Постанова
від 29.09.2016 по справі 908/1884/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 21/36/16

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

29.09.2016 Справа 908/1884/16

Кредитор - Товариство з обмеженою відповідальністю "Гейзер" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Ленінградська, буд. 68, код ЄДРПОУ 24599786)

Боржник - Приватне підприємство "Сектор" (69063, м. Запоріжжя, вул. Горького, буд. 27/29, код ЄДРПОУ 32722672)

банк, здійснюючий розрахунково-касове обслуговування боржника - ПАТ "МЕГАБАНК"

Керуючий санацією - ОСОБА_1 (69063, м. Запоріжжя, вул. Горького, буд. 27/29, ідент. номер НОМЕР_1)

Розпорядник майна - ОСОБА_2 (Свідоцтво №107 від 04.02.2013; ідент. номер - НОМЕР_2; адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1784)

про банкрутство

суддя Черкаський В.І.

за участі представників учасників:

від боржника - не з'явився;

ВСТАНОВИВ

Ухвалою від 04.08.2016 порушено провадження у справі про банкрутство ПП"Сектор", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Відкрито процедуру санації ПП "Сектор", керуючим санацією призначено директора боржника - ОСОБА_1, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого ОСОБА_2 Попереднє засідання суду, призначено на 08.09.2016 о 12-00.

У засіданні 08.09.2016 на підставі ст. 77 ГПК України оголошено перерву до 09.09.2016 (12-00).

Ухвалою від 09.09.2016 суд визнав конкурсним кредитором у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Гейзер" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Ленінградська, буд. 68, код ЄДРПОУ 24599786) з вимогами у розмірі 1 500 000 грн. 00 коп. (4-та черга задоволення вимог). Затвердив реєстр вимог кредиторів. Зобов'язав розпорядника майна боржника згідно зі статтею 94 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання письмово повідомити кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважених осіб працівників боржника та засновників (учасників, акціонерів) про місце і час проведення зборів кредиторів, яке провести не пізніше 25.09.2016 та організувати їх проведення. Засідання суду для розгляду плану санації боржника призначив на 29 вересня 2016 р. о 12-15 год.

26.09.2016 до суду надійшло клопотання комітету кредиторів № 490 від 23.09.2016 року та витребувані судом докази.

28.09.2016 до суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_2 на участь у справі в якості ліквідатора

У засідання 29.09.2016 року кредитор, боржник, керуючий санацією та розпорядник майна ОСОБА_2 не з'явились, представників не направили.

Розглянувши у судовому засіданні 29.09.2016 року звіт розпорядника майна від 23.09.2016 року, клопотання комітету кредиторів № 490 від 23.09.2016 року, заяву арбітражного керуючого ОСОБА_2 на участь у справі в якості ліквідатора, суд встановив.

Ухвалою від 04.08.2016 року порушено провадження у справі 908/1884/16 про банкрутство ПП "Сектор".

Згідно ст. 7 Закону відповідно до цього Закону щодо боржника застосовуються такі судові процедури банкрутства: розпорядження майном боржника; мирова угода; санація (відновлення платоспроможності) боржника; ліквідація банкрута.

Відповідно до ст. 1 Закону під банкрутством розуміється визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Пунктом 85 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 № 15 В«Про судову практику в справах про банкрутствоВ» визначено вичерпний перелік випадків, коли господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом. До них, зокрема, належить виявлена неможливість досягнення мети процедури санації після її введення судом (частина шоста статті 18, частина дванадцята статті 19, частини п'ята, шоста і одинадцята статті 21 Закону в редакції станом на 18.01.2013). Разом з тим, при винесенні постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, в суді повинен бути доведений факт неплатоспроможності боржника, як того вимагає стаття 205 Господарського кодексу України, відповідно до положень частини 4 якої суб'єкт господарювання може бути оголошений банкрутом за рішенням суду, у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів. Отже, визнаючи боржника банкрутом, суд має встановити його неоплатність. У зв'язку з чим, при винесенні постанови про визнання боржника банкрутом та при відкритті ліквідаційної процедури суд в обов'язковому порядку повинен з'ясувати як актив, так і пасив боржника та порівняти їх дані.

Відповідно до ст. 37 Закону у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців. Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом. Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Згідно п. 8 ст. 26 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішень про обрання голови комітету; скликання зборів кредиторів; звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених Законом; звернення до господарського суду з вимогою про визнання правочинів (договорів) боржника недійсними на будь-якій стадії процедури банкрутства; звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора), припинення повноважень арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення іншого арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора); підготовку та укладення мирової угоди; схвалення плану санації боржника, змін та доповнень до нього у випадках, передбачених Законом; визначення складу майна в разі продажу частини майна у процедурі санації боржника або ліквідації банкрута; внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника; інші питання, передбачені вказаним Законом.

Згідно з п. 15 ст. 94 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» у разі невиконання плану санації боржника або якщо стає очевидним, що виконання плану санації боржника не приведе до відновлення його платоспроможності, процедура банкрутства здійснюється відповідно до цього Закону, про що господарський суд виносить ухвалу.

Відповідно до ст. 36 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» за наслідками розгляду звіту керуючого санацією комітет кредиторів приймає рішення про звернення до господарського суду з клопотанням щодо: припинення процедури санації у зв'язку з виконанням плану санації і відновленням платоспроможності боржника; припинення процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; припинення або продовження процедури санації та укладення мирової угоди. У разі виникнення обставин, що є підставою для припинення процедури санації, комітет кредиторів може прийняти відповідне рішення за відсутності звіту керуючого санацією. Звіт керуючого санацією, розглянутий комітетом кредиторів, і протокол засідання комітету кредиторів не пізніше п'яти днів після дати проведення засідання комітету кредиторів надсилаються до господарського суду. До звіту керуючого санацією додаються реєстр вимог кредиторів і в разі скарги кредиторів, які голосували проти прийнятого комітетом кредиторів рішення або не брали участі в голосуванні. Звіт керуючого санацією та скарги кредиторів розглядаються на засіданні господарського суду. Про час і місце такого розгляду повідомляються керуючий санацією та кредитори, які подали скарги.

Судом встановлено, що зборами кредиторів прийнято рішення (протокол засідання зборів кредиторів від 23.09.2016 року) про дострокове припинення процедури санації боржника, оголошення ПП «Сектор» банкрутом та ведення ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_2

На підставі звіту розпорядника майна від 23.09.2016 року щодо проведеного аналізу фінансово-господарського стану боржника, суд встановив.

Загальний розмір конкурсних вимог кредиторів складає 1500000 грн. 00 коп. Дані про необоротні активи підприємства станом на 23.09.2016 відсутні, дані про оборотні активи станом на 23.09.2016 року також відсутні. Коефіцієнт поточної ліквідності показує платоспроможність підприємства на 0,0%. Підприємство не здатне розрахуватись з усіма зобов'язаннями у разі залучення всієї суми оборотних коштів. Дані по власним оборотним засобам (тис. грн.) та функціонуючому капіталу (тис. грн.) станом на 23.09.2016 року відсутні. Коефіцієнт покриття (згідно показника ліквідності) складає 0,0%. Коефіцієнт маневреності власного капіталу дорівнюється 0,0 %. Показники фінансової стійкості підприємства мають незадовільні значення протягом періоду спостереження розпорядником майна за фінансово-господарською діяльністю товариства. Незадовільні значення всіх показників рентабельності зумовлені від'ємним значенням власного капіталу товариства, а також збитками за результатами діяльності в умовах зупинення виробничої діяльності. На кінець періоду спостереження, порівняно з початком, рівень забезпечення зобов'язань боржника всіма активами підприємства значно знизився, рівень забезпечення зобов'язань боржника оборотними активами підприємства погіршився, розмір чистих активів значно зменшився. Інформація, щодо ознак неправомірних дій відповідальних осіб боржника, що призвели до його стійкої фінансової неспроможності, у зв'язку з чим боржник був не в змозі задовольнити в повному обсязі вимоги кредиторів або сплатити обов'язкові платежі - відсутня. Дебіторська заборгованість відсутня. Інформація, щодо частки доходів від неосновної діяльності в структурі доходів та кількість працівників, згідно з штатним розкладом, відсутня. Присутні ознаки критичної неплатоспроможності, що відповідають фінансовому стану потенційного банкрутства.

На підставі вищевикладеного, суд вважає за необхідне звіт розпорядника майна від 23.09.2016 року прийняти до відома, клопотання комітету кредиторів № 490 від 23.09.2016 року, задовольнити та припинити процедуру санації ПП «Сектор», визнати ПП «Сектор» банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру.

Згідно п. 4 ст. 22 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» повноваження розпорядника майна припиняються з дня припинення провадження у справі про банкрутство, а також у разі затвердження господарським судом мирової угоди, призначення керуючого санацією або ліквідатора, якщо інше не передбачено Законом.

Відповідно до ст. 114 Закону кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Враховуючи рішення комітету кредиторів боржника (протокол зборів кредиторів від 23.09.2016 року) стосовно призначення ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_2, згоду арбітражного керуючого ОСОБА_2 на призначення його ліквідатором у справі, виконання ним функцій розпорядника майна, суд вважає за необхідне призначити ліквідатором боржника арбітражного керуючого ОСОБА_2 (свідоцтво Міністерства юстиції України №107 від 04.02.2013 року, адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1784).

Відповідно до вимог ст. 115 Закону арбітражний керуючий, зокрема, ліквідатор виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Додаткова грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією визначається в розмірі 5 відсотків від обсягу стягнутих на користь боржника активів (повернення грошових коштів майна, майнових прав), які на день порушення провадження у справі про банкрутство перебували у третіх осіб, а також 3 відсотків від обсягу погашених вимог конкурсних кредиторів. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора. Право вимоги арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) на додаткову грошову винагороду виникає з дня фактичного надходження до боржника стягнутих на його користь активів чи їх частини, які на день порушення провадження у справі про банкрутство перебували у третіх осіб, або з дня фактичного повного або часткового погашення вимог конкурсних кредиторів пропорційно до їх обсягу. За таких обставин, слід встановити розмір грошової винагороди ліквідатору ОСОБА_2 у розмірі, передбаченому ст. 115 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ« .

Згідно із ч. 1 ст. 38 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається. Господарський суд вважає за необхідне, скасувати арешти, накладені на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном боржника.

Слід зобов'язати ліквідатора в порядку ч. 3 ст. 38 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, із зазначенням строку пред'явлення кредиторами вимог до банкрута в два місяці. Відповідно до ч. 4 ст. 38 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» повідомлення про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури мають містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора.

Керуючись ст. ст. 2, 22, 26, 37, 38, 40, 94, 114, 115 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ« , ст. 4-1 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання комітету кредиторів № 490 від 23.09.2016 року про дострокове припинення процедури санації боржника, оголошення ПП «Сектор» банкрутом та введення ліквідаційної процедури задовольнити.

Припинити процедуру санації Приватного підприємства "Сектор" (69063, м. Запоріжжя, вул. Горького, буд. 27/29, код ЄДРПОУ 32722672).

Припинити повноваження керуючого санацією - ОСОБА_1 та розпорядника майна ОСОБА_2

Визнати Приватне підприємство "Сектор" (69063, м. Запоріжжя, вул. Горького, буд. 27/29, код ЄДРПОУ 32722672) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором призначити арбітражного керуючого ОСОБА_2 (свідоцтво Міністерства юстиції України №107 від 04.02.2013 року, адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1784).

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання Приватного підприємства "Сектор" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури наступного змісту: «Господарським судом Запорізької області (69001, м. Запоріжжя, вул. Тюленіна,21/ Шаумяна, 4) визнано банкрутом Приватне підприємство "Сектор" (69063, м. Запоріжжя, вул. Горького, буд. 27/29, код ЄДРПОУ 32722672). Дата визнання боржника банкрутом - 29.09.2016. Ліквідатор боржника - ОСОБА_2 (свідоцтво Міністерства юстиції України №107 від 04.02.2013 року, адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1784). Граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника - два місяці з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Відомості про судове рішення, на підставі якого здійснено офіційне оприлюднення повідомлення - постанова господарського суду Запорізької області від 29.09.2016 № 908/1884/16».

Встановити розмір грошової винагороди ліквідатору ОСОБА_2 у розмірі, передбаченому ст. 115 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ« .

Скасувати арешти, накладені на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном боржника.

Зобов'язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру відповідно до вимог Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» .

Копію ухвали надіслати кредитору, боржнику, ліквідатору, Департаменту Реєстраційних послуг ЗМР (69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 20), Жовтневому ВДВС Запорізького МУЮ, ГТУ юстиції у Запорізькій області.

Суддя В.І.Черкаський

Дата ухвалення рішення29.09.2016
Оприлюднено10.10.2016
Номер документу61768592
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1884/16

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 30.11.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Постанова від 29.09.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 09.09.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 04.08.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні