Ухвала
від 21.10.2016 по справі 820/5747/16
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 820/5747/16

Україна

ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

          21 жовтня 2016 р.                                                                       м. Харків

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Полях Н.А., розглянувши позовну заяву Центральної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Гранітний кар'єр" про стягнення боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд:

- стягнути з розрахункових рахунків, відкритих товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Гранітний кар'єр" (код ЄДРПОУ - 38494286) у банках, що обслуговують такого платника податків, суму податкового боргу у розмірі 3 363 653,44 грн.

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог статті 106 КАС України, з наступних підстав.

Згідно ч. 3 ст. 106 КАСУ до позовної заяви додається також документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

Відповідно до приписів ч. ч. 1, 2 ст. 87 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про судовий збір", платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Частиною 1 ст. 3 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Враховуючи, що положеннями ст. 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" встановлено мінімальну заробітну плату в місячному розмірі: з 01 січня - 1 378,0 гривень.

Згідно з ч.1 та ч.2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до положень ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за адміністративний позов майнового характеру, податний суб'єктом владних повноважень, юридичною особою - ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати.

Судом встановлено, що позивач звернувся до суду з вимогами про стягнення із товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Гранітний кар'єр" (код ЄДРПОУ - 38494286) суми податкового боргу у розмірі 3 363 653,44 грн., безпосереднім наслідком чого є зміна складу майна позивача, при цьому до матеріалів позовної заяви не додано оригіналу платіжного документу про сплату судового збору у розмірі, встановленому законом.

Всупереч Закону України "Про судовий збір" та КАС України, позивачем не надано разом із позовною заявою документу про сплату судового збору в належній сумі

Суд зазначає, що разом із матеріалами адміністративного позову позивачем надано клопотання про відстрочення сплати судових витрат.

В обґрунтування наданого клопотання зазначено, що управлінням ДКС України у Дзержинському районі м. Харкова 19.10.2016 на адресу Центральної ОДПІ направлено повідомлення № 05-23/716 про безспірне списання коштів з рахунків по справі № 820/238/16 в сумі 1539,89 грн. та повідомлення № 05-23/717 про здійснення безспірного списання коштів з рахунків по справі № 820/10743/15 в сумі 645,38 грн. згідно яких на період встановлених даних. не проводяться платежі.

Таким чином, податковим органом зазначено про неможливість на даний час сплатити судовий збір.

З цього приводу суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Позивач документів (кошторису, ін.), що обґрунтовують доводи вимоги щодо відстрочення сплати судового збору, зокрема належних доказів відсутності грошових коштів, не надає.

Як вбачається зі ст. 5 Закону України “Про судовий збір” позивач не відноситься до категорії позивачів, які звільненні від сплати судового збору.

А тому таке клопотання не підлягає задоволенню.

Отже, для усунення недоліків позивач відповідно до вимог чинного законодавства має сплатити судовий збір у розмірі 50 454,80 грн. та надати оригінал квитанції про сплату судового збору.

Згідно з ч.1 ст.108 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 106 КАС України, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків. Копія ухвали про залишення позовної заяви без руху невідкладно надсилається особі, що звернулася із позовною заявою.

Таким чином, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку для усунення зазначених недоліків позовної заяви.

Керуючись ст. ст. 108, 165, 185 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Центральної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Гранітний кар'єр" про стягнення боргу – залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків поданої позовної заяви протягом п'яти календарних днів з моменту отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху, попередивши, що у разі невиконання вимог ст.106 КАС України відповідно до цієї ухвали, позовна заява буде визнана неподаною та повернута позивачеві.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в п'ятиденний строк з дня її проголошення. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Суддя                                                                       Полях Н.А.

Дата ухвалення рішення21.10.2016
Оприлюднено26.10.2016

Судовий реєстр по справі —820/5747/16

Ухвала від 03.11.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

Ухвала від 21.10.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні