Ухвала
від 28.09.2016 по справі 386/803/16-ц
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/803/16-ц

Провадження № 2-з/386/13/16

У Х В А Л А

28 вересня 2016 року смт. Голованівськ

Суддя Голованівського районного суду Кіровоградської області Гут Ю. О.

Розглянувши заяву представника Агрофірма «Хлібороб » у формі товариства з обмеженою відповідальністю про забезпечення позову

в с т а н о в и в :

27.09.2016 року представник Агрофірми «Хлібороб » у формі товариства з обмеженою відповідальністю звернувся до суду з заявою в якій зазначив , що Агрофірма «Хлібороб » у формі товариства з обмеженою відповідальністю звернулася до суду з позовною заявою до орендодавця ОСОБА_1 та нового орендаря селянського фермерського господарства «Славутич» и про визнання договорів оренди землі недійсними та визнання укладеними додаткових угод внаслідок переважного права на поновлення договорів оренди землі .

Нещодавно позивач дізнався що ОСОБА_1 вже уклав договора оренди землі з новим орендарем СФГ «Славутич», здійснено це було під час дії договорів оренди землі , укладених із позивачем.

Зазначені дії відповідачів суттєво впливають на майнові права та інтереси позивача . Позивач , як добросовісний орендар , має майнові права на посіви сільськогосподарських культур , що закладені та ростуть на орендованих земельних ділянках в процесі господарської діяльності позивача в період дії Договору , витратив чималі кошти на підготовку для отримання гарного і прогнозованого врожаю . Протиправні дії відповідачів безпосередньо впливають на майновий стан позивача шляхом привласнення результатів чужої праці , реально позбавляють позивача права власності на посіви й врожай сільськогосподарських культур в 2016 році .

Просить забезпечити позов шляхом заборони ОСОБА_1 та СФГ «Славутич» вчиняти будь-які правочини ( укладати договори суборенди, виконання робіт , надання послуг тощо) по відношенню до спірної земельної ділянки площею 2,8241 га , кадастровий номер 3521486000:02:000:0176 , що знаходиться на території Перегонівської сільської ради , а також проводити на них будь-які сільськогосподарські роботи ( оранку , дискування , культивацію, внесення добрив , ЗЗР, гербіцидів, посівів , збір врожаю тощо) до набрання судовим рішенням у цій справі законної сили .

Провадження у справі № 386/803 /16-ц за позовом Агрофірми «Хлібороб» у формі товариства з обмеженою відповідальністю до ОСОБА_1 , Селянського фермерського господарства «Славутич» про визнання недійсними договорів оренди землі та визнання укладеними додаткових угод надійшло до суду 27.09.2016 року , провадження по справі не відкрито .

Вважаю , що заява представника Агрофірми «Хлібороб» у формі товариства з обмеженою відповідальністю про забезпечення позову не підлягає задоволенню виходячи з наступного :

Відповідно до ст.. 151 ЦПК України суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити заходи забезпечення позову, якщо невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Згідно до п.п.2 ч.1 ст. 152 ЦПК України позов забезпечується забороною вчиняти певні дії.

В п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22.12.2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» зазначено , що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів. Наприклад, обмеження можливості господарюючого суб'єкта користуватися та розпоряджатися власним майном іноді призводить до незворотних наслідків.

АФ «Хлібороб» у формі ТОВ не надав доказів , що на даній земельній ділянці саме він заклав та посіяв посіви на спірній орендованій земельній ділянці , витратив кошти на підготовку грунту,тому суд вважає , що заява про забезпечення позову стосовно заборони ОСОБА_1 та СФГ «Славутич» вчиняти будь-які правочини ( укладати договори суборенди, виконання робіт , надання послуг тощо) по відношенню до спірної земельної ділянки площею 2,8241 га , кадастровий номер 3521486000:02:000:0176 , що знаходиться на території Перегонівської сільської ради , а також проводити на них будь-які сільськогосподарські роботи ( оранку , дискування , культивацію, внесення добрив , ЗЗР, гербіцидів, посівів , збір врожаю тощо) на даній стадії задоволенню не підлягає, оскільки відповідно до вимог п. 3 ст. 152 ЦПК України види забезпечення позову мають бути спів мірними із заявленими позивачем вимогами .

Керуючись ст.ст.151, 152, 153 ЦПК України, суддя

ухвалив:

Клопотання Агрофірма «Хлібороб » у формі товариства з обмеженою відповідальністю про забезпечення позову залишити без задоволення .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Гут Ю. О.

СудГолованівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення28.09.2016
Оприлюднено05.10.2016
Номер документу61706070
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —386/803/16-ц

Рішення від 04.10.2017

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Рішення від 04.10.2017

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 03.05.2017

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 29.09.2016

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 28.09.2016

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні