Рішення
від 17.10.2016 по справі 916/3613/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" жовтня 2016 р.Справа № 916/3613/15

За позовом: Виконувача обов'язків заступника Білгород-Дністровського міжрайонного прокурора

До відповідачів : Сергіївської селищної ради

ОСОБА_1 підприємства "МНА"

про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору оренди та зобов'язання повернути земельну ділянку

Суддя Д'яченко Т.Г.

Представники:

Від прокуратури: ОСОБА_2, представник за посвідченням

Від відповідачів: ОСОБА_3, представник ОСОБА_1 підприємства "МНА" за довіреністю

Суть спору: Виконувач обов'язків заступника Білгород-Дністровського міжрайонного прокурора звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Сергіївської селищної ради та ОСОБА_1 підприємства "МНА", у якій просить суд визнати незаконним та скасувати рішення Сергієвської селищної ради від 12.02.2010 №642, визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 0,0915 га, терміном на 46 років для розміщення пансіонату котеджного типу за адресою: Одеська обл., м.Білгород-Дністровський, смт. Сергіївска, проспект Миру,5 (кадастровий номер 5110300000:03:003:0065), укладений 14.06.2010 р. між Сергієвською селищною радою та приватним підприємством „МНАВ» , та зобов'язати приватне підприємство „МНАВ» повернути до земель комунальної власності Сергієвської селищної ради земельну ділянку площею 0,0915 на, вартістю 434332,2 грн., яка знаходиться за адресою: Одеська обл., м.Білгород-Дністровський, смт. Сергіївска, проспект Миру, 5, і використовується згідно договору оренди земельної ділянки, укладеного 14.06.2010р. між Сергіївською селищною радою та приватним підприємством „МНАВ» .

Ухвалою господарського суду Одеської області від 01.09.2015р. порушено провадження у справі №916/3613/15 та призначено розгляд справи у судовому засіданні.

У судовому засіданні, яке відбулось 05.10.2015р., представником прокуратури та представником Сергіївської селищної ради надані суду клопотання, у якому заявники просили суд зупинити провадження у справі №916/3613/15 до розгляду по суті пов'язаної справи №495/6200/15-ц за позовом виконувача обов'язків заступника Білгород-Дністровського міжрайонного прокурора до виконавчого комітету Сергієвської селищної ради, ОСОБА_4, ОСОБА_1 підприємства „МНАВ» , Білгород-Дністровського міськрайонного управління юстиції Одеської області про визнання недійсним акта готовності об'єкта до експлуатації, свідоцтва про відповідність збудованого об'єкта проектній документації. Вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил, рішень виконавчого комітету селищної ради , свідоцтва про право власності акта приймання - передачі, скасування державної реєстрації права власності, яка розглядається Білгород-Дністровським міськрайонним судом.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 05.10.2015р. провадження у справі №916/3613/15 зупинено до вирішення пов'язаної з нею справи №495/6200/15-ц, яка розглядалась Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області.

25.08.2016р. до господарського суду Одеської області представником ОСОБА_1 підприємства "МНА" надано клопотання про поновлення провадження у справі №916/3613/15, у якому він повідомив суд, що рішенням Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 11 липня 2016р. у задоволенні позовної заяви виконувача обов'язків заступника Білгород-Дністровського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Сергієвської селищної ради, Державної архітектурно - будівельної інспекції України до виконавчого комітету Сергієвської селищної ради, ОСОБА_4, ОСОБА_1 підприємства „МНАВ» , Білгород - Дністровського міськрайонного управляння юстиції Одеської області про визнання недійсним акта готовності об'єкта до експлуатації, свідоцтва про відповідність збудованого об'єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил, рішень виконавчого комітету селищної ради, свідоцтва про право власності, акта приймання - передачі, скасування державної реєстрації права власності - відмовлено.

Додатково, 25.08.2016р. до господарського суду Одеської області представником ОСОБА_1 підприємства "МНА" надано клопотання про залучення третьої особи на стороні відповідачів, у якій заявник просив суд залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору а стороні відповідачів, Приватне підприємство „АкведукВ» .

Надане клопотання представника ОСОБА_1 підприємства "МНА" про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідачів, Приватне підприємство „АкведукВ» , подане в порядку ст. 27 ГПК України, залишається судом без задоволення, оскільки рішення у даній справі не впливатиме на права та обов'язки ОСОБА_1 підприємства „АкведукВ» .

Ухвалою господарського суду Одеської області від 08.09.2016р. провадження у справі №916/3613/15 поновлено та призначено до розгляду у судовому засіданні.

Під час розгляду справи, представником Сергіївської селищної ради відзиву на позовну заяву та витребувані судом документи не надано, свого права на захист відповідач не використав.

Представник відповідача ОСОБА_1 підприємства "МНА" заперечує проти заявлених позовних вимог, з підстав, які викладено у відзиві на позовну заяву від 25.08.2016р.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників прокуратури та ОСОБА_1 підприємства "МНА", суд встановив.

Рішенням 11 сесії Сергієвською селищною радою V скликання 22 серпня 2007 року №231 „Про надання ПП „АкведукВ» дозволу на виготовлення темної документації по укладанню договору оренди земельної ділянкиВ» яким, зокрема, надано дозвіл ПП „АкведукВ» на виготовлення технічної документації по укладанню договору оренди земельної ділянки з Сергієвською селищною радою, площею 1,7 га, в довгострокову оренду терміном на 49 років для розміщення пансіонату котеджного типу, розташованої за адресою: смт. Сергіївска, проспект Миру кут вул. Радянська та передано ПП „АкведукВ» земельну ділянку, відповідно до п. 1 даного рішення.

06 вересня 2007 року складено та підписано ОСОБА_5 встановлення (відновлення) в натурі меж земельної ділянки, що надається у довгострокову оренду терміном на 49 років ОСОБА_1 підприємству „АкведукВ» для розміщення пансіонату котеджного типу за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, проспект Миру кут вул. Радянська.

09 листопада 2007 року між Сергієвською селищною радою (Орендодавець) та ОСОБА_1 підприємством „АкведукВ» (Орендар) було укладено договір оренди земельної ділянки, який зареєстровано у Білгород-Дністровському міському відділі Одеської регіональної філії ДП „Центру державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсахВ» .

Відповідно до п. 1.1 Договору оренди земельної ділянки, Орендодавець, із забудованих земель, в тому числі, які використовуються для організації масового відпочинку населення (в тому числі кемпінгів, будинків для відпочинку або для проведення відпусток), на підставі рішення сесії Сергієвської селищної ради від 22 серпня 2007 року №231 надає, а Орендар набуває право на оренду земельної ділянки, яка знаходиться в смт. Сергіївка за адресою: проспект Миру кут вул. Радянська.

Згідно до п. 1.2. Договору оренди земельної ділянки, земельна ділянка виділена в натурі (на місцевості) у встановленому законом порядку, згідно з доданим планом землекористування, що є невід'ємною часткою цього договору (Додаток 1) та в оренду передається земельна ділянка площею 1,7 га (п. 1.3. Договору оренди земельної ділянки).

У відповідності до положень розділу 2 Договору оренди земельної ділянки, земельна ділянка передається в оренду з метою для розміщення пансіонату котеджного типу. Орендарю надається право: проводити поліпшення стану земельної ділянки з метою ефективного користування нею за обраним видом використання.

Відповідно до п. 2.2.1 Договору оренди земельної ділянки, договір укладається на термін 49 років, з моменту укладання договору.

Згідно до п. 2.3.1. Договору оренди земельної ділянки, орендна плата вносить Орендарем до 30 числа за минулий місяць у розмірі 845,22 грн., з урахуванням індексів інфляції.

Рішенням Виконавчого комітету Сергієвської селищної ради від 24 березня 2008 року №83 „Про надання ОСОБА_1 підприємству „АкведукВ» дозволу на розробку проекту будівництва пансіонату котеджного типу за адресою: смт. Сергіївска, проспект Миру, кут вул. РадянськаВ» , розглянувши заяву директора ОСОБА_1 підприємства „АкведукВ» ОСОБА_6 про надання дозволу на розробку проекту будівництва пансіонату котеджного типу за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру кут вул. Радянська, на підставі ст. 31 пп. 9 Закону України „Про місцеве самоврядування в УкраїніВ» , ст. 12, ст. 14 розділу 2 Закону України „ Про основи містобудуванняВ» виконкомом Сергієвської селищної ради, вирішено, зокрема, надати дозвіл ОСОБА_1 підприємству „АкведукВ» на розробку проекту будівництва пансіонату котеджного типу за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру кут вул. Радянська.

Далі, 30 липня 2008 року між засновником ОСОБА_1 підприємства „АкведукВ» ОСОБА_4 (Інвестор) та ОСОБА_1 підприємством „АкведукВ» , в особі директора ОСОБА_7 (Замовник) було укладено Інвестиційний договір №5 (надалі - договір), відповідно до п. 1.1. якого предметом даного договору є взаємні права та обов'язки сторін при здійсненні Інвестором інвестиційного проекту відповідно до рішення Сергієвської селищної ради, бізнес планом Інвестора та умовами даного договору.

П. 1.2. Інвестиційного Договору передбачено, що відповідно до цього Договору Інвестор зобов'язується на власний ризик та за власні кошти забезпечити реалізацію затвердженого Інвестиційного проекту за адресою: Одеська область, пгт. Сергіївка, проспект Миру, 5, а Замовник - створити всі необхідні умови для його реалізації.

Виконавчим комітетом Сергієвської селищної ради прийнято рішення від 28 липня 2009 року №160 „Про затвердження ОСОБА_1 підприємству „АкведукВ» проектів будівництва пансіонатів котеджного типу за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру, кут вул. Радянська.В»

Вищезазначене рішення Виконавчого комітету Сергієвської селищної ради від 28 липня 2009 року №160 „Про затвердження ОСОБА_1 підприємству „АкведукВ» проектів будівництва пансіонатів котеджного типу за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру, кут вул. РадянськаВ» було прийнято на підставі заяви директора ОСОБА_1 підприємства „АкведукВ» ОСОБА_7 про затвердження проектів будівництва пансіонатів котеджного типу за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру кут вул. Радянська, виконаних ЧП „ОСОБА_8С.В» (держліцензія АВ №306037 від 23.02.2007р.), та наданих проектів, враховуючи позитивні висновки: висновок експертизи Білгород-Дністровського РУ ГУ МНС України в Одеській області №1857 від 30.12.2008р., висновок Білгород-Дністровської СЕС №167/3-1 від 22.12.2008р., погодження Білгород-Дністровського управління будування та архітектури №341 від 22.12.2008р.

Рішенням Виконавчого комітету Сергієвської селищної ради від 28 липня 2009 року №160 на підставі ст. 31 п. „аВ» пп.. 9 Закону України „Про місцеве самоврядування в УкраїніВ» , ст. 12, ст. 14 розділу 2 Закону України „Про основи містобудуванняВ» ОСОБА_1 підприємству „АкведукВ» затверджено проект будівництва пансіонату котеджного типу за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру кут вул. Радянська, ділянка №2; проект будівництва пансіонату котеджного типу за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру кут вул. Радянська, ділянка №4; проект будівництва пансіонату котеджного типу за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру кут вул. Радянська, ділянка №5; проект будівництва пансіонату котеджного типу за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру кут вул. Радянська, ділянка №15. Надано дозвіл ОСОБА_1 підприємству „АкведукВ» на будівництво пансіонатів котеджого типу з адресою: . Сергіївка, проспект Миру кут вул. Радянська, відповідно до затверджених проектів відповідно до рішення. До початку будівельних робіт Приватне підприємство „АкведукВ» зобов'язано отримати дозвіл Білгород-Дністровської міської інспекції архітектурно-будівельного контролю на проведення робіт. Після закінчення будівельних робіт Приватне підприємство „АкведукВ» зобов'язано здати об'єкти в експлуатацію держкомісії.

На виконання рішення Виконавчого комітету Сергієвської селищної ради від 28 липня 2009 року №160 Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю в Одеській області ОСОБА_1 підприємству „АкведукВ» видано дозвіл на виконання будівельних робіт №805 від 12.08.2009р.

Рішенням Виконавчого комітету Сергієвської селищної ради від 18 вересня 2009 року №214 „Про оформлення права власності гр. ОСОБА_7 на котедж, розташований за адресою: проспект Миру кут Радянська ділянка 15 та гр. ОСОБА_4 на котедж, розташований за адресою: проспект Миру кут вул. Радянської ділянка 5В» , розглянувши заяву директора ОСОБА_1 підприємства „АкведукВ» про оформлення права власності гр. ОСОБА_9 на котедж, розташований за адресою: проспект Миру кут вул. Радянська ділянка 15 та гр. ОСОБА_4 на котедж, розташований за адресою: проспект Миру кут вул. Радянська ділянка 5, відповідно до укладених договорів про інвестиційну діяльність, укладених між ОСОБА_1 підприємством „АкведукВ» та вищевказаними громадянами, та про присвоєння котеджам юридичної адреси, акт готовності об'єкта до експлуатації №831 від 11.09.2009р., свідоцтво №15000831 про відповідність збудованого об'єкта проектній документації, вимогам державних стандартів будівельних норм і правил від 11.09.2009р., з метою впорядкування нумерації будівель та споруд на території смт. Сергіївка, курсуючись ст. 30 п. „бВ» п/п 10, ст. 37 п. 1 Закону України „Про місцеве самоврядування в УкраїніВ» , Тимчасовим Положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.01.2003р. №66/7387, вирішено надати котеджу гр. ОСОБА_7, розташованому на ділянці №15 по проспекту Миру кут вул. Радянської, юридичну адресу: смт. Сергіївка, проспект Миру,15; надати котеджу гр.. ОСОБА_4, розташованому на ділянці №5 по проспекту Миру кут вул. Радянська, юридичну адресу: смт. Сергіївка, проспект Миру 5; оформити гр. ОСОБА_7 право власності на котедж, розташований за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру, 15, загальною площею 51,0 кв.м., оформити гр. ОСОБА_4 право власності на котедж, розташований за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру, 5, загальною площею 51,4 кв.м. та доручити КП „Білгород-Дністровське БТІВ» видати гр. ОСОБА_7 та гр. ОСОБА_4 свідоцтва про право власності на котеджі, відповідно до рішення.

Комісією у складі голови Сергієвської селищної ради ОСОБА_10, першого заступника начальника Інспекції ДАБК в Одеській області ОСОБА_11, заступника начальника управління ГУ МНС України в Одеській області ОСОБА_5, в.о. головного державного санітарного лікаря м. Білгород-Дністровського ОСОБА_12 складено та підписано ОСОБА_5 готовності об'єкта до експлуатації від 11.09.2009р. №832 щодо котеджу за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка,проспект Миру кут вул. Радянська, 5.

На підставі ОСОБА_5 готовності об'єкту до експлуатації, Інспекцією ДАБК в Одеській області 11.09.2009р. видано Свідоцтво №15000832 про відповідність збудованого об'єкта проектній документації, яка затверджена рішенням виконавчого комітету Сергієвської селищної ради №160 від 28.07.2009р., вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил.

На підставі рішення Виконавчого комітету Сергієвської селищної ради від 18.09.2009р. №214 за ОСОБА_4 було оформлено право власності на котедж, який розташований за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру,5, загальною площею 51,4 кв.м.

На підставі рішення виконавчого комітету Сергієвської селищної ради від 18.09.2009р. за №214 ОСОБА_4 на об'єкт нерухомості - котедж, що розташований за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергііївка, пр. Миру, буд. 5, видано свідоцтво про право власності від 24.09.2016р. серія ЯЯЯ №735331 та 28.09.2009р. Комунальне підприємство „Білгород-Дністровське БТІВ» зареєструвало за ОСОБА_4 право власності на зазначений котедж.

У подальшому, ОСОБА_4 внесла до статутного Фонду ОСОБА_1 підприємства „МНАВ» майно на суму 131013 грн., яке складається з котеджу літ. „АВ» , загальною площею 51,4 кв.м., розташованого за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, проспект Миру,5, згідно з актом приймання-передачі та оцінки майна від 08.10.2009р.

На підставі акта приймання-передачі майна від 08.10.2009р., виконавчим комітетом Сергієвської селищної ради було прийнято рішення №280 від 30.11.2009р. Про оформлення за ОСОБА_1 підприємством „МНАВ» права власності на котедж літ. „АВ» , загальною площею 51,4 кв.м., розташований за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру, 5, замість свідоцтва про права власності від 24.09.2009р., виданого на ім'я ОСОБА_4, 15.12.2009р. видано свідоцтво про право власності на нерухоме майна серія ЯЯЯ №732522, реєстрація в КП „Білгород-Дністровське БТІВ» від 28.12.2009р.

Рішенням Сергієвської селищної ради від 12 лютого 2010 року № 642, вирішено надати дозвіл ОСОБА_1 підприємству „МНАВ» на замовлення технічної документації по переукладанню договору оренди земельної ділянки, площею 0,0915 га, за адресою : смт. Сергіївка, проспект Миру, 5, терміном на 46 років, для розміщення пансіонату котеджного типу, з Сергієвською селищною радою; передано ОСОБА_1 підприємству „МНАВ» земельну ділянку площею 0,0915 га, за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру, 5, терміном на 46 років, для розміщення пансіонату котеджного типу та вилучено з землекористування приватного підприємства „АкведукВ» земельну ділянку площею 0,0915 га, розташовану за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру, 5, що використовується для розміщення пансіонату котеджного типу з моменту державної реєстрації договору оренди земельної ділянки з приватним підприємством „МНАВ» , та зобов'язано Приватне підприємство „МНАВ» в 90-денний строк укласти договір оренди земельної ділянки та зареєструвати його в Білгород-Дністровському міському відділі Одеської регіональної філії ДП „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсахВ» .

14.05.2010р. винесено рішення №692 39-ї сесії Сергієвської селищної ради V скликання „Про продовження приватним підприємствам строку надання технічних документів по укладанню договорів оренди земельних ділянок на території смт. СергіівкаВ» , яким ОСОБА_1 підприємству „МНАВ» продовжено строк оренди на подання технічної документації по укладанню договорів оренди земельної ділянки.

На замовлення приватного підприємства „МНАВ» , ОСОБА_1 підприємством „Центр проектування і приватизаціїВ» було розроблено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право оренди на земельну ділянку терміном на 46 років ОСОБА_1 підприємству „МНАВ» для розміщення пансіонату котеджного типу за адресою: проспект Миру, 5, смт. Сергіївка, м. Білгород-Дністровський, Одеської області, копія якої наявна у матеріалах справи.

14 червня 2010 року між Сергієвською селищною радою (Орендодавець) та ОСОБА_1 підприємством „МНАВ» (Орендар) було укладено Договір оренди земельної ділянки, відповідно до якого Орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування, на підставі рішення 37-ї сесії Сергієвської селищної ради від 12 лютого 2010 року №642, в оренду терміном на 46 років земельну ділянку для розміщення пансіонату котеджного типу за адресою: смт. Сергіївка, проспект Миру, 5, кадастровий номер земельної ділянки 5110300000:03:003:0065.

Відповідно до п. 2., п. 3 Договору оренди земельної ділянки, в оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,0915 га та на вищезазначеній земельній ділянці, площею 0,015 га розміщений котедж загальною площею 51,4 кв.м.

Земельна ділянка передається в оренду для розміщення пансіонату котеджного типу та нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 69521,70 грн. (п.п. 3,4 Договору оренди земельної ділянки).

Під час опрацювання фактів за результатами викладених у статті Інтернет-видання „Odessit.uaВ» від 04.07.2015 р. під назвою „ОСОБА_13: В Сергеевке масово застраивают зеленую зонуВ» , Білгород-Дністровською міжрайонною прокуратурою досліджено законність використання земельних ділянок та їх забудови в смт. Сергіївка м.Білгород-Дністровського Одеської області і вважаючи, що рішення Сергіївської селищної ради від 12.02.2010р. №642 має бути визнано незаконним та скасованим, а договір оренди земельної ділянки від 14.06.2010р., укладений між Сергієвською селищною радою та ОСОБА_1 підприємством „МНАВ» визнаний недійсним, виконуючий обов'язки заступника Білгород-Дністровського міжрайонного прокурора звернувся з даним позовом до господарського суду Одеської області.

Суд, розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представників прокуратури та ОСОБА_1 підприємства „МНАВ» , проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст.12 Земельного кодексу України, розпорядження землями територіальної громади, у тому числі надання їх у користування, належить до повноважень органів місцевого самоврядування та здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу. Наведені норми кореспондуються із приписами ст.26 Закону України „Про місцеве самоврядування в УкраїніВ» , пунктом 34 частини 1 якою передбачено, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання регулювання земельних відносин.

Згідно зі статтею 93 Земельного кодексу України, право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Статтею 13 Закону України „Про оренду земліВ» визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно з ч.ч. 1,5 ст.6 Закону України „Про оренду земліВ» , орендарі набувають право оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 124 Земельного кодексу України, у редакції станом на час прийняття спірного рішення, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними ст.122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Частиною 2 ст.25 Закону України „Про землеустрійВ» серед видів документації із землеустрою передбачено, зокрема: п.д) проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок; п.і) технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку.

Відповідно до ст.50 Закону України „Про землеустрійВ» , проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок складаються у разі надання, передачі, вилучення (викупу), відчуження земельних ділянок. Порядок складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 2 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 677 від 26.05.2004р., в редакції на час прийняття спірного рішення, передбачено, що проект відведення земельної ділянки не розробляється у разі, коли: земельна ділянка, межі якої визначено в натурі (на місцевості), надається у користування або безоплатно передається у власність без зміни її цільового призначення; земельна ділянка набувається у власність шляхом купівлі-продажу, дарування, міни, на підставі інших цивільно-правових угод, успадкування, без зміни її меж та цільового призначення; земельна ділянка придбана на конкурентних засадах (за результатами земельних торгів).

Відповідно до ст.215 Цивільного кодексу України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою ст.203 цього Кодексу. Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається. У випадках, встановлених цим Кодексом, нікчемний правочин може бути визнаний судом дійсним.

Згідно з ч.ч.1-3,5,6 ст.203 ЦК України, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

При цьому, у відповідності до ст.216 ЦК України, недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю. У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Відповідність чи невідповідність правочину вимогам закону має оцінюватися господарським судом стосовно законодавства, яке діяло на момент вчинення правочину.

За змістом частини другої ст.215 ЦК України, нікчемний правочин, на відміну від оспорюваного, є недійсним незалежно від наявності чи відсутності відповідного рішення суду. Однак це не виключає можливості подання та задоволення позову про визнання нікчемного правочину (господарського договору) недійсним.

При цьому, ст.203 ЦК України передбачає загальну підставу для визнання нікчемності правочину і застосовується лише в тому випадку, якщо в ЦК України або іншому законі немає спеціальної підстави (норми) для цього.

Враховуючи, що передача спірної земельної ділянки, яка розташована за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, проспект Миру, 5 у користування ОСОБА_1 підприємства „МНАВ» здійснена із дотриманням вимог чинного законодавства, необхідними документами щодо відведення земельної ділянки передбаченими приписами ст.ст. 50, 84, 118, 123, 124 Закону України „Про землеустрійВ» , рішення Сергііївскої селищної ради від 12.02.2010р. №642 не може бути визнано незаконним та скасованим, у звязку з чим позовні вимоги Виконувача обов'язків заступника Білгород-Дністровського міжрайонного прокурора задоволеню не підлягають.

Щодо справи №495/6200/15-ц, яка розглядалась Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області, та до розгляду якої було зупинено провадження у даній справі за клопотанням Прокуратури та одного з відповідачів, слід зазначити, що рішенням Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 11 липня 2016р. у задоволенні позовної заяви виконувача обов'язків заступника Білгород-Дністровського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Сергієвської селищної ради, Державної архітектурно - будівельної інспекції України до виконавчого комітету Сергієвської селищної ради, ОСОБА_4, ОСОБА_1 підприємства „МНАВ» , Білгород - Дністровського міськрайонного управляння юстиції Одеської області про визнання недійсним акта готовності об'єкта до експлуатації, свідоцтва про відповідність збудованого об'єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил, рішень виконавчого комітету селищної ради, свідоцтва про право власності, акта приймання - передачі, скасування державної реєстрації права власності - відмовлено. Зазначене рішення суду набрало чинності 22 липня 2016р., про що засвідчено на копії рішення, яке наявне у матеріалах справи.

Відповідно до вимог ст.ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. При цьому, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

За приписами ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Керуючись ст.ст. 32,33,43,75,82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

В задоволені позову Виконувача обов'язків заступника Білгород-Дністровського міжрайонного прокурора Одеської області - відмовити повністю.

Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Повний текст рішення складено 21 жовтня 2016 р.

Суддя Т.Г. Д'яченко

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.10.2016
Оприлюднено26.10.2016
Номер документу62161699
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3613/15

Рішення від 17.10.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 10.10.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 26.09.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 26.09.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 08.09.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 05.10.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 21.09.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні