Ухвала
від 03.10.2016 по справі 179/880/16-к
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 179/880/16-к

1-кс/0187/269/16

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" жовтня 2016 р. смт. Петриківка

Петриківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 ,розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі суду, клопотання слідчого Магдалинівського відділення поліції Новомосковського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12016040470000447 від 04 серпня 2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, погоджене з прокурором про надання дозволу на проведення обшуку на земельній ділянці, на якій функціонує автозаправна станція, розташованій за адресою : АДРЕСА_1

В С Т А Н О В И В

До Петриківського районного суду Дніпропетровської області надійшло клопотання слідчого Магдалинівського відділення поліції Новомосковського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку за місцем реєстрації та проживання ОСОБА_5 .

Своє клопотання слідчий мотивує тим, що в провадженні СВ Магдалинівського ВП Новомосковського ВП ГУНП України в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування внесені до ЄРДР за № 12016040470000447 та № 12016040470000448 від 04 серпня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України за фактом самоправного заняття земельної ділянки ТОВ «Геста-Дніпро» в с. Котовка Магдалинівського району Дніпропетровської області і за фактом самоправного заняття земельної ділянки ТОВ «Геста-Дніпро» в с. Личкове Магдалинівського району Дніпропетровської області.

В ході досудового розслідування встановлено, що рішенням сесії Котовської сільської ради від 14.06.2016 року № 127/10-УІІ ТОВ «Геста-Дніпро» (49000, м. Дніпро, Індустріальний район, вул. Винокурова, 5, код ЄДРПОУ 39387571), директором якого являється ОСОБА_5 , видано рішення «Про виготовлення документації із землеустрою та оцінки земель і проведення конкурсного відбору виконавця земельних торгів».

Станом на 16.09.2016 року ТОВ «Геста-Дніпро» жодної дозвільної документації до Котовської сільської ради не надано, та по АДРЕСА_1 відбувається самовільне будівництво та функціонування автозаправної станції, без наявності дозвільних документів передбачених законодавством України, що підтверджується протокол допиту сільського голови Котовської сільської ради ОСОБА_6 .

Також 16.09.2016 року проведеним оглядом земельної ділянки, розташованої по АДРЕСА_1 встановлено, що на зазначеній земельній ділянці функціонує автозаправна станція, на якій знаходиться будівля та заправні колонки.

В ході досудового розслідування встановлено, що рішенням сесії Личківської сільської ради від 21.01.2016 року № 27-5/УІ ТОВ «Геста-Дніпро» (49000, м. Дніпро, Індустріальний район, вул. Винокурова, 5, код ЄДРПОУ 39387571), директором якого являється ОСОБА_5 , надано дозвіл на складання проекту проектно-технічної документації для укладення договору оренду земельної ділянки площею 0,40 га по АДРЕСА_2 для ведення комерційної діяльності - будівництва автозаправної станції.

Станом на 16.09.2016 року ТОВ «Геста-Дніпро» жодної дозвільної документації до Личківської сільської ради надано не було, та по АДРЕСА_2 здійснено самовільне будівництво та введено в експлуатацію автозаправну станцію, без будь яких дозвільних документів передбачених законодавством України, що підтверджується протоколом допиту голови Личківської сільської ради ОСОБА_7 .

Також в ході досудового розслідування 16.09.2016 року проведено огляд земельної ділянки, розташованої по АДРЕСА_2 . Проведеним оглядом встановлено, що на зазначеній земельній ділянці функціонує автозаправна станція, на якій знаходиться будівля та заправні колонки.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, виявлення та вилучення обладнання для надання послуг у сфері обслуговування автозаправних станцій, зразків сировини (бензину, дизельного пального, пропану), документів, що стосуються фінансового обліку автозаправних та газозаправних станцій, готівкових грошових коштів від надання послуг у сфері автозаправних станцій, що мають значення для встановлення усіх обставин кримінального провадження, слідчий за погодженням із прокурором просить надати дозвіл на проведення обшуку земельній ділянці, на якій функціонує автозаправна станція, розташованій за адресою : АДРЕСА_1 .

Прокурор ОСОБА_3 і слідчий ОСОБА_4 в судовому засіданні підтримали подане до суду клопотання.

Заслухавши думку прокурора та вивчивши матеріали долучені до клопотання, слідчий суддя вважає таке клопотання не обґрунтованим та в його задоволенні відмовити за заступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно пунктів 1-4 ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

З матеріалів долучених до клопотання слідчого вбачається , що відповідно витягу із кримінального провадження за № 12016040470000447 від 4.08.2016 року по заяві ОСОБА_8 було внесено її повідомлення про те, що в с. Котовка Магдалинівського району по вулиці Центральній самовільно, без відповідного дозволу відбувається будівництво автозаправки, а також внесено повідомлення від 4.08.2016 року по заяві ОСОБА_9 про те, що правоохоронними органами Магдалинівського ВП виявлено факт функціонування АЗС в АДРЕСА_2 без відповідних законних (?), які не були надані ТОВ « Гамма-Дніпро».

Правова кваліфікація вказаних заяв була вказана по ст.. 356 КК України.

Диспозиція статті 356 КК України передбачає кримінальну відповідальність за самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника.

16.09.2016 року слідчим Магдалинівського ВП ОСОБА_4 самостійно було оглянута місцевість в АДРЕСА_1 , долучені зображення АЗС по вказаній адресі, долучено копії протоколів допиту в якості свідків ОСОБА_10 та и ОСОБА_11 в яких вони пояснюють про законність функціонування автозаправки, допитаний в якості свідка голова Котовської сільської ради Магдалинівського району ОСОБА_6 пояснювала, що 14.06.2016 року на сесії сільради депутатами було прийнято рішення по заяві директора ТОВ « Геста-Дніпро» ОСОБА_5 про надання йому дозволу на складання проекту дозвільної документації про розміщення та експлуатації. Споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства на земельній ділянці площею 0,40 га по АДРЕСА_1 .

Слідчим долучено до клопотання рішення 10-ї позачергової сесії Котовської сільради Магдалинівського райойну від 14 червня 2016 року про виготовлення документації із землеустрію та оцінки земель для проведення конкурсного відбору виконання земельних торгів, заява директора ТОВ « Геста-Дніпро» ОСОБА_5 про надання дозволу на складання проекту дозвільної документації про розміщення та експлуатації. Споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства на земельній ділянці площею 0,40 га по АДРЕСА_1 і копію протоколу допиту ОСОБА_12 про незаконні дії невідомих осіб, які погрожують мешканцям села які перешкоджають будівництву автозаправки.

Суд звертає увагу, що слідчим самостійно був в рамках кримінального провадження проведений огляд автозаправної станції, але до цього часу не допитаний директор ТОВ « Геста-Дніпро» ОСОБА_5 щодо вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином, не витребувані документи вказаного підприємства, не вирішено питання про призначення експертизи і виявлення факту матеріальних збитків, що являється обов`язковою нормою ст.. 356 КК України.

Слідчим жодним чином не обґрунтовано значення для досудового розслідування кримінального провадження, предметом якого є самоправство речей чи документів (обладнання для надання послуг у сфері обслуговування автозаправних станцій, зразків сировини (бензину, дизельного пального, пропану), документів, що стосуються фінансового обліку автозаправних та газозаправних станцій, готівкових грошових коштів від надання послуг у сфері автозаправних станцій), які він має намір відшукати.

Досудовим слідством не зазначено як відомості, що містяться у таких речах і документах, можуть бути в подальшому використані в вигляді доказів під час судового розгляду кримінального провадження, кваліфікованого як самоправство.

Клопотання слідчого про вилучення обладнання із автозаправної станції, бензину,дизельного палива, пропану, документів що стосуються фінансового обліку, грошових коштів задоволенню не підлягає, так як до цього часу невстановлена особи яка б підозрювалась в скоєнні злочину. Втручання органу досудового слідства в права особи, про які йдеться в поданому до суду клопотанні це порушення права на недоторканість житла та іншого володіння особи, в даному випадку не можна вважати виправданим потребами досудового слідства та необхідним для встановлення обставин по справі.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 233, 234, 309 КПК України,

У Х В А Л И В

В задоволенні клопотання слідчого Магдалинівського відділення поліції Новомосковського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області у кримінальному провадженні № 12016040470000447 від 04 серпня 2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, погоджене з прокурором про надання дозволу на проведення обшуку на земельній ділянці, на якій функціонує автозаправна станція, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 з метою виявлення та вилучення обладнання автозаправної станції, бензину,дизельного палива, пропану, документів що стосуються фінансового обліку, готівкових грошових коштів від надання послуг у сфері автозаправних станції - відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.10.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61753113
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку на земельній ділянці, на якій функціонує автозаправна станція, розташованій за адресою : АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —179/880/16-к

Ухвала від 28.09.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Коваленко В. Д.

Ухвала від 03.10.2016

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні