Ухвала
від 21.09.2016 по справі 755/9361/16-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/9361/16-к

1-кс/755/3957/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

и. Київ "21" вересня 2016 р.

Слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 за участю слідчого ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС в м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до документів,

в с т а н о в и в:

Слідчий звернувся до суду в межах кримінального провадження № 32016100040000020 від 19.05.2016 року із клопотання про надання дозволу на отримання інформації, яка знаходиться в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Клопотання мотивоване тим, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в порушення вимог податкового законодавства України, при здійсненні фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період квітень 2013 року січень 2014 року, ухилилися від сплати податку на додану вартість у особливо великих розмірах на загальну суму 6818973,93 грн., що підтверджується аналітичним дослідженням від «Про проведення дослідження дотримання вимог податкового законодавства в частині нарахування та сплати податку на додану вартість ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) при взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період квітень 2013 січень 2014 року».

В ході проведеного аналізу фінансово-господарських показників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », встановлено, що останнім, впродовж квітня 2013 - січня 2014рр. сформовано податковий кредит з ПДВ за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), яке має ознаки «фіктивності» в сумі 6818973,93 грн.

Так встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) взято на податковий облік ІНФОРМАЦІЯ_4 . Згідно наявних даних інформаційних систем ДФС України, засновником та керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в період проведення взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » був гр. ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_3 ), який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, згідно ухвали Солом`янського районного суду м. Києва від 22.03.2016, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », зокрема, «…здійснювало діяльність з метою штучного формування податкового кредиту з податку на додану вартість іншим підприємствам для ухилення від сплати податків до Державного бюджету України».

Також, згідно до матеріалів досудового розслідування встановлено, що на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » відсутні будь-які інструменти, обладнання, техніка, устаткування, прилади відповідно до технологічних вимог виконання робіт за для забезпечення контролю якості виконання робіт пов`язаних з проведенням будівництва.

Таким чином, посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », внаслідок проведення взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ та завдали можливих втрат Державному бюджету України у вигляді несплаченого податку на додану вартість в сумі 6818973,93 грн.

Окрім цього, проведеним оглядом податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за період з січня 2013 по квітень 2016 встановлено, що підприємство сформувало податковий кредит з ПДВ з рядом підприємств, що мають знаки фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПП « ОСОБА_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ).

Так, досудовим розслідуванням досліджуючи ланцюг злочинної схеми кримінального правопорушення, що супроводжується умисним ухиленням від сплати податків в особливо великих розмірах, провівши огляд податкової звітності підприємств, що мають ознаки фіктивності встановлено, що окрім ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було сформовано протиправний податковий кредит від підприємства, що має ознаки фіктивності - ПП « ОСОБА_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) підприємством реального сектору, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ).

Однак, проведеним оглядом податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період 2013 - 2016 років встановлено, що підприємство сформувало податковий кредит з ПДВ з рядом підприємств, що мають знаки фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ПП « ОСОБА_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ).

Здійснюючи досудове розслідування по кримінальному провадженню, з метою встановлення обставин умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та з метою дослідження ланцюгу схеми кримінального правопорушення 15.08.2016 на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було направлено лист №1230/10/23-01, щодо отримання копій документів по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ПП « ОСОБА_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » за період 2013 - 2016 років. Однак листом від 25.08.2016 №057/2 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відмовлено в наданні копій документів, аргументуючи це тим, що порядок надання документів стороні досудового розслідування надається лише в порядку ст.ст. 159, 160 КПК України, а саме на підставі ухвали слідчого судді про надання тимчасового доступу до речей та документів.

В ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні документів по фінансово-господарським взаємовідносинам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ПП « ОСОБА_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 ».

Для встановлення усіх обставин здійснення господарської діяльності та відстеження походження товарно-матеріальних цінностей та підтвердження виконання робіт, які були поставлені на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » необхідно дослідити оригінали первинних документів, які складались за наслідком ланцюгу фінансово-господарських операцій з контрагентами, що мають ознаки фіктивності, а саме документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ПП « ОСОБА_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 ».

Вилучення у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » фінансово-господарських документів щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ПП « ОСОБА_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » є єдиною можливістю дослідити ланцюг злочинної схеми від виконавця (постачальника) до замовника.

Оригінали зазначених документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ПП « ОСОБА_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », необхідно вилучити, оскільки таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів, так як у інший спосіб отримати документи не вдається за можливе, а також для подальшого досудового розслідування кримінального провадження оригінали зазначених документів потрібно вилучити з метою проведення почеркознавчої експертизи, з метою встановлення підтвердження чи спростування виконання підписів службовими особами в первинних фінансово-господарських документах.

У відповідності до п.7 п.п.4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02 березня 2012 року проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Беручи до уваги, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » знаходяться фінансово-господарські документи по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ПП « ОСОБА_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », враховуючи що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, що містяться в цих документах можуть бути доказами у кримінальному провадженні, зважаючи на неможливість іншим способом встановити обставини здійснення господарської ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 3 ст. 99 КПК України сторона кримінального провадження, потерпілий зобов`язані надати суду оригінал документа. Оригіналом документа є сам документ.

Згідно ч. 2 ст.100 КПК України речовий доказ або документ, наданий на підставі рішення судового рішення, зберігається у сторони кримінального провадження, якій він наданий.

Згідно ч. 3 ст. 100 КПК України документ повинен зберігатися протягом усього часу кримінального провадження. За клопотанням володільця документа слідчий, прокурор, суд можуть видати копії цього документа, за необхідності його оригінал, долучивши замість них до кримінального провадження завірені копії.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно п. 19 ст. 3 КПК України, сторони кримінального провадження - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_8 в судове засідання зявився, проти задоволення клопотання не заперечував .

Заслухавши пояснення слідчого, директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »» дослідивши документи додані до клопотання, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим.

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що зазначена інформація знаходиться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »», а також така інформація має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, та з урахуванням можливості використати цю інформацію як доказ, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись статями 110, 163165, 309, 369372 та 395 КПК України,

у х в а л и в:

Надати слідчому ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС в м. Києві ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю їх вилучення у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), для проведення в подальшому почеркознавчої та економічної експертизи оригінали фінансово-господарських документів по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ПП « ОСОБА_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) за період 2013-2016 років, в тому числі: договори, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, видаткові накладні, акти виконаних робіт, рахунки, чеки, банківські виписки, векселі, технічну документацію на продукцію (паспорта, ліцензії, дозволи, сертифікати відповідності або походження), реєстри виданих та отриманих податкових накладних, журнал-ордер і відомість по рахунку ВР валові витрати, довіреності, листи, накази, протоколи та інші; журнали-ордера, оборотно-сальдові відомості, технічна документація на обладнання українською мовою, паспорт на обладнання, сертифікат якості виробника, та інші документи бухгалтерського і податкового звіту (інформації з системи «1-С Бухгалтерія») ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), щодо оприбуткування та подальшого руху отриманих товарів (послуг) від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ПП « ОСОБА_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), а також документів із зазначенням на них осіб які приймали товар від зазначених підприємств.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.09.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62254159
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/9361/16-к

Ухвала від 17.01.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Астахова О. О.

Ухвала від 17.01.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Астахова О. О.

Ухвала від 29.12.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 28.07.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Астахова О. О.

Ухвала від 21.09.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 09.06.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 09.06.2016

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні