Ухвала
від 12.10.2016 по справі 42/152б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр. Науки, 5

У Х В А Л А

12.10.2016р. Справа № 42/152б

За заявою кредитора (заявника) Управління Пенсійного фонду України в Слов'янському районі

до боржника ОСОБА_1 підприємства „КОКСВ» , м. Слов'янськ

про визнання банкрутом

розглядається заява ліквідатора ОСОБА_1 підприємства В«КоксВ» арбітражного керуючого ОСОБА_2 про визнання права власності

в межах справи №42/152б про банкрутство ОСОБА_1 підприємства „КОКСВ» м.Слов'янськ (код ЄДРПОУ 13515237)

Суддя Попов О.В.

Представники:

від кредиторів: ОСОБА_3 представник за довіреністю від Публічного акціонерного товариства В«Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банкВ» , №09-32/680 від 09.12.2015

ліквідатор: арбітражний керуючий ОСОБА_2

Ухвалою господарського суду Донецької області від 18.10.10р. за заявою Управління Пенсійного фонду України в Слов'янському районі господарським судом Донецької області порушена справа про банкрутство ОСОБА_1 підприємства „КОКСВ» м.Слов'янськ внаслідок його фінансової неспроможності, введена процедура розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначений арбітражний керуючий ОСОБА_4

Ухвалою господарського суду Донецької області суду від 08.02.11р. за результатами попереднього засідання затверджений реєстр вимог кредиторів.

Постановою господарського суду Донецької області від 24.03.11р. боржник визнаний банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура строком на 6 місяців до 24.09.11р. та призначений ліквідатор - арбітражний керуючий ОСОБА_5

Ухвалою господарського суду Донецької області від 08.11.12р. призначений новий ліквідатор боржника арбітражний керуючий ОСОБА_6, строк ліквідаційної процедури продовжено.

У зв'язку з проведенням на території міста Донецька антитерористичної операції матеріали справи №42/152б втрачені.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 17.06.15р. відновлено втрачену справу №42/152б про банкрутство ОСОБА_1 підприємства В«КОКСВ» м. Слов'янськ.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 22.09.15р. призначений новий ліквідатор боржника арбітражний керуючий ОСОБА_7 встановлено строк ліквідаційної процедури ОСОБА_1 підприємства В«КОКСВ» м.Слов'янськ на 6 місяців до 22.03.16р.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 03.02.16р. призначений новий ліквідатор боржника арбітражний керуючий ОСОБА_2 встановлено строк ліквідаційної процедури ОСОБА_1 підприємства В«КОКСВ» м.Слов'янськ на 6 місяців до 03.08.16р.

23.09.16р. до господарського суду Донецької області надійшли:

- клопотання ліквідатора про продовження строку ліквідаційної процедури по справі про банкрутство ОСОБА_1 підприємства В«КОКСВ» м.Слов'янськ строком на 6 місяців;

- заява ліквідатора ПП В«КоксВ» арбітражного керуючого ОСОБА_2 про визнання права власності.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 28.09.16р. заява ліквідатора ПП В«КоксВ» арбітражного керуючого ОСОБА_2 про визнання права власності призначена до розгляду у судовому засіданні на 12.10.16р.

Ухвалою господарського суд Донецької області від 30.09.16р. клопотання ліквідатора про продовження строку ліквідаційної процедури по справі про банкрутство ОСОБА_1 підприємства В«КОКСВ» м.Слов'янськ строком на 6 місяців призначене до розгляду у судовому засіданні на 12.10.16р.

До дати судового засідання 12.10.16р. до суду надійшли: клопотання Слов'янського міського центру зайнятості №06-19/2650 про розгляд справи без участі їх представника; відзив Слов'янської міської ради №01.01-12/1576 на заяву ліквідатора з додатком та клопотання ліквідатора про долучення до матеріалів справи інформаційної довідки.

Розглянувши в судовому засіданні 12.10.16р. матеріали справи, клопотання ліквідатора про продовження строку ліквідаційної процедури по справі про банкрутство ОСОБА_1 підприємства В«КОКСВ» м.Слов'янськ строком на 6 місяців, заслухавши пояснення ліквідатора та представника кредитора, господарський суд встановив наступне:

В обґрунтування поданого клопотання ліквідатор посилається на необхідність надання додаткового часу для реалізації активів банкрута.

При дослідженні матеріалів справи господарським судом встановлено, що рішення про продовження строку ліквідаційної процедури одноголосно прийняте на засіданні комітету кредиторів (протокол комітету кредиторів від 16.09.16р.), одночасно до клопотання наданий звіт ліквідатора про проведену роботу від 15.09.16р.

Ухвалою господарського суд Донецької області від 03.02.16р. призначений новий ліквідатор боржника арбітражний керуючий ОСОБА_2 встановлено строк ліквідаційної процедури ОСОБА_1 підприємства В«КОКСВ» м.Слов'янськ на 6 місяці до 03.08.16р.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги необхідність завершення ліквідаційної процедури, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання та продовжити строк ліквідаційної процедури на шість місяців до 03.02.17р.

Щодо можливості розгляду заяви про визнання права власності у межах справи про банкрутство, суд виходить з наступного:

Частина четверта статті 10 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» відносить до підвідомчості господарських судів усі майнові спори з вимогами до боржника, у тому числі спори про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника.

Винятком є спори, пов'язані із визначенням та сплатою (стягнення) грошових зобов'язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також справ у спорах про визнання недійсними правочинів (договорів), якщо з відповідним позовом звертається на виконання своїх повноважень контролюючий орган, визначений Податковим кодексом України. Дана норма кореспондується з положеннями пункту 7 частини першої статті 12 ГПК та застосовується незалежно від суб'єктного складу сторін.

Крім названих у зазначеній статті Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» справ у спорах, пов'язаних з майновими вимогами до боржника, слід відносити також спори про визнання права власності, витребування майна з чужого незаконного володіння, спори, пов'язані з майновими вимогами учасників (акціонерів) до боржника.

Справи у відповідних спорах відносяться до виключної підсудності того господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (частина дев'ята статті 16 ГПК). Такі майнові спори, за винятком спорів боржника з кредиторами, які мають поточні вимоги до боржника (абзац четвертий частини восьмої статті 23 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» ), розглядаються та вирішуються господарським судом за правилами позовного провадження, передбаченими ГПК, з урахуванням особливостей, встановлених Законом, у межах провадження у справі про банкрутство без порушення нових справ.

За наслідками розгляду визначених майнових спорів по суті господарський суд виносить ухвалу (задоволення заяви, відмова у задоволенні заяви повністю або частково).

Вказана правова позиція викладена також в пункті 9 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.13р. №01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.11р. №4212-VI).

Розглянувши у судовому засіданні 12.10.16р. заяву ліквідатора ПП В«КоксВ» арбітражного керуючого ОСОБА_2 про визнання права власності в межах справи про банкрутство ОСОБА_1 підприємства В«КОКСВ» м.Слов'янськ , додані додаткові документи, відзив на заяву, заслухавши пояснення представника ПАТ «Промінвестбанк» та ліквідатора судом встановлено наступне:

Відповідно до положень законодавства про банкрутство, ліквідатор з моменту призначення здійснює заходи щодо виявлення майнових активів боржник, з метою погашення вимог кредиторів здійснює заходи по їх реалізації у встановлено законом порядку.

Вимоги ліквідатора обґрунтовані наявністю виявлених в ході ліквідаційної процедури активів боржника, в тому числі виробничих будівель за адресою: Донецька обл., м.Слов'янськ, пров.Корнійчука, буд. 10а. Однак у зв'язку з проведенням на території Донецької області антитерористичної операції оригінал свідоцтва про право власності на вказане нерухоме майно від 11.12.06р. та технічна документації до нього були втрачені. Другий примірник вказаного свідоцтва знаходиться в КП «БТІ» м.Слов'янськ. Вказані документи необхідні ліквідатору для оформлення договору купівлі-продажу об'єкта нерухомого майна.

Зареєструвати право власності на виробничі будівлі за адресою: Донецька обл., м.Слов'янськ, пров.Корнійчука, буд. 10а заявник не має можливості у зв'язку з відсутністю документів, що посвідчують право власності на нерухоме майно, як передбачено Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", а також з частковою зміною технічних характеристик майна.

Частиною 1 ст.15 Цивільного кодексу України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права (п.1 ч.2 ст.16 ЦК України).

Відповідно до ст.316, ч.1 ст.317, ч.ч.1, 2 ст.319 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Невизначеність правового статусу спірного нерухомого майна, позбавляє позивача можливості здійснювати правомочності власника у наданому законом обсязі прав.

Згідно ст.328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує це право.

За змістом наведеної норми права, позов про визнання права власності на майно подається власником тоді, коли в інших осіб виникають сумніви щодо належності йому цього майна, коли позивач не може реалізувати своє право власності через наявність таких сумнівів чи внаслідок втрати правовстановлюючих документів.

Передумовою для застосування положень ст.392 Цивільного кодексу України є відсутність іншого, окрім зазначеного, шляху для відновлення порушеного права.

Як вбачається з матеріалів справи, 06.12.06р. Виконавчим комітетом Слов'янської міської ради прийнято рішення №704 про заміну документів на нежитлове приміщення по пров.Корнійчука, 10а в м.Слов'янську та оформлення ПП «КОКС» право приватної власності на нежитлові приміщення по пров.Корнійчука, 10а в м.Слов'янську та видачу свідоцтво про право власності /арк.справи 186/.

11.12.06р. Слов'янською міською радою ПП «КОКС» видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно без № на об'єкти будівля майстерні, А-2, 1864,0 кв.м.; склад металоконструкцій, Б-1, 90,4 кв.м.; будівля котельної, В-1, 71,4 кв.м.; металевий склад, Е-1, 53,9 кв.м.; прохідна, Ж-1, 8,9 кв.м.; навіс для відпочинку, 3; ангар - навісний, И; за адресою пров.Корнійчука, 10а в м.Слов'янську, засвідчена копія вказаного свідоцтва наявна в матеріалах справи /арк.справи 159/.

У зв'язку з проведенням на території Донецької області антитерористичної операції оригінал свідоцтва про право власності на вказане вище нерухоме майно від 11.12.06р. та технічна документації до нього були втрачені.

Згідно копії витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно 17412177 від 18.01.08р., реєстраційний номер 22408, виданого КП В«БТІВ» м. Слов'янськ, вказане майно перебувало в реєстрі прав власності на нерухоме майно /арк.справи 160/.

Відповідно Довідки КП «БТІ» №1545-18/0-46/01 від 22.06.16р. виробничі будівлі за адресою пров.Корнійчука, 10а в м.Слов'янську зазнали змін та мають наступні характеристики: будівля майстерні, А-2, матеріал стін цегла, 1782,2 кв.м,; будівля котельної, В-1, матеріал стін цегла, 71,4 кв.м.; огорожа №1, 240,0 кв.м.; огорожа № 2, 224,7 кв.м.; склад металоконструкцій літ. «Б-1», металевий склад літ. «Е-1», прохідна літ. «Ж-1», навіс для відпочинку літ. «З», ангар-навісний літ. "И" - знесені.

Також зазначено, що загальна площа будівлі майстерні літ. "А-2" змінилася внаслідок перерахунку у зв'язку із знесенням прибудови та демонтажу ненесучих перегородок, що згідно п.3.2 Інструкції про порядок проведення інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Держкомітетом будівництва, архітектури та житлової політики України від 24.05.2001р. №127 (із змінами та доповненням) не є самовільними і дозволу не потребують. /арк.справи 161-174/.

Як вбачається з наявної в матеріалах справи Інформаційної довідки з Державного реєстру Іпотек виробничі будівлі за адресою: Донецька область, місто Слов'янськ, провулок Корнійчука, будинок 10а, знаходяться в обтяженні на підставі Договору іпотеки 470, 06.02.08р. /арк.справи 187-189/

Присутній у судовому засіданні представник ПАТ Промінвестбанк, в іпотеці якого знаходить вказане майно проти задоволення позовних вимог ліквідатора не заперечує.

Слов'янською міською радою до суду надано відзив від 10.10.16р. №01.01-12/1576 з додатком, з якого вбачається про відсутність заперечень щодо викладених вище обставин та про відсутність заперечень проти вимог ліквідатора.

Враховуючи вищевикладене, вказані зміни технічних характеристик об'єкта нерухомості потребують внесенню змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Державним реєстратором прав на нерухоме майно Слов'янської міської ради було відмовлено ліквідатору в проведенні державної реєстрації права власності на виробничі будівлі, що розташовані Донецька обл., м.Слов янськ, пров.Корнійчука, буд.10а. на підставі пункту 1 частини 1 статті 24 Закону України В«Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (в редакції чинній станом на 10.08.16р.).

Статтею 27 Закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень" як підставу державної реєстрації права власності на нерухоме майно визначено рішення суду.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.15р. за №1127 затверджено Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, пунктом 49 якого передбачено, що для державної реєстрації права власності у зв'язку з передачею у власність фізичним та юридичним особам майна, у результаті припинення (ліквідації чи реорганізації) юридичної особи подаються, зокрема, документ, що посвідчує право власності юридичної особи на майно, що передається у власність фізичним та юридичним особам.

На підставі вищевикладеного, виходячи з принципу повного, всебічного та об'єктивного розгляду всіх обставин справи, з'ясувавши обставини справи, дослідивши докази на їх підтвердження та надавши їм правову оцінку з урахуванням вимог ст.43 ГПК України, господарський суд вважає вимоги заявника такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись п.1 ст.5, ч. 1 ст.5, ч.8 ст. 16, ст.ст.22- 32, Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» в редакції до 19.01.13р., ст.ст.43, 86 ГПК України, ст.15, ст.ст.316-319, 328, 392 Цивільного кодексу, господарський суд

У Х В А Л И В :

1.Задовольнити клопотання ліквідатора про продовження строку ліквідаційної процедури по справі про банкрутство ОСОБА_1 підприємства «КОКС» м.Слов'янськ строком на шість місяців.

Продовжити строк ліквідаційної процедури по справі №42/152б банкрутство ОСОБА_1 підприємства «КОКС» м.Слов'янськ строком на шість місяців до 03.02.17р.

Ліквідатору по закінченні встановленого судом строку ліквідаційної процедури надати суду звіт та ліквідаційний баланс з доданими документами, передбаченими ст.32 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» в редакції до 19.01.13р.

2. Заяву ліквідатора ОСОБА_1 підприємства «КОКС» арбітражного керуючого ОСОБА_2 до Слов'янської міської ради про визнання права власності задовольнити повністю.

Визнати право власності за ОСОБА_1 підприємством «КОКС» (84100, Донецька область, м.Слов'янськ, вул.Жовтневої Революції, буд. 16; код ЄДРПОУ 13515237) на виробничі будівлі за адресою: Донецька область, місто Слов'янськ, провулок Корнійчука, будинок 10а, опис об'єкта: будівля майстерні, А-2, 1782.2 кв.м,; будівля котельної, В-1, 71,4кв. м.; огорожа №1, 240,0 кв.м.; огорожа № 2 224,7 кв.м.

Суддя О.В. Попов

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення12.10.2016
Оприлюднено20.10.2016
Номер документу61998085
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/152б

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 08.12.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька Ірина Кузьмінічна

Ухвала від 02.12.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька Ірина Кузьмінічна

Ухвала від 02.12.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька Ірина Кузьмінічна

Ухвала від 28.07.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька Ірина Кузьмінічна

Ухвала від 12.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 05.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 12.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 30.09.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 28.09.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні