Ухвала
від 13.09.2016 по справі 761/32421/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/32421/16-к

Провадження № 1-кс/761/19840/2016

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 вересня 2016 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю старшого слідчого з ОВС 1-го відділу кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу з обслуговування великих платників ДФС підполковника податкової міліції ОСОБА_3 , розглянувши в закритому судовому засіданні клопотання про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100110000172 від 27 липня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий з ОВС 1-го відділу кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу з обслуговування великих платників ДФС підполковник податкової міліції ОСОБА_3 13 вересня 2016 року звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу процесуального керівництва досудового розслідування і підтримання державного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , згідно якого просить надати дозвіл на проведення обшуку в складських приміщеннях за адресою: Чернігівська область, м. Чернігів, вулиця Любецька, будинок 189, які на праві власності належать ПП "ВЕСТ ЛАЙН ДИСТРИБ`ЮШН" (код за ЄДРПОУ: 31356305), ПАТ "Укроптбакалія" (код за ЄДРПОУ:01553439).

Клопотання мотивоване тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100110000172 від 27 липня 2016 року, щодо службових осіб ТОВ «ТК «Мегаполіс Україна», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ "Торгова компанія «Мегаполіс-Україна» (з 24 травня 2016 року ТОВ «Тедіс Україна») (код за ЄДРПОУ 30622532) в період 2014 року внаслідок документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій щодо продажу тютюнових виробів на адресу ПП «Торгівля та Дистрибьюція» (код за ЄДРПОУ 39270131) умисно ухилились від сплати податків на загальну суму 43 602 357 грн.

Проведеною документальною перевіркою (акт № 749/14-04 від 24 лютого 2016 року) та матеріалам кримінального провадження не підтверджується реальність виконання операції між ТОВ «Тедіс Україна» та ПП «Торгівля та Дистрибьюція». Встановлені факти складання з боку відповідальних осіб ТОВ «Тедіс Україна» первинних документів, які не відображають реального руху ТМЦ між СПД, тобто є недостовірними, а за таких умов, унеможливлюють підстави для відображення їх у податковому обліку ТОВ. Обставини, які свідчать про безпідставність складання, підписання первинних бухгалтерських та податкових документів, встановлені під час перевірки ланцюга руху ТМЦ (тютюнових виробів) від постачальника - ТОВ «Тедіс Україна» до місць, за якими повинні здійснюватися відвантаження та зберігання тютюнових виробів.

Крім того, як зазначено в клопотанні слідчого, під час досудового слідства отримані факти, які свідчать про ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Тедіс Україна», шляхом оформлення операції з продажу СГД тютюнових виробів, зі складанням формальних (недостовірних) документів з подальшим їх відображенням в податковому обліку підприємства, при відсутності факту реалізації товару чи послуг.

Так, згідно наявної інформації ТОВ «Тедіс Україна», здійснювало та продовжує здійснювати до цього часу, відпуск оптових партій тютюнових виробів зі складських приміщень, внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання оптових партій алкогольних напоїв та тютюнових виробів. При цьому, ТОВ «Тедіс Україна» реалізація оптових партій тютюнових виробів здійснюється як суб`єктам господарської діяльності реального сектору економіки так і суб`єктам господарювання із ознаками фіктивності.

Згідно із бухгалтерськими документами та податковою звітністю, оптові партії тютюнових виробів реалізуються ТОВ «Тедіс Україна» підприємствам, які мають у користуванні кілька складських приміщень невеликої площі, на яких фізично неможливо розмістити партії тютюнових виробів вартістю понад 10 млн. грн., які щомісячно відпускаються ТОВ «Тедіс Україна» цим підприємствам. Аналогічні оптові партії тютюнових виробів реалізуються ТОВ «Тедіс Україна» суб`єктам господарювання, які взагалі не мають складських приміщень, внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання оптових партій алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Встановлено, що деякі з вищезазначених підприємств відсутні за податковими адресами, на решті, відсутні необхідні умови для здійснення господарської діяльності в т.ч. із залученням третіх осіб, в частині купівлі, зберігання, продажу та відвантаження товарно-матеріальних цінностей та надання послуг чи виконання робіт в силу відсутності необхідного майна, відсутні матеріальні ресурси, виробничі потужності, складські приміщення інші об`єкти нерухомості, земельні ділянки, обладнання, транспортні засоби, в т.ч. орендовані, відсутні трудові ресурси і персонал.

Також наявна мінімальна кількість ліцензій на торгівлю тютюновими виробами (або їх повна відсутність), не дозволяє здійснювати реалізацію тютюнових виробів кінцевим споживачам зважаючи на значні обсяги, які згідно податкової звітності начебто відвантажуються зі складів ТОВ «Тедіс Україна».

За таких умов вбачається, що складські приміщення ТОВ «Тедіс Україна», які знаходяться за адресою: Чернігівська область, м. Чернігів, вулиця Любецька, будинок 189, внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання оптових партій алкогольних напоїв та тютюнових виробів ТОВ «Тедіс Україна» використовуються для зберігання та накопичування необлікованих товарних залишків тютюнової продукції, які утворюється внаслідок документального оформлення ТОВ «Тедіс Україна» безтоварних операції з реалізації виробів.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, яка знаходиться в матеріалах доданих до клопотання, будівлі та споруди за адресою: Чернігівська область, м. Чернігів, вулиця Любецька, будинок 189, на праві власності належать ПП "ВЕСТ ЛАЙН ДИСТРИБ`ЮШН" (код за ЄДРПОУ: 31356305), ПАТ "Укроптбакалія" (код за ЄДРПОУ:01553439).

Слідчий також зазначив, що є достатні підстави вважати, що в складських приміщеннях за адресою: Чернігівська область, м. Чернігів, вулиця Любецька, будинок 189, можуть знаходитися: первинно фінансово-господарські документи ТОВ "Тедіс Україна» (код за ЄДРПОУ 30622532) щодо проведення господарської діяльності за період з 01 січня 2014 року по 01 серпня 2016 року, а саме: договори, контракти, угоди з додатками та доповненнями, рахунки-фактури, вантажно-митні декларації з усіма додатками до них, інвойси, акти завантаження, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, платіжні доручення, виписки банків, касові документи, сертифікати якості (відповідності), журнали ввідного інструктажу щодо техніки безпеки, журнали вхідної та вихідної кореспонденції, документи щодо випробування продукції, документи, щодо якості готової продукції, книги реєстрації виїзду та в`їзду автотранспорту на територію підприємства, система «Клієнт-банк» для здійснення контролю за рухом коштів по розрахункових рахунках підприємств, картки та журнали складського обліку, документи внутрішнього обліку щодо залишків тютюнової продукції, документи внутрішнього обліку, комп`ютерна техніка, магнітні, електронні та цифрові носії інформації, засоби зв`язку, комп`ютерна оргтехніка, за допомогою яких виготовлялись первинні документи, печатки нерезидентів, чорнові записи, що свідчать про факти мінімізації податкових зобов`язань, записні книги, чисті бланки з відбитками печаток, банківські картки, договори про банківське обслуговування, довіреності на отримання готівкових коштів в установах банків, грошові кошти та майно, здобуті у результаті вчинення кримінального правопорушення та інші предмети і документи, що свідчать про ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Тедіс Україна», а також тютюнові вироби вітчизняного та зарубіжного виробництва, які знаходяться у складських приміщеннях без правових підстав.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав з мотивів наведених у ньому та просив його задовольнити.

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для його задоволення, виходячи із наступного.

Згідно з ч.2 ст.30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення з ним огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч.1 та ч.2 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. При цьому під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житловим приміщенням, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Так, клопотання про проведення обшуку щодо змісту відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

До клопотання додані копії документів та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, згідно якого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстроване кримінальне провадження за №32016100110000172 від 27 липня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Таким чином, при зверненні із клопотанням слідчим доведено вчинення кримінального правопорушення, можливість знаходження в складських приміщеннях за адресою: Чернігівська область, м. Чернігів, вулиця Любецька, будинок 189, які на праві власності належать ПП "ВЕСТ ЛАЙН ДИСТРИБ`ЮШН" (код за ЄДРПОУ: 31356305), ПАТ "Укроптбакалія" (код за ЄДРПОУ:01553439), речей, предметів, документів, зазначених слідчим в клопотанні, які мають значення для встановлення істини та можуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженні.

При цьому, строк виконання ухвали слід встановити один місяць із винесення ухвали.

Керуючись, ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого з ОВС 1-го відділу кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу з обслуговування великих платників ДФС підполковника податкової міліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу процесуального керівництва досудового розслідування і підтримання державного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100110000172 від 27 липня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС 1-го ВКП СУ ФР Офісу ВПП ДФС підполковнику податкової міліції ОСОБА_3 та іншим слідчим, що входять до групи слідчих в кримінальному провадженні №32016100110000172 від 27 липня 2016 року, на проведення обшуку в складських приміщеннях за адресою: Чернігівська область, м. Чернігів, вулиця Любецька, будинок 189, які на праві власності належать ПП "ВЕСТ ЛАЙН ДИСТРИБ`ЮШН" (код за ЄДРПОУ: 31356305), ПАТ "Укроптбакалія" (код за ЄДРПОУ:01553439), з метою виявлення та вилучення: первинних фінансово-господарських документів ТОВ "Тедіс Україна» (код за ЄДРПОУ 30622532) щодо проведення господарської діяльності за період з 01 січня 2014 року по 01 серпня 2016 року, а саме: договорів, контрактів, угод з додатками та доповненнями, рахунків-фактур, вантажно-митних декларацій з усіма додатками до них, інвойсів, актів завантаження, товарно-транспортних накладних, податкових накладних, довіреностей на отримання товарно-матеріальних цінностей, платіжних доручень, виписок банків, касових документів, сертифікатів якості (відповідності), журналів ввідного інструктажу щодо техніки безпеки, журналів, вхідної та вихідної кореспонденції, документів щодо випробування продукції, документів, щодо якості готової продукції, книг реєстрації виїзду та в`їзду автотранспорту на територію підприємства, системи «Клієнт-банк» для здійснення контролю за рухом коштів по розрахункових рахунках підприємств, картки та журнали складського обліку, документів внутрішнього обліку щодо залишків тютюнової продукції, документів внутрішнього обліку, комп`ютерної техніки, магнітних, електронних та цифрових носіїв інформації, засобів зв`язку, комп`ютерної оргтехніки, за допомогою яких виготовлялись первинні документи, печаток нерезидентів, чорнових записів, що свідчать про факти мінімізації податкових зобов`язань, записних книг, чистих бланків з відбитками печаток, банківських карток, договорів про банківське обслуговування, довіреностей на отримання готівкових коштів в установах банків, грошових коштів та майна, здобутих у результаті вчинення кримінального правопорушення та інших предметів і документів, що свідчать про ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Тедіс Україна», а також тютюнових виробів вітчизняного та зарубіжного виробництва, які знаходяться у складських приміщеннях без правових підстав.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.09.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу61567549
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100110000172 від 27 липня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/32421/16-к

Ухвала від 13.09.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні