слідчого слідчого відділення Самарського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015040700001240 від 05.08.2015 року, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України задовольнити чіастково.

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_4 та аматорів водно-моторного спорту „ ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) за місцем реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 (місце фактичного знаходження ГО: АДРЕСА_3 ) надати тимчасовий доступ речей та документів з можливістю їх вилучити: слідчому СВ Самарського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , іншим слідчим слідчої групи, прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_10 , а саме: до оригіналів документів, які підтверджують фінансово господарську діяльність ГО Дніпропетровського міського клубу рибалок-мисливців та аматорів водно-моторного спорту „ ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) за період 2011 2015 р.р.:

-Статут підприємства;

-Накази;

-Договори на придбання товарів, робіт (послуг);

-Кошториси на витрачання коштів;

-Касові документи (видаткові, прибуткові, касові ордери, звіт по касі);

-Облік членських внесків;

-Банківські виписки (платіжні доручення);

-Акти приймання виконання робіт;

-Документи, що підтверджують придбання товаро матеріальних цінностей (видаткові накладні, товарні чеки та ін.);

-Авансові звіти на витрачення коштів;

-Документи, що підтверджують нарахування заробітної плати (відомості нарахування та виплат заробітної плати, табеля обліку робочого часу звітності з єдиного соціального внесу);

-Облік доходів та витрат підприємства;

-Регістри бухгалтерського обліку по рах. 301,311, 631, 661, 361 та ін.

Забезпечити можливість для ГО Дніпропетровського міського клубу рибалок-мисливців та аматорів водно-моторного спорту „ ІНФОРМАЦІЯ_5 , в порядку ст. 165 КПК України виготовити та залишити копії документів, що вилучаються.

Зобов`язати слідчого СВ Самарського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 та прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_10 забезпечити збереження вилучених за цією ухвалою документів та у разі закриття кримінального провадження або за минуванням необхідності з інших підстав повернути їх ГО Дніпропетровського міського клубу рибалок-мисливців та аматорів водно-моторного спорту „ ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною і відповідно до ст. 309 Кримінального процесуального кодексу України оскарженню не підлягає

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.09.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61560424
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —206/5472/16-к

Ухвала від 12.10.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Піскун О. П.

Ухвала від 26.09.2016

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні