Рішення
від 06.10.2016 по справі 382/1424/16-ц
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

справа № 382/1424/16-ц 2/382/695/16

РІШЕННЯ

іменем України

06 жовтня 2016 року Яготинський районний суд Київської області, в складі:

Головуючого судді Карпович В.Д.

при секретарі Шипоті Я.В.

Розглянувши у відкритому попередньому судовому засіданні в м. Яготині справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, про визнання права власності на спадкове майно.

Встановив:

В позові до суду позивачка вказала, що 11 квітня 2016 року померла ОСОБА_3, що посвідчується Свідоцтвом про смерть серії І-ОК № 371837, виданим 14 квітня 2016 року Виконавчим комітетом Фарбованської сільської ради Яготинського району Київської області.

Після смерті спадкодавця відкрилася спадщина, до складу якої ввійшла;- земельна ділянка площею 4, 5800 га розташована на території Фарбованської сільської ради Яготинського району Київської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий № 3225588200:03:004:0044;

Відповідно до ст.. 1261 ЦК України, спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_3 є дочки спадкодавця ; вона- Єрьохіна Г.П. та відповідачка ОСОБА_2

В шестимісячний термін після відкриття спадщини, вона із заявою до нотаріальної контори про прийняття спадщини не зверталася, але вважає, що спадщину вона прийняла в силу ст.. 1268 ЦК України, шляхом проживання із спадкодавцем на час смерті останньої.

За оформленням своїх прав на спадщину, вона звернулася за консультацією та роз’ясненням до нотаріальної контори, де під час перевірки правовстановлюючих документів на спадкове майно, на підставі яких виготовляється свідоцтво про право на спадщину за законом було встановлено відсутність правовстановлюючих документів на належні спадкодавцеві земельні ділянки, які необхідно подати нотаріусу для вчинення нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину, в зв’язку з чим позивачу було рекомендовано звернутися до суду.

Після пошуку в особистих паперах спадкодавця оригіналів правовстановлюючих документів на земельну ділянку позивач їх не виявила та прийшла до висновку про їх остаточну втрату.

На сьогоднішній день порядок отримання свідоцтв правовстановлюючих документів взамін втрачених або зіпсованих врегульовано ст. 37 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою КМУ № 1141 від 26.10.2011 р., відповідно до якої у разі втрати, пошкодження чи зіпсування свідоцтва про право власності на нерухоме майно, а також свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого органом місцевого самоврядування або місцевою держадміністрацією, державного акта на право приватної власності на землю, державного акта на право власності на землю, державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, на підставі якого проведено державну реєстрацію прав у Державному реєстрі прав, за результатом розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень державний реєстратор у строк, встановлений для державної реєстрації прав, оформляє свідоцтво, якому присвоюється індексний номер, фіксується дата та час його формування.

Проте, державна реєстрація права власності спадкодавця на спадкове майно не проводилася, а особа, яка має право на таке звернення (власник майна) помер, в зв’язку з чим втратив свою правоздатність. Тому, виходячи з наведених обставин, позивач позбавлена можливості скористатися процедурою повторного отримання свідоцтв на нерухоме майно, що передбачена ст. 37 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

На підставі наказу Міністерства юстиції № 1844/5 від 14.12.2012 р. «Про затвердження Порядку використання даних Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Державного реєстру обтяжень рухомого майна», зареєстрованого в Мін'юсті 18.12.2012 р. за № 2102/22414, - органи, що видавали свідоцтва на право власності на нерухоме майно втратили повноваження щодо видачі дублікатів правовстановлюючих документів, що мають силу оригіналу.

Таким чином, вона, як спадкоємець, не може отримати повторні свідоцтва або дублікати правовстановлюючих документів, що мають силу оригіналу, з метою надання його нотаріусу для вчинення нотаріальної дії, так, як відсутній правовий механізм для його отримання.

З наведеного вище вбачається, що відсутній законодавчо врегульований механізм набуття права власності на спадкове майно за умови відсутності оригіналу правовстановлюючого документу, що, в свою чергу обмежує права позивача, як спадкоємця, щодо набуття права власності на спадкове майно у визначеному чинним законодавством порядку - шляхом отримання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину.

Просила:

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, що відкрилася внаслідок смерті ОСОБА_3, померлої 11 квітня 2016 року.

Визнати за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний № в реєстрі фізичних осіб - платників податків НОМЕР_1 право власності на земельну ділянку площею 4, 5800 га розташована на території Фарбованської сільської ради Яготинського району Київської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий № 3225588200:03:004:0044.

В судове засідання сторони не з»явились, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином. В заявах до суду позивачка підтримала свої позовні вимоги, відповідач позов визнав, та просили розглянути справу у їх відсутності. Перевіривши матеріали справи суд вважає, що визнання позову відповідачем не суперечить закону, та не порушує права, інтереси та свободи інших осіб, а тому даний позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.. ст.. 130, 174 ЦПК України, ст.. ст.. 1261, 1268, 1270 ЦК України, суд-

ВИРІШИВ:

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, що відкрилася внаслідок смерті ОСОБА_3, померлої 11 квітня 2016 року.

Визнати за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний № в реєстрі фізичних осіб - платників податків НОМЕР_1 право власності на земельну ділянку площею 4, 5800 га розташована на території Фарбованської сільської ради Яготинського району Київської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий № 3225588200:03:004:0044.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Київської області протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя Карпович В.Д.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення06.10.2016
Оприлюднено20.10.2016
Номер документу62008023
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/1424/16-ц

Рішення від 06.10.2016

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Ухвала від 22.09.2016

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні