Ухвала
від 12.10.2016 по справі 2а-4464/12/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

УХВАЛА

щодо заміни сторони виконавчого провадження

12 жовтня 2016 року                                                   Справа 2а-4464/12/1370

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючий суддя                                        Кравців О.Р.,

секретар судового засідання                    Приймак С.І.,

від заявника                                                  не прибув,

від відповідача                                        не прибув,

від Стрийської ОДПІ                              не прибув,

розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Управління Пенсійного фонду України в Жидачівському районі Львівської області про заміну сторони виконавчого провадження, -

в с т а н о в и в :

На адресу Львівського окружного адміністративного суду 12.09.2016 року за вх. № 22708 надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження від Управління Пенсійного фонду України в Жидачівському районі Львівської області, а саме: замінити стягувача у виконавчому провадженні № 50848141 щодо виконання постанови Львівського окружного адміністративного суду у справі № 2а-4464/12/1370, управління Пенсійного фонду України в Жидачівському районі Львівської області на Жидачівське відділення Стрийської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області.

Ухвалою від 13.09.2016 року така заява прийнята до розгляду.

Сторони участі повноважних представників в судовому засіданні не забезпечили, хоча належним чином були повідомлені про час, дату та місце розгляду справи.

11.10.2016 року за вх. № 2959ел. від Стрийської об'єднаної державної податкової інспекції Львівської області надійшло заперечення на заяву про заміну сторони виконавчого провадження /а.с.56-58/. На переконання, Стрийської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, згідно з нормами чинного законодавства саме Управління Пенсійного фонду України в Жидачівському районі є органом, який завершує процедуру стягнення недоїмки з боржника, а тому у задоволенні такої заяви слід відмовити.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 264 Кодексу адміністративного судочинства України, неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду. У зв'язку з цим суд ухвалив розглянути заяву в порядку письмового провадження.

Вирішуючи питання про заміну сторони виконавчого провадження, суд керується наступним.

Загалом, підстави, порядок та правові наслідки заміни сторони виконавчого провадження визначені ст.264 КАС України.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 264 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Тобто, заміна сторони виконавчого провадження може бути здійснена лише на правонаступника та у випадку вибуття сторони виконавчого провадження.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження», сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом.

Частиною 5 ст. 8 Закону України “Про виконавче провадження” передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно із ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року №2464-VI, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі єдиний внесок) консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

В той же час, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» №406-VII від 04.07.2013 року врегульовано питання щодо передачі функцій з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від Пенсійного фонду до Міністерства доходів і зборів України.

Однак, згідно з п. 3 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» №406-VII від 04.07.2013 року, заходи адміністрування органами доходів і зборів здійснюються не раніше дня набрання чинності Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи”.

Органи Пенсійного фонду України продовжують адмініструвати єдиний внесок у частині завершення процедур такого адміністрування.

Так, постановою Львівського окружного адміністративного суду від 13.10.2011 року у справі № 2а-464/12/1370 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Жидачівському районі Львівської області до Комунального підприємства “Журавно-Житлосервіс” про стягнення заборгованості, адміністративний позов задоволено повністю; стягнуто з Комунального підприємства “Журавно-Житлосервіс”(код ЄДРПОУ 32028362) на користь Управління Пенсійного фонду України у Жидачівському районі Львівської області (код ЄДРПОУ 22351485) 12 619,48 грн. (дванадцять тисяч шістсот дев'ятнадцять гривень 48 коп.) заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

На виконання вказаної постанови Львівським окружним адміністративним судом 14.06.2012 року видано виконавчий лист № 2а-4464. При цьому, стягувачем визначено Управління Пенсійного фонду у Жидачівському районі.

Так, державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Жидачівського районного управління юстиції 14.04.2016 року винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 50848141 щодо примусового виконання вказаного виконавчого листа.

На переконання суду, заявником жодним чином не доведено, що Стрийська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Львівській області є правонаступником управління Пенсійного фонду України в Жидачівському районі районі м. Львова.

Суд залишає поза увагою покликання заявника на те, що відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи” від 04 липня 2013 року №406-VII, передано функції з контролю за сплатою єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від органів Пенсійного фонду України до органів Міністерства доходів і зборів України, оскільки зміна механізму адміністрування єдиного внеску не вказує про правонаступництво органів доходів і зборів.

Відповідно до п. 5 Прикінцевих положень Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи” від 04.07.2013 року №406-VII, суми єдиного внеску, які надійшли на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду України, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, та його територіальних органах для зарахування таких сум, підлягають перерахуванню на відповідні рахунки органів доходів і зборів, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, та його територіальних органах.

Отже, з врахуванням вказаних правових норм та фактичних обставин справи, суд дійшов до переконання, що управління Пенсійного фонду України в Жидачівському районі Львівської області продовжує адмініструвати єдиний внесок у частині завершення процедур такого адміністрування в рамках даної адміністративної справи.

Аналогічна правова позиція висловлена Вищим адміністративним судом України в ухвалі від 23 червня 2015 року в справі №К/800/25816/14.

З врахуванням викладеного, в органу Пенсійного фонду України, в інтересах якого видано виконавчий лист, залишається право та статус стягувача коштів, а отже суд дійшов висновку про відсутність встановлених законом підстав для заміни сторони виконавчого провадження.

Керуючись ст.ст. 2, 17, 107, 158-160, 165, 264 КАС України, суд,-

у х в а л и в :

1. У задоволенні заяви Управління Пенсійного фонду України у Жидачівському районі Львівської області про заміну сторони виконавчого провадження щодо примусового виконання судового рішення у справі № 2а-4464/12/1370 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Жидачівському районі Львівської області до Комунального підприємства “Журавно-Житлосервіс” про стягнення заборгованості в сумі 12619,48 грн. – відмовити.

2. Копію ухвали надіслати особам, які беруть участь у справі.

Ухвалу може бути оскаржено протягом 5 днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд, згідно ст. 186 КАС України. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з ч. 3 ст. 160 КАС України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом 5 днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КАС України, якщо таку скаргу не було подано, згідно ст. 254 КАС України. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

У судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Повний текст ухвали складено та підписано 13.10.2016 року.

Суддя                                                                                                     Кравців О.Р.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.10.2016
Оприлюднено20.10.2016
Номер документу61994193
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4464/12/1370

Ухвала від 27.09.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 12.10.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравців Олег Романович

Постанова від 14.06.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Журомська Майя Вікторівна

Ухвала від 25.05.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Журомська Майя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні