Постанова
від 22.09.2016 по справі 818/1029/16
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 вересня 2016 р. Справа №818/1029/16

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Соколова В.М.,

за участю секретаря судового засідання - Заіченко А.М.,

представника позивача - Кирилкіна Р.О.,

представника третьої особи - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу №818/1029/16 за позовом фермерського господарства "Сумець" до державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг у м. Суми Куць Світлани Миколаївни, треті особи: фермерське господарство "Науково-виробниче господарство "Еліт-картопля", ОСОБА_4 про скасування рішення,-

В С Т А Н О В И В:

Фермерське господарство "Сумець" (далі по тексту - позивач, ФГ "Сумець") звернулося до Сумського окружного адміністративного суду з позовом до державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг у м. Суми Куць Світлани Миколаївни (далі по тексту - відповідач, державний реєстратор), треті особи: фермерське господарство "Науково-виробниче господарство "Еліт-картопля" (далі по тексту - ФГ "НВГ "Еліт-картопля"), ОСОБА_4 (далі по тексту - ОСОБА_4.), в якому просить скасувати рішення державного реєстратора №29369432 від 22.04.2016 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, щодо договору оренди землі між фермерським господарством "Науково-виробниче господарство "Еліт-картопля" та ОСОБА_4 та реєстраційний запис №14275801 від 21.04.2016.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що є підприємством, яке займається вирощуванням продукції сільськогосподарського призначення. Для задоволення своїх потреб використовує як землі державної власності, так і земельні частки, власниками яких є окремі громадяни, шляхом укладення відповідних договорів-оренди з зазначеними суб'єктами господарювання у відповідності до чинного земельного законодавства України. Так, 20.06.2007 між позивачем та ОСОБА_4 було укладено договір оренди землі строком на 10 років, і який на даний час є діючими. Заяви про дострокове розірвання договору оренди землі від її власника не надходило і земельна ділянка знаходяться в обробітку та використовується ФГ "Сумець" за їх цільовим призначенням.

Проте, як зазначає позивач, в порушення Закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно" державним реєстратором проведено незаконну перереєстрацію договору оренди землі між ОСОБА_4 з новим підприємством ФГ "НВГ "Еліт-картопля". Позивач зауважує, що такі порушення законності, а саме не отримання державним реєстратором необхідної для державної реєстрації прав, інформації про зареєстровані до 1 січня 2013 року речові права на відповідне нерухоме майно та не перевірення поданих заявником документів призвели до невиконання ст. 23 Закону щодо прийняття рішення про відмову в державній реєстрації прав.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги та просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд справи без його участі (а.с.52), у письмових запереченнях зазначив, що у своїй діяльності керувався приписами Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (а.с.16-17).

Представник третьої особи ФГ "НВГ "Еліт-картопля" у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник третьої особи ОСОБА_4 у судовому засіданні проти позову заперечувала з підстав, викладених у письмових запереченнях (а.с.49-51) та зазначила, що при здійсненні реєстрації права оренди за ФГ "НВГ "Еліт-картопля" відповідачем враховано витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, який не містив даних щодо наявності зареєстрованого у встановленому законом порядку права оренди вказаної земельної ділянки за ФГ "Сумець", а тому підстави для відмови в державній реєстрації договору оренди від 06.04.2016 були відсутні.

Суд, заслухавши представників позивача та третьої особи, перевіривши матеріали справи та оцінивши докази у їх сукупності, дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 є власником земельної ділянки площею 2,0491 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території земель Угроїдської сільської ради Краснопільського району, Сумської області. Зазначене підтверджено Інформаційною довідкою № 65832741 від 15.08.2016 та державним актом НОМЕР_2 від 25.02.2002 (а.с.10-11,13).

4 квітня 2007 року між ФГ "Сумець" та ОСОБА_4 було укладений договір оренди землі №58, предметом якої є земельна ділянка площею 2,049 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території земель Угроїдської сільської ради Краснопільського району, Сумської області, строком на десять років (а.с.8-9). Зазначений договір оренди зареєстрований у Краснопільському реєстраційному відділенні ДП «Центр ДЗК» 20 червня 2007 року, про що зроблено відповідний запис у Державному реєстрі земель № 040762902126 (звор.бік а.с.9).

Відповідно до Акту прийому-передачі від 20.06.2007 вказану земельну ділянку було передано ФГ "Сумець" в оренду строком на 10 років (а.с.12).

Відповідно до Інформаційної довідки № 65832741 від 15.08.2016 ОСОБА_4 06.04.2016 уклав договір оренди вищевказаної земельної ділянки з ФГ "НВГ "Еліт-картопля" та 26.04.2016 Державним реєстратором Центру надання адміністративних послуг у м.Суми Куць С.М. прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер : 29369432 від 22.04.2016 та було здійснено державну реєстрацію з номером запису 14275801 (а.с.10-11).

Задовольняючи позовні вимоги в цій частині, суд виходить з наступного.

Законом України «Про оренду землі» (далі - Закон) передбачено, що оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Стаття 25 Закону визначає права та обов'язки орендаря в частині самостійного господарювання на землі з дотриманням умов договору оренди землі, приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку, тобто після здійснення державної реєстрації.

Крім цього, ст. 27 вказаного Закону передбачений захист прав орендаря на орендовану земельну ділянку, зокрема, орендар в установленому законом порядку має право витребувати орендовану земельну ділянку з будь-якого незаконного володіння та користування, на усунення перешкод у користуванні нею, відшкодування шкоди, заподіяної земельній ділянці громадянами і юридичними особами України тощо.

Частина 1 ст. 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" передбачає, що у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у праві, якщо: виявлене речове право, обтяження не підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону; заява про державну реєстрацію прав подана неналежною особою; подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом; подані документи не дають змоги встановити набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяження; наявні суперечності між виявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями; наявні зареєстровані обтяження речових прав на нерухоме майно; заяву про державну реєстрацію обтяжень щодо попереднього правонабувача подано після державної реєстрації права власності на таке майно за новим правонабувачем; після завершення строку, встановленого частиною третьою статті 23 цього Закону, не усунені обставини, що були підставою для прийняття рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав; заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва подано не до нотаріуса, який вчинив таку дію; заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень в електронній формі подано особою, яка згідно із законодавством не має повноважень подавати заяви в електронній формі; заявником подано ті самі документи, на підставі яких заявлене речове право, обтяження вже зареєстровано у Державному реєстрі прав.

Відмова в державній реєстрації прав та їх обтяжень з підстав, не передбачених цим Законом, заборонена.

Таким чином, державним реєстратором було порушено право орендаря на зазначену вище орендовану земельну ділянку, оскільки договір оренди землі укладений строком на 10 років із ФГ "Сумець" і на даний час є діючими, отже наявні суперечності між виявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно.

Таким чином, рішення державного реєстратора №29369432 від 22.04.2016 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, щодо договору оренди землі між ФГ "НВГ "Еліт-картопля" та ОСОБА_4 та реєстраційний запис №14275801 від 21.04.2016 є протиправними та підлягають скасуванню.

Відповідно до ч. 1 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

При подачі позовної заяви позивачем було сплачено судовий збір у сумі 1378,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №62 від 23.08.2016 (а.с.3).

Таким чином, ФГ "Сумець" необхідно відшкодувати витрати зі сплати судового збору за рахунок бюджетних асигнувань Управління "Центр надання адміністративних послуг у м. Суми" в сумі 1378,00 грн.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов фермерського господарства "Сумець" до державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг у м. Суми Куць Світлани Миколаївни, треті особи: фермерське господарство "Науково-виробниче господарство "Еліт-картопля", ОСОБА_4 про скасування рішення - задовольнити.

Скасувати рішення державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг у м. Суми Куць Світлани Миколаївни №29369432 від 22.04.2016 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, щодо договору оренди землі між фермерським господарством "Науково-виробниче господарство "Еліт-картопля" та ОСОБА_4 та реєстраційний запис №14275801 від 21.04.2016.

Відшкодувати фермерському господарству "Сумець" (код ЄДРПОУ 30033255) витрати зі сплати судового збору в сумі 1378,00 грн. за рахунок бюджетних асигнувань Управління "Центр надання адміністративних послуг у м. Суми" (вул. Горького, 21, м. Суми, 40004).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя В.М. Соколов

Повний текст постанови складено 27.09.2016 року.

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.09.2016
Оприлюднено03.10.2016
Номер документу61587226
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/1029/16

Постанова від 22.09.2016

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Постанова від 22.09.2016

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 29.08.2016

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні