Ухвала
від 21.10.2016 по справі 758/12469/16-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/12469/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 жовтня 2016 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві

клопотання слідчого слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 ,

про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивує тим, що в провадженні слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32015100070000112 від 27.10.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.ч. 1, 3 ст. 212ККУкраїни.

Підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань став акт № 3601/26-56-22-02-03/39622808 від 11.09.2015 року, складений ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до якого встановлено, що службові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код НОМЕР_1 ) в період з 01.01.2014 року по 01.07.2015 року, в порушення норм податкового законодавства, під час проведення розрахунків з суб`єктами господарювання, відносно яких неможливо підтвердити факт здійснення фінансово-господарської діяльності, зокрема: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ) та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код НОМЕР_5 ) ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 1 055 664, що є значним розміром.

Крім того, до СВ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві надійшли матеріали аналітичного дослідження № б/н від 17.11.2015 року, відповідно до яких встановлено, що службові особи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код НОМЕР_1 ) за період січень-вересень 2015 року шляхом незаконного формування податкового кредиту по операціям з суб`єктами господарської діяльності, що мають ознаки «фіктивності» ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_6 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_7 ), ухилились від сплати податків в сумі 3253333, 24 грн.

Також, до СВ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві надійшли матеріали аналітичного дослідження № 273 від 28.01.2016 року, відповідно до якого встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » в період з 01.01.2015 року по 01.11.2015 року в результаті фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ухилились від сплати податків в сумі 3253333, 24 грн., що є особливо великим розміром.

При розслідуванні даного кримінального правопорушення виникла необхідність у встановленні наявності фінансово-господарської діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код НОМЕР_1 ) з суб`єктами господарювання, з метою встановлення фактів вчинення безтоварних операцій, здійснення незаконної діяльності, ухилення від сплати податків та зборів, осіб, які діяли від ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код НОМЕР_1 ) та місцезнаходження документів, штампів, печатки, які використовувалися, а також документів які містять підписи та почерки службових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код НОМЕР_1 ).

Кримінальне провадження № 32015100070000112 внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код НОМЕР_1 ), за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1, ч.3, ч.3 ст. 212 КК України.

Згідно витягу з бази даних ГУ ДФС України встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) має поточний № НОМЕР_8 (українська гривня), відкритий в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_9 ) (а саме, філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » у м. Києві (МФО НОМЕР_10 ).

Зазначені банківські документи містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а саме, завдяки ним можливо дослідити ланцюг руху коштів від контрагентів та подальший їх рух, крім того визначити коло осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення.

Відомості, що містяться в документах юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) та знаходяться на електронних (магнітних) носіях, відображують надходження та списання грошових коштів по рахунку № НОМЕР_8 (українська гривня) та свідчитимуть про фактичне перерахування коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) в адресу суб`єктів господарювання, з подальшим встановленням перерахування або обготівковування отриманих грошових коштів, та можуть бути використані як докази, у зв`язку з тим що вказують на факти та обставини, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Відповідно до статті 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Відповідно до п.5 ст.162 Кримінального процесуального кодексу України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Одержати в інший спосіб відомості, які містить банківську таємницю, в межах досудового розслідування неможливо, так само і отримати доступ до документів стосовно клієнтів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_9 ) (а саме, філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » у м. Києві (МФО НОМЕР_10 ).

Зазначені документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), які містять банківську таємницю та знаходяться в банківській установі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_9 ) (а саме, філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » у м. Києві (МФО НОМЕР_10 ) необхідно вилучити з метою відстеження руху коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », з метою перевірки реального перерахування грошових коштів в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_6 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_7 ), з подальшим встановленням перерахування або обготівковування отриманих грошових коштів, а також з метою встановлення осіб, які підписували документи на відкриття рахунку та мають право доступу до перерахування грошових коштів по рахунках підприємства.

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у досудовому розслідуванні, слідчий просив надати слідчому СВ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , або оперативному співробітнику, який діятиме за його дорученням тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), з можливістю їх вилучення, що знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_9 ) (а саме, філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » у м. Києві (МФО НОМЕР_10 ), а саме:

відомостей про рух грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) в період з 03.03.2015 року по 04.02.2016 рік по рахунку № НОМЕР_8 (українська гривня) упорядкованих та відображених окремо в розрізі дебету/кредиту стосовно кожного контрагенту, на паперовому та електронному носіях, з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня;

відомості про провайдерів, які надавали телекомунікаційні послуги по забезпеченню доступу до мережі Інтернет, ІР-адреси та номери телефонів, з яких надходили електронні повідомлення та здійснювалось віддалене керування рахунками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) в період з 03.03.2015 року по 04.02.2016 рік по рахунку № НОМЕР_8 (українська гривня) та забезпечувалась робота системи віддаленого доступу типу «Клієнтбанк» в паперовому та електронному вигляді;

заяв на отримання чекових книжок та всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахункам підприємства;

копій юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) (статуту, установчого договору, свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрації) СПД-юридичної особи; паспортів уповноважених осіб; договору найму, наказу іншого документа про призначення на посаду директора; довіреність на ім`я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора; договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи «Клієнт-банк»), а також оригінали карток зі зразками підписів службових осіб і відбитку печатки підприємства;

У разі відсутності будь-яких з вище перелічених документів, зазначити письмово окремим листом про причину ненадання документів.

Розглянути дане клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_9 ) (а саме, філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » у м. Києві (МФО НОМЕР_10 ), з метою нерозголошення даних досудового розслідування.

Керуючись ч. 2 ст. 163 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе клопотання розглянути без виклику осіб, у володінні яких знаходяться документи.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши документи додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про часткове задоволення клопотання.

Такого висновку слідчий суддя дійшов зі слідуючих підстав.

Судом установлено, що відомості про кримінальне правопорушення за ч.ч. 1, 3 ст. 212 КК України внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015100070000112 від 27.10.2015 року (а.с. 4, 5).

Частиною 1 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 62 зазначеного Закону, інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Враховуючи те, що документи, тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_9 ) мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які можуть сприяти розкриттю кримінального провадження, встановленню всіх учасників кримінального правопорушення, мати доказове значення по справі та з метою недопущення знищення необхідної інформації, приходжу до висновку про обґрунтованість та законність клопотання, у зв`язку з чим клопотання підлягає частковому задоволенню.

Клопотання в частині вилучення оригіналів документів, задоволенню не підлягає, оскільки воно в цій частині не обґрунтоване. Відмова в задоволенні клопотання в цій частині не позбавляє слідчого права повторно звернутися до суду з відповідним та належним чином обґрунтованим клопотанням.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 60, 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В ИВ :

Клопотання слідчого слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів ЗАДОВОЛЬНИТИ ЧАСТКОВО.

Надати слідчому слідчого відділу фінансових розслідувань ДПІ у Подільському районі Головного управління ДФС у м. Києві лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , або оперативному співробітнику, який діятиме за його дорученням тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення їх копій в паперовому та електронному вигляді, що знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_9 ) (а саме, філія АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » у м. Києві (МФО НОМЕР_10 ), а саме:

відомостей про рух грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) в період з 03.03.2015 року по 04.02.2016 року по рахунку № НОМЕР_8 (українська гривня) упорядкованих та відображених окремо в розрізі дебету/кредиту стосовно кожного контрагенту, на паперовому та електронному носіях, з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня;

відомості про провайдерів, які надавали телекомунікаційні послуги по забезпеченню доступу до мережі Інтернет, ІР-адреси та номери телефонів, з яких надходили електронні повідомлення та здійснювалось віддалене керування рахунками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) в період з 03.03.2015 року по 04.02.2016 року по рахунку № НОМЕР_8 (українська гривня) та забезпечувалась робота системи віддаленого доступу типу «Клієнтбанк»;

заяв на отримання чекових книжок та всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахункам підприємства;

копій юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) (статуту, установчого договору, свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрації) СПД-юридичної особи; паспортів уповноважених осіб; договору найму, наказу іншого документа про призначення на посаду директора; довіреність на ім`я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора; договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи «Клієнт-банк»), а також карток зі зразками підписів службових осіб і відбитку печатки підприємства.

В задоволенні решти вимог відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Виготовлено два примірники ухвали, один з них зберігається в матеріалах справи.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.10.2016
Оприлюднено15.03.2023

Судовий реєстр по справі —758/12469/16-к

Ухвала від 21.10.2016

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Роман О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні