Рішення
від 29.08.2016 по справі 548/1223/16-ц
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/1223/16-ц

Провадження № 2/548/692/16

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.08.2016 року Хорольський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Старокожко В.П.,

за участю секретаря Листопад В.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Хорол цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області про передачу внатурі спадкового майна, шляхом скасування державної реєстрації права власності,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області про передачу внатурі спадкового майна, шляхом скасування державної реєстрації права власності.

Свої вимоги мотивував тим, що він є спадкоємцем померлого 19.12.1997 року ОСОБА_2, після смерті якого залишилася спадщина у вигляді земельної частки (паю) розміром 2,28 га на території Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області. Зазначив, що рішенням Хоролського районного суду Полтавської області від 24.03.2016 року за позивачем визнано право на вказану земельну частку (пай).

Проте на даний час позивач не може зареєструвати свої речові права належним чином у зв'язку з тим, що вказану спадщину визнано відумерлою згідно рішення Хоролського районного суду Полтавської області від 24.06.2009 року та передано у власність територіальної громади Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області.

Позивач зазначає, що за Трубайцівською сільською радою Хорольського району Полтавської області на підставі вищевказаного рішення зареєстровано право власності на земельну ділянку площею 2,2322 га, кадастровий номер: 5324886200:00:012:0007, що розташована на території Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області.

Просить суд скасувати право власності за Трубайцівською сільською радою Хорольського району Полтавської області на земельну ділянку площею 2,2322 га, номер запису про право власності 6840336, кадастровий номер: 5324886200:00:012:0007, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області.

Позивач в судове засідання не зявився, хоча вчасно і належним чином були повідомлені про дату й час розгляду справи, але в позовній заяві просили провести розгляд за їх відсутності.

Представник відповідача судове засідання не з'явився, хоча вчасно і належним чином був повідомлений про час і місце розгляду справи, надав суду заяву, в якій позов визнав повністю і просив справу розглянути без участі представника відповідача.

Представник третьої особи Хорольського РУЮ Полтавської області в судове засідання не зявився, хоча вчасно і належним чином були повідомлені про дату й час розгляду справи, але надали суду заяву в якій позов визнали повністю і просили справу розглядати без участі їх представника.

Суд, врахувавши позицію сторін, дослідивши матеріали цивільної справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 19.12.2017 року в с. Бовбасівка Хорольського району Полтавської області помер ОСОБА_2, що доводиться копією Свідоцтва про смерть серії І-КЕ № 074412.

Після смерті 19.12.2017 року ОСОБА_2 відкрилася спадщина на спадкове майно, тобто на земельну частку (пай) площею 2,28 га, що розташована на території Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області, що підтверджується копією рішення Хорольського районного суду Полтавської області від 24.03.2016 року.

Згідно вказаного рішення суду за позивачем визнано право на вищезазначену земельну частку (пай), проте позивач не може оформити технічної документації на земельну частку (пай), оскільки рішенням Хорольського районного суду Полтавської області від 24.06.2009 року спадщину, що залишилася після смерті ОСОБА_2, визнано відумерлою та передано у комунальну власність територіальної громади - Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області - земельну ділянку площею 2,42 га, що знаходиться на території Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області.

З Витягу з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, виданого реєстраційною службою Хорольського РУЮ Полтавської області від 03.09.2014 року, слідує, що 03.09.2014 року на підставі рішення Хорольського районного суду Полтавської області від 24.06.2009 року справа, згідно з рішенням державного реєстратора реєстраційної служби Хорольського РУЮ Полтавської області про державну реєстрацію прав та їх обтяжень було зареєстровано за Трубайцівською сільською радою Хорольського району Полтавської області право власності на земельну ділянку площею 2, 2332 га, кадастровий номер: 5324886200:00:012:0007, що розташована за адресою: Полтавська область, Хорольський район, Трубайцівська сільська рада, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Частиною другою статті 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» встановлено, що запис про скасування державної реєстрації прав вноситься до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі рішення про скасування записів Державного реєстру прав, що може бути прийняте державним реєстратором у разі подання заінтересованою особою рішення суду про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав.

Відповідно до пункту 2.3 Порядку прийняття і розгляду заяв про внесення змін до записів, внесення записів про скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та скасування записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 12.12.2011 № 3502/5 , зареєстрованим в Міністерстві юстиції 12.12.2011 за № 1429/20167 для внесення записів про скасування державної реєстрації прав та скасування записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заявник подає рішення суду про скасування рішення державного реєстратора, що набрало законної сили.

Відповідно до абзаців першого та другого пункту 41 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1141 , державний реєстратор вносить записи до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про скасування державної реєстрації прав у разі скасування на підставі рішення суду рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Згідно п.2.1 вказаного порядку внесення записів про скасування державної реєстрації прав здійснюється державним реєстратором за заявою, форму та вимоги до заповнення якої встановлює Мінюст.

Отже, для реалізації свого законного права на вказане спадкове майно позивачеві необхідно вирішити питання щодо скасування рішення державного реєстратора реєстраційної служби Хорольського РУЮ Полтавської області про державну реєстрацію права власності на спірну земельну ділянку за Трубайцівською сільською радою Хорольського району Полтавської області.

Відповідно до ст. 325 ЦК України суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати. Склад, кількість та вартість майна, яке може бути у власності фізичних та юридичних осіб, не є обмеженими. Законом може бути встановлено обмеження розміру земельної ділянки, яка може бути у власності фізичної та юридичної особи.

Згідно з положеннями ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 та скасування права власності за Трубайцівською сільською радою Хорольського району Полтавської області на спірну земельну ділянку.

Керуючись ст.ст. 5 , 10 , 60 , 61 , 88 , 174 , 213 - 215 , 218 ЦПК України , керуючись ст. ст. 325 , 328 , 392 ЦК України , суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Трубайцівської сільської ради Хорольського районуПолтавської області про передачу внатурі спадкового майна, шляхом скасування державної реєстрації права власності,- задовольнити.

Скасувати право власності за Трубайцівською сільською радою Хорольського району Полтавської області на земельну ділянку площею 2,2322 га, номер запису про право власності: 6840336, кадастровий номер: 5324886200:00:012:0007, що розташована за адресою: Полтавська область, Хорольський район, Трубайцівська сільська рада, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Полтавської області шляхом подачі до Хорольського районного суду в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, що брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий:

СудХорольський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення29.08.2016
Оприлюднено10.10.2016
Номер документу61759061
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —548/1223/16-ц

Рішення від 29.08.2016

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 19.08.2016

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні