Рішення
від 18.10.2016 по справі 916/2452/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"18" жовтня 2016 р.Справа № 916/2452/16

Позивач: державне підприємство "Морський торговельний порт "Южний"

Відповідач: приватне підприємство "ТЕПЛОЕНЕРГОНАЛАДКА"

про стягнення 61 016,20 грн.

Суддя Цісельський О.В.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - довіреність

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ: позивач, державне підприємство "Морський торговельний порт "Южний", звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою про стягнення з приватне підприємство "ТЕПЛОЕНЕРГОНАЛАДКА" 61 016,20 грн., де 23 689,96 грн. штраф та пеня за прострочення виконання зобов'язань за договором та 37 326,24 грн. передплата в розмірі 40% від загальної вартості робіт за договором.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 09.09.2016р. позовну заяву (вх.№2625/16) прийнято до розгляду, порушено провадження у справі №916/2452/16 та справу призначено до розгляду в судовому засіданні.

06.10.2016р. позивач звернувся до суду із заявою про уточнення позовних вимог (вх.№24395/16), відповідно до якої просить суд стягнути з відповідача пеня за прострочення виконання зобов'язань за договором у розмірі 16 172,31 грн., пеню за прострочення виконання робіт з проведення експертизи проектної документації у розмірі 985,56 грн., штраф в розмірі 6 532,09 грн., передплату в сумі 40% від загальної вартості робіт за Договором у розмірі 37 326,24 грн.

З врахуванням того, що зазначена заява не суперечить приписам ст.22 ГПК України та лише конкретизує прохальну частину позовної заяви, судом її було прийнято до розгляду.

Представник позивача заявлені позовні вимоги підтримує та просять суд задовольнити їх в повному обсязі.

Представник відповідача в судові засідання не з'являвся, хоча про час та місце їх проведення був повідомлений належним чином, відзив на позов та витребувані документи суду не надав, своїм правом на захист не скористався.

Як зазначено у третьому абзаці п.3.9.1. Постанови Пленуму ВГСУ № 18 від 26.12.2011р., в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Згідно з ст.75 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Дослідивши в відкритому судовому засіданні матеріали справи, надані сторонами докази, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив:

04 серпня 2015р. між державним підприємством "Морський торговельний порт "Южний" (Замовник) та приватним підприємством "ТЕПЛОЕНЕРГОНАЛАДКА" (Підрядник) було укладено договір №ТВ-218 (підряд на виконання робіт), згідно умов п.1.1. якого, в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Підрядник зобов'язується на власний ризик виконати роботи з розробки робочого проекту "Технічне переоснащення котельні БРЛС з встановленням твердопаливного котла" (далі - роботи), а Замовник зобов'язується оплатити виконані роботи.

Відповідно до п.3.1. Договору встановлено, що загальна вартість робіт за цим Договором становить 93 315,60 грн. (дев'яносто три тисячі триста п'ятнадцять грн. 60 коп.), в т.ч. ПДВ 20% - 15 552,60 грн., та включає в себе плату за виконану роботу та відшкодування усіх обґрунтованих витрат Підрядника, які пов'язані з цим Договором. Загальна вартість за цим Договором визначена на підставі Зведеного кошторису на проектні роботи, який є Додатковм №2 до Договору.

За приписами п.п.4.1., 4.1.1., 4.1.2. Договору, оплата робіт здійснюється прямим банківським переведенням коштів на рахунок Підрядника наступним чином:

Замовник здійснює попередню оплату Підряднику в розмірі 40% (в т.ч. ПДВ) від загальної вартості робіт, протягом 20 (двадцяти) банківських днів з дати отримання виставленого Підрядником рахунку на підставі підписаного Сторонами Договору.

Замовник здійснює розрахунки за фактично виконані роботи протягом 20 (двадцяти) банківських днів з дати отримання виставленого Підрядником рахунку, після підписання акту виконаних робіт, з урахуванням суми попередньої оплати.

У відповідності до п.5.1. Договору строк розробки проектної документації за цим Договором становить 30 (тридцять) робочих днів з дати отримання від Замовника.

Зі змісту п.5.3. Договору встановлено, що датою закінчення робіт за Договором вважається їх прийняття Замовником за актом виконаних робіт.

Як встановлено в п.7.2. Договору за порушення Підрядником строку виконання зобов'язання стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартості робіт, з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості.

Згідно п.7.3. Договору за порушення Підрядником умов зобов'язання щодо якості (комплектності) робіт та їх результатів стягується штраф у розмірі двадцяти відсотків вартості неякісних (некомплектних) робіт та їх результатів. Однак сплата штрафу не звільняє Підрядника від обов'язку усунення виявлених недоліків власними силами та засобами за свій рахунок у строки та в порядку, визначені у Договорі.

Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами та скріплення печатками сторін і діє по 31.12.2015р., але у будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх зобов'язань (п.9.1. Договору).

Додатковою угодою №1 від 15.12.2015р. до вищенаведеного договору, сторони погодили продовження терміну дії договору до 30.06.2016р., але у будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх зобов'язань.

Відповідачем 22.07.2015р. позивачу було виставлено рахунок №3365 на суму 37 326,24 грн.

На виконання умов вищенаведеного Договору, позивачем відповідача було сплачено 37 326,24 грн. попередньої оплати, що підтверджується платіжним дорученням №47530 від 20.10.2015р.

З врахуванням того, що відповідачем роботи, визначені договором підряду в обумовлені строки не виконувались, 24.12.2015р. позивач звернувся до приватного підприємства "ТЕПЛОЕНЕРГОНАЛАДКА" з листом №115-15/1630 про вирішення питання щодо надання робочого проекту та попередження про застосування штрафних санкцій.

Зазначений лист відповідачем залишений без відповіді.

З підстав невиконання відповідачем умов договору, позивач, 30.01.2016р. на правив на його адресу претензію (вих.№610/08/103/16) відповідно до якої вимагав сплати 10 074,66 грн. штрафних санкцій.

Зазначена претензія відповідачем залишена без відповіді.

З врахуванням наведеного, позивач листом від 09.06.2016р. направив на адресу відповідача з угодою про розірвання договору №ТВ-218.

09.06.2016р. на адресу позивача від відповідача надійшов робочий проект.

Листом (вих.№3580/12/115/16) від 13.06.2016р. позивач повернув відповідачу робочий проект без розгляду.

Неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договором підряду і стало підставою для позивача звернутись до господарського суду Одеської області із даним позовом за захистом своїх порушених прав та охоронюваних законом інтересів.

Розглянувши матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог з наступних підстав:

У відповідності до ст.11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а підставою виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини. Правочин, різновидом якого є договори - основний вид правомірних дій - це волевиявлення осіб, безпосередньо спрямовані на виникнення, зміну або припинення цивільних прав і обов'язків. При цьому, ст.12 ЦК України передбачає, що особа здійснює свої цивільні права вільно на власний розсуд.

Відповідно до ст.175 Господарського кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управлена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 626 ЦК України передбачено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Частина 1 статті 202 ЦК України визначає, що правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

При цьому за правилами статті 14 Цивільного кодексу України цивільні обов'язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Згідно з частиною 1 статті 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статті 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст.837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Відповідно до ст.875 ЦК України за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта. До договору будівельного підряду застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

В силу ч. 1 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

У відповідності до ч.1 ст.853 ЦК України замовник зобов'язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Також за приписами ч.1 ст.877 Цивільного кодексу України підрядник зобов'язаний здійснювати будівництво та пов'язані з ним будівельні роботи відповідно до проектної документації, що визначає обсяг і зміст робіт та інші вимоги, які ставляться до робіт та до кошторису, що визначає ціну робіт. Підрядник зобов'язаний виконати усі роботи, визначені у проектній документації та в кошторисі (проектно-кошторисній документації), якщо інше не встановлено договором будівельного підряду.

Відповідно до ст.882 Цивільного кодексу України замовник, який одержав повідомлення підрядника про готовність до передання робіт, виконаних за договором будівельного підряду, або, якщо це передбачено договором, - етапу робіт, зобов'язаний негайно розпочати їх прийняття.

Замовник організовує та здійснює прийняття робіт за свій рахунок, якщо інше не встановлено договором.

У прийнятті робіт мають брати участь представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування у випадках, встановлених законом або іншими нормативно-правовими актами.

Замовник, який попередньо прийняв окремі етапи робіт, несе ризик їх знищення або пошкодження не з вини підрядника, у тому числі й у випадках, коли договором будівельного підряду передбачено виконання робіт на ризик підрядника.

Передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами.

У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною. Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише у разі, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акта визнані судом обґрунтованими. Прийняття робіт може здійснюватися після попереднього випробування, якщо це передбачено договором будівельного підряду або випливає з характеру робіт. У цьому випадку прийняття робіт може здійснюватися лише у разі позитивного результату попереднього випробування. Замовник має право відмовитися від прийняття робіт у разі виявлення недоліків, які виключають можливість використання об'єкта для вказаної в договорі мети та не можуть бути усунені підрядником, замовником або третьою особою.

Частиною 4 ст.879 Цивільного кодексу України передбачено, що оплата робіт провадиться після прийняття замовником збудованого об'єкта (виконаних робіт), якщо інший порядок розрахунків не встановлений за погодженням сторін.

Згідно ч.1 ст.854 Цивільного кодексу України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Положеннями ст.ст.843, 844 ЦК України передбачено, що у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі. Кошторис на виконання робіт може бути приблизним або твердим. Кошторис є твердим, якщо інше не встановлено договором.

Як вбачається із матеріалів справи, зокрема з розрахунку попередньої плати приведеної позивачем в позовній заяві та не спростованого відповідачем, останнім договірні зобов'язання за договором підряду залишені без виконання, у зв'язку з чим, позивач правомірно заявив вимогу про стягнення з відповідача 37 326,24 грн. попередньої плати.

Крім того, позивачем заявлено позовні вимоги про стягнення з відповідача пені за прострочення виконання зобов'язань за договором у розмірі 16 172,31 грн., пені за прострочення виконання робіт з проведення експертизи проектної документації у розмірі 985,56 грн. та штраф в розмірі 6 532,09 грн.

Оцінюючи вимоги про стягнення пені, суд зазначає наступне:

Одним із видів господарських санкцій згідно з частиною другою статті 217 ГК України є господарські санкції, до яких віднесено штраф та пеню.

Розмір штрафних санкцій відповідно до частини четвертої статті 231 ГК України встановлюється законом, а в разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в передбаченому договором розмірі. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання, або в певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Частиною шостою статті 232 ГК України передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Статтею 253 ЦК України визначено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Виходячи зі змісту зазначених норм, початком для нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання буде день, наступний за днем, коли воно мало бути виконано. Нарахування санкцій триває протягом шести місяців. Проте законом або договором можуть бути передбачені інші умови нарахування.

Частина перша статті 223 ГК України передбачає, що при реалізації в судовому порядку відповідальності за правопорушення у сфері господарювання застосовуються загальний та скорочені строки позовної давності, передбачені ЦК України, якщо інші строки не встановлено ГК України.

За змістом пункту 1 частини другої статті 258 ЦК України щодо вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені) передбачено спеціальну позовну давність в один рік.

Поняття позовної давності міститься в статті 256 ЦК України, відповідно до якої позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Якщо за невиконання або неналежне виконання зобов'язання встановлено штрафні санкції, то збитки відшкодовуються в частині, не покритій цими санкціями. Законом або договором можуть бути передбачені випадки, коли: допускається стягнення тільки штрафних санкцій; збитки можуть бути стягнуті у повній сумі понад штрафні санкції; за вибором кредитора можуть бути стягнуті або збитки, або штрафні санкції.

Вимогу щодо сплати штрафних санкцій за господарське правопорушення може заявити учасник господарських відносин, права чи законні інтереси якого порушено, а у випадках, передбачених законом, - уповноважений орган, наділений господарською компетенцією.

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

У випадках, передбачених законом, штрафні санкції за порушення господарських зобов'язань стягуються судом у доход держави (ст.232 ГК України).

Відтак частина шоста статті 232 ГК України передбачає строк та порядок, у межах якого нараховуються штрафні санкції, а строк, протягом якого особа може звернутись до суду за захистом свого порушеного права, встановлюється ЦК України.

Перевіривши розрахунок позивача пені за прострочення виконання зобов'язань за договором у розмірі 16 172,31 грн. судом встановлено, що його здійснено неналежним чином без врахування приписів договору №ТВ-218 (підряд на виконання робіт) та моменту виставлення вимоги, у зв'язку з чим судом було самостійно розраховано пеню наступним чином:

Сума боргу (грн.)Період прострочкиКількість днів прострочкиРозмір пені за кожний день прострочкиСума пені за період прострочки 87892.99 18.02.2016 - 18.08.2016 183 0.1 % 16084.42 Отже загальна сума пені за прострочення виконання зобов'язань за договором за самостійним розрахунком суду складає 16 084,42 грн., у зв'язку з чим, стягненню з відповідача на користь позивача підлягає пеня в сумі 16 084,42 грн. В іншій частині позовних вимог про стягнення пені в сумі 87,89 грн. суд відмовляє.

Перевіривши розрахунок позивача пені за прострочення виконання робіт з проведення експертизи проектної документації у розмірі 985,56 грн. судом встановлено, що його здійснено неналежним чином без врахування приписів договору №ТВ-218 (підряд на виконання робіт) та моменту виставлення вимоги, у зв'язку з чим судом було самостійно розраховано пеню наступним чином:

Сума боргу (грн.)Період прострочкиКількість днів прострочкиРозмір пені за кожний день прострочкиСума пені за період прострочки 5385.60 18.02.2016 - 18.08.2016 183 0.1 % 985.56 Отже загальна позивача пені за прострочення виконання робіт з проведення експертизи проектної документації у розмірі 985,56 грн., у зв'язку з чим, стягненню з відповідача на користь позивача підлягає пеня в сумі 985,56 грн.

Як було вище встановлено судом, за порушення зобов'язань за договором позивач нарахував відповідачу у відповідності до приписів договору штраф в сумі 6 532,09 грн., при цьому судом встановлено що наданий позивачем розрахунок штрафу, здійснений належним чином, у зв'язку з чим стягненню з позивача на користь відповідача підлягає 6 532,09 грн. пені.

Відповідно до вимог ст.ст.32, 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

При цьому, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідачем у встановленому законом порядку позовні вимоги позивача не спростовано.

Згідно зі ст.43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

З огляду на вищезазначені матеріали справи та проаналізовані положення чинного законодавства України, суд, вбачає доведеними та обґрунтованими заявлені позовні вимоги державного підприємства "Морський торговельний порт "Южний", у зв'язку з чим стягненню з приватного підприємства "ТЕПЛОЕНЕРГОНАЛАДКА" на користь позивача підлягає сума пені за прострочення виконання зобов'язань за договором у розмірі 16 084,42 грн., сума пені за прострочення виконання робіт з проведення експертизи проектної документації у розмірі 985,56 грн., сума штрафу в розмірі 6 532,09 грн., сума передплати в сумі 40% від загальної вартості робіт за договором у розмірі 37 326,24 грн. В іншій частині позовних вимог суд відмовляє.

Відповідно до приписів ст.ст.44, 49 ГПК України слід стягнути з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового збору, пропорційно задоволеним позовним вимогам, в сумі 1 376,01 грн.

Керуючись ст.ст.32, 33, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов - задовольнити частково

2. Стягнути з приватного підприємства "ТЕПЛОЕНЕРГОНАЛАДКА" (65012, м. Одеса, вул. В'ячеслава Чорновола, буд. №4, код ЄДРЮОФОПГФ 30390015) на користь державного підприємства "Морський торговельний порт "Южний" (65481, Одеська обл., м. Южне, вул. Берегова, 13, код ЄДРЮОФОПГФ 04704790) 16 084 (шістнадцять тисяч вісімдесят чотири) грн. 42 коп. - пеню за прострочення виконання зобов'язань за договором, 985 (дев'ятсот вісімдесят п'ять) грн. 56 коп. - пеню за прострочення виконання робіт з проведення експертизи проектної документації, 6 532 (шість тисяч п'ятсот тридцять дві) грн. 09 коп. - штраф, 37 326 (тридцять сім тисяч триста двадцять шість) грн. 24 коп. - передплату в сумі 40% від загальної вартості робіт за договором та 1 376 (одна тисяча триста сімдесят шість) грн. 00 коп. - витрат на оплату судового збору.

3. В іншій частині позову - відмовити.

Рішення господарського суду Одеської області набирає чинності у порядку ст.85 ГПК України.

Наказ видати в порядку ст.116 ГПК України

Повний текст рішення складено 24 жовтня 2016 р.

Суддя О.В. Цісельський

Дата ухвалення рішення18.10.2016
Оприлюднено28.10.2016
Номер документу62218607
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 61 016,20 грн

Судовий реєстр по справі —916/2452/16

Рішення від 18.10.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 06.10.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 22.09.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 09.09.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні