Ухвала
від 28.09.2016 по справі 761/33238/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/33238/16-к

Провадження № 1-кс/761/20342/2016

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2016 року м. Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України капітана податкової міліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №32013170000000044 від 10.01.2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1, ч.2 ст.205, ч.3 ст.209, ч.2, ч.3 ст.212 КК України, про накладення арешту на грошові кошти на рахунку, -

в с т а н о в и в:

Вказаний слідчий за погодженням із прокурором Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва із клопотанням у кримінальному провадженні №32013170000000044 від 10.01.2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1, ч.2 ст.205, ч.3 ст.209, ч.2, ч.3 ст.212 КК України, про накладення арешту на грошові кошти які знаходяться на рахунку: № НОМЕР_1 , які належать ПП "ЛТК Альянс" (ЄДРПОУ 36587504) відкритий в АБ "Укргазбанк" (МФО 320478) за адресою м. Київ, вул. Єреванська, 1.

Клопотання обґрунтовано тим, що учасниками організованої групи впродовж 2012-2014 років на території м. Києва та Одеської області створено та придбано ряд суб`єктів підприємницької діяльності, у тому числі: ПП «Віва Трейдінг», ПП "Топ Трейдінг" (ЄДРПОУ 38438310), ТОВ "Адіс-строй" (ЄДРПОУ 38227829), ПП «Аурум 999», ПП «Хол Авто» та інші, які зареєстровані на підставних осіб для здійснення можливості керування підприємствами, розпорядження банківськими рахунками, подання податкової звітності.

У вказаний період від імені зазначених підприємств невстановлені особи документально оформляли неіснуючі фінансово-господарські операції, які нібито свідчили про реалізацію товарів (робіт, послуг) на адресу підприємств реально діючого сектору економіки. У подальшому учасниками організованої групи вказані підроблені документи передавались службовим особам суб`єктів господарювання реального сектору економіки, з метою їх відображення в бухгалтерському обліку та податковій звітності з метою незаконного зменшення податкових зобов`язань перед бюджетом.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до документів податкової звітності документів, ПП "ЛТК Альянс" (ЄДРПОУ 36587504) у період 2013-2014 років мало фінансово-господарські взаємовідносини з ПП «Віва Трейдінг» (ЄДРПОУ 39039070777), ПП "Топ Трейдінг" (ЄДРПОУ 38438310), ТОВ "Адіс-строй" (ЄДРПОУ 38227829).

Також встановлено, що основним постачальником ПП «Віва Трейдінг» (код за ЄДРПОУ 39039070777), згідно додатків №5 до декларації з податку на додану вартість та уточнюючих розрахунків, виступало ПП «Аурум 999» і ПП «Хол Авто», відповідно. При цьому реалізовані групи товарів та послуг, вказані невстановленими особами в податкових накладних ПП «Аурум 999», ПП «Хол Авто» виписаних для ПП «Віва Трейдінг», не відповідають реалізованій у подальшому продукції та виду діяльності цих товариств.

Крім того, встановлено, що ПП «Віва Трейдінг»», ПП «Аурум 999» і ПП «Хол Авто» не мають складських, виробничих власних чи орендованих приміщень, у власності та користуванні відсутні транспортні засоби, відсутні трудові ресурси, засновники, директор і головний бухгалтер підприємств в одній особі, що фактично унеможливлює фактичне здійснення господарських операцій вказаними суб`єктами господарської діяльності у відповідному обсязі.

Згідно з актами документальних перевірок ПП "ЛТК Альянс" (ЄДРПОУ 36587504) за період 2014-2015 роки контролюючим органом встановлені порушення податкового законодавства на суму 1 161 250 грн. з податку на додану вартість та 1045 125 грн. з податку на прибуток підприємств.

У результаті, кошти, які перераховуються на рахунки задіяних у незаконній схемі підприємств та, в подальшому, обготівковуються, є предметом кримінального правопорушення та одержані внаслідок вчиненнясуспільно небезпечного діяння, є доходами від вчинення кримінальних правопорушень та є джерелом погашення збитків завданих державі, внаслідок вчинення кримінального правопорушення, що відповідає визначеним у ч.1 ст.170 КПК України критеріям, а тому підлягають арешту з метою унеможливлення заподіяння шкоди державі.

В судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання та просив його задовольнити, наклавши арешт на кошти на вказаних рахунках.

Згідно ст. 172 КПК України розгляд клопотання проведено без виклику.

Вивчивши клопотання про арешт майна та дослідивши додані до нього копії матеріалів вказаного кримінального провадження, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Вирішуючи питання про накладення арешту судом враховано, що вимогами ч.1 ст.170 КПК України визначено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

У силу ч.2 ст.170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів.

Крім того, за ч.3 ст.170 КПК України визначено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Як встановлено судом на даний час проводиться розслідування кримінального провадження, в якому наявні обставини того, що з метою умисного ухилення від сплати податків, штучно завищували суми валових витрат підприємства та податкового кредиту з податку на додану вартість за рахунок відображення у бухгалтерському та податковому обліках придбання товарів, робіт та послуг у ПП «Оріон - Прайс» код за ЄДРПОУ 39161223, ПП «Буд - Сістем» код за ЄДРПОУ 39097034, ПП «Віва - Трейдінг» код за ЄДРПОУ 39070777, ПП «Аурум 999» код за ЄДРПОУ 37281141, ПП «Топ Трейдінг» код за ЄДРПОУ 38438310, які фактично відповідні роботи та послуги не виконували, товарно-матеріальні цінності не поставляли, що підтверджується проведеною перевіркою.

З урахуванням висновку акту документальної перевірки та зібраних матеріалах досудового розслідування, встановлені достатні підстави вважати, що розміром шкоди, завданої кримінальними правопорушеннями, вчиненими службовими особами ПП "ЛТК Альянс" (ЄДРПОУ 36587504), внаслідок умисного ухилення від сплати податків, є сума 3464500 грн.

Крім того, враховуючи несплату впродовж 2013-2014 років вищевказаної суми податків, ПП "ЛТК Альянс", закумулювало кошти на власних рахунках, у зв`язку з чим вказані грошові кошти, мають ознаки майна отриманого внаслідок вчинення кримінального правопорушення, оскільки мало місце зменшення зобов`язань підприємства, яке призвело до зростання власного капіталу, що є доходом в розумінні вимог Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», яке затверджено наказом Міністерства фінансів України №73 від 07.02.2013, та відповідно до вказаної статті підлягають конфіскації.

Поточний банківський рахунок використовуються невстановленими слідством особами для обготівковування грошових коштів, отриманих внаслідок проведених «псевдорозрахункових» фінансових операцій з підприємствами реального сектору економіки, а тому грошові кошти на рахунку вказаного підприємства в банку має значення доказів у цьому провадженні та відповідають критеріям за ч.1 ст.170 КПК України, а саме набуті злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину та в подальшому можуть бути конфісковані у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру та підлягають спеціальній конфіскації.

Вказані підстави обґрунтовують можливість задоволення клопотання про накладення арешту.

При цьому, судом враховано, що вказані кошти перебувають на рахунку № НОМЕР_1 , які належать ПП "ЛТК Альянс" (ЄДРПОУ 36587504) відкритий в АБ "Укргазбанк" (МФО 320478) за адресою м. Київ, вул. Єреванська, 1.

Крім того, слідчим доведено, що існують, передбачені законом підстави для арешту майна; надано достатньо доказів, які вказують на те, що грошові кошти призначалися для фінансування та матеріального забезпечення кримінального правопорушення, а також винагороди за його вчинення; враховано розумність та співмірність обмеження права власності завданням кримінального правопорушення; відсутність негативних наслідків арешту для майна інших осіб, а також з огляду на правову кваліфікацію кримінальних правопорушень за ч.1, ч.2 ст.205, ч.3 ст.209, ч.2, ч.3 ст.212 КК України.

Відповідно до вимогст. 59 ЗУ «Про банки та банківську діяльністю»арешт на майно або кошти банку, що знаходяться на його рахунках, арешт на кошти та інші цінності юридичних або фізичних осіб, що знаходяться в банку, здійснюються виключно за рішенням суду.

Враховуючи обставини кримінального провадження, з метою запобігання незаконному заволодінню та можливому незаконному вилученню цих коштів з вказаного банківського рахунку, надання можливості органу досудового розслідування всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження із використанням вказаних коштів на рахунку у вказаному банку, слідчий суддя приходить до висновку, що дане клопотання підлягає задоволенню, а саме щодо накладення арешту на грошові кошти вказаного товариства на цьому рахунку за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів та інших обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати працівникам.

З огляду на викладене, керуючись ст. ст. 170, 172, 173, 395 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України капітана податкової міліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №32013170000000044 від 10.01.2013 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1, ч.2 ст.205, ч.3 ст.209, ч.2, ч.3 ст.212 КК України, про накладення арешту на грошові кошти на рахунку, задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, що знаходяться на банківських поточних рахунках ПП "ЛТК Альянс" (ЄДРПОУ 36587504), № НОМЕР_1 (валюта: українська гривня) у розмірі 3464500 грн., що відкриті в АБ "Укргазбанк" (МФО 320478) за адресою м. Київ, вул. Єреванська, 1, та арешт на видаткові операції по цих рахунках за виключенням операцій зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів).

Ухвала виконується негайно слідчим.

На ухвалу слідчого судді безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга. Якщо ухвалу постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення. Відповідно до ст. 174 КПК України арешт може бути скасований за клопотанням власника або володільця майна, які не були присутніми при розгляді питання про арешт майна.

Слідчий-суддя:

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.09.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61848095
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/33238/16-к

Ухвала від 28.09.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні