Рішення
від 05.10.2016 по справі 914/1935/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.10.2016р. Справа№ 914/1935/16

Господарський суд Львівської області у складі судді Галамай О.З. при секретарі судового засідання Прокопів І.І. розглянув справу

за позовом Львівської міської ради, м.Львів

до відповідача 1 : Приватного підприємства "Гарантекспо", м.Львів

до відповідача 2: ТзОВ "АВР-Буд", м.Львів

про звільнення земельної ділянки та приведення до попереднього стану

В судове засідання з'явились:

від позивача: ОСОБА_1 - представник (довіреність №1104-вих-124 від 02.03.2016р.);

від відповідача 1 : не з'явився;

від відповідача 2 : не з'явився.

Представнику позивача роз'яснено права та обов'язки, передбачені ст. ст. 20, 22 ГПК України.

Фіксація судового процесу технічними засобами в порядку ст. 81-1 ГПК України не здійснювалася через відсутність відповідного клопотання.

Суть спору: На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Львівською міською радою до відповідача-1: приватного підприємства «Гарантекспо» та до відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю «АВР-Буд» про звільнення земельної ділянки та приведення до попереднього стану.

Ухвалою суду від 22.07.2016р. порушено провадження у справі та призначено до розгляду на 05.09.2016р.

Ухвалою суду від 05.09.2016 розгляд справи відкладено на 21.09.2016р. з підстав, викладених в ухвалі. Ухвалою суду від 21.09.2016 р. розгляд справи продовжено на 15 днів в порядку ст. 69 Господарського процесуального кодексу України та відкладено її розгляд на 05.10.2016 р.

Представник позивача в судовому засіданні 05.10.2016р. позовні вимоги підтримав повністю з підстав, викладених в позовній заяві та додаткових письмових обгрунтуваннях (вх.№39753/16 від 05.10.2016 р.).

Відповідачі участі уповноважених представників в судове засідання не забезпечили, причин неявки не повідомили, вимог ухвал суду від 22.07.2016р., 05.09.2016 р. та 21.09.2016 р. не виконали.

За таких обставин, суд вважає, що справа може бути розглянута відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за відсутності представників відповідачів, за наявними в справі матеріалами.

В судовому засіданні 05.10.2016р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суд, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, встановив наступне:

07.12.2011 р. між Львівською міською радою (Орендодавець) та Приватним підприємством «Гарантекспо» (Орендар) укладено Договір оренди землі відповідно до умов якого Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 0,0732га, яка знаходиться у м. Львові на вул.. ОСОБА_2ОСОБА_3, 70 для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. Договір укладено на 10 років до 30.09.2020 року.

Між Приватним підприємством «Гарантекспо» (Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «АВР-Буд» (Генпідрядник) 06.01.2015 р. укладено Договір Генпідряду в капітальному будівництві № 06-01/2015. Умовами п. 2.1. даного Договору передбачено, що Замовник доручає, а Генпідрядник зобов'язується на свій ризик, власними та/або залученими силами, з використанням матеріалів власного постачання та матеріалів Замовника, виконати за завданням Замовника Роботи на Об'єкті (будівництво житлового будинку по вул. Сахарова, 70 у м. Львові) та передати їх результати Замовнику в установлений даним Договором строк відповідно до умов даного Договору. Замовник зобов'язується надати Генпідряднику будівельний майданчик (Фронт робіт).

Наказом Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради № 112 від 18.03.2015 року з метою встановлення тимчасового огородження будівельного майданчика для проведення робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку по вул. ОСОБА_2 ОСОБА_3, 70, згідно листів Приватного підприємства «Гарантекспо» Товариству з обмеженою відповідальністю «АВР-Буд» дозволено обмежити рух транспортних засобів на вул.Куликівській, навпроти буд. №5, з 09:00год. 21.03.2015 р. до 20:00год. 01.07.2015 р. (п.1.1. Наказу) та згідно погодженої схеми організації руху транспорту в місці виконання робіт зобов'язано встановити необхідні дорожні знаки, конуси, бар'єри огороджувальні та інформаційні щити (п.1.2. Наказу).

Як стверджує позивач, Приватним підприємством «Гарантекспо» та Товариством з обмеженою відповідальністю «АВР-Буд» не виконано вимоги Наказу Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради № 112 від 18.03.2015 року щодо відновлення руху транспорту по вул. Куликівській з 01.07.2015р.

Так, як зазначено в ОСОБА_3 обстеження земельної ділянки на території Франківського району м.Львова від 30.06.2016 р., загальна площа ділянки проїжджої частини на вул. Куликівській, на якій розміщено паркан (складається з металевої огорожі та бетонних блоків) ПП «Гарантекспо», становить 18 кв.м.

Отже, позивач просить суд зобов'язати Приватне підприємство «Гарантекспо» та Товариство з обмеженою відповідальністю «АВР-Буд» звільнити самовільно зайняту земельну ділянку проїжджої частини біля будинку Куликівська, 5, загальною площею 18 кв. м. та привести дану земельну ділянку до попереднього стану шляхом демонтажу металевої огорожі та бетонних блоків за власний рахунок.

Також позивач просить судові витрати покласти на відповідача. Проаналізувавши всі обставини та матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають до задоволення.

При прийнятті рішення, суд виходив з наступного:

Статтею 13 Конституції України встановлено, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією .

Згідно ст. 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Статтею 2 Земельного кодексу України передбачено, що земельні відносини - це суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею. Суб'єктами земельних відносин є громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування та органи державної влади.

Завданням земельного законодавства є регулювання земельних відносин з метою забезпечення права на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави, раціонального використання та охорони земель.

Згідно зі ст. 80 Земельного кодексу України суб'єктами права власності на землі комунальної власності є територіальні громади, які реалізують це право безпосередньо або через органи місцевого самоврядування. Дана норма кореспондується зі ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до якої територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на землю.

Частиною 1 статті 83 Земельного кодексу України передбачено, що Землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю.

Статтею 12 Земельного кодексу України встановлено, що розпорядження землями територіальної громади міста, передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб, надання земельних ділянок у користування, прийняття рішення щодо звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок відноситься до повноважень міської ради.

Частиною 1 ст. 116 Земельного кодексу України передбачено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Згідно вимог п. 34 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виключною компетенцією сільських, селищних, міських рад є вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Як вбачається із матеріалів справи, 07.12.2011 р. між Львівською міською радою (Орендодавець) та Приватним підприємством «Гарантекспо» (Орендар) укладено Договір оренди землі відповідно до умов якого Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 0,0732га, яка знаходиться у м. Львові на вул. ОСОБА_2ОСОБА_3, 70 для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. Договір укладено на 10 років до 30.09.2020 року.

Між Приватним підприємством «Гарантекспо» (Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «АВР-Буд» (Генпідрядник) 06.01.2015 р. укладено Договір Генпідряду в капітальному будівництві № 06-01/2015. Умовами п. 2.1. даного Договору передбачено, що Замовник доручає, а Генпідрядник зобов'язується на свій ризик, власними та/або залученими силами, з використанням матеріалів власного постачання та матеріалів Замовника, виконати за завданням Замовника Роботи на Об'єкті (будівництво житлового будинку по вул. Сахарова, 70 у м. Львові) та передати їх результати Замовнику в установлений даним Договором строк відповідно до умов даного Договору. Замовник зобов'язується надати Генпідряднику будівельний майданчик (Фронт робіт).

Відповідно до ч.1 ст. 16 Закону України «Про автомобільні дороги» Вулиці і дороги міст та інших населених пунктів знаходяться у віданні органів місцевого самоврядування і є комунальною власністю. Статтею 17 даного закону передбачено, що управління функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів здійснюється відповідними органами місцевого самоврядування, у віданні яких вони знаходяться.

Відповідно до ч.1 ст. 20 Закону України «Про автомобільні дороги» органи місцевого самоврядування в частині управління функціонуванням і розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів мають право в тому числі встановлювати за погодженням з відповідними державними органами з безпеки дорожнього руху тимчасові обмеження на рух транспортних засобів при проведенні ремонтних та інших робіт на вулицях і дорогах міст та інших населених пунктів.

Наказом Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради № 112 від 18.03.2015 року з метою встановлення тимчасового огородження будівельного майданчика для проведення робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку по вул. академіка ОСОБА_3, 70, згідно листів Приватного підприємства «Гарантекспо» Товариству з обмеженою відповідальністю «АВР-Буд» дозволено обмежити рух транспортних засобів на вул. Куликівській, навпроти буд. №5, з 09:00год. 21.03.2015 р. до 20:00год. 01.07.2015 р. (п.1.1. Наказу) та згідно погодженої схеми організації руху транспорту в місці виконання робіт зобов'язано встановити необхідні дорожні знаки, конуси, бар'єри огороджувальні та інформаційні щити (п.1.2. Наказу).

Однак, як стверджує позивач, Приватним підприємством «Гарантекспо» та Товариством з обмеженою відповідальністю «АВР-Буд» станом на момент розгляду даної справи не виконано вимоги Наказу Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради № 112 від 18.03.2015 року щодо відновлення руху транспорту по вул. Куликівській з 01.07.2015р.

Статтею 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» визначено термін «самовільне зайняття земельної ділянки» - це будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Згідно зі ст. 212 Земельного кодексу України самовільно зайнятті земельні ділянки підлягають повернення власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснення за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачами не виконано (в матеріалах справи відсутні докази протилежного) п. 1.2. Наказу Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради № 112 від 18.03.2015 року, про що свідчить ОСОБА_3 обстеження земельної ділянки на території Франківського району від 30.06.2016 р., в якому зазначено, що загальна площа ділянки проїжджої частини на вул. Куликівській, на якій розміщено паркан (складається з металевої огорожі та бетонних блоків) ПП «Гарантекспо», становить 18 кв.м.

Отже, з огляду на викладене, беручи до уваги те, що відповідачами не надано суду доказів виконання п. 1.2. Наказу Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради № 112 від 18.03.2015 року щодо відновлення руху транспорту по вул. Куликівській з 01.07.2015р., вимога позивача до відповідачів про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки проїжджої частини біля будинку Куликівська, 5, загальною площею 18 кв. м. та приведення даної земельної ділянки до попереднього стану шляхом демонтажу металевої огорожі та бетонних блоків за власний рахунок є законною і обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 32 ГПК України, доказами у справі є будь - які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Ст. 33 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ст. 34 ГПК України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

В силу вимог ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Згідно вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, при задоволенні позову витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються на відповідачів.

Керуючись статтями 3, 4, 4 1 , 4 2 , 4 3 ,4 4 , 4 5 ,4 6 ,12, 22, 32, 33, 34, 35, 36, 43, 49, 69, 75, 82, 84, 85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задоволити.

2. Зобов'язати Приватне підприємство «Гарантекспо» ( 79034, АДРЕСА_1, ідентифікаційний код юридичної особи: 35501342) та Товариство з обмеженою відповідальністю «АВР-Буд» (79014, м. Львів, вул. Личаківська, 145/1, ідентифікаційний код юридичної особи: 37484497) звільнити самовільно зайняту земельну ділянку проїжджої частини біля будинку Куликівська, 5, загальною площею 18 кв. м. та привести дану земельну ділянку до попереднього стану шляхом демонтажу металевої огорожі та бетонних блоків за власний рахунок.

3. Стягнути з Приватного підприємства «Гарантекспо» ( 79034, АДРЕСА_1, ідентифікаційний код юридичної особи: 35501342) на користь Львівської міської ради (79006, м. Львів, пл. Ринок,1, ідентифікаційний код юридичної особи: 04055896) - 689,00 грн. судового збору.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «АВР-Буд» (79014, м. Львів, вул. Личаківська, 145/1, ідентифікаційний код юридичної особи: 37484497) на користь Львівської міської ради (79006, м. Львів, пл. Ринок,1, ідентифікаційний код юридичної особи: 04055896) - 689,00 грн. судового збору.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст.85 ГПК України, може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду в порядку та строки, передбачені ст.ст.91-93 ГПК України.

Наказ видати у відповідності до ст. 116 ГПК України.

Повний текст рішення виготовлений та підписаний 10.10.2016 р.

Суддя Галамай О. З.

Дата ухвалення рішення05.10.2016
Оприлюднено17.10.2016
Номер документу61931591
СудочинствоГосподарське
Сутьзвільнення земельної ділянки та приведення до попереднього стану В судове засідання з'явились: від позивача: ОСОБА_1 - представник (довіреність №1104-вих-124 від 02.03.2016р.); від відповідача 1 : не з'явився; від відповідача 2 : не з'явився. Представнику позивача роз'яснено права та обов'язки, передбачені ст. ст. 20, 22 ГПК України. Фіксація судового процесу технічними засобами в порядку ст. 81-1 ГПК України не здійснювалася через відсутність відповідного клопотання

Судовий реєстр по справі —914/1935/16

Рішення від 05.10.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 21.09.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 22.07.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні