Ухвала
від 13.10.2016 по справі 296/8631/16-к
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/8631/16-к

1-кс/296/3577/16

УХВАЛА

Іменем України

13 жовтня 2016 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора прокуратури Житомирської області ОСОБА_3 , про призначення позапланової документальної перевірки з питань дотримання вимог податкового законодавства, -

В С Т А Н О В И В :

У провадженні прокуратури Житомирської області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42015060000000077 від 09.07.2015р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

До суду звернувся прокурор з клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що за повідомленням ТОВ СП "НІБУЛОН" про вчинення кримінального правопорушення службовими особами ДПІ у м. Житомирі ДПС та Чуднівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області при проведенні ними заходів контролю щодо ПП "Торгова компанія СІТ" (код ЄДРПОУ 36389644), ТОВ "АВІК ЛТД" (код ЄДРПОУ 13579929) та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" (код ЄДРПОУ 37752738), внаслідок чого державі завдано матеріальну шкоду в розмірі 650343,84 грн.

За повідомленням ТОВ СП "НІБУЛОН" при проведенні заходів контролю службовими особами вищезазначених контролюючих органів досліджувалось питання підтвердження реальності проведення господарських операцій наведених суб`єктів господарської діяльності з контрагентами постачальниками та контрагентами покупцями, правомірність формування податкового кредиту і податкових зобов`язань з ПДВ в окремих звітних періодах. В результаті проведення заходів контролю суб`єктам господарської діяльності ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" був визнаний недійсним податковий кредит по розрахункам з контрагентами постачальниками товарів (робіт, послуг) та визнані недійсними податкові зобов`язання з, зокрема, по розрахункам з контрагентом покупцем ТОВ СП "НІБУЛОН", а саме:

- ДПІ у м. Житомирі ДПС щодо ПП "Торгова компанія СІТ" (код ЄДРПОУ 36389644) (розрахунки з ТОВ СП "НІБУЛОН" в липні 2011р.) та ТОВ "АВІК ЛТД" (код ЄДРПОУ 13579929)(розрахунки з ТОВ СП "НІБУЛОН" в квітні 2011р.);

- Чуднівською ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області щодо ТОВ "Агро Регіони Чуднів" (код ЄДРПОУ 37752738) (розрахунки з ТОВ СП "НІБУЛОН" в грудні 2013р.).

Як стверджують представники ТОВ СП "НІБУЛОН", службовими особами наведених контролюючих органів взагалі не бралась до уваги та обставина, що реальність проведення господарських операцій з поставки товарів (виконання робіт, надання послуг) ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" на користь ТОВ СП "НІБУЛОН" та правомірність формування контрагентами ТОВ СП "НІБУЛОН" податкових зобов`язань з ПДВ підтверджуються первинними документами бухгалтерського та податкового обліку.

Таким чином службові особи вищезазначених контролюючих органів у разі незаконного формування ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" права на податковий кредит та підтвердження правомірності формування податкових зобов`язань з ПДВ не визначили вказаним платникам податків податкові зобов`язання і не застосували штрафних (фінансових) санкцій.

Тобто за наявності підстав, передбачених законом, службові особи вищезазначених контролюючих органів не притягнули порушників податкового законодавства ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" до відповідальності, що призвело до ненадходження до Державного бюджету податку на додану вартість в загальному розмірі 650343,84 грн. та штрафних (фінансових) санкцій.

За твердженням ТОВ СП "НІБУЛОН", замість того, щоб визначити податкові зобов`язання з ПДВ та притягнути до відповідальності осіб, винних у порушені податкового законодавства, службові особи вищезазначених контролюючих органів за результатами заходів контролю всупереч інтересам служби незаконно зменшили податкові зобов`язання з ПДВ ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" по розрахункам з ТОВ СП "НІБУЛОН", тим самим звільнивши платників податків від обов?язку зі сплати податків, передбаченого ст. 67 Конституції України та ст.cт. 16, 36 Податкового кодексу України.

Такі дії службових осіб ДПІ у м. Житомирі ДПС та Чуднівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області призвели до втрат бюджету та порушують вимоги норми п.п. 4.1.3 п. 4.1 статті 4 Податкового кодексу України, яка передбачає невідворотність настання визначеної законом відповідальності у разі порушення податкового законодавства.

Згідно підпункту 191.1.34 пункту 191.1 статті 191 Податкового кодексу України контролюючі органи забезпечують визначення в установлених цим Кодексом, іншими законами України випадках сум податкових та грошових зобов`язань платників податків, застосування і своєчасне стягнення сум передбачених законом штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Підпунктом 54.3 статті 54 Податкового кодексу України встановлено, що у разі якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків, свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов`язань, контролюючий орган зобов`язаний самостійно визначити суму грошових зобов`язань.

У разі коли сума грошового зобов`язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення (стаття 58 ПК України).

На думку заявника, вимоги саме цих норм податкового законодавства України проігноровано службовими особами ДПІ у м. Житомирі ДПС та Чуднівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області в процесі здійснення своїх контролюючих функцій.

Обставини, наведені вище, свідчать про наявність в діях службових осіб ДПІ у м. Житомирі ДПС та Чуднівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області ознак складу кримінального правопорушення, передбаченого статтею ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України.

За таких підстав, в ході проведення досудового розслідування виникла необхідність в перевірці інформації, викладеної ТОВ СП "НІБУЛОН" в повідомленні про кримінальне правопорушення щодо реальності проведення господарських операцій та правомірності формування ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" податкових зобов`язань з ПДВ по фінансово господарським операціям з ТОВ СП "НІБУЛОН" у відповідних звітних періодах.

Заслухавши думку прокурора, розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини на яких ґрунтується клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Порядок та підстави проведення перевірок врегульовані Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Згідно ч. 4 ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» строк здійснення позапланового заходу не може перевищувати десяти робочих днів, а щодо субєктів малого підприємництва двох робочих днів, якщо інше не передбачено законом.

Згідно із п. 2 ч. 1 Постанови КМУ «Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» № 408 від 13.08.2014 року, надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ст. 78.1.11. Податкового кодексу України, документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється за наявності отримання постанови суду (ухвалу суду) про призначення перевірки.

Враховуючи викладене, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, встановлення істини у кримінальному провадженні, а в інший спосіб здобути такі дані, крім проведення позапланової документальної перевірки немає, слідчий суддя вважає необхідним клопотання задовольнити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 78.1.11. Податкового кодексу України та КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора прокуратури Житомирської області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл на проведення позапланової документальної перевірки ТОВ СП "НІБУЛОН" (код ЄДРПОУ 14291113) з питань дотримання вимог податкового законодавства в частині взаємовідносин з:

- ПП "Торгова компанія СІТ" (код ЄДРПОУ 36389644) за період липень 2011 року;

- ТОВ "АВІК ЛТД" (код ЄДРПОУ 13579929) за період квітень 2011р.;

- ТОВ "Агро Регіони Чуднів" (код ЄДРПОУ 37752738) за період грудень 2013р.

Проведення перевірки доручити Міжрегіональному головному управлінню ДФС Центральному офісу з обслуговування великих платників (юридична адреса: 03058, м. Київ, вул. Леванєвського, 2; фактична адреса: 04119, м. Київ, вул. Дегтярівська, 11г ).

Встановити строк дії ухвали протягом десяти робочих днів з початку проведення позапланової документальної перевірки.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62039482
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення позапланової документальної перевірки з питань дотримання вимог податкового законодавства

Судовий реєстр по справі —296/8631/16-к

Ухвала від 14.11.2018

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 14.11.2018

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 13.10.2016

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Шалота К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні