Постанова
від 03.10.2016 по справі 802/1312/16-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

03 жовтня 2016 р. Справа № 802/1312/16-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді:                              Віятик Н.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом: Жмеринської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Вінницькій області

до: товариства з обмеженою відповідальністю "Скайтек ЛТД"

про: стягнення заборгованості та накладення арешту на кошти та інші цінності, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Жмеринської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Вінницькій області (далі - Жмеринська ОДПІ, позивач) до товариства з обмеженою відповідальністю "Скайтек ЛТД" (далі - ТОВ "Скайтек ЛТД", відповідач) про стягнення заборгованості та накладення арешту на кошти.

Позовні вимоги мотивовано тим, що за відповідачем станом на 20.08.2016 року рахується заборгованість по єдиному податку з юридичних осіб в сумі 13840,06 грн. У добровільному порядку суму податкового боргу відповідач не сплачує, а відсутність у нього майна, яке може слугувати джерелом погашення податкового боргу, унеможливлює виконання покладених на податковий орган функцій щодо забезпечення виконання платником податків своїх зобов'язань. Наведене стало підставою для звернення податкового органу до суду з цим позовом.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, проте надав клопотання від 03.10.2016 року про розгляд справи за його відсутності в якій зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання також не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений завчасно та належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що за даних обставин можливо та доцільно розглянути дану адміністративну справу без участі сторін на підставі наявних в ній доказів, в порядку письмового провадження, що відповідає положенням ч.ч. 4, 6 ст. 128 КАС України.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив, що ТОВ "Скайтек ЛТД" перебуває на обліку в Жмеринській ОДПІ ГУ ДФС у Вінницькій області.

Так, підпунктом 16.1.4 п. 16.1 статті 16 ПК України передбачено обов`язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом.

Грошове зобов'язання платника податків відповідно до пп. 14.1.39 п. 14.1 ст. 14 України - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до п. 291.3. ст. 293 Податкового кодексу України юридична особа чи фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам Податкового Кодексу України, та реєструється платником єдиного податку в порядку визначеним цим Кодексом.

Згідно п. 293.1. ст. 293 Податкового кодексу України ставки єдиного податку встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, та у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Відповідно до п. 296.3. ст. 296 Податкового Кодексу України, платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Згідно з підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Кодексу не сплачена платником податків у встановлений цим Кодексом строк сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання, стають податковим боргом.

Відповідно до п. 14.1.175 ст. 14 ПК України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Як вбачається із матеріали справи, за відповідачем рахується податковий борг з по єдиному податку з юридичних осіб в сумі 13840,06 грн.

Дана заборгованість виникла у результаті несплати в повному обсязі грошового зобов'язання самостійно визначеного платником податків у податкових деклараціях за ІІ квартал 2015 року на суму 8564,16 грн. (з урахуванням переплати сума заборгованості становить 8535,86 грн.), за три квартали 2016 року в сумі 1039,20 грн., за 2015 рік в сумі 690,00 грн., за І квартал 2016 року в сумі 2675,00 грн., за ІІ квартал 2016 року 900,00 грн.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 59.1 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Виконуючи зазначені норми Закону, позивачем надіслано відповідачу податкову вимогу №57 від 12.10.2015 року. Проте, на даний час сума заборгованості не погашена.

Пунктом 59.5 ПК України встановлено, що у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Згідно положень пп. 20.1.34 п. 20.1 ст. 20 ПК України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 95.3 статті 95 ПК України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Пунктами 87.1 та 87.2 ст. 87 ПК України визначено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Згідно з п.п. 88.1, 88.2 ст. 88 ПК України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу. Право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення.

Відповідно до п. 89.1 ст. 89 ПК України право податкової застави виникає у разі: несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку п. 89.1.1 ст. 89 ПК України); несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу ( п. 89.1.2 ст. 89 ПК України).

Згідно із п. 89.3 ст. 89 ПК України майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника контролюючого органу, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Як вбачається із матеріалів справи, з метою виконання вимог п. 91.3 ст.91 ПК України щодо виявлення майна для складання опису Жмеринською ОДПІ були надіслані листи до установ, що адмініструють право власності на майно.

Згідно листа Територіального сервісного центру №0541 Регіонального СЦ у Вінницькій області МВС України від 10.05.2016 року № 31/2-3937 транспортних засобів за відповідачем не зареєстровано.

Барським районним відділом ДВС Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області повідомлено Жмеринську ОДПІ про відсутність в Державному реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про наявність нерухомого майна, що належить на праві власності відповідачу.

Державною інспекцією сільського господарства у Вінницькій області, на запит ОДПІ від 22.04.2016 року № 1372/17 повідомлено про відсутність зареєстрованої за відповідачем, сільськогосподарської техніки чи інвентарю.

Відділ Держгеокадастру у Барському районні листом від 04.05.2016 року №8-28-99.2-1258/2-16 повідомило Жмеринську ОДПІ про відсутність зареєстрованих за відповідачем земельних ділянок.

Таким чином, Жмеринською ОДПІ вжито передбачені податковим законодавством необхідні заходи щодо встановлення майна, яке може слугувати джерелом погашення податкового боргу.

Відсутність майна у ТОВ "Скайтек ЛТД" унеможливлює виконання покладених на податковий орган функцій щодо забезпечення виконання платником податків свої зобов'язань щодо погашення податкового.

Відповідно до п.п. 20.1.33 п. 20.1 ст. 20 ПК України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку, платника податків, який має податковий борг, у разі якщо у такого платника податків відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу;

Відповідно до п. 94.1 ст. 94 ПК України, адміністративний арешт майна платника податків є винятковим способом забезпечення виконання платником податків його обов'язків, визначених законом.

Податковим кодексом України визначено особливий порядок накладення адміністративного арешту на кошти на рахунку платника податків. Так, згідно з п. 94.4. ст. 94 ПК України, арешт може бути накладено контролюючим органом на будь-яке майно платника податків, крім коштів на рахунку платника податків. Застосування адміністративного арешту коштів на рахунку платника податків здійснюється виключно на підставі рішення суду шляхом звернення контролюючого органу до суду (пп. 94.6.2 п. 94.6. ст. 94 ПК України).

Отже, з урахуванням вищенаведених норм чинного законодавства та встановлених обставин справи, суд приходить до висновку про наявність підстав для накладення арешту на кошти ТОВ "Скайтек ЛТД", що знаходяться на рахунках у банківських установах в межах суми заявленої до стягнення заборгованості - 13840,06 грн.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджується дослідженими доказами, а тому адміністративний позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, Вінницький окружний адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Скайтек ЛТД" (код ЄДРПОУ 35599173) на користь місцевого бюджету м. Бар податковий борг по єдиному податку з юридичних осіб в сумі 13840 (тринадцять тисяч вісімсот сорок) гривень 06 копійок.

3. Накласти арешт на грошові кошти та інші цінності товариства з обмеженою відповідальністю "Скайтек ЛТД" (код ЄДРПОУ 35599173), що знаходяться на рахунках в установах банку, в межах суми податкового боргу в розмірі 13840 (тринадцять тисяч вісімсот сорок) гривень 06 копійок.

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя                    Віятик Наталія Володимирівна

Дата ухвалення рішення03.10.2016
Оприлюднено12.10.2016
Номер документу61868346
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/1312/16-а

Постанова від 03.10.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 08.09.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні