Ухвала
від 10.02.2016 по справі 760/1837/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №1- кс/760/1244/16

760/1837/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2016 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання сторони кримінального провадження - слідчого Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Київської місцевої прокуратури №9 м. Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015100090010514 від 29.10.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КПК України, -

в с т а н о в и в:

Слідчий звернувся з клопотанням, в якому просив надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Дане клопотання обґрунтоване тим, що у провадженні Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015100090010514 від 29.10.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КПК України.

В обґрунтування клопотання зазначили, що протягом 2014-2015 років невстановлені особи за допомогою підконтрольних підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ПП " ОСОБА_5 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " та ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_5 , шляхом організації тендерів, можливо привласнили кошти виділені ІНФОРМАЦІЯ_6 на закупівлю обладнання та ТМЦ.

Так, в ході виконання доручення в порядку ст.40 КПК України, працівниками УЗЕ у м. Києві ДЗЕ НП встановлені підприємства підконтрольні ОСОБА_6 , які займаються розкраданням грошових коштів під час закупівлі запчастин до залізничного тягового та рухомого складу Південно-Західною залізниці, а саме: ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Також, встановлено, що електронна податкова звітність ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » відправляється з однієї IP-адреси НОМЕР_2 , яка закріплена за ОСОБА_7 .

Крім того, встановлено, що товарно-матеріальні ресурси які постачались на Південно-Західну залізницю за договорами ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » були викуплені за готівкові кошти у службових осіб залізниці, а для їх легалізації виписані підроблені документи щодо їх придбання у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Встановлено, що фактичне місце знаходження ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) є територія заводу який розташований за адресою: АДРЕСА_2 . Також, виявлено, що в одному з цехів за вказаною адресою здійснює виробництво ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », директором являється ОСОБА_8 , якому вручено повістку про виклик та письмовий запит щодо надання копій документів щодо постачання товарно-матеріальних ресурсів в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та щодо походження ТМЦ. Також, за вказаною адресою встановлено, що фактичним бухгалтером підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » є ОСОБА_9 , яка також є і бухгалтером ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 ». За погодженням з ОСОБА_10 , письмові запити в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та повістки їх керівникам передані під підпис ОСОБА_8 .

Однак, 20.01.2016 директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ОСОБА_8 не з`явився, а ОСОБА_9 до ІНФОРМАЦІЯ_9 передала відповідь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », у якому було зазначено про відмову надати копії документів за письмовим запитом. Службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на допит 20.01.2016 не з`явились, а їх бухгалтер ОСОБА_9 повідомила про відмову надавати копії документів щодо постачання товарно-матеріальних ресурсів, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Підтвердити фактичний продаж та постачання товарно-матеріальних ресурсів в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » відмовились.

Таким чином, відмова надати копії документів, підтверджує легалізацію товарно-матеріальних ресурсів (запчастин до тягового складу) службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », через підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », шляхом підготовки та надання підробленних первинних та бухгалтерських документів.

З бесіди з директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ОСОБА_8 стало відомо, що підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » займаються виробництвом металопластикових вікон, та купівлю-продаж запчастин до залізничного тягового або рухомого складу не здійснюють.

Для з`ясування асортименту та виробника, поставленого товару ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ДТГО « ІНФОРМАЦІЯ_10 » направлений письмовий запит від 14.01.2016 № 38/125/26/3/03-2016 щодо надання копій підтверджуючих документів. Однак, службові особи підприємства у встановлений термін копії документів не надали.

Виходячи з викладеного можна дійти висновку, що фінансово-господарська діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та інших пов`язаних підприємств здійснюється поза межами правового поля, без мети одержання прибутку, а також вбачається проведення транзитних фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій надання податкової вигоди з контрагентами, які не виконують свої податкові зобов`язання, з метою штучного формування податкового кредиту, які не мають реального товарного характеру.

При здійсненні господарської діяльності, основною діловою метою платника податків є отримання прибутку. Не можуть вважатися такими, що вчинені з діловою метою операції за наслідками яких платник податків бажає отримати виключно податкову вигоду без здійснення реальної господарської діяльності, шляхом придбання фіктивного товару та створення штучного податкового кредиту та валових витрат.

Для встановлення та підтвердження факту безтоварних операцій, розкрадання бюджетних коштів, проведення документальної перевірки фінансово-господарської діяльності ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », необхідні первинні документи. Відповідно до ЗУ Про бухгалтеріський облік та фінансову звітність в Україні первинний документ документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Враховуючи викладене у органів досудового розслідування є достатні підстави вважати, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) наявні документи щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), а саме: договори придбання-продажу товарів (робіт, послуг), додаткові угоди, специфікації до них; накладні, податкові накладні, розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних; акти прийому-передачі, рахунки, рахунки-фактури, розрахунки-коригування; документи, що підтверджують розрахунки за придбаний, реалізований товар, роботи, послуги (платіжні доручення, банківські виписки, тощо); книги придбання та продажу товарів (робіт, послуг), реєстри виданих отриманих податкових накладних; журнали-ордери і відомості бухгалтерського обліку по відображенню вищевказаних операцій; документи, що стосуються операцій придбання-продажу товарів (робіт, послуг), в тому числі листи, заяви, доручення про представлення інтересів, тощо). Зазначені документи можуть містити сліди злочину та мають доказове значення у кримінальному провадженні.

Також, в обґрунтовуючи клопотання слідчий зазначав, що з метою призначення податкових перевірок, доказування факту розкрадання державних коштів, та повного, всебічного і об`єктивного розслідування даного кримінального провадження, по справі виникла необхідність у проведенні виїмки документів у службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які мають істотне значення по справі.

Слідчий просив постановити ухвалу про надання тимчасового доступу до зазначених документів без виклику представників особи, у володінні якої вони знаходяться, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Слідчій суддя відповідно до частини другої ст. 163 КПК України визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику представників особи за наведених слідчим підстав.

Згідно з ч.1 ст.107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних заходів не здійснювалась.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Заслухавши пояснення слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, суд -

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме до фінансово-господарських та бухгалтерських документів щодо фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) за період діяльності, а саме: договори придбання-продажу товарів (робіт, послуг), додаткові угоди, специфікації до них; накладні, податкові накладні, розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних; акти прийому-передачі, рахунки, рахунки-фактури, розрахунки-коригування; документи, що підтверджують розрахунки за придбаний, реалізований товар, роботи, послуги (платіжні доручення, банківські виписки, тощо); книги придбання та продажу товарів (робіт, послуг), реєстри виданих отриманих податкових накладних; журнали-ордери і відомості бухгалтерського обліку по відображенню вищевказаних операцій; документи, що стосуються операцій придбання-продажу товарів (робіт, послуг), в тому числі листи, заяви, доручення про представлення інтересів, тощо), із можливістю вилучення їх завірених копій.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.02.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62129649
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015100090010514 від 29.10.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КПК України

Судовий реєстр по справі —760/1837/16-к

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 03.02.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

Ухвала від 03.02.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Макуха А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні