Ухвала
від 23.09.2016 по справі 911/3092/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ - 32, вул. С. Петлюри 16 тел. 235-24-26


У Х В А Л А

про повернення позовної заяви без розгляду

"23" вересня 2016 р. Справа № 911/3092/16

Суддя О.В.Конюх , розглянувши позовні матеріали

за позовом Київської обласної дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» (02098, м. Київ, пр-т Павла Тичини, буд. 6, ідентифікаційний код 22919784)

до відповідача приватного підприємства «Люкс» (08625, Київська обл., Васильківський район, с. Путрівка, провулок Польовий, буд. 37, ідентифікаційний код 35188761)

про стягнення 16 963,87 грн.

ВСТАНОВИВ:

позивач - Київська обласна дирекція Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта», м. Київ, звернувся до господарського суду Київської області з позовом від 15.09.2016р. № 24-2120 до приватного підприємства «Люкс», с. Путрівка Васильківського району, в якому просить суд стягнути з відповідача 16 963,87 грн. заборгованості, з яких: 13 932,27 грн. 30 % орендної плати та 3 031,60 грн. пеня, та покласти на відповідача витрати на сплату судового збору в розмірі 1 378,00 грн.

Відповідно до ст. 129 Конституції України судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону.

Подана позовна заява не може бути прийнята до розгляду господарським судом Київської області, оскільки вона не відповідає вимогам розділу VIII Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

ОСОБА_1 із пунктом 1 частини 1 статті 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо позовну заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано та якщо до позовної заяви не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до частини першої статті 54 ГПК України позовна заява подається до господарського суду в письмовій формі і підписується повноважною посадовою особою позивача або його представником, прокурором, громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності або його представником.

ОСОБА_1 із статтею 92 ЦК України юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.

Отже, від імені юридичної особи позовну заяву підписує повноважна посадова особа, повноваження якої ґрунтуються на установчих документах чи приписах закону.

Особа, яка є представником, повинна мати належним чином посвідчені повноваження на ведення справи в суді.

ОСОБА_1 вимог статті 28 ГПК України справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника. Керівники підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначені законодавством або установчими документами, подають господарському суду документи, що посвідчують їх посадове становище. Представниками юридичних осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства, організації. Довіреність видається за підписом керівника або іншої уповноваженої ним особи та посвідчується печаткою підприємства, організації (за наявності).

Таким чином, право на представництво юридичної особи пов'язане з наявністю акта органу управління юридичної особи, котрим ця юридична особа наділяє посадову особу повноваженнями вчиняти певні юридичні дії.

Керівник підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначено законодавством або установчими документами, подають господарському суду документи, що посвідчують їхнє посадове становище. Повноваження керівників юридичних осіб підтверджується:

а) документів, що посвідчують їхнє посадове чи службове становище. До таких документів відносять накази (чи інші аналогічні документи) про призначення на посаду, протоколи зборів про обрання на посаду;

б) установчими документами юридичної особи, в яких містяться повноваження посадових чи службових осіб, що беруть участь у справі як представники цих осіб.

Подана до господарського суду позовна заява від 15.09.2016р. підписана представником - ОСОБА_2. В якості доказу підтвердження повноважень ОСОБА_2 на представництво інтересів позивача у суді до позовної заяви додано довіреність від 21.06.2016р. № 12-92 яка підписана виконуючим обов'язки генерального директора, головою комісії з припинення (перетворення) ОСОБА_3 . В доданій довіреності зазначено, що достроково дія довіреності припиняється у разі зміни посади або припинення трудових відносин Довірителя з Повіреним .

ОСОБА_1 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, щоз 01.07.2016р. керівником Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» є ОСОБА_4 , а головою комісії з припинення є ОСОБА_5 .

Таким чином, додана до позовних матеріалів довіреність від 21.06.2016р. № 12-92 не може підтверджувати повноваження ОСОБА_2 на право підпису позовної заяви від імені позивача.

ОСОБА_1 із пунктом 2 частини першої статті 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано повного найменування сторін, їх поштових адрес.

За приписами пункту 2 частини другої статті 54 ГПК України позовна заява повинна містити найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) сторін, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), ідентифікаційні коди суб'єкта господарської діяльності за їх наявності (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки фізичної особи - платника податків за його наявності.

Місцезнаходженням відповідача - приватного підприємства «Люкс» (ідентифікаційний код 35188761) за даними Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є Київська обл., Васильківський район, с. Путрівка, провулок Польовий, буд. 37.

Таким чином, позивачем в позовній заяві зазначено невірну адресу відповідача, що є підставою для повернення позовної заяви без розгляду на підставі пункту 2 частини першої ст. 63 ГПК України.

ОСОБА_1 із пунктом 6 частини першої ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо до позовної заяви не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до вимог частини першої ст. 56 Господарського процесуального кодексу України позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення. Відповідно до пункту 2 частини першої ст. 57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів. Таким чином, за змістом частини другої ст. 34 ГПК України єдиним належним доказом направлення сторонам копії позовної заяви є опис вкладення в лист, заповнений відповідно до переліку додатків до позовної заяви.

Як вбачається з доданого до позову опису вкладення у лист від 16.09.2016р., позовну заяву з додатками було направлено ПП «Люкс» на невірну адресу Київська обл., с. Путрівка, вул. Польова, 37, замість Київська обл., Васильківський район, с. Путрівка, провулок Польовий, буд. 37.

За таких обставин суд робить висновок про те, що позивачем не подано належних та допустимих доказів надсилання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів на належну адресу, що є підставою для повернення позовної заяви без розгляду на підставі пункту 6 частини першої статті 63 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи вищевикладене та керуючись пунктами 1, 2, 6 частини першої, частиною третьої статті 63, статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву від 15.09.2016р. № 24-2120 Київської обласної дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» разом з доданими до неї матеріалами (всього на 35 аркушах, в тому числі оригінали: платіжного доручення від 06.09.2016р. № 4083, трьох описів вкладення від 16.09.2016р. та поштового конверту, в якому надійшли матеріали позовної заяви) повернути заявнику без розгляду .

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених порушень.

Суддя О.В. Конюх

Дата ухвалення рішення23.09.2016
Оприлюднено30.09.2016
Номер документу61563448
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 16 963,87 грн

Судовий реєстр по справі —911/3092/16

Ухвала від 23.09.2016

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні