Постанова
від 19.09.2016 по справі 822/1725/16
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 Копія

Справа № 822/1725/16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 вересня 2016 року м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Лабань Г.В. розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Славутської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Хмельницькій області до приватного підприємства "Сахара-Люкс" про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до Хмельницького окружного адміністративного суду з позовом до приватного підприємства "Сахара-Люкс" про стягнення податкового боргу зі сплати податків та обов'язкових платежів в розмірі 1 661 662,13 грн., яку просить стягнути в повному обсязі.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, проте суду подав письмове клопотання про розгляд справи за його відсутності та вказав, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання по справі уповноваженого представника не направив, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча у відповідності до вимог ст.35 КАС України повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. Клопотань чи заперечень від відповідача на адресу суду не надходило.

На підставі ч.2 ст.128 КАС України суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність відповідача. Дослідивши докази, які знаходяться в матеріалах справи, оцінивши їх, суд дійшов наступних висновків.

Суд встановив, що приватне підприємство "Сахара-Люкс", ідентифікаційний код 30223523, зареєстроване як юридична особа 30.12.1998 року, що підтверджується наявним у матеріалах справи спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 30.08.2016 року.

У відповідача існує заборгованість зі сплати податків на суму 1 661 662,13 грн., з яких: податок на прибуток - 3311,13 грн.; пеня за порушення термінів розрахунків в сфері ЗЕД в розмірі 1 658 351,00 грн.

Вказана сума заборгованості підтверджується копіями податкових декларації, повідомленням-рішенням, довідкою Славутської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Хмельницькій області про заборгованість, розрахунками податкового боргу та картками особових рахунків (ІКП).

Відповідно до ст.67 Конституції України, на платників податків покладено обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і в розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі - ПК України, Кодекс) податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно п.57.1. ст.57 ПК України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст.59 Кодексу, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (п.59.1).

На виконання вимог ст.59 Кодексу, позивач надіслав відповідачу податкову вимогу форми "Ю" №124-25 від 05.03.2015 року.

За змістом п.59.5 ст.59 Кодексу у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

Вжиті позивачем заходи по погашенню відповідачем податкового боргу не призвели до його погашення. Згідно з п. 20.1.18. ст. 20 Кодексу, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Суд приймає до уваги те, що податкова вимога не оскаржена та скасована, докази про сплату заборгованості до суду відповідачем не подавались.

Відповідно до п.95.1. ст.95 Кодексу, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

В силу п.95.3. ст.95 Кодексу, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини. Згідно з п.95.4 ст.95 Кодексу контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків

Відповідно до ст.ст.11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст.86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Заборгованість відповідача складає 1 661 662,13 грн., вона є обґрунтованою, відповідає чинному законодавству і підлягає стягненню. Наявність зазначеної заборгованості підтверджується податковими повідомленнями-рішеннями, розрахунком заборгованості та матеріалами справи.

З врахуванням наведеного суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Щодо позовних вимог позивача про стягнення з відповідача судового збору сплаченого Славутською ОДПІ за подання адміністративного позову у розмірі 1 661 662,13 грн суд зазначає наступне.

Згідно з частиною 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи наведені вище положення статті 94 КАС України, у суду відсутні законні підстави для стягнення з відповідача 1 661 662,13 грн судового збору, сплаченого Славутською ОДПІ за подання адміністративного позову.

Керуючись ст.ст.158-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити частково.

Стягнути з Приватного підприємства "Сахара-Люкс", код ЄДРПОУ 30223523, на користь Славутської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Хмельницькій області в особі Шепетівського відділення, в дохід Державного бюджету України кошти в рахунок погашення податкового боргу в сумі 1 664 662 (один мільйон шістсот шістдесят чотири тисячі шістсот шістдесят дві) грн. 13 коп.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя /підпис/Г.В. Лабань "Згідно з оригіналом" Суддя Г.В. Лабань

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.09.2016
Оприлюднено06.10.2016
Номер документу61735625
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/1725/16

Постанова від 19.09.2016

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Лабань Г.В.

Ухвала від 07.09.2016

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Лабань Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні