Ухвала
від 16.08.2016 по справі 10/б-921/1436/2013
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"16" серпня 2016 р. Справа № 10/Б-921/1436/2013 УХВАЛА

У складі судді Півторака М.Є.

За участю секретаря судового засідання Цимбалюк І.В.

Розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання ліквідатора ОСОБА_1 про скасування арешту з коштів боржника у справі:

За заявою кредитора: Державної податкової інспекції у Підволочиському районі, смт. Підволочиськ, вул. Зелена, 1 Тернопільської області

До боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "Діана", смт. Підволочиськ, вул. Данила Галицького, 29 Тернопільської області, ідентифікаційний код 31273732

За участю представників:

Кредитора: не прибув;

Боржника: ОСОБА_1 - ліквідатора, ухвала господарського суду від 03.11.2015 року;

У зв'язку з відсутністю клопотання сторін фіксація судового процесу технічними засобами не здійснюється .

Суть справи:

26 липня 2016 року до господарського суду Тернопільської області надійшло клопотання №26-07/1 від 26.07.2016 року( вх . № 14037 ) ліквідатора ОСОБА_1 про зняття арешту з коштів Товариства з обмеженою відповідальністю " Діана " смт Підволочиськ .

Посилається на приписи статті 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду від 27 липня 2016 року призначено судове засідання по справі № 10/Б-921/1436/2013 за участю представників сторін та Відділу ДВС Підволочиського РУЮ смт Підволочиськ о 14 годині 45 хвилин 16 серпня 2016 року.

В судове засідання 16 серпня 2016 року представники кредиторів не прибули , письмових клопотань до суду не надали ; представник Відділу ДВС Підволочиського районного управління юстиції у судове засідання 16.08.2016 року не прибув , заперечень щодо поданого ліквідатором клопотання суду не надав .

В судовому засіданні 16 серпня 2016 року ліквідатор банкрута ОСОБА_1 прибув, заявлене клопотання про скасування Постанови про арешт коштів боржника по справі №10/Б-921/ 1436/2013 підтримав повністю .

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення ліквідатора, суд встановив наступне:

Постановою господарського суду від 18.10.2013 р. боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Діана", смт . Підволочиськ визнано банкрутом, припинено повноваження органів управління банкрута та власників його майна щодо управління банкрутом та розпорядженням його майном, відкрито ліквідаційну процедуру та ліквідатором ТОВ "Діана" призначено арбітражного керуючого ОСОБА_2

Ухвалою суду від 03 листопада 2015 року задоволено клопотання арбітражного керуючого ОСОБА_2 та припинено її повноваження ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Діана", смт . Підволочиськ , вул. Данила Галицького, 29 Тернопільської області, ідентифікаційний код 31273732 з 03 листопада 2015 року; призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Діана", смт . Підволочиськ , вул. Данила Галицького, 29 Тернопільської області, ідентифікаційний код 31273732 ОСОБА_1, свідоцтво №1499 від 15.07.2013р.; покладено на ліквідатора обов'язки, передбачені статтею 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство) з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Отже, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню.

Це пов'язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута. Тому майно банкрута повинно бути вільним від будь-яких обтяжень. При цьому зняття заборон та арештів із майна боржника в порядку ст. 23 Закону про банкрутство є безумовним, стосується будь-яких органів і посадових осіб та не потребує сплати ніяких коштів.

В силу приписів ст. 23 п.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з часу прийняття господарським судом постанови про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Діана", смт Підволочиськ , а саме з 18.10. 2013 р. скасовується арешт, накладений на майно боржника.

Згідно ст. 1 Закону ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Статтею 25 Закону про банкрутство передбачено повноваження ліквідатора, зокрема, ліквідатор приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; і виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; для подальшої його реалізації та задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до ст. 25 вищезгаданого закону ліквідатор формує ліквідаційну масу, проводить оцінку виявленого майна, що належить банкруту та виставляє його на аукціон для реалізації.

Таким чином, накладені обтяження на майно банкрута є перешкодою (обмеженням) у здійсненні ліквідатором ліквідаційних заходів щодо банкрута, а саме, реалізації майна, одержання та накопичення коштів та послідуючому проведенні задоволення вимог кредиторів у порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника і або визнання його банкрутом".

Отже, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню. Це пов'язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута.

Існування не скасованих обтяжень на відчуження активів банкрута перешкоджає ліквідатору у виконанні покладених на нього Законом обов'язків.

При розгляді клопотання ліквідатора ОСОБА_1 про зняття обтяжень враховано правову позицію Вищого господарського суду України, викладену у Постанові від 16 травня 2012 року у справі № 54/300.

В обґрунтування клопотання ліквідатором ОСОБА_1 надано Постанову ВП № 34389008 від 12.10.2012 р., видану старшим державним виконавцем ДВС Підволочиського районного управління юстиції, якою накладено арешт на кошти боржника, а саме Товариства з обмеженою відповідальністю "Діана" смт Підволочиськ на підставі виконавчого листа № 2-а-1970/2867, що видав Тернопільський окружний адміністративний суд 18.10.2011 р.

25.07.2016 року ліквідатор банкрута ОСОБА_1 звернувся з заявою до Підволочиського районного відділу ДВС про зняття арешту з коштів ТзОВ "Діана".

Листом № 3166/03-28 від 25.07.2016 року Підволочиський районний відділ ДВС повідомив ліквідатора ОСОБА_1, що не зможе зняти арешту з коштів боржника у зв'язку з закінченням виконавчого провадження згідно п. 2 ч. 1 ст. 47 Закону України "Про виконавче провадження".

Відповідно до ст. ст. 49-50 Закону України "Про виконавче провадження", виконавче провадження підлягає закінченню у разі офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедур, а виконавчий документ надсилається державним виконавцем до господарського суду, який прийняв поставу про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. У такому разі державний виконавець арешти накладені на майно боржника не знімає та не скасовує інші вжиті заходи примусового виконання рішення.

Таким чином, системний аналіз вказаних норм показує, що питання зняття (скасування) арешту або інших обмежень щодо розпорядження майном боржника, визнаного банкрутом вирішується у справі про банкрутство в порядку, передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Отже, знаходження майна (коштів) боржника, визнаного банкрутом під арештом та забороною щодо його відчуження протирічить вимогам ч. 1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", обмежує ліквідатора у розпорядження майном та є перешкодою у проведенні ліквідаційної процедури, у зв'язку з чим клопотання ліквідатора підлягає задоволенню.

Статтею 115 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) передбачено, що рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

На підставі наведеного, керуючись ст. 86 ГПК України, ст. 38,41,42 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , господарський суд ,-

УХВАЛИВ:

1.Задовольнити клопотання ліквідатора ОСОБА_1 №26-07/1 від 26.07.2016 року щодо зняття арешту з коштів боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Діана" смт Підволочиськ вул. Данила Галицького, 29 Тернопільської області, ідентифікаційний код юридичної особи 31273732.

2.Скасувати арешт коштів Товариства з обмеженою відповідальністю "Діана" смт Підволочиськ вул. Данила Галицького, 29 Тернопільської області, ідентифікаційний код юридичної особи 31273732, накладеного:

- Постановою Відділу Державної виконавчої служби Підволочиського районного управління юстиції ВП № 34389008 від 12.10.2012 року.

3.Дана ухвала є виконавчим документом та підлягає виконанню на підставі пункту 2 частини другої статті 3 Закону України "Про виконавче провадження".

4. Ухвала вступає в законну силу з моменту її підписання 16 липня 2016 року.

5.Ухвалу надіслати ліквідатору банкрута ОСОБА_1, 46006, АДРЕСА_1; Підволочиському районному відділу ДВС Головного територіального управління юстиції, смт. Підволочиськ вул. І. Франка, 2 Тернопільської області.

Суддя М.Є. Півторак

Дата ухвалення рішення16.08.2016
Оприлюднено10.10.2016
Номер документу61784136
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/б-921/1436/2013

Ухвала від 09.12.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 09.12.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 09.12.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 24.11.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 11.10.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 16.08.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 27.07.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 20.07.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 03.11.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 19.10.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні