Ухвала
від 10.10.2016 по справі 206/5487/16-к
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/5487/16-к

1-кс/206/343/16

УХВАЛА

10 жовтня 2016 року слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Дніпрі клопотання слідчого СВ Самарського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення по кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016040700001050 від 07.09.2016 року, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,

в с т а н о в и в:

26 вересня 2016 року до Самарського районного суду м. Дніпропетровська із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, звернувся слідчий ОСОБА_3 .

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що в провадженні СВ Самарського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016040700001050 від 07.09.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 07.09.2016 до Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області надійшов рапорт від о/у ІНФОРМАЦІЯ_1 , про те що в ході проведення комплексу оперативних заходів по перевірці достовірності даних внесених до щорічних звітів за формою 10ПІ, що подавались до ІНФОРМАЦІЯ_2 у 2014 - 2015 роках підприємствами зареєстрованими на території Самарського району м. Дніпра, встановлено внесення завідомо неправдивих даних до звітів за формою 10ПІ з метою уникнення сплати штрафних санкцій до державного бюджету.

Також, під час досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що Дніпропетровське обласне підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) перебуває на податковому обліку в ІНФОРМАЦІЯ_4 (Самарський район) та має податкову адресу: АДРЕСА_1 основним видом діяльності є неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Директором даного підприємства є ОСОБА_4 , головним бухгалтером є ОСОБА_5 .

В ході досудового розслідування було встановлено, що посадові особи Дніпропетровського обласного підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) при складані звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів за формою №10-ПІ за період з 2014 по 2015 роки в графі «середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність» вказали кількість осіб 1 та 1 чоловіка відповідно.

Однак, згідно наданої інформації з ІНФОРМАЦІЯ_5 , щодо кількості офіційно працевлаштованих працівників та кількості співробітників, які мають статус інвалідності згідно наданих звітів з єдиного внеску застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за 2014 - 2015 роки встановлено, що чисельність інвалідів згідно поданого звіту з єдиного внеску Дніпропетровського обласного підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) складає 0 та 1 чоловіка відповідно.

Таким чином, при здачі щорічних звітів за формою 10ПІ у 2014-2015 роках посадові особи Дніпропетровського обласного підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) внесли до офіційних документів завідомо неправдиві відомості в результаті чого зависили середньооблікову кількість штатних працівників інвалідів, чим виконали норму працівників інвалідів, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 ЗУ «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Таким чином останні не сплачували до бюджету адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів в період з 2014 року по 2015 рік. Внаслідок вищевказаних дій було завдано збитки державному бюджету.

У зв`язку з цим, під час досудового розслідування виникла необхідність в одержанні оригіналів податкової звітності Дніпропетровського обласного підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за 2014 - 2015 роки, що знаходяться у Дніпропетровського обласного підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, іншим способом здобути необхідні відомості, ніж отримати тимчасовий доступ до податкової звітності Дніпропетровського обласного підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме: шляхом її вилучення на підставі ухвали слідчого судді, що має доказове значення у кримінальному провадженні, неможливо, крім того, дані документи знаходяться у безпосередньому володінні співробітників вказаного підприємства, які можуть бути причетними до прикриття незаконної діяльності, тобто існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, які знаходяться у зацікавлених осіб, з метою ухилення від відповідальності.

На підставі викладеного просить задовольнити клопотання і винести ухвалу про тимчасовий доступ з можливістю вилучення речей та оригіналів документів Дніпропетровського обласного підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за місцем реєстрації підприємства за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- звітів за формою 10ПІ за 2014-2015 р.р., (який подається до відділення ІНФОРМАЦІЯ_2 );

- звітів про суми нарахованої ЗП застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за 2014-2015 р.р;

- звітів за формою 1 ДФ за 2014-2015 р. р;

- штатних розкладів за 2014-2015 р.р. (з вказівкою ІПН);

- списку працівників (інвалідів), з вказівкою з якого періоду останні працювали на підприємстві, на якій посаді, група інвалідності та з якого періоду встановлена;

- документів, що посвідчують статус інваліда у працівників, які працювали на підприємстві в 2014-2015 р.р. та їх індивідуальних податкових номерів;

- наказів про прийняття на роботу та звільнення працівників-інвалідів які працювали на підприємстві в 2014-2015 р.р.;

- належним чином завірену копію статуту підприємства який діяв в 2014 2015 р.р.;

- належним чином завірену копію посадової інструкції головного бухгалтера та директора за 2014 2015 р.р.;

- наказів про прийняття на роботу та звільнення головного бухгалтера, директора підприємства за 2014-2015 р.р.;

- комп`ютерної техніки за допомогою якої виготовлялись звіти та інша документація, яка знаходяться у володінні Дніпропетровського обласного підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання погоджено з прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1, оформлене відповідно до вимог ст. 160 Кримінального процесуального кодексу України.

Від слідчого ОСОБА_3 надійшла заява про розгляд клопотання за його відсутності.

Інші учасники в судове засідання не з`явилися, повідомлялися належним чином, причина неявки невідома.

Розглянувши матеріали клопотання, приходжу до висновку про необхідність задовольнити частково клопотання про надання тимчасового доступу до речей та їх вилучення з огляду на наступне.

У відповідності до ст. 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом ст. 162 Кримінального процесуального кодексу України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації; відомості, які можуть становити лікарську таємницю; відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій; конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; відомості, які можуть становити банківську таємницю; особисте листування особи та інші записи особистого характеру; інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних; державна таємниця.

Положенням ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

У повістці про судовий виклик, що слідчий суддя, суд надсилає особі, у володінні якої знаходяться речі і документи, зазначається про обов`язок збереження речей і документів у тому вигляді, який вони мають на момент отримання судового виклику.

Слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Врахувавши дійсні обставини справи, вважаю клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає частковому задоволенню.

Такі висновки засновані перед усім на тому, що зазначені речі, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні у зв`язку з тим, що іншими способами не можливо довести обставини, які слід доказати за допомогою вищенаведених речей, що не може бути здійснено іншим шляхом.

Проте не підлягає задоволенню клопотання в частині надання тимчасового доступу до комп`ютерної техніки за допомогою якої виготовлялись звіти та інша документація, яка знаходяться у володінні Дніпропетровського обласного підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 », оскільки надається доступ до документів, вилучення техніки призупинить роботу Дніпропетровського обласного підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а також надання тимчасового доступу до речей та документів та їх вилучення оперуповноваженим УЗЕ в Дніпропетровській області ДЗЕ НПУ, які до даного кримінального провадження не мають відношення.

На підставі викладеногота керуючись ст.ст. 159-166, 369, 370, 371, 372, 376 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання слідчого СВ Самарського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення по кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016040700001050 від 07.09.2016 року, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України задовольнити частково.

Зобов`язати Дніпропетровське обласне підприємство оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за місцем реєстрації підприємства за адресою: АДРЕСА_1 надати тимчасовий доступ речей та оригіналів документів з можливістю їх вилучити: слідчому СВ Самарського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , слідчому СВ Самарського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_6 , прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_7 , прокурору Дніпропетровського місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_8 а саме:

- звітів за формою 10ПІ за 2014-2015 р.р., (який подається до відділення ІНФОРМАЦІЯ_2 );

- звітів про суми нарахованої ЗП застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за 2014-2015 р.р;

- звітів за формою 1 ДФ за 2014-2015 р. р;

- штатних розкладів за 2014-2015 р.р. (з вказівкою ІПН);

- списку працівників (інвалідів), з вказівкою з якого періоду останні працювали на підприємстві, на якій посаді, група інвалідності та з якого періоду встановлена;

- документів, що посвідчують статус інваліда у працівників, які працювали на підприємстві в 2014-2015 р.р. та їх індивідуальних податкових номерів;

- наказів про прийняття на роботу та звільнення працівників-інвалідів які працювали на підприємстві в 2014-2015 р.р.;

- належним чином завірену копію статуту підприємства який діяв в 2014 2015 р.р.;

- належним чином завірену копію посадової інструкції головного бухгалтера та директора за 2014 2015 р.р.;

- наказів про прийняття на роботу та звільнення головного бухгалтера, директора підприємства за 2014-2015 р.р.

Забезпечити можливість для Дніпропетровського обласного підприємства оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в порядку ст. 165 КПК України виготовити та залишити копії документів, що вилучаються.

Зобов`язати слідчого СВ Самарського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , ОСОБА_6 та прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_7 , ОСОБА_8 забезпечити збереження вилучених за цією ухвалою документів та у разі закриття кримінального провадження або за минуванням необхідності з інших підстав повернути їх Дніпропетровському обласному підприємству оптової торгівлі « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною і відповідно до ст. 309 Кримінального процесуального кодексу України оскарженню не підлягає

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу61980074
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення по кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016040700001050 від 07.09.2016 року, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —206/5487/16-к

Ухвала від 10.10.2016

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні