Постанова
від 02.08.2011 по справі 2а/0270/2685/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2011 р. Справа № 2а/0270/2685/11

Вінницький окружний адміністративний суд в складі

Головуючого судді Комара Павла Анатолійовича ,

розглянувши в порядку письмового провадження матеріали справи

за позовом : Могилів-Подільського міжрайпрокурора в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Могилів-Подільському районі Вінницької області

до : фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

про : стягнення боргу по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружного адміністративного суду звернувся з адміністративним позовом Могилів-Подільський міжрайпрокурор в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Могилів-Подільському районі Вінницької області (далі - УПФУ у Могилів-Подільському районі) до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (далі - ФОП ОСОБА_1В.) про стягнення боргу по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 884,34 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що внаслідок несплати коштів на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період жовтня - грудня 2010 року за відповідачем рахується заборгованість по сплаті страхових внесків до УПФУ у Могилів-Подільському районі в сумі 884,34 грн.

Оскільки заборгованість в добровільному порядку не погашена, Могилів-Подільський міжрайонний прокурор, на підставі статті 60 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), звернувся в інтересах держави в особі УПФУ у Могилів - Подільському районі до суду з позовом про стягнення коштів.

Прокурор та представник позивача в судове засідання, яке призначалося на 08 липня 2011 року не з'явились, хоча про дату, час та місце судового розгляду справи були повідомлені завчасно та належним чином, про що свідчить розписка-повістка та повідомлення про вручення поштового відправлення з відміткою «доставлено (вручено) особисто».

18.07.2011 року на адресу суду від прокурора та представника позивача надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності. Згідно з надісланими до суду клопотаннями прокурор та представник позивача підтримали позовні вимоги в повному обсязі та просили суд задовольнити їх.

Відповідач письмових заперечень на позовну заяву з нормативно-документальним обґрунтуванням суду не надала, в судові засідання, які призначались на 08.07.2011 року, 18.07.2011 року та 02.08.2011 року не з'явилась, повноважного представника не направила, хоча про дату, час та місце судового засідання була повідомлена завчасно та належним чином. Відповідно до вимог ст. 122 КАС України - адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Судом прийнято всі міри для належного повідомлення відповідача про час, день та місце розгляду справи.

Враховуючи дані обставини, судом прийнято рішення продовжити розгляд справи за відсутності сторін, і вирішити справу в порядку письмового провадження на підставі наявних доказів.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні в справі докази, суд дійшов висновку про задоволення адміністративного позову виходячи з наступного.

Відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV від 09 липня 2003 року, який набрав чинності з 01 січня 2004 року (далі - Закону № 1058-ІV).

Відповідно до частини 1 статті 15 Закону № 1058-ІV, платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, зокрема, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 зареєстрована в УПФУ у Могилів-Подільському районі за №0212031673 і є платником страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування, що підтверджується повідомленням про реєстрацію платника страхових внесків за №635 від 21.12.2010 року. Відтак, у відповідності до частини 2 статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зобов'язана самостійно нараховувати (обчислювати) страхові внески.

Відповідно до частини 6 статті 20 Закону № 1058-ІV страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. У разі недостатності у страхувальника коштів для здійснення в повному обсязі виплати заробітної плати (доходу) та одночасної сплати відповідних авансових платежів, виплата зазначених сум та сплата страхових внесків здійснюється в пропорційних розмірах. Дата подання звітності до Пенсійного фонду України - до 1 квітня року, наступного за базовим звітним роком .

Всупереч вимог статті 20 Закону № 1058-ІV, відповідач не сплатила суму страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, в зв'язку з чим, станом на день подання позову до суду виникла заборгованість зі сплати недоїмки в сумі 884,34 грн.

Згідно пункту 8.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 № 21-1, органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки у випадку, якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків. Вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу.

Відповідно до п. 2.2. розділу II постанови ПФ України від 05.11.2009 року № 26-1, зареєстрованої в Міністерстві Юстиції України 24.11.2009 року за № 1136/17152 "Про порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам ПФУ: фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, у тому числі ті, які обрали ОСО, самостійно займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з отриманням доходу безпосередньо від цієї діяльності, самі за себе формують та подають до органів Пенсійного фонду звіт один раз на рік до 1 квітня року, наступного за звітним періодом. Базовим звітним періодом для них є календарний рік.

Слід зазначити, що відповідачем було самостійно подано відповідний звіт до органу ПФ України, крім того, відповідачем самостійно визначено та власноруч вказано у звіті суму щодо сплати нарахованих страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Статтею 23 Закону встановлено, що спори, які виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні (стаття 86 КАС України).

Доказів, які б свідчили про добровільне погашення відповідачем заборгованості на день розгляду справи, суду не надано.

З огляду на вищезазначене та враховуючи, що адміністративний позов підтверджений матеріалами справи, а обставини, наведені у ньому, відповідачем не спростовані - даний позов підлягає задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 70, 71, 79, 86, 94, 122, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (вул. Комсомольська, 18, с. Немія, Могилів-Подільський район, Вінницька область, ідентифікаційний код: НОМЕР_1) на користь управління Пенсійного фонду України у Могилів-Подільському районі Вінницької області (вул. ІІІ-тя Гвардійська, 19, м. Могилів-Подільський, Вінницька область, код: 24902919, р/р 25601323590103 у ВАТ "Державний ощадний банк" МФО 302076) заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період жовтня - грудня 2010 року в розмірі 884,34 грн. (вісімсот вісімдесят чотири гривні тридцять чотири копійки).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Комар Павло Анатолійович

02.08.2011

Дата ухвалення рішення02.08.2011
Оприлюднено25.10.2016
Номер документу62124032
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2685/11

Постанова від 02.08.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 14.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 14.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 03.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні