Рішення
від 27.09.2016 по справі 909/602/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 вересня 2016 р. Справа № 909/602/16 Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., при секретарі судового засідання Сегін І. В., за участю представника позивача ОСОБА_1, розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Буського дочірнього лісогосподарського підприємства ЛГП "Галсільліс" про стягнення з фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 59 360 грн 20 коп. за договором купівлі-продажу.

Буське дочірнє лісогосподарське підприємство ЛГП "Галсільліс" звернулось до господарського суду Івано-Франківської області із позовом про стягнення з фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 59 360 грн 20 коп. за угодою купівлі-продажу № 28 від 11 вересня 2014 р. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в порушення своїх договірних зобов'язань, згідно з умовами укладеного між сторонами договору купівлі-продажу, відповідач в повному обсязі не оплатив прийнятий від позивача за відповідними товарно-транспортними накладними та специфікаціями товар на загальну суму 59 360 грн 20 коп.

22 липня 2016 р., суд порушив провадження у справі № 909/602/16 та призначив її до розгляду в засіданні на 10 серпня 2016 р.

10 та 18 серпня 2016 р., розгляд справи суд відкладав на 18 серпня та 13 вересня 2016 р. відповідно.

13 вересня 2016 р., розгляд справи не відбувся у зв'язку із перебуванням судді Ткаченко І. В. у відпустці.

Ухвалою від 14 вересня 2016 р. розгляд справи суд призначив на 27 вересня 2016 р.

Відповідача в жодне судове засідання не з'явився, відзиву на позов суду не надіслав. Про час та місце судового засідання відповідач був повідомлений належним чином, про що свідчить наявне у матеріалах справи повідомлення про вручення поштового відправлення.

За наведених обставин, керуючись положеннями п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 р. про те, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку, положеннями ст. 69 ГПК України про строки вирішення спорів господарським судом, подальше відкладення розгляду справи суд визнав неможливим і, згідно з вимогами ст. 75 ГПК України, розглянув справу по суті за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, суд

в с т а н о в и в:

11 вересня 2014 р., між Буським дочірнім лісогосподарським підприємством ЛГП "Галсільліс" (продавець) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 (покупець) була укладена угода купівлі-продажу № 28.

Згідно з п. 1.1 Угоди, продавець зобов'язується передати у власність покупця товар, назва якого, марка, кількість та ціна вказується в супроводжувальних документах на даний товар, а саме: накладних, податкових накладних Продавця та довіреностях покупця, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити його вартість за умовами цієї Угоди.

За змістом розділів 2, 3 Угоди, загальна кількість товару (лісопродукція), що передається покупцю на суму 500 000 грн. Кількість товару, що поставляється вказується у специфікації.

Відповідно до п. 5.1 Угоди, ця угода набирає чинності з моменту підписання її сторонами та діє до моменту його остаточного виконання.

На виконання своїх договірних зобов'язань, позивач поставив відповідачу товар (лісопродукцію) на загальну суму 99 360 грн 20 коп., що підтверджується даними товарно-транспортних накладних та специфікацій.

Однак, в порушення узятих на себе договірних зобов'язань, відповідач оплатив поставлений йому позивачем товар лише частково, зокрема, на суму 40 000 грн.

Отже, предметом даного спору є вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості за поставлений товар.

Відповідно до ст. 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з положеннями, викладеними у ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Як визначено у ч. 1 ст. 509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст. 692 ЦК України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Згідно з положеннями статей 525, 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Із наявних в матеріалах справи документів вбачається, що належним чином виконавши свої договірні зобов'язання позивач поставив відповідачу товар, який останній оплатив лише частково.

За наведених обставин, суд прийшов до висновку, що в результаті неповної оплати отриманого від позивача товару відповідач порушив укладений між сторонами договір купівлі-продажу, що спричинило виникнення боргу відповідача перед позивачем на суму 59 360 грн 20 коп., отже, позов підлягає задоволенню.

Витрати по сплаті судового збору, згідно з положеннями ст. 49 ГПК України, суд покладає на відповідача.

Керуючись статтями 49, 82 - 85 ГПК України, суд

в и р і ш и в:

позов - задовольнити.

З фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 (77662, Івано- Франківська обл., Рожнятівський район, смт Перегінське, вул. Сагадачного, буд. 125; ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Буського дочірнього лісогосподарського підприємства ЛГП "Галсільліс" (80533, Львівська обл., Буський район, смт Олесько, вул. Замкова, буд. 10А; ідентифікаційний код 31148180) стягнути 59 360 (п'ятдесят дев'ять тисяч триста шістдесят) грн 20 коп. за договором купівлі-продажу.

З фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 (77662, Івано- Франківська обл., Рожнятівський район, смт Перегінське, вул. Сагадачного, буд. 125; ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Буського дочірнього лісогосподарського підприємства ЛГП "Галсільліс" (80533, Львівська обл., Буський район, смт Олесько, вул. Замкова, буд. 10А; ідентифікаційний код 31148180) стягнути 1 378 (одну тисячу триста сімдесят вісім) грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Ткаченко І. В.

Повне рішення складено 29.09.16

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення27.09.2016
Оприлюднено05.10.2016
Номер документу61682606
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/602/16

Рішення від 27.09.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 14.09.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 18.08.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 10.08.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 22.07.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні