Ухвала
від 12.10.2016 по справі 757/50120/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/50120/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2016 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого в особливо важливих справах головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в особливо важливих справах головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням погодженим із прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що до Головного слідчого управління НП України від Генеральної прокуратури України надійшов запит компетентних органів Сполучених Штатів Америки про надання міжнародної правової допомоги згідно договору про взаємну допомогу від 1998 року, підписаного між Україною та США.

Так, Федеральна прокуратура США по північному регіону штату Ілінойс, Секція по боротьбі з комп`ютерними злочинами та злочинами проти інтелектуальної власності при Відділі по кримінальних справах Департаменту юстиції США, Відділу розслідування справ, що стосуються державної безпеки (HSI) Департаменту внутрішньої безпеки США і Податкова служба (всі разом «органи юстиції США») розслідують справу, по якій проходить ОСОБА_5 та інші особи, які підозрюються в порушенні законів США, включаючи кримінальне посягання на авторське право, злочинну змову і легалізацію злочинних доходів. Ці дії здійснювалися шляхом експлуатації величезного веб-сайту під назвою Kickass Torrents (також відомий як «КАТ»). Для сприяння поточному розслідуванню цієї справи органи юстиції США просять органи юстиції України провести обшук офісів ресурсу Cryptoneat, який за підозрою є підставною компанією для ресурсу КАТ і знаходиться в м. Харкові, і вилучити докази, що стосуються цієї справи.

Починаючи приблизно з 2008 р. ресурс КАТ надавав мільйонам користувачів з різних частин світу можливість знаходити цифровий контент, який захищений авторським правом, і завантажувати його без отримання дозволу з боку власників такого контенту чи компенсації їм. Органи юстиції США провели дослідження і експлуатували веб-сайт КАТ і програмне забезпечення для того, щоб отримати доступ до такого контенту. Вона також провели розслідування діяльності КАТ за допомогою відкритої інформації, Інтернет-інструментів та інформаційних ресурсів, що існують в цій галузі.

КАТ не розміщує контент на своєму веб-сайті, але він надає: (1) інструкції про те, як отримати програмне забезпечення "BitTorrent ("ВТ") , яке дозволяє користувачам завантажити контент на свої комп`ютери; (2) доступ для проведення пошуку по базі даних наявного контенту; (3) інструкції про те, як завантажувати програмне забезпечення. Коли користувач вибирає конкретний контент з бази даних ресурсу КАТ, програмне забезпечення ВТ ототожнює кожну адресу IР, яка має копію такого контенту і яка в цей час під`єднана до Інтернету. Після цього він здійснює зв`язок з програмним забезпеченням ВТ, яке встановлене на зазначених адресах IP, і збирає частини контенту від кожного з таких комп`ютерів, завантажуючи їх на комп`ютер користувача, а потім збирає частини контенту в повну копію контенту. Програмне забезпечення ВТ, що використовується ресурсом КАТ, сприяє швидкому завантаженню великих цифрових файлів і дозволяє при передачі файлів зупиняти процес передачі і поновлювати його у будь-який момент часу, не втрачаючи вже отримані частини.

15 жовтня 2015 р. оперативний працівник HSI відвідав веб-сайт ресурсу КАТ і спостерігав за різними посиланнями на преміальний контент, включаючи нещодавно випущені фільми, які в той час демонструвалися лише в кінотеатрах. Веб-сайт ресурсу КАТ також надавав перелік назв контенту, який захищений авторським правом, включаючи фільми, пісні, ігри та телешоу. Авторські права на цей контент належали таким компаніям, як Twentieth Centuri Fox, Sony Pictures, Microsoft та American Society of Composers.

Представники асоціації Motion Picture Association of America ("МРАА") повідомили, що ні сама ця асоціація, ні її члени не дали КАТ дозвіл індексувати, надавати посилання, структурувати, передавати, транслювати, забезпечувати доступ чи іншим чином допомагати чи сприяти тим особам, які передають копії фільмів чи телепередач що захищені авторським правом членів асоціації МРАА. Крім цього, асоціація МРАА та її члени не дозволяли ресурсу КАТ: (1) відтворювати чи розповсюджувати копії фільмів чи телепередач що захищені авторським правом членів асоціації МРАА; чи (2) допомагати або сприяти тим особам, які відтворюють або розповсюджують контрафактні копії такого контенту, що захищений авторським правом.

Крім цього, згідно даних, що були отримані з загальнодоступних джерел за останні кілька років, було встановлено, що цивільні позови були висунуті проти КАТ у Великобританії, Ірландії, Італії, Данії та Бельгії. Якщо суди встановлювали відповідальність КАТ за порушення авторських прав і наказували, щоб Інтернет-провайдери (ISP) у відповідних країнах блокували доступ до веб-сайтів КАТ, в таких випадках КАТ неодноразово змінював адреси своїх хостинг-серверів та назву свого домену, щоб уникати перебоїв в роботі, виявлення своєї діяльності та судового переслідування. В минулому ресурс КАТ розміщувався в багатьох доменних групах, включаючи наступні: kickass.to (домен країни Тонга), kickass.so (домен країни Сомалі), КАТ.рh (домен країни Філіппіни) і Kickasstorents.com(домен країни США). Станом на 6 липня 2016 р. їх основним доменом є КАТ.СR

25 вересня 2015 р. оперативні працівники НSІ звернулися до веб-сайту siteprice.org, який оцінює надходження від реклами зароблені конкретним веб-сайтом. Згідно даних трафіку і обчислень, зроблених сайтом siteprice.org, ресурс КАТ мав щорічний дохід від реклами в сумі 19 861 027 доларів СІЛА (приблизно).

В ході розслідування було встановлено, що згідно загальнодоступних даних ресурсу Whois, веб-сайт ІНФОРМАЦІЯ_1 був зареєстрований ОСОБА_6 приблизно 20 серпня 2014 р. використовуючи ел. пошту ІНФОРМАЦІЯ_2 Станом на 20 червня 2016 р. (приблизно), обліковий запис ОСОБА_6 на Linkedln вказував, що він засновник ресурсу Cryptoneat, а датою створення компанії вказаний листопад 2009 р. Профіль на Linkedln також вказує його навички: управління проектами, стратегічне планування, управління і обслуговування клієнтів, і те, що він говорить на англійській, українській та російській мовах. Сторінки Linkedln на Instagram та Facebook мають фотографії ОСОБА_6 , зроблені нібито в офісі Cryptoneat. Згідно даних, отриманих з сторінки ОСОБА_7 на Linkedln, цей веб-сайт наймає від 11 до 50 людей. Єдиний продукт, який рекламується на його веб-сайті - це програма для мобільних телефонів, що застосується для ідентифікації та оцінки вин і підбору вин для страв. Багато тих працівників, які вказують на ОСОБА_8 , що вони працюють на компанію Cryptoneat, це ті самі працівники, які отримували описані вище призначення від ОСОБА_6 в електронних листах з повідомленнями щодо КАТ.

В описі наявної вакансії, виставленої на веб-сайті Cryptoneat в червні 2015 р., вказується, що компанія Cryptoneat шукає "розробника Fronted. Опис посадових обов`язків: Cryptoneat це старт-ап для продуктів (без аутсорсингу), який розробляє багато власної продукції і популярні програми, що мають понад 5 000 000 унікальних відвідувачів, деякі з яких входять до складу "Перші 100" ресурсу Аlеха. Ця компанія була створена в 2008 р. українськими розробниками з м. Харків.

Згідно даних отриманих на веб-сайті компанії Cryptoneat її офіс розташований за адресою: вул. Бакуліна, 4а, Харків, Харківська Область, Україна; номер телефону: НОМЕР_1 .

За наведених обставин у слідства є достатні підстави вважати, що за місцем розташування офісу компанії Cryptoneat, який розміщений на 3-ому та 4-ому поверхах офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитись: документація та інформація, що стосується прав використання чи власності щодо офісного приміщення; документація та інформація, що стосується ресурсу Kickass Torrents; документація та інформація, що стосується порушень авторського права; документація та інформація, що стосується ідентифікації чи місцезнаходження підозрюваних осіб; будь-які цифрові пристрої, включаючи комп`ютери, мобільні телефони або носії інформації, які використовуються для здійснення зв`язку або скоєння описаних вище кримінальних правопорушень; маршрутизатори, модеми і мережеве обладнання, яке використовувалося для під`єднання комп`ютерів до Інтернету.

Згідно з відомостями Державного реєстру прав на нерухоме майно право власності на нежилі приміщення 3-го поверху: за адресою: АДРЕСА_1 належить: ТОВ «Аренком» (код ЄДРПОУ 39129893), ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 . Право власності на нежилі приміщення 4-го поверху у вказаному офісному приміщенні належить: ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ТОВ «Лео-2007» (код ЄДРПОУ 35351845).

Заслухавши думку слідчого в обґрунтування заявленого клопотання, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, приходжу до наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що до Головного слідчого управління НП України від Генеральної прокуратури України надійшов запит компетентних органів Сполучених Штатів Америки про надання міжнародної правової допомоги згідно договору про взаємну допомогу від 1998 року, підписаного між Україною та США.

У відповідності до положень ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Приймаючи до уваги обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст. 234 КПК України, приходжу до висновку про наявність правових підстав для проведення обшуку за місцем розташування офісу компанії Cryptoneat, який розміщений на 3-ому та 4-ому поверхах офісного приміщення за адресою: Харківська область, м. Харків, вул. Бакуліна, 4а, де можуть знаходитись речі і документи, вказані слідчим у клопотанні, а від так, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку,- задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем розташування офісу компанії Cryptoneat, який розміщений на 3-ому та 4-ому поверхах офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , які на праві власності належать: ТОВ «Аренком» (код ЄДРПОУ 39129893), ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_21 ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_12 , ТОВ «Лео-2007» (код ЄДРПОУ 35351845), з метою виявлення та вилучення документації та інформації, що стосується прав використання чи власності щодо офісного приміщення; документації та інформації, що стосується ресурсу Kickass Torrents; документації та інформації, що стосується порушень авторського права; документації та інформації, що стосується ідентифікації чи місцезнаходження підозрюваних осіб; будь-яких цифрових пристроїв, включаючи комп`ютери, мобільних телефони або носії інформації, які використовуються для здійснення зв`язку або скоєння описаних вище кримінальних правопорушень; маршрутизаторів, модемів і мережевого обладнання, яке використовувалося для під`єднання комп`ютерів до Інтернету.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Перший примірник - в матеріали клопотання.

Другий примірник - виданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62136657
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/50120/16-к

Ухвала від 12.10.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні