Ухвала
від 11.03.2016 по справі 308/2334/16-к
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/2334/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2016 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю: слідчого з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області перебувають матеріали досудового розслідування №32016070000000004, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.01.2016 року.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення злочину визначена за ч. 1 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), здійснюючи протягом 2014-2015 років фінансово-господарські взаємовідносини з ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), шляхом використання в ланцюгу постачання підприємств, які мають ознаки «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЭДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЭДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЭДРПОУ НОМЕР_8 ), умисно ухилилися від сплати податку на прибуток на суму 633888 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах.

Встановлено, що в рамках програми прикордонного співробітництва ЄІСП (Європейський Інструмент Сусідства і Партнерства) Угорщина Словаччина Румунія Україна укладено грантову угоду по впровадженню системи роздільного збору та утилізації сміття у Берегівському районі. Заявником по отриманню даного гранту виступила ІНФОРМАЦІЯ_9 . Фінансування вказаної програми проводиться з фондів Європейського Союзу. Згідно з програмою даного проекту мають бути впроваджені системи розподільного збору сміття у близько 40 населених пунктах Берегівського району, придбання та встановлення баків для розподільного збору сміття, проектування і будівництво центру управління (сміттєпереробного) відходами, введення в експлуатацію системи.

В свою чергу ІНФОРМАЦІЯ_10 для виконання даного проекту залучено генпідрядника - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з яким 19.12.2013 року укладено договір підряду №4 на будування нежитлових будівель. Предметом даного договору є будівництво заводу механізованої переробки твердих побутових відходів потужністю від 20 до 30 тис. т/рік у с. Яноші, Берегівського району. Загальна договірна ціна за цим договором становить 16761461,00 грн., в тому числі ПДВ. Відповідно до пп.11.3 п.11 договору №4 на будівництво нежитлових будівель застосовуються особливості оподаткування, визначені міжнародними угодами та національним законодавством України щодо порядку регулювання міжнародної технічної допомоги. Європейська комісія та Україна уклали Фінансову угоду ENPICBC/2008/020-302, згідно якої звільняється від обкладання податком на додану вартість, митними зборами та іншими податками обладнання, що ввозяться/закуповуються в рамках проектів програм транскордонного співробітництва ЄІСП « ІНФОРМАЦІЯ_11 ».

У свою чергу 06.02.2014 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » укладено договір № 1612/1 з ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код: НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ) на виготовлення комплексу відбору вторинної сировини, при цьому ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " для виконання умов договору уклало угоди з третіми особами та отримувало на протязі жовтня - листопада 2014 року від даних суб`єктів послуги та ТМЦ.

Третіми особами, які постачали ТМЦ (роботи, послуги) на ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " були наступні СГД: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЭДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЭДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЭДРПОУ НОМЕР_8 ). В результаті відпрацювання зазначених СГД встановлено проведення безтоварних операцій, які підтверджується висновками податкових інформацій регіональних ДПІ.

За наведених обставин, в ході досудового розслідування виникла необхідність дослідити обставини здійснення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) фінансово-господарської діяльності, зокрема в частині проведення розрахунків з контрагентами за придбанні ТМЦ, в тому числі в адресу підприємств нерезидентів.

Рахунки платників податку в системі електронного адміністрування ПДВ відкриваються у ІНФОРМАЦІЯ_12 , а тому відповідно до п.3 положення «Про управління (відділення) ІНФОРМАЦІЯ_13 у районах, районах у містах, містах обласного, республіканського значення (із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів №802 від 10.09.2013 року, в редакції наказу Міністерства фінансів №716 від 17.08.2015 року) основним завданням управлінь (відділень) Казначейства є реалізація державної політики у сферах казначейського обслуговування бюджетних коштів, бухгалтерського обліку виконання бюджетів. Згідно п.4 вищевказаного положення управління (відділення) Казначейства відповідно до покладених на них завдань та в установленому законодавством порядку здійснюють через систему електронних платежів ІНФОРМАЦІЯ_14 розрахунково-касове обслуговування розпорядників, одержувачів бюджетних коштів та інших клієнтів, операцій з коштами бюджетів, а також здійснюють відкриття і закриття рахунків в національній валюті, проводять операції на рахунках, формують та видають виписки з рахунків.

Слідчий просить суд, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення та встановлення обсягів придбання-реалізації товарно-матеріальних цінностей, робіт, послуг, підтвердження інших безготівкових розрахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », враховуючи, що іншими способами довести фактичні розрахункові операції по банківських рахунках підприємства неможливо, а банківські та фінансово господарській документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », мають значення речових доказів у даному кримінальному провадженні, а також з метою повного, всебічного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, виявлення як тих обставин, що викривають, так і тих, що виправдовують особу, а також обставин, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, з метою надання цим обставинам належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, у кримінальному провадженні виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до електронних документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_13 про рух коштів по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за № НОМЕР_9 (українська гривня) від 24.12.2014 року, відкритого у ІНФОРМАЦІЯ_12 (МФО НОМЕР_10 , код ЄДРПОУ: НОМЕР_11 , АДРЕСА_3 ) за період з 01.01.2013 року по 31.12.2015 року (включно)

Особа, у володінні якої знаходяться зазначені у клопотанні речі, на судовий розгляд клопотання не з`явилась, хоча про час і місце розгляду такого була повідомлена своєчасно і належним чином, однак, її неявка, відповідно до вимог ч. 4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Заслухавши пояснення слідчого, який підтримав заявлене клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження за № 32016070000000004 від 28.01.2016, додані до клопотання, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема: відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Як зазначено у ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Беручи до уваги вищевикладене, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню, оскільки відповідно до ч. 5, 6ст. 163 КПК Українислідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що ці документи та речі можуть перебувати у володінні зазначеної у клопотанні юридичної особи, самі по собі та у сукупності з іншими документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливо іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Проте відповідно до витягу з ЄРДР відповідні дії вчинялися протягом 2014 2015 років, тому відсутні підстави для надання доступу за три роки, як того просить слідчий.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.159,160, ч.2 ст.163, ст.164 - 166,369-372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю з можливістю вилучення у володільця - ІНФОРМАЦІЯ_15 (МФО НОМЕР_10 , код ЄДРПОУ: НОМЕР_11 , АДРЕСА_3 ) на паперових та електронному носіях, у яких зафіксовані відомості про розрахункові банківські операції, тобто рух грошей з зазначенням реквізитів контрагентів, інформації про призначення платежів по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за № НОМЕР_9 (українська гривня) від 24.12.2014 року, за період з 01.01.2014 року по 31.12.2015 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.03.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61642516
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —308/2334/16-к

Ухвала від 11.03.2016

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 11.03.2016

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 11.03.2016

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 12.07.2016

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні