Ухвала
від 12.10.2016 по справі 200/17576/16-к
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

12.10.16

У Х В А Л А Справа № 200/17577/16-к

Ім`ям України Провадження № 1-кс/200/9614/16

12 жовтня 2016 року м. Дніпро

Слідчий суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю прокурора відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Дніпропетровської області молодшого радника юстиції ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні у приміщенні суду у м.Дніпрі клопотання прокурора по кримінальному провадженню №42016040000000844 від 28.09.2016 року про проведення перевірки, -

В С Т А Н О В И В:

12 жовтня 2016 року прокурор відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Дніпропетровської області молодший радник юстиції ОСОБА_2 звернувся до суду із клопотанням, про надання дозволу на проведення позапланової перевірки з питань дотримання ТОВ «Мета Оіл» (ЄДРПОУ 39847915) вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Мета Оіл» (ЄДРПОУ 39847915) під час реалізації пального, використання земельних ділянок.

Необхідність проведення позапланової з дотримання вимог законодавства з питань промислової безпеки та охорони праці слідчий обґрунтував тим, що ним здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016040000000844 від 28.09.2016 рок, за ознакою складу злочинів, передбачених ч. 3 ст. 197-1, ч. 1 ст. 272, ч. 1 ст. 241 КК України

Згідно з матеріалами наданого прокурорм клопотання, встаговлено, що Прокуратурою області 28.09.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за № 42016040000000844 за фактом вчинення службовими особами ТОВ «Мета Оіл» (ЄДРПОУ 39847915), ТОВ «Трейд Коммодіті» (ЄДРПОУ 30536344), ТОВ «Август Пром» (ЄДРПОУ 39176765), ТОВ «Капітал ХХІ сторіччя» (ЄДРПОУ 40191996), ТОВ «Нафта Кепітал груп» (ЄДРПОУ 38812640), ТОВ «Скайторг» (ЄДРПОУ 38954216) кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 197-1, ч. 1 ст. 272, ч. 1 ст. 241 КК України, а саме самовільне будівництво будівель та споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці; порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей та настання інших тяжких наслідків; забруднення або інша зміна природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров`я людей або для довкілля речовинами або іншими матеріалами промислового або іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для життя, здоров`я людей та для довкілля.

Зокрема, до прокуратури області надійшла інформацію управління СБУ в Дніпропетровській області № 55/6/2-5796 від 13.09.2016 щодо порушення вимог законодавства України у діях службових осіб ТОВ «Мета Оіл» (ЄДРПОУ 39847915) під час реалізації бензину, дизельного палива та скрапленого газу на автозаправних станціях «SKY» за адресами: м. Дніпро, вул. Генерала Пушкіна, 42-Б; м. Кам`янське, просп. Аношкіна, 65-А; м. Кам`янське, вул. Михайла Грушевського, 219; м. Павлоград, вул. Харківська, 7Д; м. Новомосковськ, вул. Сучкова, 66-Д.

Так, зазначені АЗК знаходяться у місцях значного скупчення людей (переважно у районах розташування ринків та торгівельних центрів), становлять підвищену небезпеку для населення та екології регіону.

Встановлено, що жоден з об`єктів, які експлуатує ТОВ «Мета Оіл» (ЄДРПОУ 39847915), не має дозволу на викиди в атмосферу (відповідно до екологічного законодавства являється підставою для заборони діяльності об`єкта), не всі земельні ділянки під об`єктами виділені у користування та використовуються за призначенням, відсутні дозвола ГУ Держпраці на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що створює ризик виникнення надзвичайних подій у вигляді техногенних аварій та катастроф, що може спричинити людські жертви, забруднення навколишнього природного середовища і нанесення матеріальної шкоди державним інтересам.

Крім цього, відповідно до інформації департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Дніпропетровській області № 1004-9/1922 від 12.08.2016, згідно з даними єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, відсутні відомості стосовно дозвільних документів від замовника ТОВ «Мета Оіл».

Паливо, яке реалізують вищезазначені АЗК, закуповується ТОВ «Мета Оіл» (ЄДРПОУ 39847915) у виробників ТОВ «Трейд Коммодіті» (ЄДРПОУ 30536344), ТОВ «Август Пром» (ЄДРПОУ 39176765), ТОВ «Капітал ХХІ сторіччя» (ЄДРПОУ 40191996), ТОВ «Нафта Кепітал груп» (ЄДРПОУ 38812640), ТОВ «Скайторг» (ЄДРПОУ 38954216) та має негативні характеристики під час його використання та низьку якість, що може вказувати на порушення технологічного процесу та умов безпосереднього виробництва вказаної групи підакцизних товарів, а також на відсутність повного пакету дозвільної документації на здійснення вищевказаної діяльності.

Всі вищевказані юридичні особи пов`язані фактичними власниками, організаторами, керівниками а також спільним фактичним місцезнаходженням здійснення господарської діяльності.

Таким чином, для з`ясування обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, виникла необхідність у проведенні перевірки з питань додержання вимог земельного законодавства під час використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території Петриківської селищної ради Петриківського району Дніпропетровської області.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав у повному обсязі та прохала задовольнити. Надав пояснення аналогічні його тексту.

Постановою Кабінету Міністрів України № 698 від 19.08.2016 затверджено Порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, який визначає механізм здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду (далі - нагляд).

Згідно п. 1, 2 Постанови КМУ «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» від 13.08.2014 № 408, надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ч.1, п. 5 ч. 4, 7,8 Положення «Про Положення про Державну екологічну інспекцію України», Держекоінспекція України входить до системи органів виконавчої влади та утворюється для забезпечення реалізації державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. Держекоінспекція України відповідно до покладених завдань здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням центральними органами виконавчої влади та їх територіальними органами, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності і господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами - нерезидентами вимог: б) законодавства про використання та охорону земель щодо: консервації деградованих і малопродуктивних земель; збереження водно-болотних угідь; виконання екологічних вимог при наданні у власність і користування, в тому числі в оренду, земельних ділянок; здійснення заходів щодо запобігання забрудненню земель хімічними і радіоактивними речовинами, відходами, стічними водами; додержання режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, а також територій, що підлягають особливій охороні; додержання екологічних нормативів з питань використання та охорони земель. Держекоінспекція України відповідно до покладених завдань проводить перевірку з питань, що належать до її компетенції, видає за їх результатами обов`язкові для виконання приписи, розпорядження. Держекоінспекція України здійснює свої повноваження безпосередньо та через свої територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, морські екологічні інспекції (Азовська, Азово-Чорноморська, Північно-Західного регіону Чорного моря). Держекоінспекція України у процесі виконання покладених на неї завдань взаємодіє в установленому порядку з іншими органами виконавчої влади, допоміжними органами і службами, утвореними Президентом України, з органами місцевого самоврядування, відповідними органами іноземних держав і міжнародних організацій,

профспілками та організаціями роботодавців, а також підприємствами, установами, організаціями.

Розглянувши клопотання, вислухавши пояснення прокурора, дослідивши надані до нього додатки, приходжу до висновку про те, що воно підлягає задоволенню з наведених у ньому підстав, оскільки наданими матеріалами достатньо повно обґрунтовується факт вчинення кримінального правопорушення, який можна довести шляхом проведення позапланової перевірки з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Мета Оіл» (ЄДРПОУ 39847915) під час реалізації пального, використання земельних ділянок.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 93, 104, 110, 159-166, 309, 369, 371-372 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Дніпропетровської області молодшого радника юстиції ОСОБА_2 - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення, в межах кримінального провадження № 42016040000000844 від 28.09.2016 року, порушеного за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 197-1, ч. 1 ст. 272, ч. 1 ст. 241 КК України, позапланової перевірки з питань дотримання вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Мета Оіл» (ЄДРПОУ 39847915) під час реалізації пального, використання земельних ділянок, на яких розміщенні автоматичні заправочні комплекси за адресами:

-м. Дніпро, вул. Генерала Пушкіна, 42-Б;

-м. Кам`янське, просп. Аношкіна, 65-А;

-м. Кам`янське, вул. Михайла Грушевського, 219;

- АДРЕСА_1 ;

- м. Новомосковськ, вул. Сучкова, 66-Д

Проведення позапланової перевірки дотримання вимог законодавства під час використання земельних ділянок та дотримання вимог екологічного та природоохоронного законодавства при експлуатації промислового або іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для життя, здоров`я людей та для довкілля доручити співробітникам Державної екологічної інспекції в Дніпропетровській області.

Визначити термін проведення позапланової перевірки у 10 робочих днів з 18 по 31 жовтня 2016 року включно, без урахування вихідних та святкових днів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу61977583
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення перевірки

Судовий реєстр по справі —200/17576/16-к

Ухвала від 12.10.2016

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Литвиненко І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні