Рішення
від 26.09.2016 по справі 910/13622/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.09.2016Справа №910/13622/16

Суддя Господарського суду міста Києва Карабань Я.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом приватного акціонерного товариства Страхова компанія "ОНІКС" до приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "НОВА" про стягнення 211 896, 60 грн,

за участю представників сторін:

від позивача - Гришко Т.І. (довіреність № б/н від 21.09.2016);

Усікова Л.О. (довіреність № б/н від 25.08.2016);

від відповідача - не з'явилися;

В С Т А Н О В И В :

У липні 2016 приватне акціонерне товариство Страхова компанія "ОНІКС" (далі по тексту - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "НОВА" (далі по тексту - відповідач) про стягнення 211 896, 60 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що між позивачем та відповідачем був укладений договір від 21.03.2011 № 179 облігаторного пропорційного перестрахування наземного транспорту умовами якого регулюється страхування позивачем ризику виконання частки своїх зобов'язань за договорами добровільного страхування наземного транспорту у відповідача, які укладатиме позивач.

Між позивачем та відповідачем 29.03.2016 було укладено додаткову угоду № 6 до вищевказаного договору перестрахування відповідно до якої останній припинив свою дію з 14.04.2016. У строк до 14.04.2016 між сторонами були підписані відповідні переліки здійснених виплат та транспортних засобів, а також акт звірки взаєморозрахунків відповідно до яких відповідач зобов'язувався перерахувати позивачу узгоджену частину перестрахувальної премії, що підлягає поверненню позивачу на загальну суму 199 293, 31 грн. Однак відповідач свого зобов'язання за договором перестрахування не виконав, грошові кошти позивачу не перерахував, у зв'язку з чим останній звернувся до суду з даним позовом та просив стягнути з відповідача 199 293, 31 грн - суму основної заборгованості та 12 603, 29 грн - пеню.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.07.2016 порушено провадження у справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 30.08.2016.

26.08.2016 через відділ діловодства суду від позивача надійшли документи на виконання вимог ухвали суду від 28.07.2016, які судом долучено до матеріалів справи.

У судовому засіданні 30.08.2016 представник позивача підтримав позовні вимоги та надав суду додаткові документи для долучення до матеріалів справи.

Ухвалами Господарського суду міста Києва від 30.08.2016 та 12.09.2016 розгляд справи відкладався на 12.09.2016 та 26.09.2016 відповідно.

23.09.2016 через відділ діловодства суду від позивача надійшли додаткові пояснення по справі, які судом долучено до матеріалів справи.

У судове засідання, призначене на 26.09.2016 представник позивача з'явився, надав пояснення по суті спору та підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Ухвали у даній справі надсилалися сторонам на їх адреси місцезнаходжень, які відповідають відомостям, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а відтак, в силу ч. 1 ст. 64 Господарського процесуального кодексу України, сторони вважаються повідомлені про дату, час і місце розгляду справи належним чином.Крім того, в матеріалах справи містяться конверти з ухвалами суду, які повернуті з адреси місцезнаходження відповідача з відмітками відділення поштового зв'язку «за закінченням встановленого строку зберігання» .

У підпункті 3.9.1 пункту 3.9 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» (далі - Постанова № 18) зазначено, що, розпочинаючи судовий розгляд, суддя має встановити, чи повідомлені про час і місце цього розгляду особи, які беруть участь у справі, але не з'явилися у засідання. Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

У випадку нез'явлення в засідання представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Відповідач в жодне судове засідання свого повноважного представника не направив, обґрунтованих письмових пояснень із зазначенням поважних причин неявки його представника у судове засідання до суду не подав, правом, наданим ст. 59 ГПК України, не скористався, відзиву на позов від останнього до суду не надійшло, а тому, відповідно до положень ст. 75 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

У судовому засіданні 26.09.2016 судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Вивчивши матеріали справи, повно та всебічно дослідивши обставини справи та докази на їх підтвердження, заслухавши повноважного представника позивача, судом встановлено таке.

21.03.2011 між приватним акціонерним товариством «Страхова компанія «ОНІКС» (далі по тексту - позивач, перестрахувальник, ПрАТ «ОНІКС») та відкритим акціонерним товариством «Страхова компанія «НОВА», правонаступником якого є приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «НОВА» (далі по тексту - відповідач, перестраховик, ПрАТ «НОВА») був укладений договір № 179 облігаторного пропорційного перестрахування наземного транспорту (далі по тексту - договір перестрахування) предметом якого є страхування перестрахувальником на визначених даним договором умовах ризику виконання частини своїх зобов'язань зо договорами добровільного страхування наземного транспорту у перестраховика, які перестраховик укладатиме у відповідності з Правилами добровільного страхування наземного транспорту (крім залізничного) затверджених Першим заступником Генерального директора ПрАТ «ОНІКС» за № 6-1, або за договорами факультативного пропорційного перестрахування наземного транспорту (ковер-ноти), які укладені перестрахувальником в якості перестраховика, і доля відповідальності перестрахувальника за якими складає не менше 65 % від страхової суми (п. 2.2. договору перестрахування).

У подальшому між ПрАТ «ОНІКС» та ПрАТ «НОВА» були укладені додаткові угоди від 30.11.2011 № 1 (далі по тексту - додаткова угода 1), від 26.03.2012 № 2 (далі по тексту - додаткова угода 2), від 21.03.2013 № 3 (далі по тексту - додаткова угода 3), від 25.03.2014 № 4 (далі по тексту - додаткова угода 4), від 27.03.2015 № 5 (далі по тексту - додаткова угода 5) та від 29.03.2016 № 6 (далі по тексту - додаткова угода 6) до договору перестрахування.

Відповідно до додаткової угоди № 4 умови договору перестрахування викладено у новій редакції, а тому надалі пункти останнього викладено із урахуванням вищезазначеної додаткової угоди.

Під дію договору перестрахування не підпадають договори добровільного страхування наземного транспорту (крім залізничного), за якими оригінальним страхувальником є: ТОВ «Торговий дім «Укртатнафта ЛТД», ТОВ «Псьол ЛТД», ПАТ «Промислово-фінансовий банк», ТОВ «КРЕБОБОРИСПІЛЬ» (п. 2.2.1. договору перестрахування).

Згідно з п. 3.1. договору перестрахування, перестрахування здійснюється на облігаторній квотній основі.

У відповідності до п. 3.6. договору перестрахування перестрахувальник зобов'язується передавати, а перестраховик зобов'язується приймати в перестрахування частину відповідальності перестрахувальника по всіх транспортних засобах, прийнятих ним на страхування, починаючи з 01.04.2014.

Основний документообіг між сторонами здійснюється шляхом оформлення перестрахувальником щомісячного Переліку транспортних засобів (додаток № 2 до цього договору), Переліку здійснених витрат (додаток № 3 до цього договору) та Переліку збитків, які заявлені, але не сплачені (додаток № 4 до цього договору) (п. 3.11. договору перестрахування).

Перелік транспортних засобів повинен містити повний перелік автотранспортних засобів, по яким почала діяти у звітному місяці відповідальність перестраховика (п. 3.11.1. договору перестрахування).

Перелік здійснених виплат повинен містити повний перелік здійснених перестрахувальником у звітному місяці виплат страхового відшкодування, включаючи виплати, здійснені за попередніми страховими актами, по автотранспортним засобам, які перестраховані згідно з умовами цього договору (п. 3.11.2. договору перестрахування).

Перелік збитків, які заявлені, але не сплачені, повинен містити повний перелік збитків, які фактично мали місце за весь період дії даного договору, але по яким ще не завершено врегулювання та не проведені виплати страхового відшкодування (повністю або частково) перестрахувальником станом на останній день звітного місяця (п. 3.11.3. договору перестрахування).

Згідно з п. 3.16 договору перестрахування (із урахуванням додаткової угоди № 5) у випадку розірвання/дострокового припинення терміну дії договорів страхування/перестрахування або у випадку виключення зі списку застрахованого окремого транспортного засобу, які підпадають під дію даного договору перестрахування, перестрахувальник включає таку інформацію до переліку транспортних засобів за звітний період, в якому відбулося припинення, та вказує фактичний термін дії перестрахування по кожному окремому транспортному засобу, перестрахову премію за період дії перестрахування, розмір перестрахової премії, що підлягає зняттю з нарахування та, за необхідністю, поверненню перестрахувальнику (з урахуванням фактичних виплат частки перестраховика у страховому відшкодуванні) або доплати частини перестрахувальної премії перестраховику. Строк подання інформації до переліку транспортних засобів про дострокове розірвання договорів страхування (перестрахування) відповідає строку подання переліку транспортних засобів за звітний період. Датою проведення заліку зустрічних вимог є дата підписання відповідної угоди або переліку транспортних засобів, що містить інформацію про дострокове припинення (за виключенням випадків, коли конкретна дата вказана у цих документах). Строк перерахування перестрахувальної премії, яка підлягає поверненню перестрахувальнику визначається у п. 4.4.2.2. договору перестрахування.

Пунктом 4.2.2. договору перестрахування встановлено, що перестрахувальник зобов'язаний один раз на місяць, не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним місяцем, надавати перестраховику перелік транспортних засобів, перелік здійснених виплат, та перелік збитків, які заявлені, але не сплачені перестрахувальником. Вищевказані переліки оформлюються та надаються перестраховику в письмовому вигляді в двох примірниках. Один з двох примірників цих документів після їх підписання перестраховиком та скріплення печаткою, повертається перестрахувальнику протягом п'яти робочих днів з дня їх отримання перестраховиком. Перелік транспортних засобів, перелік здійснених виплат, та перелік збитків, які заявлені, але не сплачені перестрахувальником, після їх підписання, є невід'ємними частинами цього договору.

У відповідності до п. 4.4.2. договору перестрахування (із урахуванням додаткової угоди № 5) перестраховик зобов'язується протягом трьох робочих днів (з дня отримання від перестрахувальника переліку транспортних засобів, переліку здійснених виплат, переліку збитків, які заявлені, але не сплачені (за звітний період) підписати їх, скріпити печаткою та направити по одному з примірників на адресу перестрахувальника, якщо у перестраховика немає зауважень до отриманих документів. Протягом п'ятнадцяти робочих днів з дня підписання додаткової угоди або переліку транспортних засобів, що містить інформацію про припинення відповідальності перестраховика відносно окремих транспортних засобів, перерахувати перестрахову премію, що підлягає поверненню.

Якщо у перестраховика є зауваження до наданих перестрахувальником переліку транспортних засобів та/або переліку здійснених виплат, та/або переліку збитків, які заявлені але не сплачені (за звітний період), перестраховик протягом трьох робочих днів надавати їх у письмовій формі (п. 4.4.2.1. договору перестрахування)

Пунктом 10.1. договору перестрахування (із урахуванням додаткової угоди № 5) встановлено, що договір набирає чинності з 01.04.2015 і діє до 31.03.2016.

Згідно з п. 10.2. договору перестрахування перестраховик несе відповідальність по кожному наземному транспортному засобу, який перестрахований з цим договором (згідно з переліками застрахованих т/з за звітні періоди), до повного виконання прийнятих зобов'язань перед перестрахувальником, навіть якщо даний договір буде припинено достроково, або строк його дії скінчиться.

У відповідності до п. 11.1. договору перестрахування дія останнього припиняється за згодою сторін. Дострокове припинення дії цього договору за згодою сторін супроводжується підписанням додаткової угоди між сторонами.

Сторони несуть відповідальність одна перед одною за несвоєчасне виконання передбачених цим договором розрахунків у вигляді сплати пені в розмірі 0,1% від суми платежу, що прострочений, але не більше подвійної облікової ставки НБУ за кожен день затримки. Пеня сплачується за письмовою вимогою сторони, яка повинна була своєчасно одержати платіж (п. 13.2. договору перестрахування).

Згідно п. 1 додаткової угоди № 6 сторони, керуючись п. 11.1. договору, погодилися припинити з 14 квітня 2016 року дію договору перестрахування в частині перестрахування окремих транспортних засобів, згідно з переліком транспортних засобів, строк дії договорів страхування по яким не закінчився.

Сторони зобов'язалися не пізніше 14 квітня 2016 року оформити та підписати перелік транспортних засобів, що містить інформацію про припинення відповідальності перестраховика, відносно окремих транспортних засобів та підписати акт звірки взаємних розрахунків (п. 2 додаткової угоди № 6).

Відповідно до п. 3 додаткової угоди № 6 після підписання переліку транспортних засобів та акту звірки взаємних розрахунків сторони протягом п'ятнадцяти робочих днів зобов'язані провести взаємні розрахунки.

Як вбачається з матеріалів справи, 14.04.2016 між позивачем та відповідачем був підписаний акт звіряння розрахунків згідно з яким заборгованість відповідача перед позивачем складає 157 290, 64 грн.

Крім того, між сторонами підписано перелік транспортних засобів за період з 01.04.2016 № 179/2016-04/2 відповідно до якого перестрахова премія, що підлягає поверненню перестрахувальнику відповідачем складає 150 897, 25 грн.

Із урахуванням акту звірки взаєморозрахунків від 14.04.2016 позивач здійснив уточнення до переліку транспортних засобів за період з 01.04.2016 по 14.04.2016 № 179/2016-04/2 відповідно до якого сума заборгованості відповідача перед позивачем становить 158 842, 71 грн, а саме:

№ п/пСтрахувальникЗастрахований ТЗ, д.н.з.№ договору страхуванняПеріод перестрахуванняДата припинення договоруПерестрахова премія, що підлягає поверненню перестрахувальнику Перелік транспортних засобів за квітень 2015 року 1. ОСОБА_3 DAF TE 47, НОМЕР_2 061-2202 22.04.2015-21.04.2016 14.04.2016 50, 94 2. ОСОБА_3 DAF TE 47, НОМЕР_2 061-2202 22.04.2015-21.04.2016 14.04.2016 50, 27 3. ЛКО ТОВЗИЛ 130, АА3658МА 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 4, 44 4. ЛКО ТОВЗИЛ 130, АА6843МА 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 4, 44 5. ЛКО ТОВЗИЛ 431610, АА5316КО 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 3, 65 6. ЛКО ТОВЗИЛ 130, АА5313КО 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 4, 44 7. ЛКО ТОВЗИЛ 130, АА5301КО 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 4, 44 8. ЛКО ТОВЗИЛ 130, АА5308КО 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 4, 44 9. ЛКО ТОВЗИЛ 130, АА0924ЕН 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 4, 44 10. ЛКО ТОВЗИЛ 130, АА2749ЕВ 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 4, 44 11. ЛКО ТОВЗАЗ 110557, АА2835КЛ 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 10, 57 12. ЛКО ТОВЗАЗ 110558-40, АА2837КО 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 13, 11 13. ЛКО ТОВЗАЗ 110558-40, АА2741КО 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 13, 46 14. ЛКО ТОВЗАЗ 110558-40, АА2754КО 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 11, 71 15. ЛКО ТОВЗАЗ 110558-40, АА2760КО 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 13, 45 16. ЛКО ТОВЗАЗ 110558-40, АА2753КО 061-2208 21.04.2016-20.04.2016 14.04.2016 11, 04 17. ОСОБА_4 Hyundai Accent, НОМЕР_3 061-2211 27.04.2015-26.04.2016 14.04.2016 60, 69 Перелік транспортних засобів за травень 2015 року 18. ОСОБА_5 Toyota Rav4, НОМЕР_4 061-2221 24.05.2015-23.05.2016 14.04.2016 692, 28 19. Дніпро-МТО ТОВ Ford Transit, АА4406МТ 061-2222 21.05.2015-20.05.2016 14.04.2016 263, 03 20. ОСОБА_6 Mazda 6, НОМЕР_5 061-2224 16.05.2015-15.05.2016 14.04.2016 500, 87 21. ОВЕРКОМ ТОВКАМАЗ 53215, ВІ0368АІ 061-2219 16.05.2015-15.05.2016 14.04.2016 119, 71 22. ОВЕРКОМ ТОВКАМАЗ 53215, ВІ0367АІ 061-2219 16.05.2015-15.05.2016 14.04.2016 119, 71 23. ОВЕРКОМ ТОВНЕФАЗ 8332, ВІ8381ХХ 061-2219 16.05.2015-15.05.2016 14.04.2016 14, 76 24. ОВЕРКОМ ТОВНЕФАЗ 8332, ВІ8382ХХ 061-2219 16.05.2015-15.05.2016 14.04.2016 14, 76 Перелік транспортних засобів за червень 2015 року 25. СПЕЦКОМПЛЕКТ ФІРМА ТОВГАЗ 330202-414, ВІ9629АК 061-2230 19.06.2015-18.06.2016 14.04.2016 62, 42 26. СПЕЦКОМПЛЕКТ ФІРМА ТОВ Citroen Berlingo, ВІ7027АН 061-2230 19.06.2015-18.06.2016 14.04.2016 356, 31 27. Агропродрегіон ПП Chevrolet Cruze, ВІ4111СВ 061-2231 16.06.2015-15.06.2016 14.04.2016 0, 00 28. ОСОБА_7 Nissan Note, НОМЕР_6 061-2246 24.06.2015-23.06.2016 14.04.2016 0, 00 Перелік транспортних засобів за липень 2015 року 29. ОСОБА_8 Chevrolet Captiva, НОМЕР_7 061-2220 07.07.2015-06.07.2016 14.04.2016 0, 00 30. ОСОБА_9 Renault Trafic, НОМЕР_8 061-2229 16.07.2015-15.07.2016 14.04.2016 0, 00 31. Гірник ПрАТБульдозер, Liu Gong CLG B230, 01621ВІ 061-2232 02.07.2015-01.07.2016 14.04.2016 31, 48 32. ОСОБА_10 Nissan MicraНОМЕР_9 15.07.2015-14.07.2016 14.04.2016 6, 91 33. ПАТ «Кременчуцьке кар'єроуправління «КВАРЦ» Toyota Camry 3.5 061-2252 25.07.2015-24.07.2016 14.04.2016 326, 87 34. ПАТ «Кременчуцьке кар'єроуправління «КВАРЦ» Honda Pilot 061-2252 25.07.2015-24.07.2016 14.04.2016 545, 26 35. ВіЕйБі Лізинг ТОВЗернозбиральний комбайн New Holland CX 8080 Elevation, Жниварка New Holland 061-001/15/07-01 24.07.2015-23.07.2016 14.04.2016 3 789, 30 Перелік транспортних засобів за серпень 2015 року 36. ТОВ «Максі-Транс» Iveco Magirus, ВІ9263ВІ 061-2253 12.08.2015-11.08.2016 14.04.2016 76, 41 37. ТОВ «Максі-Транс» TATA LPT 613/38, ВІ4301АН 061-2253 12.08.2015-11.08.2016 14.04.2016 80, 61 38. ОСОБА_11 Skoda Rapid, НОМЕР_10 061-2254 15.08.2015-14.08.2016 14.04.2016 0, 00 39. ОСОБА_12 Skoda Rapid, НОМЕР_11 061-2255 22.08.2015-21.08.2016 14.04.2016 0, 00 40. ОСОБА_13 Honda Civic, НОМЕР_12 061-2260 21.08.2015-20.08.2016 14.04.2016 2 421, 83 41. ІНТЕР-ПАРТС ТОВ Fiat Nuovo Doblo, ВІ7010АІ 061-2262 27.08.2015-26.08.2016 14.04.2016 1 218, 80 42. ОСОБА_14 Hyundai Sonata, НОМЕР_13 061-2263 28.08.2015-27.08.2016 14.04.2016 5 448, 36 Перелік транспортних засобів за вересень 2015 року 43. ОСОБА_15 Mitsubishi Outlander, НОМЕР_14 061-2261 14.09.2015-13.09.2016 14.04.2016 3 004, 61 44. ОСОБА_16 DAF TE47WS, НОМЕР_15 061-2266 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 43, 36 45. ОСОБА_16 Renault 420, НОМЕР_16 061-2266 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 56, 25 46. ОСОБА_16 Renault Premium, НОМЕР_17 061-2266 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 56, 26 47. ОСОБА_16ППЦ VOZILA GORICA CPS 28, НОМЕР_18 061-2266 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 26, 26 48. ОСОБА_16ППЦ VOZILA GORICA CPS 34, НОМЕР_19 061-2266 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 38, 55 49. ОСОБА_16ППЦ VOZILA GORICA CPS 27, НОМЕР_20 061-2266 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 26, 26 50. ОСОБА_17 Renault Magnum AE 430, НОМЕР_21 061-2267 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 0, 00 51. ОСОБА_17 MAN, НОМЕР_22 061-2267 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 50, 32 52. ОСОБА_17 DAF XF 95 480, НОМЕР_23 061-2267 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 76, 96 53. ОСОБА_17 DAF 95 XF 430, НОМЕР_24 061-2267 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 80, 87 54. ОСОБА_17 MACK CX 613, НОМЕР_25 061-2267 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 58 ,17 55. ОСОБА_17ППЦ VOZILA GORICA PCS, НОМЕР_26 061-2267 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 26, 26 56. ОСОБА_17ПП MENCI, НОМЕР_27 061-2267 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 50, 36 57. ОСОБА_17Н/причіп KRONE SDP 27, НОМЕР_28 061-2267 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 14, 60 58. ЕЛІТ АЛЬФА ЛТД, приватне підприємство LAG GEUSENS GSA 24, ВІ8037ХТ 061-2268 25.09.2015-24.09.2016 14.04.2016 39, 68 59. ОСОБА_19 Citroen C3 Picasso, НОМЕР_29 061-2269 22.09.2015-21.09.2016 14.04.2016 0, 00 60. УКРАГРОЕНЕРГО ТОВТрактор колісний JOHN DEERE 6920, 09154 АІ 061-2265 11.09.2015-10.09.2016 14.04.2016 2 024, 59 61. УКРАГРОЕНЕРГО ТОВТрактор колісний JOHN DEERE 8360R, 09376АІ 061-2265 11.09.2015-10.09.2016 14.04.2016 11 710, 66 Перелік транспортних засобів за жовтень 2015 року 62. Гірник ПрАТ Hyundai Sonata, ВІ5858ВК 061-2280 03.10.2015-02.10.2016 14.04.2016 405, 04 63. ФЛАММА ТОВІЖ-2717-90, ВІ8763ВЕ 061-2292 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 201, 74 64. ФЛАММА ТОВ Hyundai Elantra, ВІ2736ВК 061-2292 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 343, 36 65. ФЛАММА ТОВГАЗ AC-G2705 ВП6, ВІ3589ВК 061-2292 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 302, 62 66. ФЛАММА ТОВ Hyundai Elantra, ВІ2738ВК 061-2292 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 272, 59 67. ФЛАММА ТОВ DODGE CALIBER, ВІ5123СА 061-2292 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 304, 10 68. ФЛАММА ТОВ VOLKSWAGEN TRANSPORTER, ВІ5120СА 061-2292 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 376, 41 69. ОСОБА_20ВАЗ 21074, НОМЕР_30 061-2293 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 0, 00 70. ФАВОРИТ ЛК ТОВПричіп SCHMITZ S01, АА6185ХО 061-2302 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 69, 48 71. ФФАВОРИТ ЛК ТОВ DAF FT 95XF 480, АА4938МН 061-2303 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 512, 21 72. ФАВОРИТ ЛК ТОВн/причіп цистерна VPS SN42-LPG-BN, АА2578ХМ 061-2282 31.10.2015-30.10.2016 14.04.2016 369, 45 73. ОСОБА_21 Renault Duster, НОМЕР_31 061-2284 03.10.2015-02.10.2016 14.04.2016 401, 85 74. ОСОБА_22 VOLKSWAGEN TOUAREG GP, НОМЕР_32 061-2296 20.10.2015-19.10.2016 14.04.2016 304, 14 75. ФАВОРИТ ЛК ТОВн/причіп цистерна VPS SN42-LPG-BN, АА8885ХТ 061-2297 21.10.2015-20.10.2016 14.04.2016 0, 00 76. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NQR 75, АА8169ОІ 061-001/15/10-01 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 800, 85 77. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NQR 75, АА8276ОІ 061-001/15/10-02 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 787, 09 78. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NQR 75, АА8153ОІ 061-001/15/10-03 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 781, 33 79. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NQR 75, АА6236ОК 061-001/15/10-04 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 773, 65 80. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NQR 75, АА6219ОК 061-001/15/10-05 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 773, 65 81. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NQR 75, АА8152ОІ 061-001/15/10-06 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 783, 25 82. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NQR 75, АА8245ОІ 061-001/15/10-07 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 800, 85 83. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NQR 75, АА6213ОК 061-001/15/10-08 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 804, 05 84. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NQR 75, АА8278ОІ 061-001/15/10-09 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 804, 05 85. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NQR 75, АА8239ОІ 061-001/15/10-10 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 1 800, 85 86. ВіЕйБі Лізинг ТОВВантажний автомобіль AC-G, АА2631ОТ 061-001/15/10-11 29.10.2015-28.10.2016 14.04.2016 938, 88 Перелік транспортних засобів за листопад 2015 року 87. Компанія «Крематорсировина» ТОВ Ford Focus, ВІ4795ВО 061-2305 26.11.2015-25.11.2016 14.04.2016 0, 00 88. ОСОБА_3 DAF CF85 430, НОМЕР_33 061-2307 24.11.2015-23.11.2016 14.04.2016 0, 00 89. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Peugeot 3008 Activ, АА2081ОН 061-001/15/11-01 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 882, 98 Збільшення премії 01.12.2015-31.10.2016 14.04.2016 1 916, 51 90. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Renault Logan Authentique, АА7907КХ 061-001/15/11-02 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 436, 53 91. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Renault Logan MCV Authentique AUT 15H T4, АА8931ІО 061-001/15/11-03 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 566, 59 92. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Renault Logan Privilege, АА3084ОІ 061-001/15/11-04 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 761, 38 93. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Renault Duster Expression H1B4 15H E4R, АА5968ОН 061-001/15/11-05 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 582, 87 94. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Renault Duster Expression H1B4 15H E4R, АА5946ОН 061-001/15/11-06 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 581, 49 95. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Peugeot 3008 Allure, АА5630КН 061-001/15/11-08 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 885, 90 96. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NQR 75/R, АА6026ОН 061-001/15/11-09 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 505, 25 Збільшення премії 01.12.2015-31.10.2016 14.04.2016 505, 24 97. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU NRL85, АА6024ОН 061-001/15/11-10 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 364, 83 Збільшення премії 01.12.2015-31.10.2016 14.04.2016 361, 77 98. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Honda CR-V, АА8171МК 061-001/15/11-11 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 958, 70 99. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Peugeot Boxer 335 L3, АА8594КК 061-001/15/11-13 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 345, 68 100. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Peugeot Boxer 335 L2, АА4456КН 061-001/15/11-14 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 246, 97 101. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Peugeot Boxer 335 L2, АА4413Кн 061-001/15/11-15 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 246, 97 102. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Peugeot 3001 Activ, АА4962ОН 061-001/15/11-16 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 379, 75 103. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Citroen C1 Tendance, АА1841ОЕ 061-001/15/11-17 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 320, 12 104. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Renault Kangoo Expression EXP15 080E4, АА5413ОВ 061-001/15/11-18 01.11.2015-31.10.2016 14.04.2016 0, 00 105. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Nissan Micra Tekna, АА0116ОЕ 061-001/15/11-19 05.11.2015-04.11.2016 14.04.2016 410, 18 106. ВіЕйБі Лізинг ТОВГАЗ А21R32-10, АА5264ОВ 061-001/15/11-20 05.11.2015-04.11.2016 14.04.2016 72, 05 Перелік транспортних засобів за грудень 2015 року 107. Гірник ПрАТБелАЗ 754ОВ, 00198ТВІ 061-2308 01.12.2015-30.11.2016 14.04.2016 2 264, 71 108. Гірник ПрАТБелАЗ 754ОВ, 00199ТВІ 061-2308 01.12.2015-30.11.2016 14.04.2016 2 264, 71 109. Гірник ПрАТМАЗ 533603-221, ВІ5827АО 061-2309 01.12.2015-30.11.2016 14.04.2016 0, 00 110. ВіЕйБі Лізинг ТОВЗернозбиральний комбайн New Holland CX 8080, 60402АА 061-001/15/12-01 17.12.2015-23.07.2016 14.04.2016 4 325, 62 111. ВіЕйБі Лізинг ТОВЗернозбиральний комбайн New Holland CX 8080, 60403АА 061-001/15/12-02 17.12.2015-29.07.2016 14.04.2016 4 460, 93 112. ВіЕйБі Лізинг ТОВЗернозбиральний комбайн New Holland CX 8080, 60404АА 061-001/15/12-03 17.12.2015-06.08.2016 14.04.2016 4 630, 54 113. ВіЕйБі Лізинг ТОВЗернозбиральний комбайн New Holland CR 9080, 60406АА 061-001/15/12-04 17.12.2015-14.08.2016 14.04.2016 5 431, 17 114. ВіЕйБі Лізинг ТОВЗернозбиральний комбайн New Holland CR 9080, 60405АА 061-001/15/12-05 17.12.2015-14.08.2016 14.04.2016 5 431, 17 115. ВіЕйБі Лізинг ТОВЖатка для збирання кукурудзи Fantini LOS, б/н 061-001/15/12-06 17.12.2015-30.11.2016 14.04.2016 1 819, 49 116. ВіЕйБі Лізинг ТОВЖатка для збирання кукурудзи Fantini LOS, б/н 061-001/15/12-07 17.12.2015-30.11.2016 14.04.2016 1 819, 49 117. ВіЕйБі Лізинг ТОВЖатка для збирання кукурудзи Fantini LOS, б/н 061-001/15/12-08 17.12.2015-30.11.2016 14.04.2016 1 819, 49 118. ВіЕйБі Лізинг ТОВЖатка для збирання кукурудзи Fantini LOS, б/н 061-001/15/12-09 17.12.2015-30.11.2016 14.04.2016 1 819, 49 119. ВіЕйБі Лізинг ТОВЗернозбиральний комбайн New Holland CR 9080, 60347АА 061-001/15/12-10 17.12.2015-14.08.2016 14.04.2016 5 431, 17 120. ВіЕйБі Лізинг ТОВЗернозбиральний комбайн New Holland CX 8080, 60350АА 061-001/15/12-11 17.12.2015-23.07.2016 14.04.2016 4 325, 62 121. ВіЕйБі Лізинг ТОВЗернозбиральний комбайн New Holland CX 8080, 60349АА 061-001/15/12-12 17.12.2015-23.07.2016 14.04.2016 4 325, 62 122. ВіЕйБі Лізинг ТОВСамоскидний напівпричіп WIELTON NW-3, АА5965ХО 061-001/15/12-13 17.12.2015-21.9.2016 14.04.2016 809, 01 123. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Hyundai HD (вант. автомобіль), АА0468ОВ 061-001/15/12-14 17.12.2015-31.07.2016 14.04.2016 537, 81 124. ВіЕйБі Лізинг ТОВ ISUZU F09304 (автобус), АА7369ОС 061-001/15/12-15 17.12.2015-24.10.2016 14.04.2016 4 444, 68 125. ВіЕйБі Лізинг ТОВМАЗ 551605, АА0217ОЕ 061-001/15/12-16 17.12.2015-30.11.2016 14.04.2016 1 947, 00 126. ВіЕйБі Лізинг ТОВЕкскаватор навантажувач колісний JCB 3СХ, 60273АА 061-001/15/12-17 17.12.2015-30.10.2016 14.04.2016 1 840, 09 127. ВіЕйБі Лізинг ТОВГАЗ ГАРЗ СС 3309 (загальний вант.самоскид), АА8146ОІ 061-001/15/12-18 17.12.2015-30.11.2016 14.04.2016 1 617, 00 128. ВіЕйБі Лізинг ТОВНавантажувач Everun ER, 62353АА 061-001/15/12-19 17.12.2015-27.11.2016 14.04.2016 1 485, 61 129. ВіЕйБі Лізинг ТОВНавантажувач CHL CPCD25, 62354АА 061-001/15/12-20 17.12.2015-27.11.2016 14.04.2016 830, 35 130. ВіЕйБі Лізинг ТОВТрактор New Holland T8.390, 62605АА 061-001/15/12-21 17.12.2015-30.11.2016 14.04.2016 9 418, 14 Перелік транспортних засобів за січень 2016 року 131. ВіЕйБі Лізинг ТОВ Hyundai Sonata, АА0732МА 061-001/16/01-01 16.01.2016-15.01.2017 14.04.2016 325, 53 132. ОСОБА_23 KIA Cerato, НОМЕР_34 061-2327 27.01.2016-26.01.2017 14.04.2016 297, 94 Перелік транспортних засобів за лютий 2016 року 133. ОСОБА_17 Mazda CX-9, НОМЕР_35 061-2311 09.02.2016-08.02.2017 14.04.2016 912, 06 134. Лізингова компанія ФАВОРИТ ТОВн/причіп цистерна VPS CN42-LPG-BN, АА2771ХМ 061-2312 06.02.2016-05.02.2017 14.04.2016 910, 07 135. Лізингова компанія ФАВОРИТ ТОВ MAN TGS 19.440, АА6416ОН 061-2328 05.02.2016-04.02.2017 14.04.2016 2 229, 51 136. Компанія Крематорсировина ТОВ Daewoo Lanos TF 69 Y, ВІ5318ВЕ 061-2330 10.02.2016-09.02.2017 14.04.2016 134, 42 137. ОСОБА_24 Great Wall Volex C30, НОМЕР_36 061-2332 09.02.2016-08.02.2017 14.04.2016 249, 09 138. Торсат ТОВ Toyota Land Cruiser 120 Prado, АА3247СЕ 061-2333 03.02.2016-02.02.2016 14.04.2016 7 716, 26 139. ОСОБА_25 Honda Jazz, НОМЕР_37 061-2347 16.02.2016-15.02.2017 14.04.2016 1 182, 01 Всього: 158 842, 71 З огляду на викладене, згідно уточненого переліку транспортних засобів за період з 01.04.2016 по 14.04.2016, частина перестрахувальної премії, що підлягає поверненню перестрахувальнику, за вирахуванням перестрахувальної премії, що належить до сплати перестраховику за попередні періоди згідно п. 4.2.3 договору у розмірі 1 812, 62 грн, становить 157 024, 89 грн.

Також сторонами був підписаний перелік здійснених виплат та урегульованих страхових випадків № 03/2016-179 до договору перестрахування за березень 2016 року відповідно до якого частка перестраховика у збитку та витратах на врегулювання збитку станом на 31.03.2016 складає 42 268, 42 грн, а саме:

- 11 750, 48 грн - за договором страхування від 30.10.2015 № 061-001/15/11-18;

- 868, 00 грн - за договором страхування від 13.02.2015 № 061-2185;

- 27 774, 94 грн - за договором страхування від 23.10.2015 № 061-2297;

- 1 875, 00 грн - за договором страхування від 07.10.2014 № 061-2153/3.

З огляду на викладене, загальна сума грошових коштів, що підлягає поверненню позивачу становить 199 293, 31 грн.

Пунктом 4.4.2. договору перестрахування (із урахуванням додаткової угоди № 5) встановлено, що перестраховик зобов'язується протягом трьох робочих днів (з дня отримання від перестрахувальника переліку транспортних засобів, переліку здійснених виплат, переліку збитків, які заявлені, але не сплачені (за звітний період) підписати їх, скріпити печаткою та направити по одному з примірників на адресу перестрахувальника, якщо у перестраховика немає зауважень до отриманих документів.

Спір між сторонами у справі, як стверджує позивач, виник внаслідок порушення відповідачем умов договору перестрахування та не відшкодуванням позивачу своєї частки страхового відшкодування збитків, у зв'язку з чим позивач звернувся до суду з даним позовом про стягнення з відповідача 199 293, 31 грн суми основного боргу та 12 603, 29 грн - пені.

Виходячи з викладених вище обставин та наявних у матеріалах даної справи доказів, суд зазначає таке.

Частиною 1 ст. 173 Господарського кодексу України встановлено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (ч. 7 статті 193 Господарського кодексу України).

Згідно з ч. 1 ст. 202 Господарського кодексу України господарське зобов'язання припиняється, зокрема, виконанням, проведеним належним чином.

Виходячи з умов договору, даний правочин за своєю правовою природою є договором перестрахування та договором страхування.

Згідно ст. 987 Цивільного кодексу України за договором перестрахування страховик, який уклав договір страхування, страхує в іншого страховика (перестраховика) ризик виконання частини своїх обов'язків перед страхувальником. Страховик, який уклав договір перестрахування, залишається відповідальним перед страхувальником у повному обсязі відповідно до договору страхування.

Частиною 1 ст. 12 Закону України «Про страхування» визначено, що перестрахування-страхування одним страховиком (цедентом, перестрахувальником) на визначених договором умовах ризику виконання частини своїх обов'язків перед страхувальником у іншого страховика (перестраховика) резидента або нерезидента, який має статус страховика або перестраховика, згідно з законодавством країни, в якій він зареєстрований.

Відповідно до ст. 355 Господарського кодексу України, об'єкти страхування, види обов'язкового страхування, а також загальні умови здійснення страхування, вимоги до договорів страхування та порядок здійснення державного нагляду за страховою діяльністю визначаються Цивільним кодексом України, цим Кодексом, законом про страхування, іншими законодавчими актами.

За договором страхування одна сторона (страховик) зобов'язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору (ст. 979 ЦК України).

Предметом договору страхування, згідно п. 3 ч. ст. 980 Цивільного кодексу України можуть бути майнові інтереси, які не суперечать закону з відшкодуванням шкоди, завданої страхувальником (страхування відповідальності).

Відповідно до ч. 1 ст. 984 Цивільного кодексу України страховиком є юридична особа, яка спеціально створена для здійснення страхової діяльності та одержала у встановленому порядку ліцензію на здійснення страхової діяльності. Страхувальником може бути фізична або юридична особа ( ч. 2 ст. 984 ЦК України).

Судом встановлено, що перелік здійснених виплат та урегульованих страхових випадків № 03/2016-179 до договору перестрахування за березень 2016 року відповідно до якого частка перестраховика у збитку та витратах на врегулювання збитку станом на 31.03.2016 складає 42 268,42 грн підписаний та скріплений відбитками печаток сторін, тобто відповідач погодив вказану суму заборгованості перед позивачем. Позивач направляв на адресу відповідача вимогу від 26.05.2016 № 122 про сплату вищевказаної суми заборгованості, однак відповідач залишив зазначену вимогу без задоволення, докази направлення та отримання якої відповідачем містяться в матеріалах справи.

Крім того, сторонами погоджено перелік транспортних засобів за період з 01.04.2016 № 179/2016-04/2 відповідно до якого перестрахова премія, що підлягає поверненню перестрахувальнику відповідачем складає 150 897, 25 грн, про що свідчать підписи на печатки сторін на останньому. 26.05.2016 позивач звернувся до відповідача з вимогою про сплату вказаної суми заборгованості, відповідач залишив зазначену вимогу без задоволення докази направлення та отримання якої відповідачем містяться в матеріалах справи.

14.04.2016 між позивачем та відповідачем був підписаний акт звірки взаєморозрахунків на щодо переліку транспортних засобів за період з 01.04.2016 № 179/2016-04/2 згідно з яким заборгованість відповідача перед позивачем становить 157 290, 64 грн. З урахуванням вказаного акту звірки позивач 22.06.2016 здійснив уточнений перелік транспортних засобів за період з 01.04.2016 № 179/2016-04/2 відповідно до якого перестрахова премія, що підлягає поверненню перестрахувальнику відповідачем складає 157 024, 89 грн.

На виконання 4.4.2. договору перестрахування уточнений перелік транспортних засобів за період з 01.04.2016 № 179/2016-04/2 був направлений на адресу відповідача, яка відповідає відомостям внесеним до Єдиного держаного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (02660, м. Київ, вул. М. Раскової, 11), для підписання та оплати, що підтверджується описом вкладення у цінний лист, поштовим чеком та відповідними конвертами, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідач вказане поштове відправлення не отримав у зв'язку з тим, що «за закінченням встановленого терміну зберігання», про що свідчить відмітка відділення поштового зв'язку на конвертах, документи, надіслані йому позивачем не підписав, заборгованість за договором перестрахування у розмірі 199 293, 31 грн згідно вказаних переліків у встановлений договором строк не оплатив, зауважень до вказаного переліку здійснених виплат та урегульованих страхових випадків № 03/2016-179 до договору перестрахування за березень 2016 року та перелік транспортних засобів за період з 01.04.2016 № 179/2016-04/2 не навів. Також, у матеріалах справи відсутнє мотивоване рішення відповідача про відмову у виплаті страхового відшкодування в порядку, встановленому п. 4.4.2.1. договору перестрахування.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про порушення відповідачем свого грошового зобов'язання за договором перестрахування, що призвело до виникнення заборгованості останнього перед позивачем в розмірі 199 293, 31 грн.

До того ж, відповідач у жодне судове засідання не з'явився, доказів, що підтверджують оплату ним заборгованості перед позивачем, або спростовують доводи позивача, суду не надав. Відтак, суд вважає вимогу позивача щодо стягнення з відповідача основного боргу у розмірі 199 293, 31 грн обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню в повному обсязі, з тих підстав, що факт наявності заборгованості у відповідача перед позивачем належним чином останнім доведено та підтверджено документально.

Крім того, позивач просив суд стягнути з відповідача пеню у розмірі 12 603, 29 грн.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Пунктом 4.4.2. договору перестрахування також встановлено, що протягом п'ятнадцяти робочих днів з дня підписання додаткової угоди або переліку транспортних засобів, що містить інформацію про припинення відповідальності перестраховика відносно окремих транспортних засобів, перестраховик зобов'язаний перерахувати перестрахувальнику перестрахову премію, що підлягає поверненню.

Як вбачається з матеріалів справи, між сторонами 14.04.2016 були підписані та скріплені печатками перелік транспортних засобів за період з 01.04.2016 № 179/2016-04/2, перелік здійснених виплат та урегульованих страхових випадків № 03/2016-179 до договору перестрахування за березень 2016 року та акт звірки взаєморозрахунків. Із урахуванням п. 4.4.2. договору перестрахування, кінцевим терміном виконання зобов'язання зі сплати страхового відшкодування є 10.05.2016, а прострочення виконання зобов'язання настало з 11.05.2016.

Судом встановлено, що відповідач у визначений договором строк свого обов'язку з оплати товару не виконав, допустивши прострочення виконання грошового зобов'язання.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Частиною 1 ст. 612 Цивільного кодексу України визначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно зі ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Частиною 1 статті 230 Господарського кодексу України встановлено, що штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

У відповідності до частин 1, 3 статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Частиною 6 ст. 231 Господарського кодексу України передбачено, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Згідно з ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Суд, перевіривши наданий позивачем розрахунок пені, дійшов висновку, що вказаний розрахунок виконаний позивачем невірно, у зв'язку з цим, суд здійснив власний розрахунок пені:

№Дата та номер документу, на підставі якого здійснено розрахунок пеніСума боргуПеріод простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУСума пені за період прострочення 1перелік транспортних засобів за період з 01.04.2016 № 179/2016-04/2, перелік здійснених виплат та урегульованих страхових випадків № 03/2016-179 до договору перестрахування за березень 2016 року 199 293, 31 11.05.2016-26.05.2016 16 19 3 319, 74 27.05.2016-23.06.2016 28 18 5 503, 77 24.06.2016-15.07.2016 22 16, 5 3 964, 03 Всього: 12 787, 54

Здійснивши власний розрахунок пені, суд встановив, що їх розмір є більшим ніж заявлено позивачем до стягнення. Суд зазначає, що п. 2 ч. 1 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України йому надано право виходити за межі позовних вимог, якщо це необхідно для захисту прав і законних інтересів позивачів або третіх осіб з самостійними вимогами на предмет спору і про це є клопотання заінтересованої сторони. Позивачем, як заінтересованою особою, відповідного клопотання подано не було, тому сума пені підлягає стягненню в розмірі, визначеному позивачем, а саме 12 603, 29 грн.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги про стягнення з відповідача суми у розмірі 211 896, 60 грн підлягають задоволенню в повному обсязі.

Витрати по сплаті судового збору відповідно до ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються відповідача.

З урахуванням викладеного, керуючись ст. ст. 1, 4, 12, 22, 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов приватного акціонерного товариства Страхова компанія "ОНІКС" задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з приватного акціонерного товариства "СТРАХОВА КОМПАНІЯ "НОВА" (02660, м. Київ, вул. Марини Раскової, 11, ідентифікаційний код 31241449, з будь-якого його рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання рішення суду) на користь приватного акціонерного товариства Страхова компанія "ОНІКС" (39627, м. Кременчук, квартал 278, буд. 22-Б, ідентифікаційний номер 32079024, на будь-який його рахунок, виявленого державним виконавцем під час виконавчого провадження) заборгованість у розмірі 211 896 (двісті одинадцять тисяч вісімсот дев'яносто шість) гривень 60 копійок , а також судовий збір в розмірі 3 178 (три тисячі сто сімдесят вісім) гривень 45 копійок.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду через Господарський суд м. Києва шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня підписання повного тексту рішення.

Повне рішення складено 06 жовтня 2016 року.

Суддя Я.А. Карабань

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.09.2016
Оприлюднено12.10.2016
Номер документу61871886
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/13622/16

Рішення від 26.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 12.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 30.08.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 28.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні