Ухвала
від 07.10.2016 по справі 200/17344/16-к
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

07.10.16

У Х В А Л А Справа № 200/17344/16-к

Ім`ям України Провадження № 1кс/200/9466/16

07жовтня2016року м.Дніпро

Слідчий суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю прокурора ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Дніпро клопотання прокурора по кримінальному провадженню № №42016040000000511 про призначення позапланової перевірки,

В С Т А Н О В И В:

07 жовтня 2016 року прокурор відділу процесуального при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду

у кримінальному провадженні прокуратури Дніпропетровської області молодший радник юстиції

ОСОБА_3 звернувся про надання дозволу на проведення позапланової документальної перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ«Донбас-ВДМ» щодо дотримання вимог податкового законодавства України.

Необхідність проведення позапланової перевірки прокурор обґрунтував тим, що у провадженні Слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016040000000511 від 22.06.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Згідно з матеріалами наданого прокурором клопотання, в ході досудового розслідування встановлено, що в період з жовтня 2014 року по теперішній час посадовими особами Державне підприємство з переробки брухту та відходів із вмістом дорогоцінних металів «Дніпро-ВДМ» (ЄДРПОУ 24433063, м. Дніпро,

вул.Криворізька, 1), в межах відповідних угод зі структурними підрозділами Міністерства оборони України здійснюється переробка відходів військового призначення із вмістом дорогоцінних металів.

При цьому з метою незаконного заволодіння державним майном (видаленими із відходів дорогоцінними металами) посадовими особами ДП «Дніпро-ВДМ», шляхом зловживання своїми службовим становищем, проводиться визначення найнижчого відсотку повернення видалених цінностей.

У подальшому, після підготовки недостовірних даних про наявність дорогоцінних металів у відходах, ДП«Дніпро-ВДМ» здійснює їх передачу автомобільним транспортом на адресу пов`язаних структур:

ТОВ«Донбас-ВДМ» (ЄДРПОУ 31386628, Донецька область, м.Покровськ (попередня назва Красноармійськ), вул.Нахімова, 80) та ТОВ«Торгівельно-промислова корпорація» (ЄДРПОУ 38273194, юридична адреса: Донецька область, м. Покровськ, вул. Шевченка, буд. 2), фактичне розміщення виробничих потужностей вказаних підприємств: Донецька область, м. Покровськ, вул. Нахімова, 80 та вул. Нахімова, 82.

У ході досудового розслідування встановлено, що за умовами укладеного договору (п. 3.2.5.) Сировина, що отримана Переробником від Замовника відповідно до додаткової угоди, та отримані в результаті виконання робіт продукти переробки (п. 2.3.), до моменту підписання Сторонами Акту остаточних розрахунків (пп. 4.5.2., 4.5.3.) щодо виконання відповідної додаткової угоди, є власністю Держави в особі Замовника.

Переробник зобов`язується використовувати їх виключно згідно з умовами Договору.

До моменту підписання Сторонами Акту остаточних розрахунків відчуження Сировини та продуктів переробки третім особам, а також самому Переробнику та їх використання у господарській діяльності з метою іншою, ніж зберігання, підготовка до переробки та безпосередня переробка не дозволяється.

В ході проведення тимчасового доступу до речей і документів у МОУкраїни, отримано дані

про те, що акти остаточних розрахунків, протоколи погодження ціни, акти виконаних робіт

з боку замовника МО України не підписані.

Не дивлячись на вищевказане, реалізовуючи свій протиправний умисел, службові особи

ДП«Дніпро-ВДМ» здійснили протиправне відчуження майна МОУкраїни, та, відповідно до товарно-транспортних накладних №№ 13/16, 14/16, 15/16, 16/16 відвантажили його в адресу ТОВ«Торгівельно-промислова корпорація».

У подальшому, з метою прикриття власної протиправної діяльності, посадові особи ДП «Дніпро-ВДМ» підготували акти виконаних робіт, згідно з якими переробка ТМЦ була здійснена на вказаному державному підприємстві, зазначили обсяги видобутих дорогоцінних металів, які не відповідали дійсності (були набагато нижчими) та без отримання відповідних погоджень з боку структурних підрозділів Міністерства оборони України, у вигляді відповідних протоколів, сплатили за них кошти, чим нанесли значні грошові збитки державі.

Відповідно до отриманих даних, кошти та майно для здійснення розрахунків з МО України, ДП«Дніпро-ВДМ» було отримано від ТОВ «Донбас-ВДМ», ТОВ «ТПК», ТОВ «Дефа» в межах відповідних угод позики та поставки ТМЦ.

Слід зазначити, що 05.08.2016 року в межах відповідної ухвали було проведено санкціонований обшук на ТОВ «Донбас-ВДМ» м. Покровськ, вул. Нахімова, 80. В ході обшуку було вилучено близько 390 кг металу сірого кольору, який було видобуто з відходів дорогоцінних металів та може належати Міністерству оборони України.

У подальшому, на адресу прокуратури Дніпропетровської області звернулося МП у формі ТОВ«Соляріс» (код ЄДРПОУ 13685821) з клопотанням про повернення вилученого на ТОВ «Донбас-ВДМ» майна.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав у повному обсязі та прохав задовольнити. Надав пояснення аналогічні його тексту.

Згідно з ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів, зокрема, шляхом витребування та отримання від органів державної влади висновків ревізій та актів перевірок.

Згідно з ст. 78.1.11 Податкового кодексу України, документальна позапланова перевірка здійснюється за судовим рішенням суду (слідчого судді) про призначення перевірки.

Відповідно до ст.78.2 Податкового кодексу України, обмеження у підставах проведення перевірок платників податків, визначені цим Кодексом, не поширюються на перевірки, що проводяться на звернення такого платника податків, або перевірки, що проводяться у межах кримінального провадження.

Згідно із п. 82.2. Податкового кодексу України, тривалість перевірок, визначених

у статті 78 цього Кодексу (крім перевірок, що проводяться за наявності обставин, визначених

у підпункті 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 цього Кодексу, тривалість яких встановлена

у статті 200 цього Кодексу), не повинна перевищувати 15 робочих днів для великих платників податків,

щодо суб`єктів малого підприємництва 5 робочих днів, для фізичних осіб-підприємців, які не мають найманих працівників, за наявності умов, визначених в абзацах третьому-восьмому цього пункту, 3 робочі дні, інших платників податків 10 робочих днів.

Розглянувши клопотання, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши надані до нього додатки, приходжу до висновку про те, що воно підлягає задоволенню з наведених у ньому підстав, оскільки наданими матеріалами достатньо повно обґрунтовується факт вчинення кримінального правопорушення, який можна довести шляхом проведення позапланової перевірки з дотримання вимог податкового законодавства ТОВ«Донбас-ВДМ».

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 93, 104, 110, 159-166, 309, 369, 371-372 КПК України,

п.п.78, 82 Податкового кодексу України,

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл на проведення, в межах кримінального провадження № 42016040000000511, позапланової документальної перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ «Донбас-ВДМ» (ЄДРПОУ 31386628), зареєстрованого за адресою: Донецька область, м. Покровськ (попередня назва Красноармійськ), вул. Нахімова, буд.80, з питань правильності нарахування податкових зобов`язань, дотримання митного, валютного, податкового законодавства, за період з 01.10.2014 року по 05 серпня 2016 року, встановлення ознак фіктивності серед контрагентів, зокрема ТОВ «Соляріс», відсутності поставок товарів (робіт, послуг) по ланцюгу постачання, що призводить до потрапляння коштів до тіньового сектору економіки; а також достовірності, повноти нарахування та сплати усіх передбачених податків та зборів, фактичного проведення фінансово-господарських операцій, дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються у бухгалтерському та податковому обліку і пов`язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, а також отриманих в установленому законодавством порядку органом державної податкової служби документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Проведення зазначеної позапланової перевірки доручити співробітникам ГУ ДФС у Донецькій області.

Визначити термін проведення позапланової перевірки у 10 робочих днів з 18 по 31 жовтня 2016 року включно, без урахування вихідних та святкових днів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБабушкінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення07.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62090645
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —200/17344/16-к

Ухвала від 07.10.2016

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Литвиненко І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні