Постанова
від 14.09.2016 по справі 808/2555/16
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2016 року (15 год. 15 хв.) Справа № 808/2555/16 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Лазаренка М.С., за участю секретаря судового засідання – Мєднікової Р.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Мелітопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю “СТЮКС” про стягнення коштів за податковим боргом, -

ВСТАНОВИВ:

29 серпня 2016 року до Запорізького окружного адміністративного суду (далі іменується – суд) надійшов позов Мелітопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області (далі іменується – позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю “СТЮКС” (далі іменується – відповідач), в якому позивач просить суд стягнути з відповідача кошти за податковим боргом з податку на додану вартість у сумі 7 119,63 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що податковий борг виник внаслідок несплати відповідачем податку на додану вартість. Позивач вказує, що Товариство з обмеженою відповідальністю “СТЮКС” зареєстроване як юридична особа 27 лютого 1997 року, про що 09 лютого 2005 року внесено запис в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи та взято на податковий облік в органах державної податкової служби 15 травня 1996 року. Станом на 12 липня 2016 року Товариство з обмеженою відповідальністю “СТЮКС” має податковий борг у сумі 7119 грн. 63 коп. з податку на додану вартість, який виник у зв'язку із несплатою боржником самостійно визначеного податкового зобов'язання. З метою погашення податкового боргу, боржнику було надіслано податкову вимогу форми «Ю» №560-17 від 14 березня 2015 року на суму 8495 грн. 75 коп. На момент звернення до суду з адміністративним позовом, заборгованість перед бюджетом Товариством з обмеженою відповідальністю “СТЮКС” не погашена. Посилаючись на викладені вище мотиви, позивач просив суд ухвалити рішення про задоволення позову, оскільки згідно даних обліку та звітності відповідач має податковий борг по сплаті податку на додану вартість у сумі 7119 грн. 63 коп.

Ухвалою судді від 31 серпня 2016 року відкрито провадження в адміністративній справі №808/2555/16, закінчено підготовче провадження та призначений судовий розгляд на 14 вересня 2016 року.

У судове засідання прибув представник позивача, просив задовольнити позов в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не прибув. Поштове відправлення, яке надсилалось на адресу відповідача, повернулось до суду без вручення адресату з незалежних від суду причин.

Відповідно до ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України від 06.07.2005 №2474-IV (далі -КАС України) у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відтак, відповідач є таким, що належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання.

За змістом ч. 4ст. 128 та ст.41 КАС Україниу разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття розгляд справи не відкладається і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Відповідно до ч.1 ст.41 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

За таких обставин суд дійшов висновку щодо можливості розгляду справи за відсутності відповідача по справі на підставі наявних в матеріалах справи доказів, зміст та обсяг яких достатній для вирішення спору по суті.

Суд при вирішенні справи керується принципами верховенства права, законності, рівності усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом, змагальності сторін, диспозитивності та офіційного з'ясування всіх обставин, гласності і відкритості адміністративного процесу.

Розглянувши матеріали та з'ясувавши всі обставини адміністративної справи, які мають юридичне значення для розгляду та вирішення спору по суті, дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, судом встановлено наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю “СТЮКС”, код ЄДРПОУ 23789852 зареєстровано як юридична особа 27 лютого 1997 року, про що 09 лютого 2005 року внесено запис в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи за №1101120 0000 000357. Взято на податковий облік в органах державної податкової служби 15 травня 1996 року за №1585.

Підпунктом16.1.4пункту16.1статті16 Податкового кодексу Українивизначено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно з даними розрахунку суми податкового боргу, відповідач має податковий борг з податку на додану вартість у сумі 7119 грн. 63 коп.

Дослідивши матеріали справи, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно достатті 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Підпунктом16.1.4пункту16.1статті16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний: сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

У відповідності до підпункту14.1.156пункту14.1статті14 Податкового кодексу України, податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до підпункту14.1.175пункту14.1статті14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Пунктами59.1та 59.3 статті59 Податкового кодексу Українипередбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку , визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

З метою погашення податкового боргу, Мелітопольська об'єднана державна податкова інспекція ГУ ДФС у Запорізькій області вжила заходи передбаченістаттею 59 Податкового кодексу України, а саме відповідачу була направлена рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення податкова вимога форми «Ю» №560-17 від 14 березня 2015 року на загальну суму 8495 грн. 75 коп.

У відповідності до підпунктів 95.1-95.3 статті95 Податкового кодексу України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Згідно з пунктом87.11статті87 Податкового кодексу України, орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізичної особи. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження.

Наявні матеріали справи свідчать про те, що відповідачем в порушення вимогПодаткового кодексу України, не сплачено суму податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 7119 грн. 63 коп.

На підставі викладеного, суд вважає вимоги позивача по стягненню з відповідача податкової заборгованості у вказаному розмірі обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно з частиною 4статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями94,158,161-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Мелітопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю “СТЮКС” про стягнення коштів за податковим боргом,– задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «СТЮКС» (код ЄДРПОУ 23789852; місцезнаходження: 72319, Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Кірова, будинок 36) на користь Мелітопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Запорізькій області заборгованість з податку на додану вартість у розмірі 7119 (сім тисяч сто дев'ятнадцять) грн. 63 (шістдесят три) коп., яку зарахувати на р/р №31113029700013 державний бюджет м.Мелітополь, код 37968956, банк – ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО 813015, код платежу 14010100.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні – з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя М.С. Лазаренко

Дата ухвалення рішення14.09.2016
Оприлюднено24.10.2016
Номер документу62092547
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/2555/16

Постанова від 14.09.2016

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 31.08.2016

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні