Ухвала
від 22.09.2016 по справі 227/3701/16-к
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.09.2016

227/3701/16-к

У Х В А Л А 227/3701/16-к

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м.Добропілля «22» вересня 2016 р.

Слідчий суддя Добропільського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 , за участю:секретаря ОСОБА_2 , ст.слідчого СВ Добропільського відділення поліції Покровського відділу поліції ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 , розглянувши в закритому судовому засіданні в м.Добропіллі клопотання про призначення перевірки дотримання земельного законодавства, по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016050230000525 від 1 квітня 2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.197-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Кримінальне провадження №12016050230000525 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою кваліфікацією, яка має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України, за фактом самовільного зайняття земельної ділянки.

Підставою для внесення кримінального провадження до ЄРДР став рапорт керівника оперативної групи МАП-144 ОШ ЦУ СБ України в районі проведення АТО полковника ОСОБА_4 про те, що в ході виконання покладених на Службу Безпеки України завдань в сфері забезпечення держаної безпеки отримано та перевірено інформацію щодо можливих фактів порушення законодавства України в сфері з боку невстановлених осіб на території Шилівської сільської ради Добропільського району Донецької області. Зокрема з 2000 року по теперішній час невстановленими особами самовільно без оформлення право установчих документів,сплати відповідних платежів до бюджету використовуються(обробляються) земельні ділянки загальною площею 59,5 Га. Зазначені земельні площі належать громадянам України, які не отримали (не оформили) державні акти права власності на землю, тобто на даний час є землями державної власності. Встановлено, що вказані особи умисно з метою власного збагачення (вирощуються сільськогосподарські культури) уникають правового оформлення даних земельних площ, що призводять до самовільного їх використання та нанесення істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам. Крім цього встановлено, що зазначені земельні ділянки можливо самовільно зайняті та використовуються ПАТ «ім. Шевченка», керівником якого є ОСОБА_5 .

На підставі листа з управління Держгеокадастру у Добропільському районі Донецької області встановлено, що ПАТ «ім. Шевченко» використовується земельні ділянки розташовані на території Шилівської сільської ради, договори оренди на які укладено з власниками земельних паїв загальною площею 4294,0358 Га.

Враховуючи викладене, з метою встановлення факту порушень земельного законодавства під час використання земельних ділянок площею 59,5 Га, які розташовані на території Шилівської сільської ради Добропільського району Донецької області, необхідно перевірити стан дотримання ПАТ «ім. Т.Г. Шевченка», юридична адреса :85033, Донецька область, Добропільський район, село Юр`ївка, вулиця Центральна, (ЄРДПОУ 00697662), вимог земельного законодавства.

Згідно положень чинного законодавства України слідчий або прокурор у кримінальному провадженні, не можуть самостійно ініціювати питання про призначення відповідної перевірки.

Так, відповідно до п.п. «б» п. 12 Прикінцевих положень Закону України «Про Прокуратуру» від 14.10.2014№ 1697-VII у Кримінально процесуальному кодексі України виключено положення п.6 ч.2 ст. 36 КПК України, відповідно до якого прокурор був уповноваженим призначати ревізії та перевірки в порядку, передбаченому законом.

Відповідно до пп. «в» п. 12 Прикінцевих положень Закону України «Про Прокуратуру» від 14.10.2014№ 1697-VII у Кримінальному процесуальному кодексі України виключено пункт 4 частини другої статті 40, відповідно до якого слідчий уповноважений призначати ревізії та перевірки в порядку, передбаченому законом.

Відповідно до ч.3 Прикінцевих положень Закону України № 71-VІІІ від 28.12.2014 року перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб підприємців контролюючими органами протягом 2015-2016 років здійснюються виключно з дозволу КМУ, за заявкою суб`єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогамиКримінального процесуального кодексу України.

Крім того, Кабінетом Міністрів України було затверджено Постанову «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» від 13 серпня 2014 року за № 408, відповідно до п. 2 якої надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Відповідно до додатку до Постанови «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» від 22 липня 2016 року за № 482 однієї із держаних інспекцій, якій надається дозвіл Кабінету Міністрів України на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб підприємців є Держгеокадастр - Головне управління Держгеокадастру у Донецькій області Управління Держгеокадастру у Добропільському районі у Донецькій області, розташованого за адресою: 85004,Донецька область, м. Добропілля, вулиця Московська, 2 (ЄРДПОУ 39894635).

Матеріали перевіркиГоловного управління Держгеокадастру у Донецькій області Управління Держгеокадастру у Добропільському районі у Донецькій області, у сукупності з іншими матеріалами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а саме за допомогою цих матеріалів можливо встановити факт використання земельної ділянки відповідно до цільового призначення, дотримання вимог земельного законодавства з питань передачі земель у власність та надання у користування, наявності самовільно зайнятих земельних ділянок, та вони обов`язково будуть використані у даному кримінальному провадженні для проведення повного, об`єктивного та всебічного розслідування всіх обставин.

Враховуючи викладене, зазначені матеріали перевірки, неможливо отримати іншим способом, як отримання дозволу слідчого судді Добропільського міськрайонного суду в Донецькій області про проведення перевірки дотриманняПАТ «ім.Т.Г. Шевченка» юридична адреса: 85033, Донецька область, Добропільський район, село Юр`ївка, вулиця Центральна, (ЄРДПОУ 00697662) вимог земельного законодавства Головним управлінням Держгеокадастру у Донецькій області Управлінням Держгеокадастру у Добропільському районі у Донецькій області, розташованого за адресою: 85004, Донецька область, м. Добропілля, вулиця Московська, 2 (ЄРДПОУ 39894635).

Відповідно до матеріалів кримінального провадження,з метою встановлення факту порушень земельного законодавства, необхідно перевірити стан дотримання вимог земельного законодавства під час використання земельних ділянок, ПАТ «ім.Т.Г. Шевченка» юридична адреса: 85033, Донецька область, Добропільський район, село Юр`ївка вулиця Центральна, (ЄРДПОУ 00697662), на території Шилівської сільської ради Добропільського району Донецької області

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали справи вважаю, що клопотання обґрунтоване і підлягає задоволенню з таких підстав.

З 2000 року по теперішній час невстановленими особами самовільно без оформлення право установчих документів,сплати відповідних платежів до бюджету використовуються(обробляються) земельні ділянки загальною площею 59,5 Га. Зазначені земельні площі належать громадянам України, які не отримали (не оформили) державні акти права власності на землю, тобто на даний час є землями державної власності. Встановлено, що вказані особи умисно з метою власного збагачення (вирощуються сільськогосподарські культури) уникають правового оформлення даних земельних площ, що призводять до самовільного їх використання та нанесення істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам.

Керуючись ч.3 Прикінцевих положень Закону України № 71-VІІІ від 28.12.2014 року, п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» від 13.08.2014 № 408, ч. 2 Положення про Державну інспекцію сільського господарства України, затвердженого Указом Президента України від 13.04.2011 №459/2011, -

У Х В А Л И В:

Задовольнити клопотання та надати дозвіл Головному управлінню Держгеокадастру у Донецькій області Управлінню Держгеокадастру у Добропільському районі у Донецькій області, розташованого за адресою 85004, Донецька область, м. Добропілля, вулиця Московська, 2 (ЄРДПОУ 39894635),на проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства ПАТ «ім.Т.Г. Шевченка», юридична адреса: 85033, Донецька область, Добропільський район, село Юр`ївка, вулиця Центральна, (ЄРДПОУ 00697662), за період з 01 січня 2016 року по теперішній час, терміном 30 робочих днів, починаючи з 29 09.2016 з наступних питань:

-про наявність документів, що посвідчують право власності чи право користування на земельні ділянки;

-про дотримання правил установленого режиму експлуатації протиерозійних, гідротехнічних споруд, збереження захисних насаджень і межових знаків;

-використання земельних ділянок відповідно до цільового призначення;

-про наявність самовільно зайнятих земель;

-чи заподіяна шкода земельним ресурсам унаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, чи використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, чи зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу;

-чи правомірно використовується земельні ділянки.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДобропільський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення22.09.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61632471
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —227/3701/16-к

Ухвала від 22.09.2016

Кримінальне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Лаврушин О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні