Ухвала
від 06.09.2016 по справі 757/33073/16-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Україна

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД м. КИЄВА

Справа № 11-сс/796/2438/2016 Головуючий у 1-й інстанції: ОСОБА_1 Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

Іменем України

06 вересня 2016 року м. Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_3 ,

суддів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_6 ,

переглянувши в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні матеріали судового провадження за апеляційною скаргою представника ТОВ «Фудмережа» - генерального директора ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 11 липня 2016 року,

у с т а н о в и л а:

Цією ухвалою задоволено клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі Головного управління у місті Києві ОСОБА_8 та накладено арешт на грошові кошти ТОВ «Фудмережа» (код 36387249) на рахунку № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528); заборонено розпоряджатися грошовими коштами ТОВ «Фудмережа» (код 36387249), які знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528) за винятком видаткових операцій по виплаті заробітної плати, сплаті податків, зборів, обов`язкових платежів до державного бюджету; зупинено видаткові операції з грошовими коштами ТОВ «Фудмережа» (код 87249), що надходитимуть на рахунок № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528), на внутрішньобанківський рахунок №3720 та зупинено видатковіоперації з грошовими коштами на вказаних рахунках, які вже знаходяться на внутрішньобанківському рахунку № НОМЕР_2 за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів; зобов`язано посадових осіб АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528) надати слідчому довідку про залишок арештованих коштів.

В апеляційній скарзі представник товариства генеральний директор ОСОБА_7 просить ухвалу слідчого судді по накладення арешту на грошові кошти ТОВ «Фудмережа» скасувати, посилаючись на те, що кримінальне провадження порушене на підставі Акта документальної перевірки органами державної фіскальної служби Товариства «Фудмережа». Разом з тим, складені органом ДФС податкові повідомлення-рішення оскаржені ТОВ «Фудмережа» до адміністративного суду, а отже грошове зобов`язання вважається неузгодженим до набрання судовим рішенням законної сили. Таким чином, рішення слідчого судді про накладення арешту на грошові кошти ТОВ «Фудмережа» є передчасним, таким, що не ґрунтується на нормах закону.

Крім того, за твердженням захисника, правові підстави для накладення арешту на грошові кошти товариства відсутні, оскільки на час розгляду клопотання, службові особи товариства «Фудмережа» не перебували у статусі підозрюваних.

Про день та час розгляду апеляційної скарги учасники провадження належним чином повідомлені, разом з тим, в судове засідання апеляційного суду не з`явились та причини неявки суду не повідомили.

Відповідно до ч. 4 ст. 405 КПК України неприбуття сторін або інших учасників кримінального провадження не перешкоджає проведенню розгляду, якщо такі особи були належним чином повідомлені про день, час та місце апеляційного розгляду та не повідомили поважні причини свого неприбуття.

Заслухавши доповідь судді, вивчивши матеріали судового провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядку статей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Під час апеляційного розгляду колегією суддів встановлено, що зазначені вимоги закону слідчим суддею дотримані.

Відповідно до п.1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна, між іншим, допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов) чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Як вбачається з матеріалів провадження, СУ ФР ДПІ у Печерському районі Головного ління ДФС у місті Києві проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015100070000120 від 04.12.2015, за фактом умисного ухилення службовими особами ТОВ «Фудмережа» від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, дбаченого ст. 212 ч. 3 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що згідно акту позапланової перевірки від 26.11.2015 №506/26-55-22-10/36387249, службові особи ТОВ «Фудмережа», яке перебуває на податковому обліку в ДГП у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві, у період 2015 року, шляхом неправомірного відображення в податковому обліку фінансово- господарських взаємовідносин з виконання для ТОВ «Фудмережа» будівельних робіт начеб-то силами ТОВ «Горсан» ухилились від сплати податку на додану вартість на суму 5 040 886 грн., що є особливо великим розміром.

Також, у ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Фудмережа» здійснили неправомірне відображення в податковому обліку фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Арктік Девелопер» (код 39606613), ТОВ «Карбоніка» (код 39717255), ТОВ «Арієз» (код 39710569) та інших у період 2015-2016 років.

Згідно матеріалів досудового розслідування ТОВ «Фудмережа» (код 36387249) має рахунок № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528), який використовувався при здійснені ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

11.07.2016 року старший слідчий СУ ФР ДПІ у Печерському районі Головного управління у місті Києві ОСОБА_8 за погодженням прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_9 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти ТОВ «Фудмережа» на рахунку № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК", посилаючись на необхідність збереження у кримінальному провадженні речових доказів грошових коштів на рахунку та необхідність забезпечення конфіскації, що передбачена санкцією статті 212 КК України.

11.07.2016 року ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва клопотання слідчого задоволено з підстави, викладених у ньому та накладено арешт на грошові кошти ТОВ «Фудмережа» на рахунку № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК".

Як вбачається, при винесенні ухвали слідчим суддею, у відповідності до вимог ст. 173 КПК України, в повній мірі були враховані обставини, з якими закон пов`язує застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження та обґрунтовано накладено арешт на грошові кошти ТОВ «Фудмережа» на рахунку № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК".

Наведені у клопотанні слідчого доводи про необхідність арешту грошових коштів, а також наявність ризиків, передбачених ст. 170 КПК України, були наведені слідчим у клопотанні та знайшли своє підтвердження в судому засіданні.

Задовольняючи дане клопотання, внесене в межах кримінального провадження за №32015100070000120 від 04.12.2015 про накладення арешту на грошові кошти ТОВ «Фудмережа» на рахунку № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК", слідчий суддя дійшов обґрунтованого висновку про існування достатніх підстав вважати, що грошовікошти, які знаходяться на рахунках зазначених юридичних осіб є предметом кримінального правопорушення та набуті в результаті їх вчинення, а також мають значення доказів у кримінальному провадженні.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя, всупереч твердженням апелянта, встановив належні правові підстави, передбачені ч. 1, ч. 2 ст. 170 КПК України, для задоволення клопотання слідчого та накладення арешту на грошові кошти ТОВ «Фудмережа» на рахунку № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК".

Матеріали провадження свідчать, що на даному етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення збереження речових доказів та забезпечення конфіскації майна як виду покарання, а тому слідчий суддя обґрунтовано, у відповідності до вимог ст.ст. 132, 170 173 КПК України, наклав арешт на грошові кошти ТОВ «Фудмережа» на рахунку № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК", врахувавши відсутність наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб та забезпечивши розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Істотних порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегією суддів не вбачається.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що слідчий суддя, арештовуючи майно, діяв у спосіб та у межах діючого законодавства і доводи апеляційної скарги з цього приводу не спростовують обґрунтування необхідності накладення арешту.

Керуючись ст.ст. 117, 167, 170-173, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 11 липня 2016 року,

якою задоволено клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі Головного управління у місті Києві ОСОБА_8 та накладено арешт на грошові кошти ТОВ «Фудмережа» (код 36387249) на рахунку НОМЕР_3 в банківській установі АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528); заборонено розпоряджатися грошовими коштами ТОВ «Фудмережа» (код 36387249), які знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528) за винятком видаткових операцій по виплаті заробітної плати, сплаті податків, зборів, обов`язкових платежів до державного бюджету; зупинено видаткові операції з грошовими коштами ТОВ «Фудмережа» (код 87249), що надходитимуть на рахунок № НОМЕР_1 в банківській установі АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528), на внутрішньобанківський рахунок №3720 та зупинено видатковіоперації з грошовими коштами на вказаних рахунках, які вже знаходяться на внутрішньобанківському рахунку № НОМЕР_2 за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів; зобов`язано посадових осіб АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528) надати слідчому довідку про залишок арештованих коштів залишити без змін, а апеляційну скаргу представника ТОВ «Фудмережа» - генерального директора ОСОБА_7 без задоволення.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ :

ОСОБА_3 ОСОБА_4 ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення06.09.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61680450
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/33073/16-к

Ухвала від 06.09.2016

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Єфімова Ольга Іванівна

Ухвала від 11.07.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Васильєва Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні