Вирок
від 30.09.2010 по справі 1-180/10
ЖИДАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-180/10 Провадження № 1-180/10

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.09.2010 Жидачівський районний суд Львівської області

в складі : головуючої -судді Галій О.Й.

при секретарі Стасів С.І.

з участю прокурора Сірачинського P.M. та захисника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, м. Жидачеві кримінальну справу про обвинувачення:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1,

уродженки та мешканки ІНФОРМАЦІЯ_2, українки, громадянки України, позапартійної, ІНФОРМАЦІЯ_3, неодруженої, непрацюючої, раніше несудженої

за ч. 2 ст. 121 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Підсудна ОСОБА_2, перебуваючи в стані алкогольного сп"яніння, 01.07.10 року приблизно 02.00 год в м. Ходорові по вул. Людкевича, 5/1, у квартирі, що належить ОСОБА_3, на побутовому грунті ініціювала конфлікт з ОСОБА_4, під час якого умисно нанесла останній удари руками, ногами та дерев"яною палкою в різні частини тіла, спричинивши тяжкі тілесні ушкодження небезпечні для життя в момент спричинення у вигляді численних синців, саден -подряпин на різних частина тіла та субарахноїдальних крововиливів обох півкуль головного мозку, перелому двох ребер зліва та трьох ребер справа, лівобічного гемотораксу (наявність рідкої крові у кількості більше 150 мл), масивних крововиливів в тканину легень, множинних розривів печінки по різних анатомічних лініях, масивних крововиливів в брижу тонкого та товстого кишківника, гемоперітонеуму- наявність в черевній порожнині 1 л рідкої крові, що спричили смерть потерпілої, яка настала через декілька годин після заподіяних травм.

Допитана в судовому засіданні підсудна свою вину визнала та пояснила, що приблизно в 23 год 30.06.10 p. разом з ОСОБА_5 зайшли у квартиру ОСОБА_3Л, що в м. Ходорові по вул. Людкевича, 5. На той час, там крім господара були ОСОБА_6 і ОСОБА_4 Вони разом розпивали спирні напої. Між нею та ОСОБА_4 виник конфлікт, під час якого нанесла потерпілій удар рукою по обличчю, у відповідь остання зловила її за плече та подряпала. Це її розізлило і вона нанесла ОСОБА_4 декілька ударів кулаками в різні частини тіла, а коли потерпіла впала із дивана - нанесла їй декілька ударів ногами в різні частини тіла. Так як ОСОБА_4 заперечувала сказане нею, тому вона час від часу підходила до неї і наносила удари. Піднявшись з підлоги ОСОБА_4 зайшла в другу кімнату. Через деякий час вона разом і ОСОБА_6 пішли на автозаправочну станцію, щоб придбати сигарети. Після повернення в квартиру, разом із ОСОБА_6 та ОСОБА_3 розпили спиртні напої. ОСОБА_4 до компанії не підходила. Через деякий час ОСОБА_3 підійшов до дивану, де лежала ОСОБА_4, і повідомив, що потерпіла не подає ніяких ознак життя. У неї не було умислу на протиправне заподіяння смерті потерпілій. Оскільки, була п"яна тому не пригадує всіх деталей, зокрема те, чи наносила потерпілій удари палкою. У вчиненому розкаюється, просить суворо не карати.

Винність підсудної у вчиненні злочину, крім особистого визнання нею своєї вини, також підтверджується наступними доказами, зокрема:

показаннями потерпілої ОСОБА_7 про те, що зранку 01.07.2010 р. із слів ОСОБА_2 і ОСОБА_6, які були в нетверезому стані, їй стало відомо, що її сестра ОСОБА_4 померла. Коли зайшла в квартиру ОСОБА_3, то в одній із кімнат, на дивані, побачила сестру, в якої на обличчі та інших частинах тіла були подряпини, синці. Як пізніше їй стало відомо, що тілесні ушкодження, від яких померла сестра, нанесла підсудна. Претензій ні матеріально, ні морального характеру до ОСОБА_2 немає. Щодо призначення міри покарання підсудній, покладається на думку суду.

Аналогічними показаннями свідка ОСОБА_8

Показаннями свідка ОСОБА_6 про те, що на даний час проживає із ОСОБА_3 в його квартирі по вул. Людкевича, 5/1. 01.07.10 р. до них зайшла її знайома ОСОБА_4, яка принесла пляшку горілки, яку втрьох розпили. ОСОБА_4 за їх згодою залишилася у них ночувати. Приблизно в 23 год в квартиру прийшли ОСОБА_2 і ОСОБА_5, вони принесли дві пляшки горілки, яку всі присутні в квартирі розпивали. Через деякий час між ОСОБА_2 та ОСОБА_4 виник конфлікт, під час якого підсудна нанесла потерпілій по різних частинах тіла удари руками, ногами і палкою. Палка розламалася на дві частини. Потерпіла, піднявшись з дивана пішла в спальню. Вона разом із ОСОБА_2 пішли на АЗС по сигарети. Коли повернулися приблизно в 4 год, то виявили, що ОСОБА_4 померла.

Аналогічними показаннями свідка ОСОБА_3

Показаннями свідка ОСОБА_5 про те, що 01.07.10 р. вночі, коли перебував у квартирі ОСОБА_3, де розпивали спиртні напої, під час конфлікту між ОСОБА_4 та ОСОБА_2, остання нанесла потерпілій удари по тілу. На його пропозицію припинити протиправні діяння, не реагувала.

Показаннями свідка ОСОБА_9 - судово- медичного експерта про те, що виявлені на тілі ОСОБА_10 тілесні ушкодження виникли прижиттєво від дії тупих твердих предметів, могли утворитися від ударів кулаками, ногами, дерев"яною палкою 01.07.10 р. незадовго до настання смерті та відносяться до тяжкого тілесного ушкодження по ознаці небезпеки для життя. Між виявленими на тілі ОСОБА_4 тілесними ушкодженнями та настанням смерті є прямий причинно- наслідковий зв"язок.

Згідно протоколу огляду місця події від 01.07.2010 p., у приміщенні квартири по вул. Людкевича, 5/1 в м. Ходорові, що належить ОСОБА_3, виявлено труп ОСОБА_4 із тілесними ушкодженнями, а також сліди крові на підлозі, наявних речах в квартирі, одязі потерпілої, що вилучені із місця події, (а.с. 4- 17).

Згідно додаткового огляду місця події від 08.07.2010 р. в приміщенні квартири ОСОБА_3 виявлено два уламки дерев"яної палиці із слідами крові (а.с. 111-117).

Висновком імунологічної експертизи № 432/ 2010- ім від 05.08.2010 р. згідно якої кров від трупа ОСОБА_4 відноситься до групи 0 з ізогемаглютинінами анти -А, анти -В, а кров ОСОБА_2 відноситься до групи 0 з ізогемаглютинінами анти -А, анти -В. У слідах на марлевих тампонах зі змивами, частинах порохоподібної речовини, фрагменті оббивочної тканини, наволочці- предметах, вилучених під час огляду місця події, виявлена кров людини і антигени Н. Антигени А і В та ізогемаглютиніни анти -А, анти- В не виявлені, що не виключає можливість походження виявленої крові від особи з групою крові 0, за ізосерологічною системою АВО, в тому числі як від потерпілої ОСОБА_4, так і від ОСОБА_2 ( а.с . 151-155).

Висновком імунологічної експертизи № 431/ 2010- ім від 02.08.2010 р. згідно якої кров від трупа ОСОБА_4 відноситься до групи 0 з ізогемаглютинінами анти -А, анти -В, а кров ОСОБА_2 відноситься до групи 0 з ізогемаглютинінами анти -А, анти -В. У слідах на суконці, що належить ОСОБА_2 виявлена кров людини і антигени Н. Антигени А і В та ізогемаглютиніни анти -А, анти- В не виявлені. Таким чином,- можна припустити, що виявлена кров, може походити від будь- якої особи з групою крові 0, за ізосерологічною системою АВО, в тому числі як від потерпілої ОСОБА_4, так і від ОСОБА_2 ( а.с . 151-155).

Висновком експерта № 179 від 09.08.2.010 р. про те, що смерть ОСОБА_11 настала від множинних тупих травм тіла з субарахноїдальними крововиливами, переломом ребер з обох сторін, гемотораксом зліва (150 мл), забоєм тканини легень, множинними розривами печінки, гемоперітонеум (біля 1.0 л), множинними крововиливами в брижі кишківника. Виявлені на тілі трупа ОСОБА_11 тілесні ушкодження виникли прижиттєво від дії тупих твердих предметів, могли утворитися від ударів кулаками, ногами, дерев"яною палицею, можливо іншими тупими твердими предметами 01.07.2010 р. незадовго до настання смерті та відносяться до тяжкого тілесного ушкодження по ознаці небезпеки для життя. Між виявленими на тілі трупа ОСОБА_4 тілесними ушкодженними та настанням смерті є прямий причинно- наслідковий зв"язок. (а.с. 211 -213).

Протоколом відтворення обстановки та обставин події, згідно якого ОСОБА_2 показала та розповіла про обставини нанесення тілесних ушкоджень ОСОБА_4 в квартирі, що належить ОСОБА_3 в м. Ходорові по вул. Людкевича, 5/1 (а.с. 75-85).

Протоколом відтворення обстановки та обставин події, згідно якого ОСОБА_3 показав та розказав при яких обставинах ОСОБА_2 01.07.2010 р. приблизно в 2 год в квартирі, яка йому належить, нанесла ОСОБА_4 удари по різних частинах тіла руками, ногами та дерев"яною палицею (а.с. 226-234).

Протоколами ставки віч-на-віч між ОСОБА_2 та свідками ОСОБА_6, ОСОБА_3 від 09.07.10 р. та ОСОБА_5 від 13.07.2010 р. під час яких свідки підтвердили, що підсудна 01.07.2010 р. в 02.00 год в квартирі, що належить ОСОБА_3 під час конфлікту із ОСОБА_12, нанесла останній удари кулаками, ногами та дерев"яною палкою по різних частинах тіла. (а.с. 137-141, 142- 146, 194- 198).

Згідно висновку амбулаторної судово- психіатричної експертизи № 588 від 12.08.2010 р. ОСОБА_2 психічним захворюванням в даний час не страждає, виявляє дисоціальний розлад особистості, який не досягає хворобливих розладів психічної діяльності та не позбавляє її можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. В період інкримінованих дій ОСОБА_2 також психічним захворюванням чи недоумством не страждала і не виявляла ознак тимчасового чи будь-якого іншого хворобливого розладу психічної діяльності, могла усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними. Застосування примусових заходів медичного характеру не потребує (а.с. 205-206).

При таких обставинах суд вважає, що дії ОСОБА_2 слід кваліфікувати за ч. 2 ст. 121 КК України, так як заподіяла ОСОБА_11 умисне тяжке тілесне ушкодження, яке спричинило смерть потерпілої.

Призначаючи покарання підсудній, суд враховує ступінь суспільної небезпечності вчиненого, особу підсудної, яка вперше притягується до кримінальної відповідальності, щиро розкаюються у вчиненому, сприяла розкриттю злочину, хворобливий стан здоров"я, думку потерпілої- це обставини, які пом"якшують покарання, обставина, яка обтяжує покарання - вчинення злочину в стані алкогольного сп"яніння і вважає, що відносно неї слід застосувати покарання у виді позбавлення волі ближче до мінімальної межі, передбаченої санкцією вміненої частини статті.

Керуючись ст.ст. 323, 324 КПК України, суд -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_2 визнати винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України і призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 7 (сім) років.

Строк відбуття покарання засудженій обчислювати з 01.07.2010 року, тобто з часу її затримання.

Речові докази: одяг, взуття, зіскоби крові, зрізи нігтьових пластин, наволочку, кусок матерії, два уламки дерев"яної палиці, які зберігаються в кімнаті речових доказів Жидачівського РВ ГУМВС- знищити, (а.с. 217-222).

Запобіжний захід - тримання під вартою засудженій залишити до вступу вироку в законну силу.

На вирок може бути подана апеляція протягом 15 діб з моменту проголошення до судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Львівської області через Жидачівський райсуд, а засудженою в той же строк з моменту вручення їй копії вироку.

Головуюча-суддя:

СудЖидачівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення30.09.2010
Оприлюднено10.10.2016
Номер документу61795145
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-180/10

Ухвала від 10.11.2020

Кримінальне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Князєва Н. В.

Постанова від 18.09.2020

Кримінальне

Жидачівський районний суд Львівської області

Равлінко Р. Г.

Вирок від 20.04.2010

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Рудніцький В. А.

Вирок від 25.08.2010

Кримінальне

Іванківський районний суд Київської області

Грищенко Т. М.

Вирок від 06.12.2010

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Шелесько В. Д.

Вирок від 22.11.2010

Кримінальне

Ширяївський районний суд Одеської області

Вирок від 22.02.2010

Кримінальне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Пшеничний І. А.

Вирок від 26.10.2010

Кримінальне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Єфименко В. І.

Вирок від 30.09.2010

Кримінальне

Жидачівський районний суд Львівської області

Галій О. Й.

Постанова від 28.09.2010

Кримінальне

Жидачівський районний суд Львівської області

Галій О. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні