Рішення
від 05.09.2016 по справі 554/3355/16-ц
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 05.09.2016 Справа № 554/3355/16-ц

Провадження № 2/554/1942/2016

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 вересня 2016 року суддя Октябрського районного суду м. Полтави Тімошенко Н.В.,

розглянувши цивільну справу за позовною заявою Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» у м. Полотаві до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» про стягнення заборгованості за кредитним договором,

В С Т А Н О В И В:

27.04.2016 року до Октябрського районного суду м. Полтави з позовною заявою звернулося Публічне акціонерне товариство «Державний експортно - імпортний банк України» в особі філії публічного акціонерного товариства «Державний експортно - імпортний банк України» у м. Полтава до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Позивач мотивував свої позовні вимоги тим, що 10.12.2014 року між публічним акціонерним товариством «Державний експортно - імпортний банк України» та ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» було укладено кредитний договір № 6414К17/157, відповідно до якого останньому надавався кредит шляхом відкриття відновлювальної кредитної лінії.

Відповідач по справі Товариство з обмеженою відповідальністю «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» отримав від банку кредитні кошти у вигляді встановленого кредитного ліміту 350 000, 00 грн. та останній зобов»язаний здійснювати погашення кредиту зі сплатою процентної ставки, комісії за користуванням кредитом відповідно до умов договору.

В забезпечення зобов»язань відповідача ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» за кредитним договором, 10.12.2014 року між позивачем, Товариством з обмеженою відповідальністю «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» та ОСОБА_1 було укладено договір поруки № 6414Р15/157, відповідно до якого останній зобов»язувався перед позивачем солідарно відповідати за своєчасне та повне виконання ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» основного зобов»язання.

В результаті того, що відповідачем ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» зобов»язання за кредитним договором виконувалися частково, утворилася заборгованість перед банком.

Тому, позивач, уточнивши вимоги в заяві від 25.07.2016 року прохав:

Стягнути зі ОСОБА_1 та товариства з обмеженою відповідальністю «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» солідарно на користь публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" заборгованість за Кредитним договором № 6414К17/157 від 10.12.2014 року в розмірі 217 977,81 грн.

У судове засідання представник позивача не з"явився, до суду надав письмову заяву, в якій просив розгляд справи провести в його відсутність при цьому вказав, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечував.

Відповідачі у судове засідання не з»явилися, будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідно до ч.2 ст.197 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, відповідно до ст. 224 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, надані суду докази, приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Судом встановлено, що 10.12.2014 року між публічним акціонерним товариством Державний експортно - імпортний банк України та ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» було укладено кредитний договір № 6414К17/157, відповідно до якого останньому надавався кредит шляхом відкриття відновлювальної кредитної лінії.

Відповідач по справі Товариства з обмеженою відповідальністю «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» отримав від банку кредитні кошти у вигляді встановленого кредитного ліміту 350 000, 00 грн. та зобов»язаний здійснювати погашення кредиту зі сплатою процентної ставки, комісії за користуванням кредитом відповідно до умов договору.

В забезпечення зобов»язань відповідача ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» за кредитним договором, 10.12.2014 року між позивачем, Товариством з обмеженою відповідальністю «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» та ОСОБА_1 було укладено договір поруки № 6414Р15/157, відповідно до якого останній зобов»язувався перед позивачем солідарно відповідати за своєчасне та повне виконання ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» основного зобов»язання.

Відповідачем ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» було виконано зобов'язання за кредитним договором в частині часткового погашення суми основної заборгованості та часткового погашення заборгованості за нарахованими відсотками. Проте Відповідачем ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» не виконувались зобов'язання зі сплати штрафних санкцій.

Так, пунктом 3.1.4 Договору визначено, що Проценти за Кредит нараховуються протягом усього строку користування Кредитом на залишок Основного боргу на кінець календарного дня за кожний день користування Кредитом на основі Банківського року.

Пунктом 3.2. Договору визначені наступні комісії за даним Договором: комісія за управління кредитом (п. 3.2.1. Договору), комісія за зобов'язання щодо надання кредитної лінії (п. 3.2.2 Договору).

Так, згідно умов Договору, розмір комісії за управління 0,1 % від Ліміту кредитної лінії за Договором.

Відповідно до п. 3.2.1.2. Комісія за управління нараховується починаючи з дати набуття чинності цим Договором відповідно до підпункту 14.1.1 цього Договору і закінчуючи датою повного виконання зобов'язань з погашення Кредиту (включно), але не більше 90 днів з дати повного погашення Кредиту, визначеної згідно з пунктом 6.4 цього Договору.

Перший період нарахування комісії за управління починається з дати набуття чинності цим Договором і закінчується останнім календарним днем місяця набуття чинності цим Договором. Наступні періоди нарахування комісії за управління (крім останнього періоду) - кожний календарний місяць.

Останній період нарахування комісії за управління:

починається з першого числа місяця, у якому відбулось повне погашення Основного боргу (у випадку невиконання Відповідачем зобов'язань з погашення Основного боргу - з першого числа місяця, у якому наступить 90-й день з дати повного погашення Кредиту, визначеної згідно з пунктом 6.4 цього Договору),

закінчується датою повного виконання зобов'язань з погашення Основного боргу (включно) (у випадку невиконання Відповідачем зобов'язань з погашення Основного боргу - 90-м днем з дати повного погашення Кредиту, визначеної згідно з пунктом 6.4 цього Договору (включно)).

Розмір ставки комісії за зобов'язання 2,0 % річних від різниці між сумою Ліміту заборгованості та фактичною заборгованістю.

Комісія за зобов'язання підлягає збільшенню на ПДВ.

Пунктом 3.2.2.2. Кредитного договору передбачено, що комісія за зобов'язання нараховується починаючи з дати набуття чинності цим Договором відповідно до підпункту 14.1.1 цього Договору і закінчуючи датою повного погашення Кредиту, визначеною згідно з пунктом 6.4 цього Договору.

Перший період нарахування комісії за зобов'язання починається з дати набуття чинності цим Договором відповідно до підпункту 14.1.1 і закінчується останнім календарним днем грудня 2014 року. Наступні періоди нарахування комісії за зобов'язання (крім останнього періоду) - календарний місяць.

Останній період нарахування комісії за зобов'язання:

починається з першого числа місяця, на який припадає дата повного погашення Кредиту, визначена згідно з пунктом 6.4 цього Договору; у випадку повного дострокового погашення Кредиту - з першого числа місяця, у якому набуде чинність договір про розірвання цього Договору,

закінчується кінцевим терміном погашення Кредиту, відповідно визначеним згідно з пунктом 6.4 цього Договору (включно); у випадку повного дострокового погашення Кредиту - датою укладення договору про розірвання цього Договору (включно))

Згідно п. 5.2 Договору Кредит надається відповідно до Графіка зміни Ліміту. Надання Кредиту здійснюється без підписання відповідних додаткових угод до цього Договору.

Згідно пункту 9.2.23.2. Кредитного договору Відповідач ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» прийняв на себе зобов'язання щодо забезпечення виконання такого показника фінансової діяльності, як відношення оборотних активів до поточних зобов'язань (коефіцієнта загальної ліквідності) за квартальними показниками Фінансової звітності на рівні, не менше 1,2х.

Перша оцінка виконання Відповідачем ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» цього зобов'язання здійснюється Банком на підставі фінансової звітності Відповідача ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» станом на 01.04.2015 за підсумками першого звітного кварталу 2015, в подальшому - щоквартально.

Пунктом 10.2 Договору передбачено відповідальність Відповідача за порушення строків виконання зобов'язань за договором. Зокрема, у випадку невиконання (несвоєчасного виконання) Відповідачем будь-яких грошових зобов'язань, визначених цим Договором, Відповідач сплачує Банку пеню, що нараховується на суму невиконаних (неналежним чином виконаних) зобов'язань з розрахунку

фактичної кількості прострочених днів у розмірі по рвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, за кожен день прострочення, включаючи день виконання відповідних грошових зобов'язань.

Пеня підлягає сплаті на рахунок, зазначений у підпункті (б) пункту 5.11 цього Договору

Пунктом 10.5 Договору передбачено, що за невиконання Відповідачем ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» зобов'язань, визначених підпунктом 9.2.23.2 Кредитного Договору, Позивач застосовує до Відповідача ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» штрафну санкцію у розмірі 595,00 (П'ятсот дев'яносто п'ять) гривень щомісячно в строки та у порядку, визначені кредитним договором, за кожне окреме порушення.

Згідно фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва (Відповідач ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД») за І квартал 2016 року, відношення оборотних активів до поточних зобов'язань становило 1,15, чим не дотримано ковенант, передбачений п. 9.2.23.2 Кредитного Договору, в зв'язку із чим, відповідно до п. 10.5, Позивачем нараховано штрафну санкцію за квітень-червень 2016 року на загальну суму 1 785,00 грн.

Крім того, відповідно до п. 9.2.24. Кредитного договору Відповідач ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» взяв на себе зобов'язання протягом всього строку дії цього Договору, а саме протягом кожного останнього місяця строку дії попереднього звіту про незалежну оцінку вартості предметів забезпечення (але не пізніше, ніж за 14 робочих днів до закінчення строку дії попереднього звіту), надавати Банку актуальний звіт про незалежну оцінку вартості предметів забезпечення, виконаний в акредитованій Банком оціночній компанії. У разі, якщо визначена в актуальному звіті ринкова вартість предметів забезпечення буде меншою від вартості відповідних предметів забезпечення, визначеної у попередньому звіті, Позичальник зобов'язаний надати Банку у додаткове забезпечення ліквідне майно, що має бути погоджене із Банком, або здійснити погашення заборгованості за кредитною лінією в такому обсязі, щоб коефіцієнт покриття забезпеченням становив не менше, ніж визначено умовами цього Договору.

Умовами п. 10.6 Кредитного договору встановлено, що за невиконання Позичальником зобов'язань, визначених підпунктом 9.2.24 цього Договору, Позичальник сплачує Банку штрафну санкцію у розмірі 10 000,00 (Десять тисяч) гривень щомісячно в строки та порядку, визначені цим Договором, до повного виконання цього зобов'язання.

Відповідачем ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» надавались Позивачеві звіти про оцінки транспортних засобів, переданих в забезпечення, виконані ТОВ «Оціночна компанія «ВЕГА» 25.11.2014 року. Строк дії кожного звіту - 12 місяців.

Таким чином, Відповідач ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» мав не пізніше 11 листопада 2015 року надати нові звіти про оцінку заставного майна, однак свій обов'язок не виконав, внаслідок чого Позивачем було нараховано штрафну санкцію відповідно до п. 10.6 за період з грудня 2015 по червень 2016 на загальну суму 70 000,00 грн.

Також, відповідно до п. 9.2.25. Кредитного договору Відповідач ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» взяв на себе зобов'язання щорічно, протягом строку дії цього Договору, за власні кошти проводити страхування на користь Банку, в акредитованій банком страховій компанії, предметів забезпечення у вигляді рухомого майна - на суму заставної вартості, у вигляді нерухомого майна на їх повну (ринкову) вартість (при цьому, страхова сума повинна бути не меншою, ніж заставна вартість предметів забезпечення).

Умовами п. 10.7 Кредитного договору встановлено, що за порушення / невиконання Позичальником будь-яких зобов'язань, взятих на себе відповідно до умов кредитного договору (зокрема: недотримання строків страхування майна, ненадання документів, передбачених умовами кредитного Договору), Банк застосовує до Позичальника штрафні санкції у розмірі 595,00 гривень щомісячно, в строки та у порядку, визначені кредитним договором, за кожне окреме порушення.

Відповідачем ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» було укладено два договори страхування заставного майна: № 06/02-К057944 від

10.12.2014та № 06/02-К057945 від 10.12.2014. відповідно до п.п. 12, 14 вказаних договорів,строк їх дії з

11.12.2014по 10.12.2015 року. Після закінчення строку дії вказаних договорів страхування, Відповідач ТОВ «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» порушив свій обов'язок, визначений п. 9.2.25 Кредитного договору та не здійснив страхування на наступний період, внаслідок чого, Позивачем було нараховано штрафну санкцію за період з січня 2016 по червень 2016 року на загальну суму 3 570,00 грн.

Внаслідок невиконання Відповідачами зобов'язань за Кредитним договором перед Позивачем, станом на 21.07.2016 року мається наступна заборгованість: 217 977,81 грн. (Двісті сімнадцять тисяч дев'ятсот сімдесят сім грн. 81 коп.) гривень, в тому числі:

-сума основної простроченої заборгованості 90 000,00 грн.;

-пеня на суму основної заборгованості 46 149,44 грн.;

-сума прострочених відсотків 4 090,97 грн.;

-пеня на суму несплачених відсотків 566,91 грн.;

-пеня на суму простроченої комісії за управління 30,05 грн.;

-пеня на суму простроченої комісії за зобов'язання 0,44 грн.;

-штрафи за невиконання умов договору 77 140,00 грн.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобовязання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст.610 ЦК України порушенням зобовязання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобовязання (неналежне виконання).

Відповідно до ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобовязання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст.554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

Згідно ст.543 ЦК України у разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

Отже, у разі солідарного обов'язку боржників банк має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від боржника та поручителя разом, так і від будь-кого з них окремо.

Враховуючи вищенаведене, оцінивши зібрані по справі докази, суд приходить до висновку, що позовна заява Публічного акціонерного товариства «Державний експортно - імпортний банк України» в особі філії публічного акціонерного товариства «Державний експортно - імпортний банк України» у м. Полтава є обґрунтованою та підлягає до задоволення.

Також, суд вважає за необхідне відповідно до ч.1 ст.88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з іншої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Тому понесені позивачем судові витрати, підлягають стягненню з відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 526, 530, 543, 549, 611, 625, 1048, 1049, 1050, 1054, 1055 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 60, 208, 212-215,324-225 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» у м. Полотаві до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД» про стягнення заборгованості за кредитним договором, - задовольнити.

Стягнути зі ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та товариства з обмеженою відповідальністю «Промислове підприємство «Велнадрасервіс ЛТД», ідентифікаційний код 37440072, місцезнаходження згідно ЄДРЮОФОП: 39000, Україна, м. Полтава, вул. Фрунзе, 5, офіс 302, солідарно на користь публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України", код ЄДРПОУ 00032112 в особі філії АТ "Укрексімбанк" у м. Полтаві, код ЄДРПОУ 21063524 заборгованість за Кредитним договором № 6414К17/157 від 10.12.2014 року в розмірі 217 977,81 грн. та 3269,66 грн. судового збору, а всього - 221247,47 грн. (двісті двадцять одна тисяча двісті сорок сім гривень 47 коп.).

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області через районний суд шляхом подання протягом 10 днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя Н. В. Тімошенко

Дата ухвалення рішення05.09.2016
Оприлюднено11.10.2016
Номер документу61844284
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —554/3355/16-ц

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.05.2017

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Рішення від 05.09.2016

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 02.09.2016

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 30.05.2016

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні