Ухвала
від 04.10.2016 по справі 201/12655/16-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/12655/16-к

Провадження № 1кс/201/7707/2016

УХВАЛА

Іменем України

04 жовтня 2016 року м. Дніпропетровськ

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участюзаявника адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ «Технобурсервіс», прокурора ОСОБА_4 , розглянувши клопотанням адвоката ОСОБА_3 про скасування арешту грошових коштів та арешту рахунків, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах «Технобурсервіс», звернувся до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська з клопотанням, в якому просив суд скасувати арешт грошових коштів, які знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 та інші, відкриті ТОВ «Технобурсєрвіс» код за ЄДРПОУ 40241135 в ПАТ «ПУМБ» МФО 334851, в тому числі відмінити зупинення видаткових операцій по зазначеному рахунку.

В обгрунтування поданого клопотання заявник зазначив, що ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_5 від 10 травня 2016 року у справі №201/6478/16-к частково задоволено клопотання слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС України в Дніпропетровській області ОСОБА_6 по кримінальному провадженню №32016040000000024 внесеному до ЄРДР 15.04.2016 року за ч. 3 ст. 212 КК України, накладено арешт грошових коштів, які знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 та інші, відкриті ТОВ «Технобурсервіс» код за ЄДРПОУ 40241135 в ПАТ «ПУМБ» МФО 334851, в тому числі зупинені видаткові операції зазначеному рахунку за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) до бюджету або державних цільових фондів по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове пенсійне страхування та видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати.

Відомості про наявність будь-якого кримінального провадження у відношення посадових осіб ТОВ «Технобурсервіс» або вказаної юридичної особи відсутні.

В ухвалі зазначено, що кримінальне провадження проводиться щодо посадових осіб ТОВ «Техно-Бізнес», яким до теперішнього часу підозра не винесена та не оголошена. Посадовим особам ТОВ «Технобурсервіс» також підозра не вручена, цивільний позов до вказаних осіб та підприємства не пред`явлений.

Докази, на підставі яких було прийнято слідчим суддею рішення та які підтверджують наявність викладених в ухвалі обставин, в ухвалі суду не зазначені, цивільний позов у справі не заявлений.

Мотивуючи прийняте рішення слідчий суддя вказав, що він керувався положеннями ст.ст. 110, 168-169, 170-173 КПК України. При цьому слідчий суддя в ухвалі зазначив, що арешт необхідно накласти з метою встановлення обставин злочину та з метою відшкодування завданих збитків.

Заявник вважає, що самі грошові кошти на рахунках не є доказом обставин, викладених в ухвалі слідчого судді. Таким доказом є лише довідки про рух коштів за вказаними рахунками. Виходячи з цього, та враховуючи положення ст. 132 ч. 4 КПК України, достатнім заходом для забезпечення кримінального провадження та отримання доказів є отримання доступу до відомостей про рух коштів на рахунку підприємства.

А отже, накладення арешту на майно підприємства є порушенням права власності, яке не може бути обмежено у зв`язку з відсутністю заявленого позову та відсутністю будь-якого доказового значення в безготівкових грошових коштах на рахунках.

Адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечував, зазначивши, що досудове слідство у даному провадженні ще триває і має великий обсяг, що унеможливлює у невеликий термін перевірити походження арештованих коштів, тому зняття на даній стадії арешту унеможливить встановлення правомірності їх походження і прийняття відповідного рішення.

Суд розглядає клопотання без аудіофіксації судового засідання, оскільки такої заяви не надійшло.

Розглянувши клопотання, вивчивши матеріали справи, приходжу до наступного висновку.

Статтею 167 КПК України передбачено,що тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 2, ч. 3 ст. 170 КПК України, слідчий суддя або суд підчас судового провадження накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 цього Кодексу. Арешт може бути накладено на нерухоме та рухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або безготівковому вигляді, які перебувають у власності підозрюваного, обвинуваченого, які вчинили суспільно-небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову.

Згідно ст. 171 КПК України, слідчий має право, за погодженням з прокурором, в межах кримінального провадження звернутися до слідчого судді з клопотанням про арешт майна у виді речей, документів або грошей, в якому повинно зазначатись підстави, у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт майна; перелік і види майна, що належить арештувати; документи, що підтверджують право власності на майно, що належить арештувати.

Судом встановлено, що прокурорами відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Дніпропетровської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 32016040000000024 від 15.04.2016 за фактом вчинення службовими особами ТОВ «Техно-Бізнес» кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, яке перебуває у провадженні ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Відповідно до матеріалів провадження, службові особи ТОВ «Техно Бізнес» (ЄДРПОУ 34919251) зареєстрованого за адресою: Дніпропетровська область, с. Вільне, вул. Меліоративна, буд. 26, при здійсненні фінансово-господарської діяльності підприємства протягом 2014 року, в порушення п.п. 139.1.9, п. 139.1, ст. 139, п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України, шляхом безпідставного внесення до складу податкового кредиту фінансово-господарських відносин з ТОВ «Продтех Експорт», ТОВ «Санділ», ТОВ «Адела-Пром», та ТОВ «Скайгрупп» умисно ухилялися від сплати податку на додану вартість, чим спричинили фактичне ненадходження в бюджет держави грошових коштів в особливо великому розмірі на суму понад 3 500 000 грн.

Згідно наявної інформації встановлено, що на території м. Кривий Ріг здійснює незаконну діяльність група підприємств підконтрольна гр. ОСОБА_7 . Основна специфікація діяльності підприємств даної групи - здійснення різного роду підрядних робіт для Гірничозбагачувальних Комбінатів регіону.

Порушення податкового законодавства полягає у подальшому укладені договорів про виконання субпідрядних робіт з «ризиковими» підприємствами (формування «фіктивного» податкового кредиту з податку на додану вартість) та виведення грошових коштів в тіньовий обіг. До даної групи підприємств належать: ТОВ «Техно Бізнес», ТОВ «Криворіжбуд», ТОВ «Бізнесремонт», ТОВ «Технобурсервіс», ТОВ «Імедіс».

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_5 від 10 травня 2016 року у справі №201/6478/16-к частково задоволено клопотання слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС України в Дніпропетровській області ОСОБА_6 по кримінальному провадженню №32016040000000024 внесеному до ЄРДР 15.04.2016 року за ч. 3 ст. 212 КК України, накладено арешт грошових коштів, які знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 та інші, відкриті ТОВ «Технобурсервіс» код за ЄДРПОУ 40241135 в ПАТ «ПУМБ» МФО 334851, в тому числі зупинені видаткові операції зазначеному рахунку за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) до бюджету або державних цільових фондів по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове пенсійне страхування та видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати.

Відповідно до ст. 174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Досудове слідство у даному провадженні ще триває і має великий обсяг, що унеможливлює у невеликий термін перевірити походження арештованих коштів, тому зняття на даній стадії арешту унеможливить встановлення правомірності їх походження і прийняття відповідного рішення.

Грошові кошти ТОВ «Технобурсервіс» арештовані з урахуванням обставини, з якими закон пов`язує можливість накладення арешту та урахуванням співмірність втручання у господарську діяльність підприємства (обмеження арешту в частині обов`язкових платежів та оплати праці) з потребами кримінального провадження, а тому доводи клопотання про скасування арешту щодо не встановлення зазначених обставин є безпідставними.

Посилання заявника на те, що слідчим не надано доказів вини ТОВ «Технобурсервіс» та воно не має відношення до кримінального провадження не заслуговують на увагу, оскільки до завдання слідства та слідчого судді на даному етапі провадження не належить оцінювати, наскільки повно органом досудового розслідування зібрано доказів, що стосуються зазначеного кримінального провадження. Їх завдання полягає в тому, щоб дослідити ті вже наявні обставини кримінального правопорушення, які дають достатньо обґрунтовані підстави для накладення арешту на майно.

Як вбачається з ухвали, слідчим суддею були досліджені зазначені обставини та не знайдено у висновках органу досудового розслідування при зверненні з клопотанням про арешт майна порушень вимог КПК України та чогось очевидно безпідставного чи довільного. Всі інші обставини підлягають з`ясуванню судом під час розгляду справи по суті.

Вивчивши надані суду матеріали клопотання та докази на його обґрунтування, суд дійшов висновку, що заявником не було надано суду достатніх доказів на обґрунтування необхідності скасування вжитого ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська арешту майна заявника, зокрема те, що відпала потреба у подальшій наявності арешту на майні, провадження по справі закрито тощо.

З огляду на викладене та враховуючи, що слідчі дії тривають, необхідність накладення арешту не відпала, а також з метою захисту законних інтересів держави, оцінивши в сукупності надані докази, суд приходить до висновку про те, що заявником в зазначеному клопотанні про скасування арешту майна належним чином не було доведено, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба, або арешт накладено необґрунтовано.

Враховуючи вищевикладене, у задоволенні клопотання про скасування арешту слід відмовити у зв`язку з його безпідставністю.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 132, 167, 169, 171,173, 174 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_3 про скасування арешту грошових коштів, які знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 та інші, відкриті ТОВ «Технобурсєрвіс» код за ЄДРПОУ 40241135 в ПАТ «ПУМБ» МФО 334851, в тому числі відмінити зупинення видаткових операцій по зазначеному рахунку - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.10.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61863058
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту грошових коштів та арешту рахунків

Судовий реєстр по справі —201/12655/16-к

Ухвала від 04.10.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні