Ухвала
від 07.10.2016 по справі 209/3735/16-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

Справа № 209/3735/16-к

Провадження № 1-кс/209/796/16

УХВАЛА

Іменем України

07 жовтня 2016 року слідчий суддя Дніпровського районного суду м.Дніпродзержинська Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши клопотання з доданими матеріалами слідчого Дніпровського ВП Кам`янського ВП ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні № 12016040790001871,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні, в якому просить надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомитись з ними та зробити їх копії.

На обгрунтування клопотання зазначено, що 31.08.2016 року до чергової частини Дніпровського ВП Кам`янського ВП ГУНП в Дніпропетровській області надійшло депутатське звернення народного депутата України ОСОБА_5 , в якому останній пояснив, що із засобів масової інформації йому стало відомо про ймовірний факт нахабного розкрадання бюджетних коштів під час фарбування огорожі дамби ІНФОРМАЦІЯ_2 . Також ОСОБА_5 просить провести ретельну перевірку викладених у зверненні фактів.

За даним фактом 31.08.2016 року відомості викладені в заяві були внесені до ЄРДР з правовою кваліфікацією - ч.1 ст. 191 КК України.

З цією метою були направлені відповідні запити до ІНФОРМАЦІЯ_3 для отримання копій документів та проведення подальшого їх аналізу для спростування або підтвердження фактів викладений у зверненні народного депутата ОСОБА_5 .

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» визначено суб`єктів відповідальності за корупційні правопорушення. Відповідно до пунктів 1-3 частини першої статті 4 цього Закону особам забороняється використовувати свої службові повноваження та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди або у зв`язку з прийняттям обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб.

Згідно зі статтею 5 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» спеціально уповноваженими суб`єктами у сфері протидії корупції є органи прокуратури, спеціальні підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ України, по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України, якщо інше не передбачено законом.

Метою Закону України «Про здійснення державних закупівель» є створення конкурентного середовища у сфері державних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про здійснення державних закупівель» закупівлі здійснюються за наступними принципами: добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія та ефективність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; об`єктивна та неупереджена оцінка пропозицій конкурсних торгів; запобігання корупційним діям і зловживанням.

Таким чином єдиним шляхом перевірити факти і відомості викладені в депутатському зверненні є витребування та аналіз документів ведення господарської діяльності суб`єктів господарювання за вищезазначеними фактами.

Від директора ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_6 був отриманий лист про те, що витребування будь якої документації по договору №214-16 від 25.04.2016 року, укладеному між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ІНФОРМАЦІЯ_4 може бути лише на підставі слідчого судді про тимчасовий доступ до документів.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучення завірених належним чином всіх необхідних документів, які перебувають у володіння ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання, посилався на обставини, викладені в ньому та довів достатні підстави про необхідність доступу до вказаних документів з можливістю вилучення завірених належним чином всіх необхідних документів.

Прокурор в суді просив задовольнити клопотання слідчого та надати тимчасовий доступ до вказаних у клопотанні документів, з можливістю вилучення завірених належним чином всіх їх копій, оскільки зазначені документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, і не включають документів, які містять охоронювальну законом таємницю.

Заслухавши слідчого, думку прокурора, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України т имчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч.5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Статтею 164 КПК України передбачено, що в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено: 4) прізвище, ім`я та по батькові фізичної особи або найменування юридичної особи, які мають надати тимчасовий доступ до речей і документів.

Із доданих до клопотання матеріалів вбачається, що відомості, які містяться у документах, що вказані у клопотанні, можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а особи, які мають доступ до вказаних документів, можуть знищити або замінити їх, а тому клопотання слідчого, згідно ч.2 ст. 163 КПК України, підлягає розгляду, без виклику представника ІНФОРМАЦІЯ_6 , у володінні якої знаходиться оригінали документів, до яких слідчий просить надати доступ.

Враховуючи, що документи містять інформацію про ведення господарської діяльності суб`єктами господарювання, яка має суттєве значення для спростування або підтвердження фактів, викладених у зверненні народного депутата, і не становлять собою охоронювальну законом таємницю, є підстави для задоволення клопотання слідчого, що буде сприяти повному та всебічному розслідуванню кримінального провадження, встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України,

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання слідчого Дніпровського ВП Кам`янського відділу поліції ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів.

Надати слідчому Дніпровського ВП Кам`янського ВП ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_4 тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до:

- договору №214-16 від 25.04.2016 року, що укладений між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ІНФОРМАЦІЯ_4 з усіма додатками та доповненнями;

- документації про кваліфікаційні вимоги до учасників відкритих торгів по предмету закупівлі: «Виконання робіт з фарбування огорожі на мостовому переході дамби ГЕС в м.Кам`янське» які відбулися в 2016 році, у разі здійснення процедури закупівлі;

- документації про розкриття конкурсних пропозицій учасників торгів (реєстр отриманих пропозицій, протокол про розкриття пропозицій конкурсних торгів, протокол засідання членів комітету з конкурсних торгів, інформацію про відхилені пропозиції конкурсних торгів, протокол оцінки конкурсних торгів, повідомлення про акцепт пропозиції конкурсних торгів, повідомлення про результати процедури закупівлі, тощо);

- реєстру документів, наданих у складі пропозиції конкурсних торгів на адресу ІНФОРМАЦІЯ_7 з боку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » для участі в торгах; договорів підряду (додаткові угоди), із змінами та додатками, що укладені в 2016 році між ІНФОРМАЦІЯ_8 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на виконання робіт з фарбування огорожі на мостовому переході дамби ГЕС в м. Кам`янське;

- актів Ф КБ-2в, Ф КБ-3, рахунків-фактури, платіжних доручень, накладних та товарно-матеріальних цінностей, довіреностей на отримання ТМЦ, актів приймання-передачі, товарно-транспортних накладних, угод з перевізниками, тощо за вказаними вище договорами;

- локальних кошторисів (кошториси, підсумкова відомість ресурсів, договірна ціна, пояснювальні записки, листування, тощо) згідно яких ІНФОРМАЦІЯ_8 була визначена вартість робіт.

Надати слідчому Дніпровського ВП Кам`янського ВП ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_4 можливість ознайомитися із вказаними документами та зробити їх копії.

Строк дії цієї ухвали один місяць з дня її постановлення з 07 жовтня 2016 року по 07 листопада 2016 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей та документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

СудДніпровський районний суд м.Дніпродзержинська
Дата ухвалення рішення07.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу61942889
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —209/3735/16-к

Ухвала від 07.10.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Байбара Г. А.

Ухвала від 07.10.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Байбара Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні