Постанова
від 25.12.2008 по справі 2-а-887/2008
БАЛАКЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Справа № 2-а- 887/ 2008

категорія 47

П О С Т А Н О В А

Іменем України

25 грудня 2008 року м. С евастополь

Балаклавський районни й суд міста Севастополя у складі:

головуючого судді - Шашкі ній В.А.

при секретарі - Фуштовій О .А.,

розглянувши у судовому з асіданні в залі суду в місті С евастополі адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управл іння Пенсійного Фонду Украї ни у Балаклавському районі м іста Севастополя про стягнен ня недоплаченої щомісячної д ержавної соціальної допомог и дітям війни та заяву про пон овлення пропущеного строку для звернення до адміністр ативного суду,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1. звернулася д о суду з адміністративним по зовом до Управління Пенсійно го фонду України в Балаклавс ькому районі міста Севастоп оля, просить поновити пропущ ений строк для звернення до с уду за захистом порушених пр ав, свобод та інтересів за пер іод з 01.01.2006 р. по 31.12.2007 р. та зобов' я зати Управління Пенсій ного Фонду України у Балакл авському районі міста Севаст ополя нарахувати на її користь недоплачену їй як, ди тині війни щомісячну державн у соціальну допомогу за пері од з 01.01.2006 р. по 31.12.2007 р. Вимоги мотив овані тим, що про факт порушен ня її прав позивачці стало в ідомо лише після висвітленн я у пресі рішення Конституці йного суду України від 09.07.2007 р., згідно з яким положення п. 12 ст . 71 ЗУ «Про державний бюджет на 2007 рік» визнані такими, що не в ідповідають Конституції, так як зупиняють дію ст. 6 ЗУ «Про соціальний захист дітей війн и», відповідно до якої позива чка, як дитина війни, має прав о на підвищення пенсії в розм ірі 30 % від мінімальної пенсії за віком. Просить позов задов ольнити.

Позивач в судове засіданн я не з' явився, повідомлявся належним чином, надав до суду заяву про розгляд справи за ї ї відсутністю, позовні вимог и підтримує.

Представник відповідача в судове засідання не з»явив ся, повідомлявся належним чи ном, надав до суду заяву про ро згляд справи за його відсутн істю, а також заперечення на п озовну заяву, вважає, що позив ачкою пропущений строк зверн ення з адміністративним позо вом, встановлений законом у о дин рік, що рішення Конституц ійного суду України від 09.07.2007 р оку, на яке посилається позив ачка діє з дня його ухвалення , законодавством не передбач ений механізм розрахунку під вищення розміру пенсії з цих підстав, у Пенсійному Фонді У країни законодавством не пер едбачено коштів для сплати с пірної надбавки до пенсії. Пр осить у позові відмовити.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступн ого.

Згідно паспортним даним г ромадянки України ОСОБА_1 . станом на 02.09.1945 р. їй було менше 18 років (а.с. 5), згідно з пенсійни м посвідченням вона є пенсіо нером та отримує пенсію за ві ком у Балаклавському районі міста Севастополя за місцем своєї реєстрації (а.с. 6).

На підставі цих даних, а та кож вимог ст. 1 ЗУ від 18.11.2004 р. за № 2 195-IV «Про соціальний захист діт ей війни» ОСОБА_1. має стат ус «Дитини війни». Цей факт не заперечується відповідачем .

Зазначеним законом гаран тується соціальна захищеніс ть дітей війни шляхом наданн я пільг і соціальної підтрим ки.

Відповідно до ст. 6 ЗУ «Про с оціальний захист дітей війни » дітям війни пенсії або щомі сячне довічне грошове утрима ння чи державна соціальна до помога, що виплачується замі сть пенсії, підвищуються на 3 0 % мінімальної пенсії за віко м.

Таким чином, позивачка О СОБА_1. має право на підвищен ня пенсії у розмірі 30 % мінімал ьної пенсії за віком з часу ді ї зазначеного закону.

Проте, вказана щомісячна соціальна допомога її не спл ачується, оскільки статтями 77, 110 ЗУ № 3235-ІV від 20.12.2005 р. «Про держ авний бюджет України на 2006 рік » та пунктом 12 ст. 71 ЗУ № 489-V в ід 19.12.2006 року «Про державний бюд жет України на 2007 рік» призупи нено дію ст. 6 ЗУ «Про соціальн ий захист дітей війни».

Рішенням Конституційного суду України від 09.07.2007 р. за № 6-рп /2007 положення пункту 12 ст. 71 ЗУ «П ро державний бюджет України на 2007 року», яким було припине но на 2007 рік дію статті 6 З ЗУ «Пр о соціальний захист дітей ві йни», визнані такими, що не від повідають Конституції Украї ни, оскільки Верховна Рада не уповноважена при прийнятті закону про Державний бюджет України зупиняти дію окремих законів України та/або будь- яким чином змінювати визначе не іншими законами України п равове регулювання суспільн их відносин. Як визначив Конс титуційний суд України, це су перечить вимогам ст. 3 ЗУ «Про соціальний захист дітей війн и», згідно якій державні соці альні гарантії дітям війни, в становлені цім законом не мо жуть бути обмежені або скасо вані іншими нормативно-прав овими актами. Звуження зміст у та обсягу конституційного права на забезпечення доста тнього життєвого рівня шляхо м прийняття нових законів аб о внесення змін до чинних зак онів відповідно до ст. 22 Конст итуції України не допускаєт ься.

Відповідно до ст. 152 Констит уції України, згідно з якою за кони, інші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними втрачают ь чинність з дня ухвалення Ко нституційним Судом України р ішення про їх неконституційн ість, положення п. 12 ст. 71 ЗУ «Пр о державний бюджет України н а 2007 рік», вважаються неконсти туційними і такими, що втрати ли чинність з 09.07.2007 року.

Враховуючи вищевикладене , а також те, що положення ст.ст . 77, 110 ЗУ № 3235-ІV від 20.12.2005 року «Про д ержавний бюджет України на 2006 рік» нікім не були оскаржені , суд вважає, що позивачка має право на отримання підвищенн я пенсії у розмірі 30 % мінімаль ної пенсії за віком тільки з 09 .07.2007 р.

Суд не може прийняти до ува ги доводи відповідача, що зак онодавством не передбачено м еханізму розрахунку підвищ ення пенсії дітям війни та по силки на цільове призначенн я коштів Пенсійного Фонду Ук раїни, яки перешкоджають нар ахуванню та виплаті щом ісячної державної соціально ї допомоги дітям війни , тому що згідно зі ст. 8 КАС Укра їни суд при вирішенні справи керується принципом верхов енства права, відповідно до я кого зокрема людина, її права та свободи визнаються найви щими цінностями та визначают ь зміст і спрямованість діял ьності держави. Забороняєтьс я відмова в розгляді та виріш енні адміністративної справ и з мотивів неповноти, неясно сті, суперечливості чи відсу тності законодавства, яке ре гулює спірні відносини.

Тому суд вважає, що правові дносини, виникають в процесі реалізації права на отриман ня підвищення пенсії заснова ні на принципі юридичної виз наченості. Зазначений принци п не дозволяє державі посила тися на відсутність певного нормативного акту, який визн ачає механізм реалізації пра в та свобод громадян, закріпл ених у конституційних та інш их актах.

Таким чином, право позивач ки на отримання підвищення п енсії закріплено у законі, га рантовано державою підтверд жується відповідними доказа ми, а обов' язок на здійсненн я перерахунку пенсії позивач ці покладено саме на Управлі ння Пенсійного Фонду України в Балаклавському районі м. Се вастополі, оскільки позивачк а отримує пенсію у Балаклавс ькому районі м. Севастополя.

Посилання відповідача на те, що фінансування виплат, пр едбачених ЗУ «Про соціальний захист дітей війни» здійсню ється з Державного бюджету У країни, у зв' язку з чим Пенсі йний Фонд України не може вис тупати в якості відповідача, суд не може прийняти до уваги з причин необгрунтованості.

Відповідно до п. 3 Положенн я про Пенсійний Фонд України , затвердженого постановою К абінету Міністрів України № 1261 від 24.10.2007 р. встановлено, що до о сновних засад Пенсійного Фон ду України відноситься забез печення своєчасного і в повн ому обсязі фінансування та в иплата пенсій, допомоги, допо моги на поховання, інших випл ат, які згідно із законодавст вом здійснюються за рахунок коштів Пенсійного Фонду Укра їни та інших джерел, визначен их законодавством. Пунктом 8 д аної постанови до джерел фор мування коштів Пенсійного фо нду України відноситься тако ж кошти державного бюджету т а державних цільових фондів, що перераховуються до Фонду у випадках, передбачених зак онодавством. Отже саме відпо відач мав здійснювати позива чеві виплату підвищення пенс ії відповідно до ст. 6 ЗУ «Про с оціальний захист дітей війни ».

Згідно з п. 2 ст. 11 КАС України , суд може вийти за межі позовн их вимог в разі, якщо це необхі дно для повного захисту прав , свобод та інтересів сторін ч и третіх осіб, про захист яки х вони просять.

Тому з метою повного захис ту порушених прав позивачки суд вважає необхідним в изнати дії Управлі ння Пенсійного Фонду України в Балаклавському районі м. Се вастополя щодо ненарахуванн я та невиплати позовачеві пі двищення пенсії згідно з вим огами ст. 6 ЗУ «Про соціальний захист дітей війни» - протипр авними.

Встановивши спірні правов ідносини, суд робить висново к про те, що позивачка, звернув шись до суду 30.10.2008 р., втратила пр аво на захист своїх прав щодо отримання підвищення до пен сії за період з січня 2006 року по вересень 2007 року включно, у зв' язку з пропуском річного стр оку звернення до адміністрат ивного суду, передбаченого ч . 2 ст. 99 КАС України. Суд вваждає , що позивачем не надано поваж них причин пропуску цього ст року, тому він поновленню не п ідлягає.

На підставі викладеного, су д приходить до висновку, що по зовні вимоги про зобов' язан ня нарахування та виплати Уп равлінням Пенсійного Фонду У країни в Балаклавському райо ні м. Севастополі н а користь позивача ОСОБ А_1 ., як дитині війни, недо плаченої соціальної допомог и підлягають задоволенню час тково, а саме: з 30.10.2007 р. по 31.12.2007 р.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 8, ч. 2 ст. 11, ч. 3 ст. 99, ст. 160-163 КАС України, ст. ст. 3, 6 Закону України «Про соціальний зах ист дітей війни», ст.ст. 22, 152 Конс титуції України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позо в ОСОБА_1 до Управління Пе нсійного Фонду України у Ба лаклавському районі міста Се вастополя про стягнення недо плаченої щомісячної державн ої соціальної допомоги дітям війни - задовольнити частков о.

1. У поновленні пропущеног о строку звернення ОСОБА_1 до адміністративного суду - відмовити.

2. Визнати дії Управління Пе нсійного Фонду України в Бал аклавському районі міста Сев астополя щодо ненарахування та невиплати ОСОБА_1 підв ищення пенсії згідно з вимог ами ст. 6 ЗУ «Про соціальний за хист дітей війни» - протиправ ними.

3. Зобов' язати Управління Пенсійного Фонду України в Б алаклавському районі міста С евастополя провести перерах унок та виплату призначеної ОСОБА_1пенсії відповідно до вимог ст. 6 ЗУ «Про соціальн ий захист дітей війни» за пер іод з 30.10.2007 р. по 31.12.2007 р.

В решті позову - відм овити.

Постанову може бути ос каржене до Апеляційного адмі ністративного суду міста Сев астополя шляхом подачи заяви протягом 10 днів з дня виготов лення повного тексту постано ви та апеляційної скарги на п ротязі 20 днів з дня подачи зая ви через Балаклавський район ний суд міста Севастополя.

Суддя В.А. Шашкіна

СудБалаклавський районний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення25.12.2008
Оприлюднено07.12.2009
Номер документу6206630
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-887/2008

Постанова від 25.12.2008

Адміністративне

Балаклавський районний суд міста Севастополя

Шашкіна В.А.

Постанова від 25.06.2008

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

Постанова від 23.12.2008

Адміністративне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Ганзя О.Д.

Ухвала від 05.12.2008

Адміністративне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Бутенко О.Ф.

Ухвала від 11.07.2008

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Єресько Л.О.

Постанова від 20.06.2008

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Юрчук М.І.

Постанова від 02.07.2008

Адміністративне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Боженко Л.В.

Постанова від 17.04.2008

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні