Рішення
від 13.10.2016 по справі 916/2277/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" жовтня 2016 р.Справа № 916/2277/16

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю „БЛУМІВ»

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю „ГЛОБАЛ ХОРЕКАВ»

Про стягнення

Суддя Рога Н.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1- довіреність №1/юр від 02.11.2015р.

Від відповідача: не з`явився.

Суть спору: Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) „БЛУМІВ» , звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) „ГЛОБАЛ ХОРЕКАВ» про стягнення заборгованості у сумі 7 108 грн. 25 коп., пені у сумі 1 163 грн. 79 коп., інфляційних втрат у сумі 300 грн. 13 коп., 24% річних у сумі 746 грн. 35 коп.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на задоволенні позову.

Відповідач про місце та дату судових засідань був повідомлений за юридичною адресою, але, судову кореспонденцію повернуто поштою із зазначенням „За зазначеною адресою не проживаєВ» . До повноважень суду не відноситься розшук місцезнаходження сторін у справі. За таких обставин, суд вважає відповідача належним чином повідомленим про місце та дату судових засідань, та розглядає справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача , суд встановив:

05 жовтня 2016р. між ТОВ „БЛУМІВ» (Постачальник) та ТОВ „ГЛОБАЛ ХОРЕКАВ» (Покупець) був укладений Договір поставки №42, згідно якого в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Постачальник зобов'язується передати у власність Покупця товари, найменування, одиниці виміру, кількість, асортимент , ціна якого визначаються в товарних накладних, що є невід`ємною частиною договору, а Покупець зобов'язується прийняти й оплатити цей товар в порядку та на умовах цього Договору. Поставка товару проводиться у відповідності до заявок Покупця, яка може бути надана по факсу, електронною поштою, кур'єром або іншим погодженим сторонами способом. Датою поставки партії товару вважається дата товарної накладної (п.2.11 Договору).

Строк дії Договору - з моменту його підписання до 31.12.2015р. У випадку, якщо жодна із сторін за 30 календарних днів до закінчення терміну дії Договору не заявить в письмовій формі про своє рішення розірвати або змінити даний Договір, він вважається пролонгованим на наступний рік. При цьому, закінчення строку цього Договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії Договору.

Відповідно до розділу 4 Договору ціна на товар встановлюється у національній валюті (гривнях) у видаткових накладних , які є невід`ємною частиною цього Договору. Видаткові накладні являються протоколом узгодження ціни. Загальна сума договору складається з сум, зазначених у товарних накладних на кожну партію товару .

За умовами розділу 5 Договору оплата товару здійснюється в українські валюті в безготівковому порядку шляхом перерахування коштів на банківський рахунок Постачальника в строк 30 календарних днів від дати їх поставки. У випадку якщо день сплати припадає на вихідний або святковий день, оплата здійснюється в перший банківський день , що слідує за датою оплати. Днем здійснення платежу вважається день, в який сума , що підлягає сплаті , списана з поточного рахунку Покупця. Днем отримання Платежу вважається день, в який сума, що підлягає сплаті , надійшла на поточний рахунок Постачальника.

Позивач у справі зазначає, що за товарними накладними №113/02 від 04 .02.2016р. на суму 11 395 грн. 75 коп. ( з ПДВ), №365/02 від 16.02.2016р. на суму 159 грн. 84 коп. (з ПДВ) , №713/02 від 25.02.2016р. на суму 552 грн. 66 коп. (з ПДВ) поставив Покупцю Товар на загальну суму 112 108 грн. 25 коп. Але, поставлений товар Покупцем було оплачено частково, у зв'язку з чим заборгованість ТОВ „ГЛОБАЛ ХОРЕКАВ» перед ТОВ „БЛУМІВ» за отриманий по даним накладним товар становить 7 108 грн. 25 коп. , що додатково підтверджується Актом звірки взаєморозрахунків, складеним сторонами станом на 29.02.2016р.

Невиконання відповідачем своїх зобов'язань щодо оплати вартості отриманого товару позивач вважає порушенням своїх прав та охоронюваних законом інтересів, у зв'язку з чим звернувся до суду за захистом та просить суд стягнути з відповідача заборгованість у сумі 7 108 грн. 25 коп.

Відповідно до п.5.4 Договору у разі систематичного (три та більше на протязі кварталу) порушень термінів оплати з боку Покупця за цим Договором, Постачальник має право , але не зобов'язаний застосовувати до Покупця схему зарахування платежів у наступній черговості: надходження грошових коштів від Покупця зараховується в рахунок погашення заборгованості з найдавнішим строком виникнення. Вказане Покупцем призначення платежу при цьому не враховується. У разі систематичного (три та більше на протязі кварталу) порушень термінів оплати з боку Покупця, Постачальник має право , але не зобов'язаний застосувати до Покупця наступну схему зарахування платежів: оплата пені за порушення термінів оплати відповідно до п.9.4 ; оплата 24% річних від простроченої суми з дня порушення зобов'язання щодо оплати товару (партії товару) до дня його фактичної оплати відповідно до п.9.5 Договору; оплата боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення оплати.

Згідно п.9.4 Договору У разі прострочення Покупцем оплати партії товару Покупець зобов'язаний сплатити пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період вчинення правопорушення у сфері господарювання, від суми заборгованості (невиконаного зобов'язання) , за кожен день прострочення виконання зобов'язання.

За умовами п.9.5 Договору у разі прострочення оплати партії товару більш ніж на 14 календарних днів , Покупець зобов'язаний сплатити згідно ст..625 Цивільного кодексу України, суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення , а також 24% річних від простроченої суми з дня порушення зобов'язання щодо оплати товару до дня його фактичної оплати.

На підставі зазначених умов Договору позивач нарахував відповідачу пеню у сумі 1 163 грн. 79 коп., Інфляційні втрати у сумі 300 грн. 13 коп. та 24% річних у сумі 746 грн. 35 коп., які також просить суд стягнути з відповідача.

В обгрунтування позову позивач зазначає, що відповідно до ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами. Згідно ст.193 Господарського кодексу України та ст.526 Цивільного кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати свої зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Відповідач своїм правом на захист у судовому порядку не скористався.

Розглянув матеріали справи, на підставі чинного законодавства України, суд доходить до такого висновку:

Згідно ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію: передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо, або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Частиною 2 зазначеної статті встановлено, що зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1, 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст.174 Господарського кодексу України однією з підстав виникнення господарського зобов'язання є укладання господарського договору та іншої угоди, що передбачені законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення , зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно ст.627 Цивільного кодексу України, відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як вбачається з матеріалів справи, 05 жовтня 2016р. між ТОВ „БЛУМІВ» (Постачальник) та ТОВ „ГЛОБАЛ ХОРЕКАВ» (Покупець) був укладений Договір поставки №42, згідно якого в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Постачальник зобов'язується передати у власність Покупця товари, найменування, одиниці виміру, кількість, асортимент, ціна якого визначаються в товарних накладних , що є невідємною частиною договору, а Покупець зобов'язується прийняти й оплатити цей товар в порядку та на умовах цього Договору.

Відповідно до розділу 4 Договору ціна на товар встановлюється у національній валюті (гривнях) у видаткових накладних , які є невід`ємною частиною цього Договору. Видаткові накладні являються протоколом узгодження ціни. Загальна сума договору складається з сум, зазначених у товарних накладних на кожну партію товару .

За умовами розділу 5 Договору оплата товару здійснюється в українські валюті в безготівковому порядку шляхом перерахування коштів на банківський рахунок Постачальника в строк 30 календарних днів від дати їх поставки. У випадку якщо день сплати припадає на вихідний або святковий день, оплата здійснюється в перший банківський день, що слідує за датою оплати. Днем здійснення платежу вважається день, в який сума, що підлягає сплаті, списана з поточного рахунку Покупця. Днем отримання Платежу вважається день, в який сума, що підлягає сплаті, надійшла на поточний рахунок Постачальника.

За матеріалами справи, за товарними накладними №113/02 від 04 .02.2016р. на суму 11 395 грн. 75 коп. ( з ПДВ), №365/02 від 16.02.2016р. на суму 159 грн. 84 коп. (з ПДВ) , №713/02 від 25.02.2016р. на суму 552 грн. 66 коп. (з ПДВ) поставив Покупцю Товар на загальну суму 112 108 грн. 25 коп. Але, поставлений товар Покупцем було оплачено частково, у зв'язку з чим заборгованість ТОВ „ГЛОБАЛ ХОРЕКАВ» перед ТОВ „БЛУМІВ» за отриманий по даним накладним товар становить 7 108 грн. 25 коп. , що додатково підтверджується Актом звірки взаєморозрахунків, складеним сторонами станом на 29.02.2016р.

За приписами ст.193 Господарського кодексу України та ст.526 Цивільного кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати свої зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Згідно ст.530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язання встановлений строк (термін) його виконання , то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

За таких обставин, обґрунтованою, підтвердженою матеріалами справи та такою, що підлягає задоволенню є вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості у сумі 7 108 грн. 25 коп.

Відповідно до ч.1 ст.216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Згідно з ч.2 ст. 218 Господарського Кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Згідно п.9.4 Договору У разі прострочення Покупцем оплати партії товару Покупець зобов'язаний сплатити пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період вчинення правопорушення у сфері господарювання, від суми заборгованості (невиконаного зобов'язання), за кожен день прострочення виконання зобов'язання.

За умовами п.9.5 Договору у разі прострочення оплати партії товару більш ніж на 14 календарних днів, Покупець зобов'язаний сплатити згідно ст.625 Цивільного кодексу України, суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 24% річних від простроченої суми з дня порушення зобов'язання щодо оплати товару до дня його фактичної оплати.

За таких обставин, у зв'язку із невиконанням Покупцем своїх зобов'язань щодо своєчасного перерахування коштів у якості оплати за отриманий товар, на підставі умов Договору, на думку суду, позивач правомірно нарахував відповідачу пеню у сумі 1 163 грн, 79 коп., інфляційні втрати у сумі 300 грн. 13 коп. та 24% річних у сумі 746 грн. 35 коп., які також підлягають стягненню з ТОВ „ГЛОБАЛ ХОРЕКАВ» .

У відповідності до ст.32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського суду. Згідно ст.33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем у справі доказів належного виконання умов Договору поставки №42 від 05.10.2015р. не надано.

Згідно ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності , керуючись законом.

Судові витрати по сплаті судового збору покласти на відповідача згідно ст.ст.44, 49 ГПК України.

На підставі зазначеного, керуючись ст.ст. 44,49, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю „БЛУМІВ» - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „ГЛОБАЛ ХОРЕКАВ» (м.Одеса, вул. Сергія Ядова, 61Б/118, код ЄДРПОУ 39514182 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „БЛУМІВ» ( м.Одеса, Ленінградське шосе, 4, код ЄДРПОУ 39215751, р\р 26001054309806 в Южне ГРУ ПАТ КБ „ПриватбанкВ» , МФО 328704) заборгованість у сумі 7 108 грн. 25 коп., пеню у сумі 1 163 грн. 79 коп., інфляційні втрати у сумі 300 грн. 13 коп., 24%річних у сумі 746 грн. 35 коп. , витрати по сплаті судового збору у сумі 1 378 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 18 жовтня 2016р.

Суддя Н.В. Рога

Дата ухвалення рішення13.10.2016
Оприлюднено24.10.2016
Номер документу62064107
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2277/16

Рішення від 13.10.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 29.09.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 13.09.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні