Ухвала
від 07.10.2016 по справі 562/2388/16-к
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №562/2388/16-к

У Х В А Л А

07.10.2016 року слідчий суддя Здолбунівського районного суду Рівненської області ОСОБА_1 секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Здолбунівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення позапланової виїзної перевірки,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Здолбунівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 звернувся в суд із клопотанням про надання дозволу на проведенняз 24.10.2016 упродовж 15 робочих днів, позапланової виїзної перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони та раціонального використання земельних та водних ресурсів, а також охорони об`єктів рослинного світу при проведенні робіт по будівництву дамби та влаштування ставка на річці Збитинка в урочищі «Біля Владимира», що ус.Нова Мощаниця Здолбунівського району.

В обґрунтування клопотання зазначив, що в ході проведення досудового розслідування встановлено, факт незаконного заволодіння невідомими особами землями водного фонду шляхом зняття з русла річки Збитинка, що протікає через с. Нова Мощаниця Здолбунівського району за межами населеного пункту і земельних ділянок в межах прибережних захисних смуг поверхневого (грунтового) шару землі у розмірі більше десяти кубічних метрів, який розмістили на березі річки, в результаті чого піддано руйнуванню та перекрито русло р. Збитинка, поглиблено її дно нижче природного рівня, підтоплено прибережну територію та зменшено природний рослинний покрив басейну річки.

Попередня правова кваліфікація за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239-2 КК України.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом Здолбунівського ВП ГУ Національної поліції в Рівненській області.

В ході досудового розслідування встановлено наступне. Згідно ст.3Водного кодексу України, усі водні об`єкти на території України становлять її водний фонд. До водного фонду України, крім інших водних об`єктів, належать водотоки (річки, струмки).

Нормами ст.80 Водного кодексу України визначено особливості користування малими річками (річки з площею водозбору до 2 тис. квадратних кілометрів). Зокрема, з метою охорони водності малих річок забороняється: змінювати рельєф басейну річки; руйнувати русла пересихаючих річок, струмки та водотоки; випрямляти русла річок та поглиблювати їх дно нижче природного рівня або перекривати їх без улаштування водостоків, перепусків чи акведуків; зменшувати природний рослинний покрив і лісистість басейну річки; здійснювати інші роботи, що можуть негативно впливати чи впливають на водність річки і якість води в ній.

Усі води (водні об`єкти), відповідно до ст.95 Водного кодексу України, підлягають охороні від забруднення, засмічення, вичерпання та інших дій, які можуть погіршити умови водопостачання, завдавати шкоди здоров`ю людей, спричинити зменшення рибних запасів та інших об`єктів водного промислу, погіршення умов існування диких тварин, зниження родючості земель та інші несприятливі явища внаслідок зміни фізичних і хімічних властивостей вод, зниження їх здатності до природного очищення, порушення гідрологічного і гідрогеологічного режиму вод.

Створення на річках та у їх басейнах штучних водойм та водопідпірних споруд, що впливають на природний стік поверхневих і стан підземних вод, згідно ст.82 Водного кодексу України, допускається лише з дозволу місцевих рад за погодженням з обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства, і центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Разом з тим, відповідно до ст.19 Земельного кодексу України, самостійною складовою земель України є землі водного фонду. Згідно зі ст.58 Земельного кодексу України, ст.4 Водного кодексу України, до земель водного фонду належать землі, зайняті: морями, річками, озерами, водосховищами, іншими водними об`єктами, болотами, а також островами, не зайнятими лісами; прибережними захисними смугами вздовж морів, річок та навколо водойм, крім земель, зайнятих лісами; береговими смугами водних шляхів.

Користування землями водного фонду здійснюється з урахуванням вимог щодо охорони річок і водойм від забруднення, засмічення та замулення, а також з додержанням правил архітектури планування приміських зон та санітарних вимог у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Для створення сприятливого режиму водних об`єктів уздовж річок, навколо озер, водосховищ та інших водойм встановлюються водоохоронні зони, розміри яких визначаються за проектами землеустрою. Порядок визначення розмірів і меж водоохоронних зон та режим ведення господарської діяльності в них, затверджений постановою Кабінету Міністрів України №486 від 08.05.1996.

Згідно ст.60 Земельного кодексу України, межі прибережних захисних смуг водних об`єктів встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною, зокрема для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менш як 3 га - 25 метрів.

У відповідності до ст.86 Водного кодексу України, роботи, пов`язані з поглибленням дна для судноплавства, видобуванням корисних копалин (крім піску, гальки і гравію в руслах малих та гірських річок), розчисткою русел річок, каналів і дна водойм, прокладанням кабелів, трубопроводів, інших комунікацій, а також бурові та геологорозвідувальні роботи здійснюються відповідно до проектів, що погоджуються з обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства (крім робіт на землях, зайнятих морями), та центральним органом виконавчої влади, щореалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Однак, всупереч вищенаведеним нормам земельного та природоохоронного законодавства невідомі особи, діючи незаконно з метою заволодіння землями водного фонду, у період з грудня 2015 року по січень 2016 року, на ділянці русла річки Збитинка, що протікає через північно-західну частину с.Нова Мощаниця Здолбунівського району за межами населеного пункту, проводили зняття з русла річки і земельних ділянок в межах прибережних захисних смуг поверхневого (грунтового) шару землі у розмірі більше десяти кубічних метрів, який розмістили на березі річки Збитинка на території Новомощаницької сільської ради, у зв`язку із чим незаконно заволоділи поверхневим (ґрунтовим) шаром земель водного фонду в особливо великих розмірах.

В подальшому, в порушення встановлених природоохоронним законодавством правил охорони вод (водних об`єктів) невідомі особи, діючи умисно, з метою влаштування гідротехнічної споруди (дамби), у зазначений період, використовуючи попередньо добутий грунтовий шар землі, уклали його у формі насипу перпендикулярно руслу річки через прибережні земельні ділянки. У результаті проведення незаконних гідротехнічних робіт піддано руйнуванню та перекрито русло р. Збитинка, поглиблено її дно нижче природного рівня, підтоплено прибережну територію орієнтовною площею близько 4 - 5 га. та зменшено природний рослинний покрив басейну річки.

Виходячи із інформації Новомощаницької сільської ради, дозволів на спорудження вказаної дамби уповноваженими органами не видавалося. Відповідне питання також не погоджувалося із сільською радою. Внаслідок спорудження штучної дамби затоплено пасовище по ходу річки Збитинка з правої сторони та сіножаті з лівої сторони річки. Відповідні землі знаходяться за межами села, кадастровий номер земельних ділянок відсутній.

Водночас встановлено, що рішенням виконавчого комітету Новомощаницької сільської ради №3 від 26.01.2016 «Про дотримання на території ради земельного законодавства», заборонено проведення земляних робіт навколо річки Збитинки без відповідної дозвільної документації.

В ході досудового розслідування допитані як свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . Згідно показів ОСОБА_4 встановлено, що до нього як до фізичної-особи підприємця звернулися особи, які є жителями с. Н. Мощаниця Здолбунівського району із замовленням послуг екскаватора для влаштування дамби, ставка і дороги для переїзду через річку Збитинку і берег в с. Нова Мощаниця. Після цього ОСОБА_4 доручив своєму найманому працівнику машиністу екскаватора (Atlas-1604, 1989 року випуску) ОСОБА_5 виконати замовлення.

Із показів свідкаОСОБА_5 встановлено, що він на виконання доручення ОСОБА_4 , приблизно в середині грудня 2015 року упродовж 3-х неповних днів, за допомогою екскаватора (Atlas-1604, 1989 року випуску) проводив земляні роботи в с. Нова Мощаниця в урочищі «Біля Владимира», які полягали в укладанні через річку Збитинка та прибережні земельні ділянки земляного насипу висотою приблизно до 1,5 м., шириною 2-2,5 м. та довжиною до 200 м. В якості робочого матеріалу, за вказівкою замовників екскаватора, використовувався поверхневий шар грунту із прибережних земельних ділянок, а також із дна річки Збитинка.

Приймаючи до уваги вищевикладене з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищевказаних фактів, зокрема для отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння у цьому провадженні, встановлення всіх обставин вчинення вказаного злочину, визначення розміру шкоди, яку заподіяно довкіллю та виявлення інших доказів, виникає необхідність у проведенні позапланової виїзної перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони та раціонального використання земельних та водних ресурсів, а також охорони об`єктів рослинного світу.

Виходячи зі змісту п.2 Постанови Кабінету Міністрів України №408 від 13.08.2014 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» встановлено, що надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Згідно із Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», заходи державного нагляду (контролю) - планові та позапланові заходи, які здійснюються шляхом проведення перевірок, ревізій, оглядів, обстежень та інших дій.

Відповідно до ст.20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», питання щодо організації і здійснення у межах компетенції державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства у сферах використання та охорони земель, охорони і раціонального використання вод та відтворення водних ресурсів, охорони і відтворення рослинного світу, відноситься до компетенції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

Згідно п.1 Положення про Державну екологічну інспекцію України, затвердженого указом Президента України №454/2011 від 13.04.2011 (далі - Положення), Державна екологічна інспекція України (Держекоінспекція України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра екології та природних ресурсів України.

Держекоінспекція України входить до системи органів виконавчої влади та утворюється для забезпечення реалізації державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

Відповідно до підпунктів 1, 5, 12 п.6 Положення, Держекоінспекція в межах своїх повноважень має право проводити перевірки з питань, що належать до її компетенції, видавати за їх результатами обов`язкові для виконання приписи, розпорядження, а також розраховувати розмір збитків, заподіяних державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, та пред`являти претензії. Для виконання покладених на неї завдань Держекоінспекція також має право залучати до виконання окремих робіт, участі у вивченні окремих питань учених і фахівців (за їх згодою), працівників центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Відповідно до п.7 Положення, Держекоінспекція України здійснює свої повноваження безпосередньо та через свої територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, морські екологічні інспекції (Азовська, Азово-Чорноморська, Північно-Західного регіону Чорного моря). Територіальним органом Держекоінспекції України у Рівненській області є Державна екологічна інспекція у Рівненській області.

Постановою Кабінету Міністрів України №963 від 25.07.2007 затверджено Методику визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття грунтового покриву (родючого шару грунту) без спеціального дозволу.

Відповідно до п.7 вказаної Методики, розрахунок розміру шкоди, заподіяної державі, територіальним громадам внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття грунтового покриву (родючого шару грунту) без спеціального дозволу, проводиться Держекоінспекцією та її територіальними органами.

Відповідно до ч.ч.7, 8, 11 ст.11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», позапланові виїзні ревізії суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені цим Законом до підконтрольних установ, проводяться органами державного фінансового контролю за судовим рішенням, ухваленим у кримінальному провадженні. Орган або особа, що ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідно до частин п`ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості. Тривалість позапланової виїзної ревізії не повинна перевищувати 15 робочих днів.

Згідно ст.25 КПК України, прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

08 вересня 2016 року відомості внесені до ЄРДР за № 42016181130000061 за ч.1ст.239-2 КК України.

Таким чином, на даний час виникла необхідність у проведенні позапланової виїзної перевірки.

Покликаючись на викладене, прокурор просить клопотання задовольнити.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

Відповідно до п.2 ч.1Постанови КМУ «Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» №408 від 13.08.2014 рокунадання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбаченихКримінальним - процесуальним кодексом України.

Матеріалами клопотання доведено про необхідність проведення позапланової виїзної перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони та раціонального використання земельних та водних ресурсів, а також охорони об`єктів рослинного світу при проведенні робіт по будівництву дамби та влаштування ставка на річці Збитинка в урочищі «Біля Владимира», що ус.Нова Мощаниця Здолбунівського району.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.91,309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення з 24.10.2016 упродовж 15 робочих днів, позапланової виїзної перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони та раціонального використання земельних та водних ресурсів, а також охорони об`єктів рослинного світу при проведенні робіт по будівництву дамби та влаштування ставка на річці Збитинка в урочищі «Біля Владимира», що ус.Нова Мощаниця Здолбунівського району.

Проведення перевірки доручити Державній екологічній інспекції у Рівненській області.

Для участі у проведенні перевірки залучити сертифікованого спеціаліста-землевпорядника (інженера-землевпорядника) Рівненської регіональної філії Державного підприємства «Центр Державного земельного кадастру» (код ЄДРПОУ 26406633; м. Рівне, вул. Київська, 10; директор філії ОСОБА_6 ).

Для участі у проведенні перевірки залучити спеціаліста з водних ресурсів Дубенського міжрайонного управління водного господарства (м. Дубно, пров. Шумовського, 7а; начальник Дубенського МУВГ ОСОБА_7 ).

Виконання ухвали слідчого судді Здолбунівського районного суду покласти на слідчого СВ Здолбунівського ВП ГУ Національної поліції в Рівненській області ОСОБА_8 .

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЗдолбунівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення07.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62009031
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —562/2388/16-к

Ухвала від 07.10.2016

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ковалик Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні