Ухвала
від 02.03.2016 по справі 760/1035/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №1- кс/760/2389/16

760/1035/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2016 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю детектива ОСОБА_3 , розглянувши клопотання сторони кримінального провадження - детектива Третього підрозділу (відділу) детективів Головного Підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3 , погоджене із заступником керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52016000000000001 від 11.01.2016, за ознаками злочину, передбаченого ч.5ст.191, ч.2 ст.364 КК України, -

в с т а н о в и в:

Детектив Національного антикорупційного бюро України звернувся з клопотанням, в якому просив надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Дане клопотання обґрунтоване тим, що третім підрозділом (відділу) детективів Головного Підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України провадиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №52016000000000001 від 11.01.2016, за ознаками злочину, передбаченого ч.5ст.191, ч.2 ст.364 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначив, що службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в результаті здійснення державної закупівлі метизної продукції для потреб ІНФОРМАЦІЯ_3 , зловживаючи своїм службовим становищем, вчинили розтрату коштів державного підприємства в особливо великому розмірі. Відповідальність за такі дії передбачено ч.5 ст.191 КК України.

Проведеним аналізом інформації (отриманої від АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » згідно протоколу тимчасового доступу до речей та документів від 04.02.2016р.) про рух коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » встановлено, що отримані від державного підприємства кошти в розмірі понад 26 млн. грн. були перераховані на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » № НОМЕР_1 у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ». Відповідно до інформації, отриманої від ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (протокол тимчасового доступу від 23.02.2016р.) з вказаного рахунку кошти в сумі 1625000,00 гривень були перераховані на користь ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_7 », рахунок № НОМЕР_2 в ПуАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » з призначенням платежу «розробка технічної документації».

Проведеним оглядом матеріалів тимчасового доступу до речей та документів ПуАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (протокол від 12.02.2016р.) встановлено, що отримані від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » кошти в розмірі 1625 000 гривень були частково перераховані товариством « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на такі рахунки в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »: НОМЕР_3 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за с/г продукцію без ПДВ;26008455014786, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) за с/г продукцію без ПДВ.

З метою проведення аналізу наступного руху коштів, визначення рахунків та осіб, яким перераховувалися державні кошти, встановлення фактів розрахунку з постачальниками за придбану продукцію або конвертацію коштів в готівку, встановлення осіб причетних до відкриття та керування рахунками, отримання доказів розтрати коштів державного підприємства, виникла необхідність в здійсненні тимчасового доступу до речей та документів про рух коштів по вказаних рахунках з по-секундною реєстрацією із зазначенням часу (дат, годин, хвилин) проведення платежів, з вхідним та вихідним сальдо, дебетовими та кредитовими оборотами за кожен операційний банківський день, з розшифровкою кореспондентів (назва, код ЄДРПОУ, номер рахунку, назва банку, МФО банку), дати та часу проведення та призначення платежу по рахунку, роздруківок протоколів обліку інформації про IP-адреси пристроїв, з яких відбувався доступ до системи «Клієнт-Банк», оригіналів документів юридичної справи, пов`язаних з відкриттям рахунків та їх використанням (в тому числі картки зі зразками підписів та відбитків печаток, заяви на видачу готівки вказаних підприємств, заяви на отримання чекових книжок по вказаних рахунках, чеки на отримання готівкових коштів та платіжних доручень по рахунках).

У Національного антикорупційного бюро України є підстави вважати, що зазначені речі та документи відносно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , МФО НОМЕР_7 ), як у банка, що обслуговує ці підприємства по вказаних рахунках.

Отримані за результатами тимчасового доступу та вилучені речі і документи з відомостями про рух коштів по вищевказаних рахунках дадуть змогу встановити факти отримання державних коштів, наступних операцій з цими коштами, їх руху, наявності чи відсутності розрахунків з контрагентами, виведення коштів у готівку та будуть використанні в даному кримінальному провадженні в якості доказів розтрати коштів державного підприємства.

Враховуючи те, що відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність» документи з відомостями про рух коштів по рахунках становлять банківську таємницю, отримати потрібні докази та довести наведені вище обставини в інший спосіб, аніж шляхом тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, неможливо.

Необхідність вилучення оригіналів юридичної справи щодо ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », обґрунтовується тим, що ці документи виготовлені в єдиному екземплярі, безпосередньо свідчать про причетність службових осіб вказаних підприємств або інших осіб до відкриття та керування рахунками, організації виведення коштів в готівку, містять зразки підписів цих осіб, та без вилучення оригіналів цих речей і документів існує реальна загроза їх зміни чи знищення. Оригінали документів будуть передані для проведення відповідних експертиз, результати яких будуть використані як докази у справі.

Також, в обґрунтування клопотання детектив зазначав, що необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів, можливість зняти з них копії та здійснити вилучення окремих речей та документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Детектив просив постановити ухвалу про надання тимчасового доступу до зазначених документів без виклику представників особи, у володінні якої вони знаходяться, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Слідчій суддя відповідно до частини другої ст. 163 КПК України визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику представників особи за наведених детективом підстав.

Згідно з ч.1 ст.107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних заходів не здійснювалась.

Вивчивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, відносяться відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно ст.60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банківською таємницею є інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку. Зокрема, банківською таємницею є відомості про банківські рахунки клієнтів, операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи вищевикладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази доданих до них, зважаючи на те, що вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для можливості встановлення дійсних обставин справи, вважаю за можливе клопотання задовольнити.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, суд,-

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Надати детективам Третього підрозділу (відділу) детективів Головного Підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 тимчасовий доступ до речей і оригіналів документів, які становлять банківську таємницю та перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , МФО НОМЕР_7 ):відомостей про рух коштів (з можливістю вилучення їх копій шляхом надання банком інформації, збереженої на належним чином ідентифікованому лазерному диску (компакт-диску) з відповідним супровідним листом, що засвідчує достовірність збережених даних) за період з 01.06.2015р. по час ухвалення рішення з по-секундною реєстрацією із зазначенням часу (дат, годин, хвилин) проведення платежів, з вхідним та вихідним сальдо, дебетовими та кредитовими оборотами за кожен операційний банківський день проведення платежів, розшифровкою кореспондентів, призначення платежу по розрахункових рахунках відкритих в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » наступними клієнтами банку:ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) щодо рахунку № НОМЕР_3 ;ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) щодо рахунку № НОМЕР_8 ; оригіналів: документів юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », пов`язаних з відкриттям вказаних рахунків, їх використанням, карток зі зразками підписів та відбитків печаток, що діяли в період з моменту відкриття рахунку, а також наявні копії паспортів осіб, яким надано право підпису та розпорядження коштами підприємства, заяв на видачу готівки, заяв на отримання чекових книжок по вказаних рахунках, чеків на отримання готівкових коштів, платіжних доручень по рахунках та інших документів юридичної справи з можливістю вилучення вказаних оригіналів; роздруківок протоколів обліку інформації про IP-адреси пристроїв, з яких відбувався доступ до системи «Клієнт-Банк» з зазначенням адрес та телефонів за якими встановлено та через які здійснювався зв`язок з сервером банку по вказаних рахунках (журнал транзакцій використання електронних ключів).

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.03.2016
Оприлюднено15.03.2023

Судовий реєстр по справі —760/1035/16-к

Ухвала від 09.03.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Глиняний Віктор Петрович

Ухвала від 06.02.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Ухвала від 17.01.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 17.01.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 17.01.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 17.01.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 16.01.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 16.01.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

Ухвала від 29.08.2016

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Глиняний Віктор Петрович

Ухвала від 08.11.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні