Постанова
від 14.05.2008 по справі 2/273-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"14" травня 2008 р. Справа №2/2 73-А

За позовом приватного пі дприємця ОСОБА_1 м. Дунаїв ці

до Термахівської сіль ської ради с.Термахівка Іван ківського району Київської о бласті

про визнання бездіяльно сті суб' єкта владних повнов ажень - Термахівської сі льської ради неправомірною та зобов' язання надати ві дповідь на заяву №07/10-316 від 17.10.2007р .

Су ддя Дячук Т.В.

Секретар судового засіда ння Кордас Ж.А.

Представники сторін:

від позивача : не з' яви вся

від відповідача : не з' явився

Суть спору: Позивач зв ернувся до суду з адміністра тивним позовом про визнання бездіяльності суб' єкта вла дних повноважень - Термахів ської сільської ради Іванк івського району Київської об ласті з ненадання відповіді на заяву №07/10-316 від 17.10.2007р. неправо мірною та зобов' язати надат и відповідь на заяву, із зазна ченням наступного:

1) скільки по площі з номером поля та ділянки та знаходжен ням за межами населеного пун кту або в населеному пункті є вільної землі, на яку на даний час не оформлені договори ор енди та відповідно можуть бу ти надані в оренду для сільсь когосподарського товарного виробництва; 2) скільки по пло щі з номером поля та ділянки є вільних земель, на яких перед бачено створення селянсько-ф ермерського господарства; 3) с кільки по площі є вільних від оренди земель водного фонду на території сільської ради (в межах населеного пункту аб о за межами), передбачених для риборозведення, створення з он відпочинку та спортивного рибальства.

Ухвалою суду від 11.01.2008 р. відкрито провадження в адм іністративній справі і приз начено судовий розгляд.

Ухвалою від 28.01.2008р. відмовл ено в задоволенні заяви пози вача - приватного підприємця ОСОБА_1 про відвід судді Д ячук Т.В. у справі №2/273-А і розгл яд справи відкладено на 18.02.2008 р оку. Однак, судове засідання н е відбулось через подання по зивачем апеляційної скарги.

В період з 28.01.2008р. по 11.02.2008р. позив ачем подано ряд клопотань та додаткових обгрунтувань адм іністративного позову і суд ових витрат з додатком догов ору про надання правової доп омоги №107/107 від 27.11.2007р. та квитанц ії до прибуткового касового ордера серія 01АААЙ №648208 від 08.02.200 8р.

Ухвалою Львівського а пеляційного адміністративн ого суду від 22.02.2008р. відмовлено у відкритті апеляційного про вадження за апеляційною скар гою приватного підприємця ОСОБА_1 Матеріали справи №2/2 73-А повернено господарському суду Хмельницької області і ухвалою від 21.03.2008р. справу приз начено до розгляду.

Ухвалами від 03.04.2008р. строк в ирішення спору у справі №2/273-А п родовжено до 10.06.2008р., відкладено розгляд справи на 14.05.2008р. і зобо в' язано позивача надати ор игінали документів на підтве рдження позовних вимог, а від повідача - надати копію довід ки органу державної статисти ки про включення до Єдиного д ержавного реєстру.

Ухвали відправлено сторон ам рекомендованими поштовим и відправленнями та отримано ними, що підтверджено поштов ими повідомленнями про вруче ння.

Представники сторін на час судового розгляду у с удове засідання не з' явили сь. Вимоги суду позиваче м не виконані. На адресу суду 13.05.2008р. надійшла телеграма пози вача про відкладення розгляд у справи з посиланням на немо жливість прибути в судове за сідання з причини складання державних іспитів. Однак, док ази на підтвердження зазначе ного в телеграмі позивачем н е надані.

Відповідачем Термахівс ькою сільською радою лист ами від 07.02.2008р. №02-07-66 та від 31.03.2008р. №02- 07-145 повідомлено суд, що на заяв у суб' єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1 №07/10-316 ві д 17.10.2007р. надано письмову відпов ідь за вих.№02-07-428 від 15.11.2007р. і надан о копію листа-відповіді та ви тяг з журналу реєстрації вих ідної кореспонденції.

Розглядом матеріал ів справи встановлено наступ не:

Позивач звернувся до суду з адміністративним поз овом, в якому просить визнати бездіяльність суб' єкта вла дних повноважень Термахів ської сільської ради с.Те рмахівка Іванківського райо ну Київської області з ненад ання відповіді на заяву №07/10-316 в ід 17.10.2007р. неправомірною та зобо в' язання сільську раду над ати відповідь на заяву із заз наченням наступного: 1) скільк и по площі з номером поля та ді лянки та знаходженням за меж ами населеного пункту або в н аселеному пункті є вільної з емлі, на яку на даний час не оф ормлені договори оренди та в ідповідно можуть бути надані в оренду для сільськогоспод арського товарного виробниц тва; 2) скільки по площі з номер ом поля та ділянки є вільних з емель, на яких передбачено ст ворення селянсько-фермерськ ого господарства; 3) скільки по площі є вільних від оренди зе мель водного фонду на терито рії сільської ради (в межах на селеного пункту або за межам и), передбачених для риборозв едення, створення зон відпоч инку та спортивного рибальст ва.

Позивачем не виконан о вимоги суду і не надано ориг іналів доказів на підтвердже ння заявлених позовних вимог , а також не надано доказів на підтвердження зазначених в т елеграмі причин неявки у суд ове засідання, а тому клопота ння позивача задоволенню не підлягає.

Відповідчем надано д окази про те, що на заяву суб' єкта підприємницької діяльн ості ОСОБА_1 №07/10-316 від 17.10.2007р. н адано письмову відповідь за вих.№02-07-428 від 15.11.2007р. про те, що всі землі на території Термахі вської сільської ради розп айовані, а землі запасу збері гаються для надання у власні сть місцевим жителям оскільк и не всі були включені у розпа ювання. Із водного фонду на те риторії сільської ради знахо диться один став, на який нада но дозвіл на розробку техніч ної документації для передач і в оренду.

Досліджуючи наявн і в матеріалах справи докази , аналізуючи наведені сторон ами пояснення, заперечення і оцінюючи їх в сукупності, суд ом враховується наступне:

Відповідно до ст.19 Кон ституції України органи держ авної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов' язані діят и лише на підставі, в межах пов новажень та у спосіб, що перед бачені Конституцією та закон ами України.

Згідно зі ч.1 ст.10 Закон у України „Про місцеве самов рядування в Україні” сільськ і, селищні, міські ради є ор ганами місцевого самоврядув ання, що представляють відпо відні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повн оваження місцевого самовряд ування, визначені Конституці єю України, цим та іншими зако нами.

Відповідно з ч. 3 ст.10 За кону України „Про місцеве са моврядування в Україні” пре дставницькі органи місцевог о самоврядування, сільські, с елищні, міські голови, викона вчі органи місцевого самовря дування діють за принципом р озподілу повноважень у поряд ку і межах, визначених цим та і ншими законами.

Відповідно до преамб ули Закону України „Про інфо рмацію” цей Закон закріплює право громадян України на інформацію, закладає правові основи інформаційної діяльн ості.

Статтею 21 Закону Укра їни „Про інформацію” визначе но, що інформація державних органів та органів місцев ого і регіонального самовр ядування - це офіційна докуме нтована інформація, яка ство рюється в процесі поточної д іяльності законодавчої, вико навчої та судової влади, орга нів місцевого і регіональног о самоврядування.

Статтею 32 Закону Укр аїни „Про інформацію” передб ачено, що органи законодавчо ї, виконавчої та судової влад и України, їх посадові особи з обов' язані надавати інформ ацію, що стосується їх діяльн ості, письмово, усно, по телефо ну чи використовуючи публічн і виступи своїх посадових ос іб.

Стаття 12 Земельного кодексу України передбачає, що до повноважень сільських , селищних, міських рад у галуз і земельних відносин на тери торії сіл, селищ, міст належит ь: розпорядження землями тер иторіальних громад; передач а земельних ділянок комуналь ної власності у власність гр омадян та юридичних осіб від повідно до цього Кодексу; над ання земельних ділянок у кор истування із земель комуналь ної власності відповідно до цього Кодексу; вилучення зем ельних ділянок із земель ком унальної власності відповід но до цього Кодексу; викуп зем ельних ділянок для суспільни х потреб відповідних територ іальних громад сіл, селищ, міс т; організація землеустрою; координація діяльності міс цевих органів земельних ресу рсів; здійснення контролю за використанням та охороною з емель комунальної власності , додержанням земельного та е кологічного законодавства; о бмеження, тимчасова заборона (зупинення) використання зем ель громадянами і юридичними особами у разі порушення ним и вимог земельного законодав ства; підготовка висновків щ одо вилучення (викупу) та нада ння земельних ділянок відпов ідно до цього Кодексу; встано влення та зміна меж районів у містах з районним поділом; і нформування населення щодо в илучення (викупу), надання зем ельних ділянок; внесення про позицій до районної ради щод о встановлення і зміни меж сі л, селищ, міст; вирішення земе льних спорів; вирішення інш их питань у галузі земельних відносин відповідно до зако ну.

Натомість, ведення державного земельного када стру, в тому числі, державно ї реєстрації земельних ділян ок, відповідно до ст.15 Земельн ого кодексу України віднесен о до повноваження центрально го органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин.

Судом приймається д о уваги те, що відповідачем Термахівською сільською р адою 15.11.2007р. за вих.№02-07-428 надіслан о на адресу позивача детальн у відповідь на заяву

№07/10-316 від 17.10.2007р. До матеріалів с прави надано копію листа №02-07-42 8 від 15.11.2007р. та витяг з журналу ре єстрації вихідної кореспонд енції.

Суд оцінює належніст ь, допустимість, достовірніс ть кожного доказу окремо, а та кож достатність і взаємний з в' язок доказів у їх сукупно сті відповідно п.3 ст.86 Кодексу адміністративного судочинс тва України.

Враховуючи викладене , суд прийшов до висновку, що п ідстави для задоволення позо ву відсутні.

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104,105, 158-163, 162, 167, 254-259, п.п.3,6-7 Розділу 7 „При кінцеві та перехідні положен ня" Кодексу адміністративног о судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в позов і приватного підприємця ОС ОБА_1 м.Дунаївці до Термах івської сільської ради с.Те рмахівка Іванківського райо ну Київської області про виз нання бездіяльності суб' єк та владних повноважень Тер махівської сільської ради з ненадання відповіді на зая ву №07/10-316 від 17.10.2007р. неправомірно ю та зобов' язання сільську раду надати відповідь на зая ву.

Згідно ст.ст.185-186 Кодексу адміністративного судочинс тва України сторони та інші о соби, які беруть участь у спра ві мають право оскаржити в ап еляційному порядку постанов у повністю або частково. Заяв а про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дн я проголошення, апеляційна с карга подається протягом 20 дн ів після подання заяви по апе ляційне оскарження. Заява і с карга подаються до Львівськ ого апеляційного адміністра тивного суду через суд першо ї інстанції.

Згідно ст.254 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни постанова, якщо інше не встановлено цим Кодексом, на бирає законної сили після за кінчення строку подання заяв и про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подан о. Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк, постанова або ухва ла суду першої інстанції наб ирає законної сили після зак інчення цього строку. У разі п одання апеляційної скарги су дове рішення, якщо його не ска совано, набирає законної сил и після закінчення апеляційн ого розгляду справи.

Суддя Т.В. Дячук

Дата ухвалення рішення14.05.2008
Оприлюднено23.07.2010
Номер документу6182079
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/273-а

Постанова від 14.05.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Дячук Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні